Skip to main content

Fakta om nordlyset

Hvad er nordlys? Videnskaben bag nordlyset forklares normalt af fysikere med speciale i magnetohydrodynamik, og de er ærligt talt meget klogere end os.

Dette forstår vi: Solen er grunden til, at der opstår nordlys (også kaldet Aurora Borealis). Under store solareksplosioner kastes enorme mængder elektrisk ladede partikler ud af solen og ud i rummet.

Videnskaben bag nordlyset

Hold godt fast, for nu bliver det mere kompliceret: Når partiklerne kolliderer med jordens magnetfelt, føres de imod en cirkel omkring den magnetiske nordpol, hvor de interagerer med atmosfærens øverste lag. Energien, der frigives, danner nordlys.

Alt dette sker omkring 100 kilometer over hovedet på os. Selve kraften er årsagen til, at vi kan se det så tydeligt, godt hjulpet af et mylder af atomer og molekyler. 

Men nordlyset kan aldrig tages for givet. Det er lige så meget et naturfænomen som det er en vejrtype. Dets optræden og intensitet styres af solaktiviteter, dets placering afhænger af Jordens magnetfelt.

Nordlyset dukker op i et bælte, eller en oval, der omkranser en del af Jorden i en regulær position i forhold til solen. Nordlyset er normalt synligt over det norske fastland om natten og over Svalbard om dagen. Hvis der er høj solaktivitet, kan nordlyset også ses længere mod syd i Norge.

Nordlys: En forklaring

Vil du vide mere om hvordan nordlyset opstår? Denne video viser dig de fascinerende detaljer om nordlyset.

Nordlyset er naturligvis ikke en ny 'opfindelse', og det kommer nok ikke som en overraskelse, at det spektakulære Aurora Borealis er genstand for mange myter. Symboler for nordlys er for eksempel blevet fundet på samiske shaman-trommer. Fænomenet har flere forskellige navne på samisk, herunder 'Gouvssahas', hvilket betyder 'lyset der kan høres'. Poetisk, ikke sandt?

I vikingetiden sagdes det, at nordlyset var valkyriejomfruernes rustninger, som glimtede særegent. I dag omtaler de lokale ofte nordlyset som 'den grønne dame' - og det er let at se hvorfor, i de mange film og billeder der deles på de sociale medier. Men for at få alle nuancer med, må du se det med dine egne øjne.

Hvor og hvornår? Der er ikke noget klart svar, men …

Nordnorge tilbyder helt sikkert de bedste og mest konsekvente muligheder for at se nordlyset, da denne del af landet ligger under nordlysovalen. Et sted i dette område er ofte lige så godt som et andet – du kan observere det samme nordlys i Lofoten som i Tromsø, 500 kilometer længere mod nord, bare fra en anden vinkel.

Nordlyset dukker også op i andre dele af landet fra tid til anden, herunder i Trøndelag og de sydlige dele af Norge, især i perioder med øget solaktivitet.

Husk på, at nordlyset er en sand diva. Hun går ikke på scenen før hun er helt klar. Tålmodighed er en dyd, især når du er på nordlysjagt. For at øge dine chancer for at få hende at se, skal du tage af sted enten sen efterår, vinter eller tidlig forår. Mellem september og marts er det mørkt mellem klokken 18.00 og 01.00, og det er i dette tidsrum nordlyset oftest viser sig.

Men som med en rigtig diva er der ikke nogen garantier. Aurora Borealis kan bedst lide koldt og tørt vejr, som regel fra december. Nogle vil sige at det er tørrest og mest skyfrit længere inde i landet, men det er ikke nødvendigvis sandheden på den givne dag.

Stærke østenvinde kan give mere klart vejr ved kysten end inde i landet. Undgå også fuldmåne – ikke på grund af varulve, men fordi det klare månelys vil blegne din nordlysoplevelse betragteligt.

Lys, kamera … action!

Når lysshowet lyser himlen op, er øjeblikket bestemt værd at fange på film. Fotograf Christian Hoiberg har masser af erfaring, når det kommer til at fange nordlysets flygtige skønhed på billeder.

Vinterbeklædning i Nord-Norge

Det er ikke så koldt i det nordligste Norge som de fleste tror. Med åbne ildsteder til at opvarme hytterne og lavvu-teltene er temperaturen indendørs ofte omkring de 25 grader. Hvis du vil deltage i de udendørs aktiviteter uden at komme til at fryse – eller at svede – må du dog forberede dig lidt hjemmefra.

Uld er cool
Nordmænd elsker uldtøj, i enhver form. Fåreuld har den gode egenskab, at det kan regulere kropstemperaturen. Et tyndt basislag af langt uldent undertøj er en god start. Du kan også iføre dig passende tøj af syntetiske fibre, der transporterer sveden væk fra kroppen. Undgå bomuldstøj, idet det har en tendens til at blive koldt og ukomfortabelt når du sveder.

Lag-på-lag
Har du flere lag tøj på er det lettere at regulere din temperatur ved simpelthen at tage ét lag af eller på. Tag et lag fleece eller uld på over basislaget. Stadig kold? Træk en tykkere sweater over hovedet (uld er stadig cool), et halstørklæde og uldne sokker. Det yderste lag skal være vind- og vandtæt: forede bukser, en varm termojakke, en varm hat der dækker ørerne, handsker og ordentlige vinterstøvler. Undgå alt for stramme sko, idet de kan gøre dine tæer kolde.

På tynd is
Kystklimaet er normalt relativt mildt, men regnen kan pludseligt fryse og gøre vejene glatte. Dine støvler bør derfor have gummisåler – de er mindre glatte end plastic. På de stejleste fjelde bør du bruge klatrejern under støvlerne. De kan købes i de fleste sportsbutikker.

I bevægelse
Hvis du tager del i tempofyldte aktiviteter, såsom snescooterkørsel, har du brug for endnu mere tøj. På organiserede ture vil du få udleveret en termodragt og passende fodtøj, handsker og hovedbeklædning.

Nogle gode råd
I Nord-Norge tager de altid adskillige tøjlag af, når de går indendørs, for at undgå at blive kolde når de går ud igen. Det er også godt at vide, at man forventes at tage sine sko af før man går inden for i et norsk hjem – det anses som meget uhøfligt at gå rundt indendørs med udendørs fodtøj.

Kilde: NordNorsk Reiseliv

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Opdag mere

Senest besøgte sider