Norske fjeldstuer
Traditionelle hytter på fjeldet
Slap af ved pejsen i hyggelige, autentiske omgivelser…
…ligesom mange rejsende før dig.
De norske fjeldstuer har tilbudt husly og mad til vandrere og andre fjeldfolk i hundredvis af år.
Og gør det stadig!
Du finder mange af disse hytter ved færdselsårerne over fjeldene, tæt på jernbanestationer og landeveje.
Er du klar til et rigtigt fjeldeventyr?
Kom med ind i varmen og få noget godt i maven. Smagen af fjeld.
Når du er mæt, venter en god nats søvn.
Vågn op til venlige ansigter og sjove aktiviteter i den friske fjeldluft.
Mød de gæstfrie fjeldfolk!
“At være vært for rejsende er en familietradition, der er blevet videreført i 13 generationer …”
“… her på Hjerkinn Fjellstue.”
“Selv Fluffy, vores hund, vandrede ned til os fra fjeldet. Han kom helt af sig selv og har været hos os siden.”
Martin Hjerkind, ejer af Hjerkinn Fjellstue
“Islandsheste er perfekte til ridning i fjeldene. De har en speciel gangart kaldet tølt, som gør rideturen mere behagelig og mindre humpet.”
Martin Hjerkind
Er du ude efter en enestående oplevelse?
På Dovrefjell kan du se moskusokser.
Tag med på en guidet tur på hesteryg eller en guidet vandretur.
I moskusoksernes rige ligger Kongsvold Fjeldstue, som endda har sin egen togstation – Kongsvoll.
Stationen er et af stoppestederne på Dovrebanen mellem Oslo og Trondheim.
Den ærværdige fjeldstue ligger blot fem minutters gang fra stationen, lige ved den lange hovedvej, der løber hele vejen gennem Norge fra nord til syd.
Kongsvold er det perfekte sted, hvis man vil kose sig med et strejf af rustik luksus.
“Dette er ’den rosa salon’, selvsagt. Vores gæster tager ofte en god bog og en kop kaffe med herind.”
Sofie Kvaale, daglig leder af Kongsvold Fjeldstue
På Krogsvold Fjeldstue kan du nyde en treretters menu i restauranten eller hygge dig med mere enkel kost på kroen.
Den Norske Turistforening (DNT) driver også flere norske fjellstuer, hvor du nemt kan kombinere vandreture med et lækkert måltid og en komfortabel seng – enten i prisvenlige sovesale eller på private værelser.
En af disse er Gjendesheim, hvor vært Marius Haugaløkken serverer bæredygtige, lokalt dyrkede råvarer og viderefører madtraditioner:
“Jeg synes, det er vigtigt at servere vores gæster lokale måltider, og lære dem, hvor maden kommer fra, og tage vare på vores kulturlandskab.”
Marius Haugaløkken
Du kan også nyde god mad på DNT’s mange bemandede fjellstuer over hele landet – fra vafler og kanelsnegle til solide, lokale retter. Mange af fjeldhytterne har stort fokus på lokale råvarer med en smag af fjeldene.
Leder du efter en mere privat bjergoplevelse? Lej en hytte eller en bjælkehytte og nyd opholdet sammen med gode venner og familie!