Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway

Sådan tager du billeder af nordlyset

Fotografering af aurora borealis
Det nordlige Norge er et af de bedste steder i verden at se nordlys. Det karakteristiske landskab med sneklædte fjelde og charmerende kystbyer er den perfekte baggrund for dine nordlysbilleder. Men hvordan tager du de bedste billeder?
People learning how to photograph the northern lights in Gildeskål, Northern Norway
Photographing the northern lights in Gildeskål, Northern Norway.
Photo: Petter Formo / www.nordnorge.com/gildeskaal

De tryllebindende farver, der flimrende danser hen over himlen, er et forunderligt syn. De dukker op over fjeldtoppene eller over det åbne hav, de spejler sig i dybblå fjorde og frosne søer. De dukker op, mens du står på dækket af Hurtigruten, i første række til en uforglemmelig forestilling. Du har da husket kameraet, ikke?

Lær at fotografere nordlyset

Når nordlyset viser sig er det bestemt et øjeblik, der er værd at bevare. Den 27-årige fotograf Christian Hoiberg har masser af erfaring med at forevige nordlyset på billeder.

"At fotografere nordlyset er ikke så svært, hvis du bare ved, hvordan dit kamera skal indstilles. Det sværeste er oftest at finde lyset, for man kan aldrig vide, hvor og hvornår det dukker op," siger Christian.

Her er hans fotoguide til nordlyset for begyndere.

1. Gå væk fra lyset

Ikke nordlyset - men byens lys. Hvis du er for tæt på kunstigt lys, bliver dine billeder ikke så gode. Find et godt sted langt væk fra byens gadelygter. Dine chancer for at returnere med Instagram-værdigt materiale forøges markant, hvis du tager af sted med en lokal nordlysguide, der kender de bedste steder. Uanset hvad bør du ikke bruge blitz, når du tager billeder af polarlyset.

2. Hold øje med prognoserne

Tjek både vejrudsigten (skyfri himmel er et must) og nordlysprognosen (der kan give et hint om hvor og hvornår). Forestil dig, at du sidder ved et knitrende bål med en varm kop kaffe, klar til at opleve naturens eget finurlige lysshow - og så begynder det at regne. Ikke lige det, du havde i tankerne, vel? Endnu en god grund til at tage af sted sammen med en lokalkendt guide. De kender som regel de lokale vejrforhold allerbedst.

Download appen NorwayLights til iPhone, Android eller Windows og få de seneste nordlysmeldinger på farten.

Sådan tager du billeder af nordlyset med Iphone eller Android

1. Slå blitzen fra.

2. Brug manuelt fokus.

3. Download en app. En særlig kamera-app kan hjælpe med at justere kameraets indstillinger, for eksempel lukkertid. Blandt de mest populære apps er Long Exposure 2, NightCap Camera og Northern Lights Photo Taker. Find et par stykker der virker med din telefon, og test dem før du tager af sted, for at finde ud af, hvilken der passer bedst til dine behov.

4. Medbring et stativ og en fjernbetjening. På den måde reducerer du rystelser og får et skarpere billede. Hvis din telefon er indstillet til at vibrere, når nogen ringer, så slå denne funktion fra.

5. Medbring en powerbank. Lave temperaturer dræner batterierne hurtigere. Luk alle apps, der ikke er i brug, for at spare på strømmen.

3. Det er koldt på toppen

Det er vist ikke nødvendigt at minde om, at vinternætterne i Nord-Norge kan være kolde – og det er ikke ideelt med rystende hænder og frosne fingre, når du skal tage billeder. Så sørg for at være klædt varmt på. Det er underordnet, om de mange lag tøj får dig til at ligne Michelinmandens buttede fætter - det er jo nordlyset, der er aftenens stjerne.

4. Hold kameraet i ro

Nogle siger, at slørede og uskarpe billeder også er kunst. Men det gælder ikke billeder af nordlyset. Brug et stativ, så det ikke ligner, at billederne er blevet skudt af en beruset mand. Har du ikke et stativ kan du i stedet finde en klippe, kølerhjelmen på din bil, eller noget andet, for at få ro på dine fotos. En fjernbetjening eller en kabeludløser kan også være nyttig.

5. Indstil kameraet manuelt, hvis muligt

Automatiske indstillinger kan mange gange være godt nok, men ikke når du tager billeder i mørke. I værste tilfælde vil der slet ikke være nordlys at se på dine billeder!

De rigtige kameraindstillinger for fotografering af nordlys vil variere i forhold til tid og sted, og fra kamera til kamera. Et manuelt indstillet kamera vil dog altid være bedst, for så kan du nemlig justere fokus, lukkertid, ISO og blændeværdi. Et godt tip før nordlysrejsen er at blive fortrolig med kameraets indstillingsmuligheder. Det vil øge chancen for gode billeder betragteligt. Læs mere om kameraindstillinger i faktaboksen til venstre.

6. Hvis du må nøjes med din smartphone ...

... så må du på jagt efter den rigtige app. Hvis du vil tage billeder af nordlyset med din smartphone, skal du ikke forvente høj kvalitet. Du kan dog stadig få nogle brugbare billeder i kassen, hvis du henter en app, der kan hjælpe med at ændre lukkertiden på dit kamera. Måske har din telefon kunstig intelligens, der hjælper med at tage billeder, når det er mørkt?

De bedste betingelser for at fotografere nordlyset med din smartphone er måneskin og nordlys i så stærke farver som muligt. Se flere tips i faktaboksen øverst på siden.

7. Nordlyset har hovedrollen, men glem ikke birollerne

Ofte rettes kameraet direkte op mod nordlyset, forestillingens ubetingede diva. Og hun er da også bedårende, så det er helt forståeligt. Men der skal mere til for at tage et virkeligt godt nordlysfoto.

Det er her, det nord-norske landskab kommer ind i billedet! Placér fjeldene i baggrunden. Put en strand eller et lejrbål i forgrunden. Derefter gør du plads til nordlyset i toppen af rammen. Og venter på, at hun dukker op. Det bedste objektiv, når du fotograferer nordlyset, er derfor et vidvinkelobjektiv. Skyd løs, og voilà - et styks nordlysbillede, lige til Instagram.

Northern lights over the Buksnesfjord in Vesterålen, Northern Norway
Northern lights in Vesterålen.
Photo: Jens Andre M. Birkeland
Manuelle kameraindstillinger for fotografering af nordlyset

Lukkertid
Den tid, hvor lukkeren er åben (kaldes også eksponering). Desto længere lukkeren er åben, desto mere lys slipper ind (og jo mere lys, jo bedre).

Brug stativ og fjernbetjening for mere stabile billeder.

Blændeværdi
Blænden er dit kameras pupil. Du justerer blænden for at afgøre, hvor meget lys der skal nå frem til linsen.

Ved fotografering af nordlys bør du bruge den mindste værdi som muligt, såsom f/1.4–f/4.

ISO
En høj ISO giver mere lys til dit billede. Mellem 800 og 3200 ISO er ideelt, afhængig af andre lyskilder (for eksempel månen).

Fokus
Brug manuelt fokus. Find en klar stjerne og juster fokus, så stjernen er så lille som muligt.

Et godt udgangspunkt når du fotograferer nordlys: Blændeværdi f/2.8, ISO 1600 (mere hvis det er mørkt), 15 sekunder lukkertid. Husk at forkorte lukkertiden, hvis nordlyset bevæger sig hurtigt.

Tag på guidet tur
Mange nordlysguider kan også hjælpe med at indstille kameraet korrekt.

Northern lights in Vesterålen.
Photo: Jens Andre M. Birkeland

Bedste tid og sted

Naturen sørger for lyset, du står for kameraet. De bedste chancer for at se nordlys er nord for polarcirklen mellem september og slutningen af marts.

Før du planlægger nordlysrejsen kan du med fordel læse mere om de lokales bedste steder at se nordlys. Eller simpelthen tage med på en guidet nordlysjagt.

Vil du se nordlyset fra søsiden kan du bestille en tur med Hurtigruten, der sejler lige under nordlysovalen, langs med den norske kyst. Skibene har nordlysalarm, så du ikke går glip af forestillingen, selvom du sover, når divaen går på scenen.

Indfang polarnætternes lys

I de nordligste dele af Norge karakteriseres vinteren af de lange nætter. Kontrasten mellem nat og dag forsvinder gradvist, og i mange uger stiger solen ikke over horisonten. Det er helt perfekt, hvis du jager nordlys, for nordlyset kan ikke lide solen.

Men det betyder ikke, at der er helt mørkt og at du ikke kan se noget. Med mindre du rejser helt op til Svalbard - her er der nemlig kulsort i et par uger midt om vinteren. I de nordligste dele af det norske fastland er der et noget anderledes lys i vintermånederne. På klare dage kan du se smukke solnedgangsfarver mod syd og dybblå tusmørke mod nord.

A wooden house next to the water on a snow-covered landscape with sunset colors in the background at Hasvik in Finnmark, Northern Norway
Hasvik, Finnmark.
Photo: Anne Olsen Ryum www.nordnorge.com/hasvik

I 'den blå time' er det som om, at landskabet iklædes et tyndt, blåt slør. Det kan sagtens vare længere end én time. Det er mørkt, men ikke helt mørkt. Det er koldt, men lysene fra huse og gadelygter gør det varmt og hyggeligt. Helt sikkert også et billede værd!

3 nørdede fakta om nordlyset

1. Elektrisk ladede partikler fra solen trækkes ud i atmosfæren af Jordens magnetfelt og ramler ind i nitrogen- og oxygenatomer. Denne kollision udløser de farvestrålende lysglimt, vi kender som nordlys.

2. Nordlysets farve(r) afhænger af, hvilke type atomer, der er involveret i kollisionen.

3. Aurora Borealis er ikke universets eneste lysshow. På den sydlige halvkugle er der Aurora Australias, eller sydlys.

Vil du vide mere? Læs flere fakta om nordlyset i Norge.

3 nørdede fakta om nordlyset

1. Elektrisk ladede partikler fra solen trækkes ud i atmosfæren af Jordens magnetfelt og ramler ind i nitrogen- og oxygenatomer. Denne kollision udløser de farvestrålende lysglimt, vi kender som nordlys.

2. Nordlysets farve(r) afhænger af, hvilke type atomer, der er involveret i kollisionen.

3. Aurora Borealis er ikke universets eneste lysshow. På den sydlige halvkugle er der Aurora Australias, eller sydlys.

Vil du vide mere? Læs flere fakta om nordlyset i Norge.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

 • Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
  Credits
  Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
  Photo: Piotr Krzeslak / Shutterstock
  Lofoten og nordlys med 50 Degrees North
  Autentisk opplevelse i Lofoten

  4 dagers tur med guidet nordlysjakt, RIB-tur og overnatting i en tradisjonell fiskerhytte.  | 50 Degrees North

 • Sleigh Ride Under the Northern
  Credits
  Sleigh Ride Under the Northern
  Photo: Book Nordics
  5-dagers vintereventyr i Lyngen
  Spennende vinteraktiviteter og nordlys

  Vil du se nordlyset danse over en beksvart himmel? Eller svinge kramponger og isøks i en frossen foss? Hva med et langrennskurs etterfulgt av en tur inn til avsidesliggende fjell? Eller hundesledekjøring? På denne turen kan du oppleve alle disse aktivitetene og enda mer! | Hvitserk

 • Northern Lights Safari by Fjord Travel
  Credits
  Northern Lights Safari by Fjord Travel
  Photo: Sven-Erik Knoff
  Nordlyssafari
  Hundesledetur og polarlys

  6-dagers rundtur fra Oslo til Tromsø. Fly til Tromsø, der du kan oppleve regionens høydepunkter, inkludert flere muligheter til å jakte nordlyset. | Fjord Travel

 • Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
  Credits
  Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
  Photo: Romain Charrier
  Aurora Dinner Cruise
  Arktisk tapas under nordlyset

  Bli med på nordlyscruise og nyt deilig arktisk tapas fra vår samarbeidspartner i Tromsø mens vi jakter nordlyset! | Brim Explorer

 • Hurtigruten and northern lights
  Credits
  Hurtigruten and the northern lights
  Photo: Visit Norway
  Nordlyscruise
  Besøk Tromsø, Nordkapp og Kirkenes

  6-dagers tur, inkludert tur-retur cruise med Hurtigbåten fra Tromsø til Kirkenes. Besøk Nordkapp og prøv vinteraktiviteter som hundesledekjøring og snøscooterkjøring. | Authentic Scandinavia

 • Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
  Credits
  Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
  Photo: Terje Rakke / VisitNorway.com
  Ishotell, nordlys og Tromsø
  Hundesledetur, kongekrabbe, reinsdyrsledetur

  Opplev Norges beste nordlysdestinasjoner, Kirkenes og Tromsø, på denne 7-dagersturen fra Oslo. | Fjord Travel

 • Looking out from a glass dome in northern Norway
  Credits
  Camping in northern Norway
  Photo: Glød Explorer
  Aurora Canvas Dome
  Spar 10 % på å bli medlem i vår Adventure Club

  Tilbring en natt i en glassdome under nordlyset. Våkne i Altas furuskog med utsikt over majestetiske, snødekte fjell. Privat bad og saunafasiliteter er tilgjengelige. | Book Nordics

 • Tromsø
  Credits
  Tromsø
  Photo: Truls Tiller
  Tromsø vintertur
  Tromsø, nordlys og hundesledekjøring

  4 dagers vintertur til Tromsø i Nord-Norge, inkludert hundesledekjøring og nordlysjakt i minibuss. Flere vinteraktiviteter kan legges til. | Authentic Scandinavia

 • Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
  Credits
  Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
  Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
  Nordlyscruise utenfor Tromsø
  Middag, båttur, nordlysjakt

  Om bord i en hybridelektrisk båt med panoramavinduer, kan du gli stille over fjorden mens du nyter et godt måltid og ser etter det magiske nordlyset. | Go Fjords

 • Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
  Credits
  Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
  Photo: Visit Norway
  Arktisk vintereventyr
  Snowhotel Kirkenes, Hurtigruten og Tromsø.

  6-dagers vintereventyr inkludert en natt på Kirkenes Snowhotel, cruise med Hurtigruten til Tromsø og flere valgfrie vinteraktiviteter. | Authentic Scandinavia

 • Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
  Credits
  Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
  Photo: Graham Austick / Lyngen Lodge
  Northern Lights Stay at Lyngen Lodge
  Fjellstue og vinteropplevelser under nordlyset

  5 dagers opphold i et boutiquehotell, inkludert transfer, hundesledekjøring, alle måltider, snøscooterkjøring og havsafari. | 50 Degrees North

 • Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Credits
  Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Photo: Brim Explorer
  Tromsø dyreliv og nordlys
  Tur til Tromsø by og båttur

  4 dagers tur til Tromsø, inkludert båttur for å se dyreliv og jakte på nordlyset. Med én dag ledig har du mulighet til å legge til flere vinteraktiviteter, som hundesledekjøring, reinsdyrsafari og mye mer. | Authentic Scandinavia

 • Magical Northern Light by Up Norway
  Credits
  Magical Northern Light by Up Norway
  Photo: Sorrisniva
  Magiske nordlys
  Hundesledekjøring og hvalsafari

  På denne turen oppfordres du til å skape din egen magi i Alta, ved å dra på eventyr som hundesledetur, snøscootertur og prøve isfiske, og kanskje får du se nordlyset i mørketiden. | Up Norway

 • Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Photo: Grim Berge
  Norske fjorder og nordlys
  Oslo, Bergen, Flåm og Tromsø

  6-dagers vintereventyr. Opplev fjordene og den arktiske byen Tromsø. Fantastiske vinteraktiviteter som hundesledekjøring, nordlyssafari og mye mer kan legges til. | Authentic Scandinavia

 • Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
  Credits
  Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
  Photo: Book Nordics
  Crystal Lavvu, hvalsafari og nordlys
  Tilbring natten i lavvo under nordlyset

  Tilbring natten i en Crystal lavvo i Lyngsalpan. Vi henter deg i Tromsø og tar deg med på ditt livs eventyr! Middag, frokost, transport og hvalsafari er inkludert. | Book Nordics

 • Man standing on deck looking at the northern lights
  Credits
  Man standing on cruiseship - northern lights
  Photo: Visit Norway
  Kort vintercruise
  Opplev Tromsø og et cruise med Hurtigruten

  4-dagers tur inkludert et cruise med Hurtigruten. Velg blant et bredt utvalg vinteraktiviteter, inkludert hundesledekjøring og nordlysekskursjoner. | Authentic Scandinavia

Oplev nordlyset

Lær mere om nordlyset og hvor i Norge du kan opleve det.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen