Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Grøtfjord, Kvaløya
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya Grøtfjord, Kvaløya
Credits
Northern Lights, Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik - visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Hvad er nordlyset for en størrelse?

Historien om nordlyset handler både om videnskab og om myter – men hvordan skabes dette ekstraordinære naturfænomen, der optræder som lysshow på himlen?

Se en cool visualisering af, hvordan nordlyset opstår:

Lys, kamera … action!

Du har ikke brug for særligt meget udstyr når du vil fotografere nordlyset, men der er dog nogle ting du ikke kan undvære:

  1. Ekstra batterier: Lave temperaturer dræner batterierne hurtigt, så husk at medbringe et ekstra sæt fuldt opladede batterier - put dem i lommen, tæt på kroppen, så er de varme når du skal bruge dem.
  2. Kamera: Et kamera med udskiftelig linse er at foretrække, men i princippet kan ethvert kamera benyttes. Jo bedre billedsensor kameraet har, desto mindre kornede bliver billederne.
  3. Fjernbetjening: En kabeludløser til kameraet kan være uvurderlig når vibrationer skal minimeres. Den kan bruges sammen med eller i stedet for den forsinkede selvudløser, der er indbygget på de fleste kameraer i dag. Har du ikke en fjernbetjening, kan du bruge selvudløseren i stedet for.
  4. Et robust stativ: Hvis du vil undgå, at billedet fremstår sløret på grund af en rystende hånd, bør du medbringe et stativ. En holder der kan justeres på alle akser er bedst. Hvis dit stativ er ustabilt kan du prøve at hænge noget tungt fra den midterste fod.
  5. Objektiv: Et vidvinkelobjektiv er bedst, helst med en brændvidde mellem 10 og 24 mm og en maksimum blændeværdi på f/2.8 (men f/3.5 kan gå an). Manuel justering er et must.

Videnskaben og myten bag nordlyset

Hvad er nordlys? Videnskaben bag nordlyset forklares normalt af fysikere med speciale i magnetohydrodynamik, og de er ærligt talt meget klogere end os.

Dette forstår vi: Solen er grunden til, at der opstår nordlys (også kaldet Aurora Borealis). Under store solareksplosioner kastes enorme mængder elektrisk ladede partikler ud af solen og ud i rummet.

Hold godt fast, for nu bliver det mere kompliceret: Når partiklerne kolliderer med jordens magnetfelt, føres de imod en cirkel omkring den magnetiske nordpol, hvor de interagerer med atmosfærens øverste lag. Energien, der frigives, danner nordlys. Alt dette sker omkring 100 kilometer over hovedet på os.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at det spektakulære nordlys er genstand for mange myter. Symboler for nordlys er for eksempel blevet fundet på samiske shaman-trommer. Fænomenet har flere forskellige navne på samisk, herunder ”Gouvssahas”, hvilket betyder "lyset der kan høres". Poetisk, ikke sandt?

Og i vikingetiden sagdes det, at nordlyset var valkyriejomfruernes rustninger, som glimtede særegent.

 

Nordlys: En forklaring

Vil du vide mere om hvordan nordlyset opstår? Denne video viser dig de fascinerende detaljer om nordlyset.

Hvor og hvornår? Der er ikke noget klart svar, men …

Det siges ofte, at det nordlige Norge er det bedste sted i verden at se nordlys. Det er naturligvis en sandhed med modifikationer, for lysene kan være lige så synlige og finurlige fra andre destinationer uden for Norge.

Men Nord-Norge er sandsynligvis det mest behagelige og interessante sted at se nordlys, ikke mindst på grund af det store udvalg af hoteller og forskellige aktiviteter, udbudt af de mange hundredetusinde beboere i dette enorme geografiske område.

Nordlysbæltet rammer reelt Nord-Norge på Lofoten-øerne, og følger kysten hele vej op til Nordkap og videre, men faktisk er der blevet spottet meget nordlys længere mod syd i de seneste år. Det ene sted kan være lige så godt som det andet – det er det samme nordlys du ser på Lofoten som i Tromsø, 500 kilometer længere mod nord, bare fra en anden vinkel.

Husk på, at nordlyset er en sand diva. Hun går ikke på scenen før hun er helt klar. Tålmodighed er en dyd, især når du er på nordlysjagt. For at maksimere dine chancer for at få hende at se, skal du tage af sted enten sen efterår, vinter eller tidlig forår. Mellem september og marts er det mørkt mellem klokken 18.00 og 01.00, og det er i dette tidsrum nordlyset oftest viser sig.

Men som med en rigtig diva er der ikke nogen garantier. Aurora Borealis kan bedst lide koldt og tørt vejr, som regel fra december. Nogle vil sige at det er tørrest og mest skyfrit længere inde i landet, men det er ikke nødvendigvis sandheden på den givne dag.

Stærke østenvinde giver klarer vejr ved kysten end inde i landet. Undgå også fuldmåne – ikke på grund af varulve, men fordi det klare månelys vil blegne din nordlysoplevelse betragteligt.

Installér appen Norway Lights til Android og iPhone og find ud af, hvor og hvornår du kan se nordlys.

iPhone: Download Norway Lights til iOS
​Android: Download Norway Lights til Android
Windows: Download Norway Lights til Windows

Vinterbeklædning i Nord-Norge

Det er ikke så koldt i det nordligste Norge som de fleste tror. Med åbne ildsteder til at opvarme hytterne og lavvoerne er temperaturen indendørs ofte omkring de 25 grader. Hvis du vil deltage i de udendørs aktiviteter uden at komme til at fryse – eller at svede – må du dog forberede dig lidt hjemmefra.

Uld er cool
Nordmænd elsker uldtøj, i enhver form. Fåreuld har den gode egenskab, at det kan regulere kropstemperaturen. Et tyndt basislag af langt uldent undertøj er en god start. Du kan også iføre dig passende tøj af syntetiske fibre, der transporterer sveden væk fra kroppen. Undgå bomuldstøj, idet det har en tendens til at blive koldt og ukomfortabelt når du sveder.

Lag-på-lag
Har du flere lag tøj på er det lettere at regulere din temperatur ved simpelthen at tage ét lag af eller på. Tag et lag fleece eller uld på over basislaget. Stadig kold? Træk en tykkere sweater over hovedet (uld er stadig cool), et halstørklæde og uldne sokker. Det yderste lag skal være vind- og vandtæt: forede bukser, en varm termojakke, en varm hat der dækker ørerne, handsker og ordentlige vinterstøvler. Undgå alt for stramme sko, idet de kan gøre dine tæer kolde.

På tynd is
Kystklimaet er normalt relativt mildt, men regnen kan pludseligt fryse og gøre vejene glatte. Dine støvler bør derfor have gummisåler – de er mindre glatte end plastic. På de stejleste fjelde bør du bruge klatrejern under støvlerne. De kan købes i de fleste sportsbutikker.

I bevægelse
Hvis du tager del i tempofyldte aktiviteter, såsom snescooterkørsel, har du brug for endnu mere tøj. På organiserede ture vil du få udleveret en termodragt og passende fodtøj, handsker og hovedbeklædning.

Nogle gode råd
I Nord-Norge tager de altid adskillige tøjlag af, når de går indendørs, for at undgå at blive kolde når de går ud igen. Det er også godt at vide, at man forventes at tage sine sko af før man går inden for i et norsk hjem – det anses som meget uhøfligt at gå rundt indendørs med udendørs fodtøj.

Kilde: NordNorsk Reiseliv

 

Norge, nordlysets hjem

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad