Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway

Krigsminder fra Anden Verdenskrig i Norge

Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo
Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo

Vigtige slag og dramatiske begivenheder, der påvirkede verdenshistorien. Læs vores guide til de vigtigste krigsminder og begivenheder fra Anden Verdenskrig, herunder Slaget om Narvik, sænkningen af krigsskibet Blücher ud for Oscarsborg og sabotageaktionen til tungtvandsfabrikken i Rjukan.

”Det bliver mere og mere populært at besøge krigsminder. Vi får mange henvendelser fra folk, der pludseligt har fundet ud af, at et familiemedlem på en eller anden måde har været involveret i Anden Verdenskrig. Det er ikke altid et let emne at diskutere, men de nye generationer er meget nysgerrige og stiller mange spørgsmål - og de ønsker svar,” siger Ann Kristin Kristensen fra Narviksenteret.

Narviksenteret er det nordligste af de syv norske freds- og menneskerettighedscentre. Centeret driver blandt andet Narvik Krigsmuseum, hvor du kan se alt om Slaget om Narvik, der fandt sted under Anden Verdenskrig.

”Der kan være mange typer krigsminder. Det kan være steder, hvor der har været kampe, eller det kan være mindesmærker. I Narvik er der mange monumenter fra forskellige dele af krigen, som mange ønsker at besøge. Kirkegården her og Beisfjord fangelejr er også vigtige steder for mange besøgende,” siger Ann Kristin.

Slaget om Narvik

I foråret 1940 sendte både tyskerne og de allierede skibe, fly og soldater til Narvik. Den lille by inderst i Ofotfjorden og områderne omkring blev skueplads for de største slag på norsk jord, hvor norske soldater var involveret i kampe.

Kontrollen over havnen i Narvik var afgørende for både tyskerne og de allierede, fordi den sikrede adgangen til den jernmalm fra Sverige, der var nødvendig i produktionen af våben og udstyr.

I 62 dage kæmpede soldater fra Norge, Storbritannien, Frankrig og Polen mod nazisterne, både på havet og i fjeldene omkring Narvik. De norske og de allierede styrker var til sidst i stand til at generobre byen og drive tyskerne ud, og dermed give Hitler sit første strategiske nederlag.

Efter generobringen af Narvik blev byen bombet sønder og sammen af tyske bombefly, både som hævn og for at ødelægge vigtig infrastruktur, der kunne komme de allierede til gode. Efter de allierede trak sig tilbage, vendte tyskerne tilbage til Narvik. Det hele endte med norsk kapitulation, og Narvik forblev under tysk kontrol helt indtil befrielsen i 1945.

Narvik er et vigtigt kapitel i krigshistorien for alle de involverede lande, og gader og skoler er opkaldt efter byen i både Polen, Storbritannien og Frankrig.

Ships in Narvik Harbor during the battles of Narvik
The Battles of Narvik.
Photo: Narvik Krigsmuseum

Slaget om Narvik bliver til en spillefilm

Der er lavet utallige film om Anden Verdenskrig. I 2022 kommer der også en film om Slaget om Narvik.

I ”Kampen om Narvik - Hitlers første nederlag” følger vi den unge korporal Gunnar Tofte, spillet af Carl Martin Eggesbø, og hans kone, stuepigen Ingrid Tofte, spillet af Kristine Hartgen.

Filmen blev optaget i både Narvik, Rjukan og Oslo, og her kan du se en scene fra Norddalsbrua uden for Narvik:

Anden Verdenskrig i Norge

Anden Verdenskrig startede i 1939.

Den 9. april 1940 invaderede tyskerne Norge. Efter to måneder havde tyskerne erobret hele landet, og kongen og regeringen flygtede til London, hvorfra de fortsatte kampen.  

Under besættelsen blev Norge regeret af den tyske nazist Josef Terboven. Alle politiske partier blev forbudt, undtagen Nasjonal Samling ledet af Vidkun Quisling.

Op mod 44.000 nordmænd blev sat i fangenskab under Anden Verdenskrig. De 9.000 blev sendt til fængsler og lejre i tyskbesatte områder, og 1.400 af disse døde.

I alt 773 jøder fra Norge blev sendt til koncentrationslejre i Tyskland, hvoraf kun 38 overlevede. Norge var besat af Tyskland indtil befrielsen i 1945.

Kilde: Store Norske Leksikon

From the Movie The Battles of Narvik.
Photo: Nordisk Film

Krigsminder omkring Narvik

Der er mange krigsminder og spor efter Anden Verdenskrig i Narvik og omegn.

På Narvik Krigsmuseum kan du lære mere om de begivenheder, der fandt sted under de dramatiske dage i 1940. Museet har også oplevelser for børn.

I Krigshistorisk Landskap er der rejst en række monumenter mellem Narvik og Bardufoss, til minde om de dramatiske krigshandlinger.

På Bjørnfjell kan du deltage på en guidet krigsvandring til mange af de centrale krigsskuepladser. Lær om Ofotbanens hovedrolle i togtransport af jernmalm, gå langs den historiske Rallarveien, og se den spektakulære Norddalsbrua, hvor centrale scener i storfilmen Kampen om Narvik blev optaget.

Find flere interessante gåture, krigsminder og museer i området herunder:

Besøg flere historiske steder!

Over hele landet er der steder, hvor der udspillede sig dramatiske begivenheder under Anden Verdenskrig, for eksempel Vemork i Rjukan (på billedet).

Her er nogle af dem, du ikke bør gå glip af:

Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum
Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum

1. Tungtvandskælderen i Rjukan

Under Anden Verdenskrig var der hård kamp om tungtvandet på Vemork i Rjukan, der dengang var det største kraftværk i Norge. Tyskerne ville forsøge at udvikle atombomber ved hjælp af tungtvandet. Men takket være fire modige sabotageaktioner blev forsøgene stoppet.

I dag er det ærværdige kraftværk blevet ombygget til Norsk Industriarbeidermuseum. I udstillingen Helter i Telemark dramatiseres blandt andet de fire sabotagemissioner.

I efteråret 2017 blev der lanceret et spændende projekt på Vemork, hvor tungtvandskælderen blev udgravet og fundet intakt. Du kan nu komme med på en spændende rundvisning i kælderen, hvor der også åbnede et museum i 2022.

Tag med på en guidet tur og lær mere om Vemork:

2. Oscarsborg Fæstning

Oscarsborg Fæstning ligger midt i Drøbaksundet i Oslofjorden. Den 9. april 1940 forsinkede fæstningen det tyske angreb på Oslo ved at sænke Blücher, Tysklands andenstørste krydser. Sænkningen af Blücher sikrede, at kongen og regeringen kunne nå at blive evakueret.

Oscarsborg Museum kan du lære mere om fæstningens historie gennem tematiske udstillinger og rundvisninger.

Du kommer ud til fæstningen ved at tage en færge fra Drøbak. Der er færgeoverfarter hele året rundt, og turen tager blot 10 minutter.

3. Slaget om Gudbrandsdalen

I april 1940 blev Kvam i Gudbrandsdalen centrum for de hårdeste kampe i det sydlige Norge. Norske og engelske styrker kæmpede mod tyske soldater i den lille by, og omkring 70 huse og bygninger brændte ned, herunder kirken.

Kampene i Kvam danner baggrund for udstillingen Gudbrandsdal Krigsminnesamling, der åbnede i 1995. Ved siden af museet ligger Kvam Fredspark, hvor der er mindesten til ære for de faldne under Anden Verdenskrig.

4. Altmark i Jøssingfjord

Jøssingfjord i Rogaland i det vestlige Norge er berømt for Altmark-hændelsen, der fandt sted i februar 1940.

Det tyske skib Altmark sejlede gennem norske farvande på sin tur tilbage til Tyskland med mange hundrede engelske krigsfanger om bord, eskorteret af en norsk torpedobåd. Skibet blev opdaget af englænderne, og der fulgte en kamp hvor flere tyskere blev dræbt og de engelske fanger reddet.

5. Kystforter​

Langs kysten kan du se en række forter, der blev bygget under Anden Verdenskrig. Mange af disse forsvarsværker har guidede rundvisninger om sommeren, og ofte kan du se dem på egen hånd.

Se forter og andre forsvarsværker fra Anden Verdenskrig:

6. Norske fangelejre​

Der var adskillige fangelejre i Norge under Anden Verdenskrig. Grini var den største. I alt var omkring 20.000 mennesker indespærret på Grini. De fleste var nordmænd, men der var også polakker, sovjetter og franskmænd. 

Grinimuseet ligger i dag i en af lejrens barakker. Her kan du udforske temaer som arrest, fangevogtere og illegal kommunikation via tekst, foto og genstande.

Fangelejren Falstad lå i Nord-Trøndelag. Her blev mere end 4.200 fanger holdt indespærret under krigen. Ud over nordmænd sad her også folk fra Danmark, Sovjetunionen, Jugoslavien og Polen. 

I dag huser de tidligere fængselsbygninger Falstadsenteret, et af de syv freds- og menneskerettighedscentre i Norge. Stedet er både mindesmærke og nationalt center for krigshistorie, fangehistorie og menneskerettigheder. I Falstadskogen, bare to minutters kørsel fra centeret, ligger mindesmærket Arkbusering af den norske skulptør Odd Hilt, der selv var en af fangerne på Falstad.

Læs mere om Falstads historie:

7. Mindesmærker - snublesten

I 26 europæiske lande kan du finde snublesten, en række betonkuber nedsat i fortovet de steder, hvor jøder og andre ofre for nazisterne boede eller arbejdede på det tidspunkt, hvor de blev deporteret og myrdet. Projektet blev startet i 1993 af den tyske kunstner Gunter Demnig, og Jødisk Museum i Oslo bragte det til Norge.

Der er snublesten over hele landet, fra Berlevåg og Hammerfest i nord, til Ogna uden for Egersund i syd. Hvert mindesmærke er belagt med en indgraveret messingplade med personens navn, fødselsår, deportationssår samt dødssted og dødsdato.

Her kan du finde snublestenene i Norge:

Flere krigsminder og krigsmuseer

Find museer, forter og mindesmærker

Museer og centre om Anden Verdenskrig
Museum på Akershus festning som gir et bilde av de viktigste begivenhetene som fant sted i Norge under den tyske okkupasjonen 1940-45.… Read more
Norges Hjemmefrontmuseum
Museum som ønsker å ivareta den jødiske minoritets nasjonale kulturarv og formidle jødisk tradisjon og historie fra tidlig… Read more
Jødisk Museum i Oslo
Museet er stengt på grunn av reparasjoner. Arquebus krigshistorisk museum i Tysvær har mange og varierte utstillinger som forteller om okkupasjonen av… Read more
Arquebus krigshistorisk museum - Haugalandmuseet
Bud Kystmuseum består av to deler. Ergan Kystfort, som er et krigshistorisk museum bygget rundt tyskernes kystfort fra andre verdenskrig, og… Read more
Bud Kystmuseum og Ergan Kystfort
Jødisk museum Trondheim ligger i Arkitekt Christies gate 1B, en bygning som huset Trondheims første jernbanestasjon fra 1864. Read more
Jødisk museum Trondheim
Grini var den største tyske fangeleiren i Norge under 2. verdenskrig. Her satt nesten 20 000 fanger i løpet av de fire årene leiren eksisterte. Her… Read more
Grinimuseet
Måløyraid senteret er eit krigshistorisk kunnskapssenter som tar for seg den dramatiske forteljinga om krigshistoria sin første allierte fullskala… Read more
Måløyraid Senteret
Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra 2. verdenskrig. Museet gir et balansert bilde av denne dramatiske tidsperioden 1940 -… Read more
Lofoten Krigsminnemuseum
På Gjefsjøen Fjellgård i Snåsa vil du finne et historisk bygg som kalles for Gammelstua. Under andre verdenskrig… Read more
Gammelstua på Gjefsjøen fjellgård - Hovedkvarteret til Operasjon Rype
Krigsminnesamlingen på Kvam er en unik minnesamling fra andre verdenskrig med okkupasjon og forsvar i Gudbrandsdalen. Read more
Gudbrandsdal Krigsminnesamling
Er du klar over hvilken historie Falstad på Ekne rommer?  Falstadsenteret i Levanger er et minnested og nasjonalt senter for andre… Read more
Falstadsenteret - Museum og Minnested
Mindesmærker om Anden Verdenskrig
Falstadskogen - rettersted og minnesmerke Inne blant trærne i den frodige Falstadskogen titter det frem små steinpyramider mellom gress og… Read more
Falstadskogen - et minnested etter 2. verdenskrig
Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig, støpt ned i fortauet på steder der jøder og andre… Read more
Snublesteiner
Krigshistorisk Landskap er en serie monumenter som er reist på strekningen mellom Narvik og Bardufoss til minne om de dramatiske kampene som ble… Read more
Krigshistorisk Landskap
På tampen av andre verdenskrig fant Operasjon Rype sted og operasjonen opprettet base på Gjefsjøen Fjellgård ved… Read more
Plukkutjønnfjellet Minnepyramide
Midtskogen gård - her stod natten til 10. april 1940 en heftig ildkamp mellom tyskere og nordmenn. Read more
Midtskogen i Elverum
Trandumskogen har status som nasjonalt minnesmerke. Selve minnesmerket er laget i lys Iddefjordgranitt og utført av Per Palle Storm. På… Read more
Trandumskogen
Fra parkeringen ved Litle Ismenningen tar du turen over brua ved Stor Ismenningen, og går på stien forbi Kolvseteren. Så er det vel… Read more
Krigshistorisk fjelltur til Plukkutjønnfjellet
Snublesteinene i Gjøvik - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig,… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Gjøvik
Snublesteinene i Hønefoss - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Hønefoss
Snublesteinene i Jevnaker - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig,… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Jevnaker
Du kan se rester etter en dramatisk hendelse i skogen ved Vierli. Read more
Krigsminnet på Vierli
Forter fra Anden Verdenskrig
Festningen er et av de viktigste landemerker i Trondheim, med Donjonen synlig fra store deler av byen. Byen vitner om en sterkt tilknytning til… Read more
Kristiansten Festning
Stabben fort er et krigsminnesmerke og et solid byggverk ved Titran på Frøya. Bygget ble satt opp under krigen av 150 russiske og serbiske… Read more
Stabben fort
Tangen Fort ligger ytterst på Langesundstangen, sør for Langesund sentrum, Stedet har mange geologiske verdier og ligger i et naturreservat. Read more
Tangen Fort
Nordberg Fort, nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig viser deg Listas flotte natur, kultur og historie. Read more
Nordberg Fort
Fjøløy er nytt og spennende friluftsområde med turstier og minner fra andre verdenskrig. Read more
Fjøløy fort og Fjøløy fyr
Høytorp Fort er Norges største innlandsfestning og er bygget i perioden 1912-1918. Read more
Høytorp Fort, Mysen
Et av Norges best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Under krigen var det også en ubåtstasjon her. Anlegget er i dag så godt som intakt og både… Read more
Kvalvik Fort - kystfort fra 2. verdenskrig
Tysk fort fra 2. Verdenskrig på Sør-Karmøy. Her hadde okkupasjonsstyrkene utsikt og kontroll med all skipstrafikk. I dag fremstår HKB Syre som et av… Read more
Syreneset Fort
Torås fort tilbyr kortreist verdenshistorie i Færder kommune, og er Vestfolds største intakte krigsminne fra 2. verdenskrig. Read more
Torås fort
Festningsanlegg fra andre verdenskrig med kanonstillinger, fangehytte, tunnellganger og skyttergraver. Også fint turområde og muligheter for fiske fra… Read more
Hausvikodden Fort
Grønsvik Kystfort ligger rett ved trafikk-knutepunktet Stokkvågen i Lurøy kommune, ca. en times kjøring nord for Nesna og 2,5 time nord for… Read more
Grønsvik Kystfort
Austrått fort med kanontårnet  i det tidligere tyske festningsanlegget er i fem etasjer. En guide tar deg med under jorda og viser… Read more
Festningsanlegget Austrått Fort
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen