Skip to main content

Blomsterhaver og slotsparker i Norge

Forestil dig, at du går rundt i en grøn verden
 – ligesom i romanen Den hemmelige have…

…eller på en ’tropisk’ ø, nær Stavanger i Fjord Norge.

Fuld af farve

…og vidunderlige dufte.

Grønne have- og parkanlæg er perfekte til mange forskellige ting, uanset om du har brug for et sted at mødes med andre, studere i stilhed, meditere eller…

…måske rejse tilbage i tiden?

Læg vejen forbi nogle af Norges smukkeste haver og parker!

Elsker du at være i haven, eller vil du gerne overraske en du holder af med en dejlig oplevelse?

Norge er et langt land med et varieret klima - og her er et væld af forskellige haver og parker! Her er alt fra et ’tropisk’ ø-paradis i det sydlige Norge over flotte slotsparker og -haver i det østlige Norge til arktiske haver helt oppe mod nord.

Der er i alt seks botaniske haver i Norge, samt en række arboreter og tematiske haver over hele landet. Haverne har som regel træer og planter fra både ind- og udland.

De botaniske haver og arboreter er ofte drevet af de lokale myndigheder, og er som regel gratis at besøge. De private parker og haver tager ofte et gebyr.

I mange landområder findes der historiske hoteller med smukke haveanlæg. I de største byer er der ofte grønne parker, hvor du kan sidde og spise frokost eller grille med vennerne - bare du sørger for at rydde pænt op efter dig selv.

I hovedstaden Oslo kan du besøge de store skulpturparker Vigelandsparken eller Ekebergparken. Det store og imponerende Kistefos Museum med tilhørende skulpturpark ligger bare en times kørsel uden for Oslo.

Bestil din tur til Kistefos!

De fire årstider

Din oplevelse af haverne afhænger af, hvilken tid på året du besøger dem. Om foråret eller sommeren er de fleste planter og blomster i Norge naturligvis på deres smukkeste, i et væld af skønne farver og dufte.

Om efteråret venter en helt anden farvepalet af intensive gule, røde og gyldenbrune farver. Helt anderledes er det igen om vinteren, hvor et tykt lag af sne dækker det hele og i stedet giver dig et vinterparadis at gå rundt i.

Se fem af de mest spektakulære parker og haver i Norge herunder.

Ramme Gård kan du besøge Havlystparken, en helt eventyrlig have og engang et af Edvard Munchs hjem!

Her kan du også se en række af Munchs malerier, gå en tur på en økologisk gård, spise aftensmad på restauranten og overnatte med havudsigt.

Den store, ’tropiske’ have Flor & Fjære på den lille ø Sør-Hidle lidt uden for Stavanger er blevet drevet af den samme familie i tre generationer.

Fra Stavanger kan du tage en båd til tropehaven, hvor du kan gå en tur blandt mere end 50.000 blomster og planter, og bagefter indtage en forfriskning i restauranten. Et rigtigt eventyr!

En gang for længe siden boede der en rigtig baron på denne herregård, Baroniet Rosendal, ved Hardangerfjorden i Fjord Norge.

Den 300 år gamle bygning og dens historiske have er åben for besøgende.

Efter at have gået en tur i den eventyrlige have kan du snuppe en forfriskning – eller frokost – på caféen.

Den dejlige have på Hovelsrud Gård, beliggende på øen Helgøya ved søen Mjøsa, ser ud i dag ligesom den gjorde, da den blev anlagt i 1840.

Nyd stilheden og den friske luft, mens du betragter udsigten over Norges største sø.

Du behøver slet ikke at tage ud på landet for at finde smukke haver og parker. Der er nemlig grønne områder i centrum af alle de største norske byer.

Oslo Botaniske Have ligger lige midt i den norske hovedstad og har over 5.000 planter, både fra arktiske områder…

…og varmere lande, inde i specielle bygninger, der huser alt fra store palmetræer til sjældne fisk.

Der er også en hyggelig café midt i haven, hvor du kan købe frisk bagværk og smagfulde drinks, slappe af og måske planlægge din næste tur i haven!

Hvor vil du hen?

En tur i de norske haver:

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider