Skip to main content

Besøg nogle af de mest imponerende skulpturparker i Norge, herunder Vigelandsparken, Ekebergparken og Kistefos, og nyd den fantastiske kunst i det fri. Mange af parkerne har gratis adgang og passer perfekt til en dag under åben himmel med venner eller familie.

Selvom kunstoplevelser oftest findes på museer og gallerier, kan du opleve nogle af de mest fantastiske norske kunstværker i harmoni med deres omgivelser – med vejret og årstiderne som bagtæppe. De er tilmed gratis at besøge og tilgængelige for alle. 

Vigelandsparken

Vigelandsparken ved Frogner i Oslo er en af de mest unikke skulpturparker i verden. Her findes mere end 200 skulpturer af kunstneren Gustav Vigeland, og det gør Vigelandsparken til verdens største skulpturpark skabt af en enkelt kunstner. 

Nogle af de mest berømte skulpturer inkluderer Sinnataggen (Den Vrede Dreng), Monolitten og Livshjulet. Omkring en million mennesker besøger parken hvert år, og det gør den til en af Norges mest populære attraktioner. 

Lige ved parken ligger også det fascinerende Vigeland Museum, som har tidlige værker af Vigeland, portrætter og skulpturer – og gipsmodeller af skulpturerne i Vigelandsparken. 

Du kan komme til parken fra Oslos centrum via sporvogn eller bus til hovedindgangen eller via T-banen til Majorstuen stasjon.

Ekebergparken

Kombiner det bedste fra natur og kultur, og besøg Ekebergparken, som ligger på en bakke lige vest for bymidten. 

Her er slående panoramaudsigt til byen og fjorden, og parken er også hjemsted for 40 skulpturer og moderne kunstinstallationer – herunder værker af Renoir, Rodin, Dali og Hirst. Blandt parkens prominente kunstnere er Per Ung, Dyre Vaa og Per Ingo Bjørlo. Et hovedtema i kunstsamlingen er femininitet.

Slut dit besøg af med en kop kaffe i den hyggelige Karlsborg Spiseforretning eller den stilfulde Ekeberg Restaurant.

Tag sporvogn 13 eller 19 eller bus 34 eller 74 fra Oslos centrum.

Roseslottet

Roseslottet ved Frognerseteren (metrostationen) i Oslo er en udendørs kunstinstallation af brødrene Vebjørn Sand og Eimund Sand for at udtrykke taknemmelighed for demokratiet. Parken åbnede i juni 2020, 80 år efter Norge blev besat af Nazityskland og 75 år efter befrielsen. Mange af de næsten 300 værker består af imponerende monumentale malerier, installationer og skulpturer. Roseslottet lukker i 2025. 

Roseslottet er åbent hver dag mod entré (se mere på hjemmesiden). Der er guidede ture, undervisning, koncerter og et bredt udvalg af begivenheder året rundt. Der er også slående udsigter over Oslo, og du kan let kombinere dit visit med et besøg på det berømte skihop på skimuseet i Holmenkollen.

Kistefos Museum

Et andet sted, skulpturfans ikke må gå glip af, er den enorme skulpturpark ved Kistefos Museum i Jevnaker i Hadeland (adgang mod betaling, se mere på hjemmesiden) cirka en times kørsel nord for Oslo. 

Skulpturparken er en af de største Norge og har 52 forskellige skulpturer af prominente nutidige kunstnere som Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Fernando Botero, Tony Cragg og Elmgreen & Dragset (husk at tage skiftetøj med til børnene!). 

Selve museumsbygningen, The Twist, som nærmest også er en skulpturer og fungerer som bro over elven, er et besøg værd i sig selv! 


Henie Onstad Skulpturpark


Henie Onstad Kunstsenter ligger ved Høvikodden, cirka 20 minutter i bil eller 12 minutter med tog fra bymidten til Sandvika, lige vest for Oslo.

Det berømte kunstcenter er omgivet af en park fyldt med 30 skulpturer af både norske og internationale kunstnere. Blandt de berømte værker findes Arnold Haukelands Solskulptur, Trygve Frederiksens Filipstadbananen og flere værker af Inge Bjørlo, Kai Nilsen og Camilla Løw for bare at nævne en håndfuld.

Kombiner dit besøg med en spadseretur langs kyststien og en dukkert fra stranden! 

Skulpturparken ved Bærums Verk

Bærums Verk er et unikt håndværks- og butiksområde ved de nedlagte jernværker, som før i tiden var hovedpulsåren i Bærum begyndende i 1600-tallet. 

Tag en gåtur mellem de idylliske træbygninger langs elven. Her finder du over 40 forskellige butikker, kunstværksteder, gallerier og spisesteder. For ikke at nævne parken med mere end 30 skulpturer af nogle af Norges bedste kunstnere.

Kulturdestinasjonen Ramme


Kulturdestinasjonen Ramme er en helt unik og eklektisk perle gemt væk i Hvitsten i Vestby, 30 minutter syd for Oslo i bil.

Her kan du udforske den utrolige Havlystpark og Ramme Fjord Hotel. Du kan også smage den lækre økologiske mad fra Ramme Kro og Restaurant, caféen og den smukke gårdbutik. 

Den berømte norske maler Edvard Munch købte et hus ved Nedre Ramme i 1910, som han ejede indtil sin død i 1944. Gå i hans fodspor, besøg hans villa, og oplev hans værker på Ramme Kunstgalleri. Her finder du også andre ikoniske værker af kunstnere som Oda Krogh og ”troldemaleren” Theodor Kittelsen.

Skulpturlandskap Nordland

I Nord-Norge er det store og omfangsrige Skulpturlandskap Nordland helt klart et besøg værd. 

Så mange som 34 installationer og skulpturer er blevet sat op i det fri mellem 1992 og 2015 i 32 forskellige kommuner i fylket Nordland (og en enkelt kommune i Troms). Værkerne er skabt af kunstnere som Kjell Erik Killi Olsen, Anish Kapoor, Bård Breivik og Sissel Tolaas.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider