Skip to main content

10 kunstoplevelser i særklasse

i Oslo-regionen

Norge er kendt vidt og bredt for sin smukke natur – men hvad sker der, når man kombinerer den med fantastisk kunst?

Kom med på en tur gennem kunst og natur i Østlandet!

I en omkreds af mindre end 1,5 time i bil fra Oslo finder du nogle af de mest unikke kunstoplevelser i Europa.

1. Kistefos Museum

Hadeland

The Twist på Kistefos Museum er blevet udråbt til en af de mest cool bygninger i verden. Museet er både et kunstgalleri med nutidig kunst, men fungerer også som skulptur og bro over den idylliske Randselva.

Kistefos Museum, som ligger en times køretur i bil fra Oslo, sætter en ære i dets enestående skulpturpark. Gå en tur rundt, og se værker af både norske og internationale kunstnere i verdensklasse, herunder Bjarne Melgaard, Fernando Botero, Yayoi Kusama og Olafur Eliasson.

Og glem ikke den spektakulære spejllabyrint og springvandet af den danske kunstner Jeppe Hein.

Husk kamera (og tørt tøj!).

2. Henie Onstad Kunstsenter

Bærum

’Prikkeprinsessen’ Yayoi Kusamas farverige installationer er bare en af mange grunde til at sætte kurs mod Henie Onstad Kunstsenter, bare 15 minutter med tog fra hovedbanegården i Oslo (Oslo S).

Her kan du også se værker fra andre moderne kunstnere, midlertidige udstillinger i topklasse og en udendørs skulpturpark.

Her er også mulighed for at gå en tur samt at bade.

3. Kulturdestinasjonen Ramme

Follo

På gården Ramme finder du en fortryllende park, interessant arkitektur og et af bedste økologiske landbrug i landet.

Ramme befinder sig lige ved Oslofjord, omkring 40 minutter i bil fra Oslo. Berømte norske kunstnere som Edvard Munch, Oda Krohg og Theodor Kittelsen har alle opholdt sig i området for at male og reflektere. Mange af deres værker fremvises i de fremragende gallerier på Kulturdestinasjonen Ramme.

Du kan også besøge Edvard Munchs restaurerede hus.

Kom med på gåture, enten rundt på gården eller i Havlystparken. Derefter kan du spise økologisk, kortrejst mad i caféen og fra gårdbutikken.

Du kan også overnatte på det nye Fjordhotellet.

4. Haugar Kunstmuseum

Tønsberg

Se Andy Warhols hyldest til Edvard Munch i Vestfolds største kunstmuseum, i Tønsberg syd for Oslo.

Haugar præsenterer ambitiøse midlertidige udstillinger og huser en samling, som inkluderer 13 værker fra Warhols serie ”After Munch”. Der er også betydningsfulde værker af kunstnere som Siri Aurdal, Irma Salo Jæger, Victor Lind og Bjørn Ransve.

5. Galleri F 15

Moss

Kan du lide udfordrende kunst?

Galleri F 15 i Moss syd for Oslo kombinerer både herskabelig idyl og et af Norges mest ’edgy’ gallerier for eksperimenterende samtidskunst.

Nogle kunstværker kan du endda smage på - nemlig caféens berømte kringle! Den har endda sit eget maleri!

6. Blaafarveværket

Modum

Det otte kilometer lange (!) industrimuseum Blaafarveværket vest for Oslo fortæller historien om den magiske koboltfarve, som blev udvundet her. Der er også velanlagte gangstier i det smukke kulturlandskab og en årlig sommerudstilling.

De yngste i familien kan prøve sommerens nyhed; Barnas Buldrehule.

7. Galleri Würth

Nittedal

Drøm dig væk i en af Europas største private kunstsamlinger, der består af næsten 18.000 værker.

Galleri Würth i Nittedal lidt uden for den norske hovedstad viser kunst fra Sammlung Würths samling, med kunstnerkalibre som Pablo Picasso, Joan Miró, Roy Lichtenstein, Anselm Kiefer og Edvard Munch.

Du kan også, ikke mindst, se på kunst signeret Gustav Klimt.

8. Midtåsen skulpturpaviljong

Sandefjord

Nogle gange trænger sjælen til et pusterum. Og det kan den få på en bakke uden for Sandefjord, en times tid syd for Oslo.

I Midtåsen Skulpturpaviljong og Skulpturpark kan du se 16 af Knut Steens marmor- og bronzeskulpturer i en særdeles elegant og let bygning.

Bagefter kan du gå en tur i den enorme parkhave rundt om den tidlige skibsreder Anders Jahres villa, som er åben for publikum nogle få dage hvert år.

9. Lillehammer Kunstmuseum

Lillehammer

Dette museum byder på kunst allerede ved første øjekast, nemlig ’Kometen’ af Bård Breivik. Dette værk pryder ydersiden af bygningen, tegnet af arkitekthuset Snøhetta.

Lillehammer Kunstmuseum byder også på kunst fra 1800-tallet og frem til i dag, heriblandt værker af ikoner som Hans Gude og Edvard Munch, i tillæg til spændende temporære udstillinger.

Hold en lille pause fra kunstoplevelserne i den dejlige oase mellem bygningerne.

10. Peder Balke-senteret

Østre-Toten

Peder Balkes dramatiske og romantiske fremstillinger af den norske natur er noget, du bare må opleve - fra bygdemalerier til kunstværker på Louvre i Paris.

Balke er desuden en af få skandinaviske kunstnere, der har været udstillet på National Gallery i London.

Lidt mere ydmyge rammer er der i Østre Toten, en times tid nord for Oslo. På Peder Balke-Senteret kan du se 12 vægmalerier, blandt andet Utsikt over Mjøsa.

Flere gallerier, du kan besøge:

Bastion 5 i Fredrikstad. Her kan du se kunstnere i arbejde og høre koncerter i caféen.

Preus Museum i Horten. Det nationale museum for fotografi har to gallerier med både midlertidige og faste udstillinger.

Glasslåven Kunstsenter på Gran. En ombygget lade er blevet til både kunststed og kunstnersted. Her arbejder alt fra forfattere til smykkemagere, og centeret har flere spændende udstillinger.

Trafo Kunsthall i Asker. Denne nedlagte transformatorstation er blevet et populært sted at udstille moderne kunst.

Soli Brug Galleri i Sarpsborg. Tidligere Nordeuropas største savværk, nu et af det østlige Norges mest interessante gallerier. Her er også rammeværksted og en hyggelig café ved dammen.

… Og så har vi endda ikke nævnt alle de kunstoplevelser i topklasse, som du kan få i den norske hovedstad!

I 2021 åbnede MUNCH Museet i bydelen Bjørvika, efterfulgt af Nasjonalmuseet i 2022, hvor du kan opleve Norges største samling af kunst, arkitektur og design.

Der er også spændende udstillinger på Astrup Fearnley Museet, sej street art og skulpturer i Ekebergparken og i Vigelandsparken, og du kan bruge dage på at komme igennem de mange gallerier på Tjuvholmen midt i den norske hovedstad.

Norge: Hvor kunsten møder naturen

Opdag Norges gode steder!

Se en række steder i Norge, hvor arkitektur og menneskelig kreativitet går op i en højere enhed.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider