Skip to main content

Krigsminder fra Anden Verdenskrig i Norge

Vigtige slag og dramatiske begivenheder, der påvirkede verdenshistorien. Læs vores guide til de vigtigste krigsminder og begivenheder fra Anden Verdenskrig, herunder Slaget om Narvik, sænkningen af krigsskibet Blücher ud for Oscarsborg og sabotageaktionen til tungtvandsfabrikken i Rjukan.

”Det bliver mere og mere populært at besøge krigsminder. Vi får mange henvendelser fra folk, der pludseligt har fundet ud af, at et familiemedlem på en eller anden måde har været involveret i Anden Verdenskrig. Det er ikke altid et let emne at diskutere, men de nye generationer er meget nysgerrige og stiller mange spørgsmål - og de ønsker svar,” siger Ann Kristin Kristensen fra Narviksenteret.

Narviksenteret er det nordligste af de syv norske freds- og menneskerettighedscentre. Centeret driver blandt andet Narvik Krigsmuseum, hvor du kan se alt om Slaget om Narvik, der fandt sted under Anden Verdenskrig.

”Der kan være mange typer krigsminder. Det kan være steder, hvor der har været kampe, eller det kan være mindesmærker. I Narvik er der mange monumenter fra forskellige dele af krigen, som mange ønsker at besøge. Kirkegården her og Beisfjord fangelejr er også vigtige steder for mange besøgende,” siger Ann Kristin.

Slaget om Narvik

I foråret 1940 sendte både tyskerne og de allierede skibe, fly og soldater til Narvik. Den lille by inderst i Ofotfjorden og områderne omkring blev skueplads for de største slag på norsk jord, hvor norske soldater var involveret i kampe.

Kontrollen over havnen i Narvik var afgørende for både tyskerne og de allierede, fordi den sikrede adgangen til den jernmalm fra Sverige, der var nødvendig i produktionen af våben og udstyr.

I 62 dage kæmpede soldater fra Norge, Storbritannien, Frankrig og Polen mod nazisterne, både på havet og i fjeldene omkring Narvik. De norske og de allierede styrker var til sidst i stand til at generobre byen og drive tyskerne ud, og dermed give Hitler sit første strategiske nederlag.

Efter generobringen af Narvik blev byen bombet sønder og sammen af tyske bombefly, både som hævn og for at ødelægge vigtig infrastruktur, der kunne komme de allierede til gode. Efter de allierede trak sig tilbage, vendte tyskerne tilbage til Narvik. Det hele endte med norsk kapitulation, og Narvik forblev under tysk kontrol helt indtil befrielsen i 1945.

Narvik er et vigtigt kapitel i krigshistorien for alle de involverede lande, og gader og skoler er opkaldt efter byen i både Polen, Storbritannien og Frankrig.

Ny film om Slaget om Narvik

Der er lavet utallige film om Anden Verdenskrig. Nu findes der også en film om Slaget om Narvik.

Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag havde premiere i de norske biografer den 25. december 2022. Filmen er siden kommet på streamingtjenesten Netflix, hvor den har været en af de mest sete film.

I filmen følger vi den unge korporal Gunnar Tofte, spillet af Carl Martin Eggesbø, og hans kone, stuepigen Ingrid Tofte, spillet af Kristine Hartgen.

Filmen blev optaget on location i både Narvik, Rjukan og Oslo, og en af de mest centrale scener i filmen blev optaget på Norddalsbrua uden for Narvik:

Krigsminder omkring Narvik

Der er mange krigsminder og spor efter Anden Verdenskrig i Narvik og omegn.

På Narvik Krigsmuseum kan du lære mere om de begivenheder, der fandt sted under de dramatiske dage i 1940. Museet har også oplevelser for børn.

I Krigshistorisk Landskap er der rejst en række monumenter mellem Narvik og Bardufoss, til minde om de dramatiske krigshandlinger.

På Bjørnfjell kan du deltage på en guidet krigsvandring til mange af de centrale krigsskuepladser. Lær om Ofotbanens hovedrolle i togtransport af jernmalm, gå langs den historiske Rallarveien, og se den spektakulære Norddalsbrua, hvor centrale scener i storfilmen Kampen om Narvik blev optaget.

Find flere interessante gåture, krigsminder og museer i området herunder:

Besøg flere historiske steder!

Over hele landet er der steder, hvor der udspillede sig dramatiske begivenheder under Anden Verdenskrig, for eksempel Vemork i Rjukan (på billedet).

Her er nogle af dem, du ikke bør gå glip af:

1. Tungtvandskælderen i Rjukan

Under Anden Verdenskrig var der hård kamp om tungtvandet på Vemork i Rjukan, der dengang var det største kraftværk i Norge. Tyskerne ville forsøge at udvikle atombomber ved hjælp af tungtvandet. Men takket være fire modige sabotageaktioner blev forsøgene stoppet.

I dag er det ærværdige kraftværk blevet ombygget til Norsk Industriarbeidermuseum. I udstillingen Helter i Telemark dramatiseres blandt andet de fire sabotagemissioner.

I efteråret 2017 blev der lanceret et spændende projekt på Vemork, hvor tungtvandskælderen blev udgravet og fundet intakt. Du kan nu komme med på en spændende rundvisning i kælderen, hvor der også åbnede et museum i 2022.

Tag med på en guidet tur og lær mere om Vemork:

2. Oscarsborg Fæstning

Oscarsborg Fæstning ligger midt i Drøbaksundet i Oslofjorden. Den 9. april 1940 forsinkede fæstningen det tyske angreb på Oslo ved at sænke Blücher, Tysklands andenstørste krydser. Sænkningen af Blücher sikrede, at kongen og regeringen kunne nå at blive evakueret.

Oscarsborg Museum kan du lære mere om fæstningens historie gennem tematiske udstillinger og rundvisninger.

Du kommer ud til fæstningen ved at tage en færge fra Drøbak. Der er færgeoverfarter hele året rundt, og turen tager blot 10 minutter.

3. Slaget om Gudbrandsdalen

I april 1940 blev Kvam i Gudbrandsdalen centrum for de hårdeste kampe i det sydlige Norge. Norske og engelske styrker kæmpede mod tyske soldater i den lille by, og omkring 70 huse og bygninger brændte ned, herunder kirken.

Kampene i Kvam danner baggrund for udstillingen Gudbrandsdal Krigsminnesamling, der åbnede i 1995. Ved siden af museet ligger Kvam Fredspark, hvor der er mindesten til ære for de faldne under Anden Verdenskrig.

4. Altmark i Jøssingfjord

Jøssingfjord i Rogaland i det vestlige Norge er berømt for Altmark-hændelsen, der fandt sted i februar 1940.

Det tyske skib Altmark sejlede gennem norske farvande på sin tur tilbage til Tyskland med mange hundrede engelske krigsfanger om bord, eskorteret af en norsk torpedobåd. Skibet blev opdaget af englænderne, og der fulgte en kamp hvor flere tyskere blev dræbt og de engelske fanger reddet.

5. Kystforter​

Langs kysten kan du se en række forter, der blev bygget under Anden Verdenskrig. Mange af disse forsvarsværker har guidede rundvisninger om sommeren, og ofte kan du se dem på egen hånd.

Se forter og andre forsvarsværker fra Anden Verdenskrig:

6. Norske fangelejre​

Der var adskillige fangelejre i Norge under Anden Verdenskrig. Grini var den største. I alt var omkring 20.000 mennesker indespærret på Grini. De fleste var nordmænd, men der var også polakker, sovjetter og franskmænd. 

Grinimuseet ligger i dag i en af lejrens barakker. Her kan du udforske temaer som arrest, fangevogtere og illegal kommunikation via tekst, foto og genstande.

Fangelejren Falstad lå i Nord-Trøndelag. Her blev mere end 4.200 fanger holdt indespærret under krigen. Ud over nordmænd sad her også folk fra Danmark, Sovjetunionen, Jugoslavien og Polen. 

I dag huser de tidligere fængselsbygninger Falstadsenteret, et af de syv freds- og menneskerettighedscentre i Norge. Stedet er både mindesmærke og nationalt center for krigshistorie, fangehistorie og menneskerettigheder. I Falstadskogen, bare to minutters kørsel fra centeret, ligger mindesmærket Arkbusering af den norske skulptør Odd Hilt, der selv var en af fangerne på Falstad.

Læs mere om Falstads historie:

7. Mindesmærker - snublesten

I 26 europæiske lande kan du finde snublesten, en række betonkuber nedsat i fortovet de steder, hvor jøder og andre ofre for nazisterne boede eller arbejdede på det tidspunkt, hvor de blev deporteret og myrdet. Projektet blev startet i 1993 af den tyske kunstner Gunter Demnig, og Jødisk Museum i Oslo bragte det til Norge.

Der er snublesten over hele landet, fra Berlevåg og Hammerfest i nord, til Ogna uden for Egersund i syd. Hvert mindesmærke er belagt med en indgraveret messingplade med personens navn, fødselsår, deportationssår samt dødssted og dødsdato.

Her kan du finde snublestenene i Norge:

Find museer, forter og mindesmærker

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider