De bedste steder at se street art i Norge

Norge er en stor (og gratis!) friluftsudstilling. Ser du dig ordentlig for, kan du ikke undgå at lægge mærke til de mange gavlmalerier og andet gadekunst. Her viser street art-eksperten og forfatteren Martin Berdahl Aamundsen dig nogle af de bedste steder.

Om Martin Berdahl Aamundsen

Oslo-baserede Martin Berdahl Aamundsen er gadekunstner på fuldtid og forfatter til flere kritikerroste bøger om street art. I 2007 grundlagde Berdahl Aamundsen forlaget Kontur, der fokuserer på subkulturer. Her er nogle af hans mest kendte bøger:

Graff Wars: Graffiti inspired by the Star Wars universe (2010)
Street Art Norway Vol. I (2010)
Street Art Norway Vol. II (2012)
Stencil Wars: The ultimate book of Star Wars inspired (2012)
Street art Bergen (2014)
Nora and the little blue rabbit (2016)

Norske gadekunstnere

Nogle af Norges bedst kendte gadekunstnere:

Dolk (Bergen)
Pøbel (Stavanger)
Martin Whatson (Oslo)
DOT DOT DOT (Oslo)
TEG (Bergen)
AFK (Bergen)
Argus (Bergen)

Norge er mere farverig end nogensinde før. Over hele landet, fra afsidesliggende fiskerlejer langt nord for polarcirklen til travle storbyer, kan du se stadig flere gadehjørner og husmure udsmykket med street art.

Kunstnere som Dolk, Pøbel, Martin Whatson og DOT DOT DOT - for blot at nævne et par stykker - har hevet den norske street art bevægelse op på international niveau.

"Norge er et must hvis du er til gadekunst. De lokale kunstnere er af højeste kaliber, og deres værker holder høj standard over hele landet," siger Berdahl Aamundsen.

"Street art er blevet en accepteret kunstart​."

Hvordan er det gået til? I lang tid bekæmpede Norge al slags gadekunst med næb og kløer. Gavl- og grafittimalerier blev fjernet så hurtigt som muligt, og kunstnerne tildelt anseelige bøder. Men der er sket en ændring, og i dag afsætter mange byer faktisk penge til street art-projekter.

"Holdningen til utraditionel gadekunst i bybilledet har ændret sig markant. Oslo plejede for eksempel at have en streng nultolerance overfor street art. Men de seneste år har byen arbejdet hårdt på at opnå en status som 'street art city'. Urban street art kan nu ses på nærmest hvert et gadehjørne og endevæg i byen, og nye værker dukker op hele tiden. Street art er blevet en accepteret kunstart," siger Berdahl Aamundsen.

Hvad er det, der gør street art til så speciel en kunstform?
"Det kraftfulde ligger i kommunikationsmåden, og hvordan den kommer til udtryk i det offentlige rum. Street art afspejler samfundet her og nu, og det skaber en øjeblikkelig reaktion på stedet."

Hvor er de bedste steder at se street art?
"Først må jeg nævne Bergen. Der har været en stor street art scene i Bergen i mange år, og byen tiltrækker talenter fra hele landet. Efter min mening er det her, du finder nogle af de mest imponerende værker, især når det handler om stencilkunst."

Det er i Bergen, at nogle af Norges mest kendte gadekunstnere holder til, for eksempel Dolk, AFK og TEG.

"Stavanger er et andet højdepunkt. Her er der adskillige mure dekoreret af både internationale og lokale street art-udøvere. Pøbel, en af mest anerkendte norske gadekunstnere, kommer fra denne by. En af de gode ting ved street art i Stavanger er, at alting ligger mere eller mindre indenfor 10 minutters gang. Stavanger er vært for Nuart, en dedikeret street art-festival, der hvert år tiltrækker mange af verdens bedste street art-kunstnere. Under festivalen forvandles hele byen til et stort lærred, til glæde for de mange udøvere," fortæller Berdahl Aamundsen begejstret.

Siden begyndelsen i 2001 har Nuart fastholdt sin position som verdens førende street art-festival. I hele september måned mødes street art-fans fra hele verden til udstillinger, events, optrædener og workshops, der finder sted over alt i byen.

Hvis du vil høre mere om hvordan Stavanger blev hele verdens street art hot spot, kan du tage med på en af Nuarts guidede ture rundt i byen.

"I Oslo kan du se masser af forskelligt street art, alt fra graffiti til stencilkunst og muralismo. Brenneriveien, Norges første street art-destination, er helt klart værd at besøge - det var her, det hele startede tilbage i 90'erne. I dag er hele området ligesom et konstant skiftende kunstgalleri. Tøyen-kvarteret i den østlige del af centrum er også en farverig godbid."

Faktisk sigter Tøyen efter at blive Skandinaviens største udendørs-galleri før Munch-museet forlader området i 2021.

Kan man også se street art uden for de største byer?
"Helt sikkert. Et af de cooleste projekter nogensinde er 'Ghetto spedalsk', anført af Dolk og Pøbel, der dekorerede forladte bygninger på Lofoten-øerne i det nordlige Norge."

Projektet havde til formål at skabe opmærksomhed omkring affolkningen og forfaldet i dele af Lofoten. Det var et af de mest omtalte kunstprojekter i Norge i det forløbne årti.

Andre byer nord for polarcirklen er også med på street art-bølgen, for eksempel Bodø og Vardø.

Helt mod syd i Norge ligger byen Flekkefjord, en anden perle for street art-fans. I bydelen Hollanderbyen kan du se en sjælden blanding af gamle, hvide huse og farvestrålende gavlmalerier og graffiti.

Hvad er dit favorit street art-sted i Norge?
"Den er svær. Men 'The treasure hunter' af Inti i Tøyen i Oslo er et absolut mesterværk. Det er svært at begribe, hvor teknisk dygtig man skal være for at kunne lave sådan et værk. En af de fede ting ved street art er, at det dukker op og forsvinder igen hele tiden. Jeg bliver så glad, når jeg ser et nyt stykke gadekunst på vej til arbejde. Street art giver farve til byen. Det er da bare fedt," slutter Berdahl Aamundsen.

Fortsæt din rejse ind i kunsten

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider