Skip to main content

På sporet af Munch

Der er adskillige dagsture fra Oslo til historiske og idylliske steder omkring Oslofjorden, hvor du kan komme tættere på Edvard Munchs fascinerende liv og arbejde.

En dag i Munchs fodspor

Edvard Munch var en verdensberømt maler fra Norge. Munch var aktiv i over 60 år og er i dag anerkendt som en af modernismens vigtigste kunstnere.

Munchs værker er både inspireret af menneskerne i hans liv og de steder, hvor han boede og arbejdede. Kom tættere på Munch og hans inspirationskilder.

1. Oslo

Norges hovedstad har verdens største samling af Munchs kunst. MUNCH museet i bydelen Bjørvika er et af verdens største enkeltmandsmuseer, med mere end halvdelen af kunstnerens værker. Samlingen inkluderer de berømte malerier Skriget, Madonna, Livets dans, Pubertet og Det syke barn, samt værker fra alle dele af Munchs karriere.

Nasjonalmuseet er et andet museum med en lang række værker af Munch, herunder tidlige versioner af Skriget, Pikene på broen, Brosjen og Melankoli.

Du kan se endnu mere Munch på en guidet rundvisning på Oslo Rådhus. Der er også værker af Munch i Universitets aula, hvor der ligeledes afholdes koncerter og andre begivenheder. Der er guidede ture på udvalgte dage. Munchs atelier i Ekely, lidt uden for Oslo centrum, er en del af MUNCH museet og er som regel åben hele sommeren.

For at få den samme udsigt som Munch havde da han fik idéen til Skriget, kan du tage op på Ekebergskrenten og Ekebergparken Skulpturpark. Du kan også besøge Munchs gravsted i Vår Frelsers Gravlund, hvor der er en buste af kunstneren.

2. Ramme

40 minutters kørsel syd for Oslo centrum ligger kulturdestination Ramme, hvor Edvard Munch havde et sommerhus på Nedre Ramme fra 1910 og indtil sin død. Her kan du gå i Munchs fodspor på kulturstien, besøge Ramme Billedgalleri, og på Ramme Farm kan du gå en tur i den enestående have i Havlystparken.

Der er meget at kigge på i Ramme, så det kunne være en god idé at booke en overnatning på det smukke Ramme Fjordhotell.

3. Åsgårdstrand

I 1898 købt Munch et hus i den lille kystby Åsgårdstrand, cirka halvanden times kørsel sydvest for Oslo. Dette hus er nu et lille museum og åben for offentligheden. Alting er stort set urørt siden kunstnerens dage.

Mange af Munchs mest kendte værker blev malet her, for eksempel Pikene på broen, Fire piker i Åsgårdstrand og Livets dans, og en gåtur i området i de samme omgivelser og i det samme lys er helt sikkert en oplevelse, der gør indtryk.

4. Jeløya

Munch opholdt sig også meget på den modsatte side af fjorden. Hvis du tager den korte færgetur fra Horten til Moss kan du besøge øen Jeløya, hvor Munch fandt inspiration til andre af sine mange kendte kunstværker.

Her ligger også Refsnes Gods, et historisk hotel fra 1767, smukt ved Oslofjorden. Hotellet har en enestående kunstsamling med værker af over 90 kunstnere, herunder nogle af Munch.

Restaurant Munch hænger fire originale Munch litografier samt akvareller og andre grafiske værker, herunder Selvportrett fra 1895 og Ung pike ved strenden.

Her kan du også overnatte. Hotellet har fået kvalitetsmærket Olavsrosa, der gives til kulturoplevelser af høj standard, der er med til at bevare norsk kulturarv og er åbne for publikum.

Jeløya er et naturparadis for kunstelskere – på øen ligger også det anerkendte Galleri Røed samt Galleri F15, der er en af Nordens førende kunstinstitutioner.

5. Kragerø

Cirka halvanden time syd for Åsgårdstrand finder du en livlige ferieby Kragerø, hvor Munch malede flere af sine kendte værker. Et kort med de steder, hvor Munch malede, kan erhverves på det lokale turistkontor. Munch-rundturen viser dig rundt i de charmende, skjulte stræder i denne kystby.

Se alle de steder, der inspirerede Munch, på en guidet tur.

Det er let at følge i hans fodspor og opleve stederne, der inspirerede ham:

Opdag mere

Oslo-regionen tilbyder også ...

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider