De tryllebindende farver, der flimrende danser hen over himlen, er et forunderligt syn. De dukker op over fjeldtoppene eller over det åbne hav, de spejler sig i dybblå fjorde og frosne søer. De dukker op, mens du står på dækket af Hurtigruten, i første række til en uforglemmelig forestilling. Du har da husket kameraet, ikke?
Lær at fotografere nordlyset
Når nordlyset viser sig er det bestemt et øjeblik, der er værd at bevare. Den 27-årige fotograf Christian Hoiberg har masser af erfaring med at forevige nordlyset på billeder.
"At fotografere nordlyset er ikke så svært, hvis du bare ved, hvordan dit kamera skal indstilles. Det sværeste er oftest at finde lyset, for man kan aldrig vide, hvor og hvornår det dukker op," siger Christian.
Her er hans fotoguide til nordlyset for begyndere.
1. Gå væk fra lyset
Ikke nordlyset - men byens lys. Hvis du er for tæt på kunstigt lys, bliver dine billeder ikke så gode. Find et godt sted langt væk fra byens gadelygter. Dine chancer for at returnere med Instagram-værdigt materiale forøges markant, hvis du tager af sted med en lokal nordlysguide, der kender de bedste steder. Uanset hvad bør du ikke bruge blitz, når du tager billeder af polarlyset.
2. Hold øje med prognoserne
Tjek både vejrudsigten (skyfri himmel er et must) og nordlysprognosen (der kan give et hint om hvor og hvornår). Forestil dig, at du sidder ved et knitrende bål med en varm kop kaffe, klar til at opleve naturens eget finurlige lysshow - og så begynder det at regne. Ikke lige det, du havde i tankerne, vel? Endnu en god grund til at tage af sted sammen med en lokalkendt guide. De kender som regel de lokale vejrforhold allerbedst.
Download appen NorwayLights til iPhone, Android eller Windows og få de seneste nordlysmeldinger på farten.
3. Det er koldt på toppen
Det er vist ikke nødvendigt at minde om, at vinternætterne i Nord-Norge kan være kolde – og det er ikke ideelt med rystende hænder og frosne fingre, når du skal tage billeder. Så sørg for at være klædt varmt på. Det er underordnet, om de mange lag tøj får dig til at ligne Michelinmandens buttede fætter - det er jo nordlyset, der er aftenens stjerne.
4. Hold kameraet i ro
Nogle siger, at slørede og uskarpe billeder også er kunst. Men det gælder ikke billeder af nordlyset. Brug et stativ, så det ikke ligner, at billederne er blevet skudt af en beruset mand. Har du ikke et stativ kan du i stedet finde en klippe, kølerhjelmen på din bil, eller noget andet, for at få ro på dine fotos. En fjernbetjening eller en kabeludløser kan også være nyttig.
5. Indstil kameraet manuelt, hvis muligt
Automatiske indstillinger kan mange gange være godt nok, men ikke når du tager billeder i mørke. I værste tilfælde vil der slet ikke være nordlys at se på dine billeder!
De rigtige kameraindstillinger for fotografering af nordlys vil variere i forhold til tid og sted, og fra kamera til kamera. Et manuelt indstillet kamera vil dog altid være bedst, for så kan du nemlig justere fokus, lukkertid, ISO og blændeværdi. Et godt tip før nordlysrejsen er at blive fortrolig med kameraets indstillingsmuligheder. Det vil øge chancen for gode billeder betragteligt. Læs mere om kameraindstillinger i faktaboksen til venstre.
6. Hvis du må nøjes med din smartphone ...
... så må du på jagt efter den rigtige app. Hvis du vil tage billeder af nordlyset med din smartphone, skal du ikke forvente høj kvalitet. Du kan dog stadig få nogle brugbare billeder i kassen, hvis du henter en app, der kan hjælpe med at ændre lukkertiden på dit kamera. Måske har din telefon kunstig intelligens, der hjælper med at tage billeder, når det er mørkt?
De bedste betingelser for at fotografere nordlyset med din smartphone er måneskin og nordlys i så stærke farver som muligt. Se flere tips i faktaboksen øverst på siden.
7. Nordlyset har hovedrollen, men glem ikke birollerne
Ofte rettes kameraet direkte op mod nordlyset, forestillingens ubetingede diva. Og hun er da også bedårende, så det er helt forståeligt. Men der skal mere til for at tage et virkeligt godt nordlysfoto.
Det er her, det nord-norske landskab kommer ind i billedet! Placér fjeldene i baggrunden. Put en strand eller et lejrbål i forgrunden. Derefter gør du plads til nordlyset i toppen af rammen. Og venter på, at hun dukker op. Det bedste objektiv, når du fotograferer nordlyset, er derfor et vidvinkelobjektiv. Skyd løs, og voilà - et styks nordlysbillede, lige til Instagram.
Bedste tid og sted
Naturen sørger for lyset, du står for kameraet. De bedste chancer for at se nordlys er nord for polarcirklen mellem september og slutningen af marts.
Før du planlægger nordlysrejsen kan du med fordel læse mere om de lokales bedste steder at se nordlys. Eller simpelthen tage med på en guidet nordlysjagt.
Vil du se nordlyset fra søsiden kan du bestille en tur med Hurtigruten, der sejler lige under nordlysovalen, langs med den norske kyst. Skibene har nordlysalarm, så du ikke går glip af forestillingen, selvom du sover, når divaen går på scenen.
Indfang polarnætternes lys
I de nordligste dele af Norge karakteriseres vinteren af de lange nætter. Kontrasten mellem nat og dag forsvinder gradvist, og i mange uger stiger solen ikke over horisonten. Det er helt perfekt, hvis du jager nordlys, for nordlyset kan ikke lide solen.
Men det betyder ikke, at der er helt mørkt og at du ikke kan se noget. Med mindre du rejser helt op til Svalbard - her er der nemlig kulsort i et par uger midt om vinteren. I de nordligste dele af det norske fastland er der et noget anderledes lys i vintermånederne. På klare dage kan du se smukke solnedgangsfarver mod syd og dybblå tusmørke mod nord.
I 'den blå time' er det som om, at landskabet iklædes et tyndt, blåt slør. Det kan sagtens vare længere end én time. Det er mørkt, men ikke helt mørkt. Det er koldt, men lysene fra huse og gadelygter gør det varmt og hyggeligt. Helt sikkert også et billede værd!
De bedste tilbud fra vores partnere
Book din ferie til Norge i dag!
Oplev nordlyset
Lær mere om nordlyset og hvor i Norge du kan opleve det.