Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fakta om nordlyset

HVAD ER NORDLYSET FOR EN STØRRELSE?
Historien om nordlyset handler både om videnskab og om myter – men hvordan skabes dette ekstraordinære naturfænomen, der optræder som lysshow på himlen?
Northern lights over Grøtfjord in Kvaløya, Northern Norway
Northern lights over Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik / Visitnorway.com
Ad

Hvad er nordlys? Videnskaben bag nordlyset forklares normalt af fysikere med speciale i magnetohydrodynamik, og de er ærligt talt meget klogere end os.

Dette forstår vi: Solen er grunden til, at der opstår nordlys (også kaldet Aurora Borealis). Under store solareksplosioner kastes enorme mængder elektrisk ladede partikler ud af solen og ud i rummet.

Videnskaben bag nordlyset

Hold godt fast, for nu bliver det mere kompliceret: Når partiklerne kolliderer med jordens magnetfelt, føres de imod en cirkel omkring den magnetiske nordpol, hvor de interagerer med atmosfærens øverste lag. Energien, der frigives, danner nordlys.

Alt dette sker omkring 100 kilometer over hovedet på os. Selve kraften er årsagen til, at vi kan se det så tydeligt, godt hjulpet af et mylder af atomer og molekyler. 

Men nordlyset kan aldrig tages for givet. Det er lige så meget et naturfænomen som det er en vejrtype. Dets optræden og intensitet styres af solaktiviteter, dets placering afhænger af Jordens magnetfelt.

Nordlyset dukker op i et bælte, eller en oval, der omkranser en del af Jorden i en regulær position i forhold til solen. Nordlyset er normalt synligt over det norske fastland om natten og over Svalbard om dagen. Hvis der er høj solaktivitet, kan nordlyset også ses længere mod syd i Norge.

Nordlys: En forklaring

Vil du vide mere om hvordan nordlyset opstår? Denne video viser dig de fascinerende detaljer om nordlyset.

Nordlyset er naturligvis ikke en ny 'opfindelse', og det kommer nok ikke som en overraskelse, at det spektakulære Aurora Borealis er genstand for mange myter. Symboler for nordlys er for eksempel blevet fundet på samiske shaman-trommer. Fænomenet har flere forskellige navne på samisk, herunder 'Gouvssahas', hvilket betyder 'lyset der kan høres'. Poetisk, ikke sandt?

I vikingetiden sagdes det, at nordlyset var valkyriejomfruernes rustninger, som glimtede særegent. I dag omtaler de lokale ofte nordlyset som 'den grønne dame' - og det er let at se hvorfor, i de mange film og billeder der deles på de sociale medier. Men for at få alle nuancer med, må du se det med dine egne øjne.

Hvor og hvornår? Der er ikke noget klart svar, men …

Det siges ofte, at det nordlige Norge er det bedste sted i verden at se nordlys. Det er naturligvis en sandhed med modifikationer, for lysene kan være lige så synlige og finurlige fra andre destinationer uden for Norge.

Men Nord-Norge er sandsynligvis det mest behagelige og interessante sted at se nordlys, ikke mindst på grund af det store udvalg af hoteller og forskellige aktivitet

Nordlysbæltet rammer reelt Nord-Norge på Lofoten-øerne, hvor det følger kysten hele vejen op til Nordkap og videre, men faktisk er der blevet spottet meget nordlys længere mod syd i de seneste år. Det ene sted kan være lige så godt som det andet – det er det samme nordlys du ser på Lofoten som i Tromsø, 500 kilometer længere mod nord, bare fra en anden vinkel.

Husk på, at nordlyset er en sand diva. Hun går ikke på scenen før hun er helt klar. Tålmodighed er en dyd, især når du er på nordlysjagt. For at øge dine chancer for at få hende at se, skal du tage af sted enten sen efterår, vinter eller tidlig forår. Mellem september og marts er det mørkt mellem klokken 18.00 og 01.00, og det er i dette tidsrum nordlyset oftest viser sig.

Men som med en rigtig diva er der ikke nogen garantier. Aurora Borealis kan bedst lide koldt og tørt vejr, som regel fra december. Nogle vil sige at det er tørrest og mest skyfrit længere inde i landet, men det er ikke nødvendigvis sandheden på den givne dag.

Stærke østenvinde kan give mere klart vejr ved kysten end inde i landet. Undgå også fuldmåne – ikke på grund af varulve, men fordi det klare månelys vil blegne din nordlysoplevelse betragteligt.

Se en cool visualisering af, hvordan nordlyset opstår

Klik på billedet herunder for at se hele visualiseringen (på engelsk).

Bliv inspireret

Bestil rejsen op til nordlyset hos en af vores partnere

Bifrost
Tag i polarforskernes fodspor til Tromsø og Svalbard med Bifrost.

Norsk Rejsebureau
Tag på nordlyssafari i Tromsø eller på Svalbard med Norsk Rejsebureau.

Norliv
Køb dit nordlyscruise med Hurtigruten i Nord-Norge hos Norliv.

Ans Rejser
Kom med på en aktivitetsfyldt tur til Tromsø med Ans Rejser.

Albatros Travel
Oplev nordlyset på en sejltur gennem Lofoten med Albatros Travel.

Risskov Rejser
Jag nordlyset sammen med en dansk rejseleder fra Risskov Rejser.

Ruby Rejser
Se nordlyset på Svalbard eller om bord Hurtigruten med Ruby Rejser.

Vitus Rejser
Tag på et arktisk eventyr på Svalbard-øerne med Vitus Rejser.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad