Skip to main content

En familiedrevet forretning

Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning ligger midt i Norge, i fjeldområdet Dovrefjell, bare fire minutters kørsel fra Hjerkinn togstation og hovedvejen mellem Oslo og Trondheim.

Fjeldstuen har været i familien Hjerkinns eje siden 1640 og er en vigtig del af den norske fjeldstuetradition.

”Min familie har boet på Hjerkinn i 13 generationer – så langt tilbage kan vi i hvert fald dokumentere det. Ejendommen kan have været familieejet helt siden det 9. århundrede, men vi ved det ikke med sikkerhed. I dag varetages driften af min mor, min søster, min kone og jeg selv, så det er en rigtig familievirksomhed,” forklarer Martin Hjerkind.

Hjerkinn og mange af de andre fjeldstuer i området blev bygget af den norske konge Øystein Magnusson (1088-1123) for at huse vejfarende i fjeldene. Dengang var fjeldstuerne lovmæssigt forpligtede til at tilbyde husly til dem, der trængte til det.

”Dengang ejede staten alle fjeldstuerne, og gårdene i området måtte betale skat til fjeldstuerne i form af materialer, madvarer og arbejdskraft. I 1927 overtog min familie ejerskabet af Hjerkinn,” fortæller Martin.

På mange måder var fjeldstuerne faktisk starten på hoteldrift i Norge.

Eventyr på fjeldet

Langt de fleste af fjeldstuerne ligger i den sydlige del af landet, og hovedsageligt i fjeldområderne mellem Oslo og Trøndelag.

Størstedelen af hytterne kan nås med bil, og nogle også med bus og tog.

Gå ikke glip af de mange sjove ting, man kan foretage sig i fjeldene! Fjeldstuerne ligger ofte lige i nærheden af gode langrendsspor, skibakker og andre udendørs aktiviteter.

Mange hytter tilbyder guidede ture og spændende aktiviteter for hele familien.

”På Hjerkinn har vi haft Islandsheste i mere end 30 år, og vi tilbyder hesteridning på fjeldet for både nybegyndere og øvede,” siger Martin og tilføjer, at der også kan lejes cykler.

Luksus på fjeldet 

Kongsvold Fjeldstue er en flot og velholdt fjeldhytte, med traditioner der strækker sig tilbage til 1100-tallet.

Vil du have moderne komfort i historiske omgivelser er det her, du skal holde ind.

”Vi har mange antikviteter fra Gudbrandsdalen og Trøndelag på Kongsvold. Når man går rundt her, er det som at være i en anden tidsalder,” siger stedets daglige leder, Sofie Kvaale.

Kongsvold var i mange år ejet af en familie fra den lille fjeldby Lesja, men blev i nyere tid testamenteret til staten, som nu tager sig af vedligeholdelsen. Al restaurering sker i samarbejde med Rigsantikvaren og lokale håndværkere.

”Det er et populært sted for pilgrimme på Skt. Olavs-vejene over Dovrefjell og hele vejen til Trondheim,” siger Sofie.

Smagen af fjeld

”Vi ønsker, at alle skal føle sig velkomne på Kongsvold, uanset om de vil have en eksklusiv madoplevelse eller bare en hurtig snack på kroen. Vi har noget for enhver smag. Sådan bør det være på en fjeldstue. Det skal være hyggeligt og imødekommende,” siger Sofie.

Mange fjeldstuer specialiserer sig i at lave smagfulde måltider af lokale råvarer, hvilket kan gøre turen over fjeldet til en speciel kulinarisk oplevelse.

Friske fisk fra elve og søer, velsmagende vildt, cider og øl med en lokal twist - du kan godt begynde at glæde dig.

Tjek disse fjeldstuer, der sørger for ekstra gode kulinariske oplevelser:

Rømmegrøt og vafler

Mange fjeldstuer serverer også simple, traditionelle retter og norsk husmandskost

Prøv for eksempel fløjlsblød rømmegrøt, søde vafler med brunost og hjemmelavede kjøttkaker. Perfekt som optankning før en vandretur eller som belønning bagefter…

Og husk: Du behøver ikke at bo på en fjeldstue for at spise der. Det er helt normalt bare at holde ind, fylde maven og derefter køre - eller vandre - videre.

Find en fjeldstue

…eller tjek ind på et højfjeldshotel.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider