Skip to main content

De bedste steder at se nordlys

Hvor i alverden er de bedste steder at se nordlys? Få insider-tips fra de lokale i Nord-Norge, der med glæde deler deres favoritsteder.

Er du træt af de sædvanlige rejseeksperter? Altså dem, der er ivrige efter at vise dig de sædvanlige steder? Hvad nu hvis det er lokale eksperter der fortæller dig, hvor du rent faktisk kan få den bedste oplevelse sammen med nordlyset?

Der bor små 500.000 mennesker i Nord-Norge. Her kan du møde syv af dem: en kajakpadler, en rensdyrhyrde, en radiomand, en surfer, en kulturkoordinator på et hospital, en musiker og en taxichauffør.

Oplev nordlyset med de lokale

De kunne næsten ikke være mere forskellige, men de har én ting til fælles: De kender de bedste steder at se nordlys i fred og ro i nærheden. Klimaet ofte er mildere i Norge end andre steder, hvor du kan se nordlys, så de er vant til at være udendørs, hele året rundt. Og det uanset om de bor på Lofoten, Nordkap eller Svalbard, i Tromsø, Finnmark eller Bodø.

Bymenneskets nordlys i Tromsø

"Vi er heldige med, at vi kan se nordlyset stort set hver dag, på vej til arbejde eller skole om morgenen," siger Aggie Frost. Hun er musiker og kendt for sit noget arktiske lydunivers - hun har endda lavet et akustisk stykke kaldet Aurora Lily. Når hun ikke laver sin egen musik er hun kommunikationschef for Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

"Mit eget beskedne nordlystip er at tage til Parkgata, hvis du er i centrum af Tromsø og ikke har så meget tid. Denne gade ligger tæt på Kongsbakken, hvor der ikke er nogle gadelys til at forstyrre oplevelsen," siger Aggie.

Her er da også mørkere end i andre, travlere gader i centrum.

Et par kilometer fra centrum ligger søen Prestvannet.

"Dette naturområde har ikke noget kunstig belysning og er derfor et oplagt sted at have nordlyset for sig selv, bare 20 minutters gang fra bymidten," tilføjer hun.

Sammen med bandet Frost har Aggie spillet i mange dele af Norge under nordlysbæltet. Også i Alta, hvor der for nyligt er åbnet et nyt offentligt bad med store, udendørs boblebade.

"At bade under nordlyset er en ret eksotisk men stadig arktisk oplevelse," griner hun.

Taxichaufføren på Svalbard

Wiggo Antonsen er en travl taxichauffør i Longyearbyen, den største by på Svalbard-øerne, cirka halvvejs mellem det norske fastland og Nordpolen. Han er ikke blot en lokal personlighed men også en international berømthed, takket være deltagelsen i den populære BBC-dokumentar 'Life on the Edge'.

"Nogle turister tror, at de skal rejse til verdens ende for at se nordlys. Men mit motto er, at man ikke behøver at rejse længere end højst nødvendigt. Her i Svalbards altomfavnende mørke er den magiske oplevelse den samme," siger han med et stort grin inde under det enorme fuldskæg. Han anbefaler at benytte nordlysappen Aurora Forecast 3D, så spildte ture undgås.

Ifølge Wiggo Antonsen bør du forberede dig ordentligt, hvis du vil tage gode billeder af nordlyset. Han anbefaler at medbringe en tripod. "Sådan en tingest vil have enorm indvirkning på resultatet. At fange nordlyset på kamera er lidt det samme som at tage billeder af en flok hyperaktive børn," siger han.

"Men spørg ikke mig om hjælp. Jeg er taxichauffør, ikke fotograf," siger Wiggo med et smørret grin.

"Jeg får hele tiden sjove forespørgsler. For eksempel var der en turist fra Indien, der ville have mig til at køre ham ud til en isbjørn," fortæller Wiggo.

"At køre taxi har ikke gjort mig rig, men jeg skal ingen steder."

Rensdyrhyrden i Finnmark

Rensdyrhyrden Jon Mikkel Eira bor i nærheden af den lille by Karasjok i Finnmark, hvor han driver Ravdol Reindeer Herding sammen med sin familie nær søen Nattvatn.

"Det bedste ved at rejse til Finnmark for at se nordlys er, at dette område er meget mindre markedsført end de andre nordlys-destinationer. Her bor også færre mennesker, hvilket betyder mere uforstyrret natur og bedre muligheder for at se nordlyset i selskab med ingen andre end sig selv," lover Jon Mikkel.

Centrum i Karasjok er så kompakt, at du blot behøver gå en kort tur væk fra hovedgaden for at få en uforstyrret udsigt til nordlyset, fortæller han.

"Men uanset hvor du tager hen, så husk varmt tøj," anbefaler han.

Om vinteren kan der i det indre Finnmark blive rigtigt koldt. I februar 2018 blev der på den koldeste dag målt 37,8 frostgrader. Og det er faktisk helt perfekt, ifølge Jon Mikkel.

"Jo koldere, desto bedre. Når temperaturerne er lave, er chancerne for en skyfri himmel høje," forklarer han.

Selvom Karasjok er både kold og kompakt er her tre hoteller samt campingmulighed med moderne, vintervenlige hytter. Byen er også kendt som samernes hovedstad. Norges lange hovedvej, E6, fører gennem Karasjok.

"En times kørsel i retning af Lakselv er der et skiltet udsigtspunkt, der også er et godt sted at observere nordlyset," siger Jon Mikkel.

"I den anden retning af E6, mod Finland, er der også gode udsigtspunkter," tilføjer han og understreger, at de lokale aldrig bliver trætte af nordlyset. Alligevel er januar måned, hvor polarnætterne bliver kortere og kortere, en glædelig begivenhed.

Kajakpadleren på Lofoten og Kvaløya

I dagstimerne har Anita Andresen et helt normalt kontorjob. Men så snart hun har fri mødes hun med sine såkaldte ’padlevenner’.

De mødes hele året rundt for at dele deres passion for kajakpadling. Nogle gange mødes de på øen Kvaløya, andre gange på Lofoten.

"Der er ikke meget, der er bedre end en tur i kajak under nordlyset, der samtidig spejler sig i havet. Det forstærker den glimtende effekt, vi kender som 'morild'," forklarer Anita.

Morild er et naturfænomen, hvor et glimtende eller selvlysende skær opstår på grund af bioluminecerende plankton i vandet.

Samtidig med at de nyder naturen, har Anita og hendes padlevenner oplevet at komme helt tæt på en række hvaler. Faktisk var de enorme dyr kun ti meter væk. ”Så vidt jeg ved har der aldrig været uheld. Vi padler også ofte sammen med nysgerrige sæler, der vil se hvad vi er for nogle, og mange fuglearter.”

Anita har lært at padle af sin gode veninde, Lise Haug Halvorsen, der driver Elements Arctic Camp.

Når deres aften-padletur er ved vejs ende beslutter gruppen, om de skal køre hjem eller om de skal tilbringe natten udenfor, i hængekøjer og isolerede soveposer.

Surferen på Andøya

Anders Stave er læge i byen Andenes på Vesterålen og drivkraften bag den lokale surferkultur. Andøya Surf Club er en gruppe venner, der dog gladeligt optager nye medlemmer og tager vel imod omrejsende surfere.

"At se bølger af lys over dig mens du surfer på havets egne bølger er en meget speciel oplevelse," fortæller Anders.

Den store udfordring i de mørke vintre er, at den eneste lyskilde til at dyrke surfing faktisk er nordlyset.

"De meget brugbare fjeldregler, om at være iført det rigtige tøj og om at være opmærksom på sin egen sikkerhed, gælder i høj grad også på vandet," siger Anders. Han husker især en oplevelse, hvor han pludseligt fik selskab af adskillige spækhuggere, cirka ti meter lange og med enorme finner. "Jeg indrømmer gerne, at det var skræmmende. Derfor padlede vi hurtigt ind på land igen."

Anders og vennerne skifter ofte våddragterne ud med uldtøj, for at vandre op til det mest kendte sted på øen, nemlig Andøya Space Centre.

Anders anbefaler også at lægge vejen forbi Nordeuropas største bølgebryder, på havnen i hjembyen Andenes. "Her kan du se en kombination af det åbne hav og nordlyset, og det er lidt ligesom at stå på et gigantisk surfbræt," griner han.

"Der er naturligvis mange andre måder at opleve nordlyset," tilføjer han. "Jeg har selv haft nogle fede oplevelser med snowboarding ved kysten. Det kunne du også prøve."

Radiomedarbejderen på Radio Nordkapp

Naturfotografen Kjell Bendik Pedersen arbejder på Radio Nordkapp, en lille lokalradio med vægt på de gode historier. Han har en trofast lytterskare i området omkring den verdensberømte Nordkapsklippe.

Selve Nordkap er officielt lukket om vinteren og kun tilgængelig med organiserede ture. Kjell Bendik kender dog mange andre steder, der er mindst lige så gode når det handler om at tage billeder af nordlyset. Det er faktisk hans specialitet.

Skipsfjorden er en af hans absolutte favoritter.

"Ved Seibukta er der en parkeringsplads langs hovedvej E69, der ryddes for sne om vinteren. Her kan du observere nordlyset i fred," siger Kjell Bendik.

"Jeg er også vild med Tufjorden, på Magerøyas kyst, på vej til Nordkap. Her er landskabet i den grad uberørt, og der er masser af tid til at fifle med time lapse og indstillinger," forklarer han.

Kjell Bendik bor i områdets største by, Honningsvåg, sammen med cirka 2.000 andre. Men i området er der også en række andre mindre byer og steder, som for eksempel Kåfjord, Repvåg, Skarsvåg, Nordvågen, Kjelvik, Valan, Gjesvær og Kamøyvær.

"I Honningsvåg er der så lidt kunstig lys, at selv et lille skyggefyldt hjørne er nok til at få det meste ud af nordlyset. Og så er der jo ikke langt, hvis du vil have en øl bagefter," pointerer han.

Inger Lises lys i Troms fylke

I det store fylke Troms arbejder Inger Lise Ebeltoft som kulturkoordinator på regionens store hospital i Tromsø. Hun er også tidligere topmodel med opgaver i Milan, Paris og New York. Hun er blevet genforenet med Tromsø og hendes barndoms nordlys.

For Inger Lise er der rig mulighed for at tage væk fra byens puls og gadelys for at få en helt uforstyrret oplevelse med nordlyset.

"Jeg anbefaler at køre i en times tid mod nordvest, til den charmerende landsby Hansnes. Her kan du hoppe på en færge til den store ø Vannøya eller til den mindre Karlsøy," siger Inger Lise.

"Vest for Tromsø kan tage bussen eller køre selv til Kvaløya, hvor der er masser af gode, øde steder at se nordlyset. For eksempel i de små byer Kvaløyvågen og Skulsfjord eller på den yderste del af halvøen Sommarøy," fortsætter hun.

I den modsatte retning ligger Balsfjord, hvor selv den inderste del og landsbyen Nordkjosbotn kan nås på cirka en time.

Inger Lise selv voksede op med at se nordlyset fra familiens hus i vandkanten. "Og jeg synes stadig, at nordlys er noget af det mest fascinerende her på jorden. Det er aldrig den samme oplevelse to aftener i træk," slutter hun.

Nordlysprognose

De bedste steder at se nordlys

Se selv

Nordlys: Naturens egne rytmer!

Flere oplevelser under nordlyset

Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Opdag mere

Senest besøgte sider