Skip to main content

Vinter i Norge

Lad det sne!

Med ski under fødderne og nordlys over hovedet er der i Norge ingen grund til at opholde sig indendørs om vinteren. 'Vikingernes årstid' er også din chance for at opleve fjordene uden de andre årstiders trængsel.

Om vinteren forvandles det meste af Norge til et sneparadis. Dette giver dig masser af mulighed for at prøve sjove aktiviteter - og nordmændene elsker deres sne. At løbe på ski har en helt særlig plads i den norske mentalitet og historie, og i løbet af vinteren benyttes enhver chance for at komme ud og få ski under fødderne på de præparerede løjper og pister.

Men der er også mange sjove ting, du kan foretage sig uden ski, for eksempel kælkning, snesko, hundeslæde, fatbike og hvalsafari. Måske vil du på et fjordcruise, hvor du kan se fjeldenes hvide toppe spejle sig i vandet?

Om vinteren kan du også opleve nogle af verdens smukkeste togstrækninger i fred og ro. I november og december kan du besøge julemarkeder over hele landet.

Nordlys

Den lange vinterperiode kan føles både kold og mørk i Norge, og fra midten af november til slutningen af januar når solen ikke over horisonten i store dele af Nord-Norge, nord for polarcirklen. Der er dog sjældent buldermørkt hele tiden, og sneen lyser som regel landskaberne op. På klare dage, især i de sydligere dele af Nord-Norge, er der ofte adskillige timer med dagslys samt smukke solnedgange, mens himlen længere mod nord er mere mørkeblå.

Ofte dukker nordlyset dog op for at gøre det hele lidt farverigt. Nordlys kan oftest ses jo længere mod nord du er, men de er i sjældne tilfælde også observeret i andre dele af Norge, også på landets sydligste punkt. Oktober, februar og marts er normalt de bedste måneder at se nordlys.

I det sydlige Norge kan du forvente mellem seks og otte timers dagslys om vinteren.

Book dit nordlyseventyr med Hurtigruten eller se flere nordlystilbud.

Vintervejret 

Vejret og temperaturen varierer en hel del i dette langstrakte land. Langs kysten er der stort set altid omkring 0 grader. Længere inde i landet er temperaturerne lavere, og det er ikke usædvanligt med minus 10 eller minus 20 grader. Enkelte steder længst mod nord kan du opleve hele 40 minusgrader!

Klæd dig på til vinter i Norge

De norske vintre kan være bidende kolde, men de kan også være mere milde. Du bør altid klæde dig på efter vejrforholdene, men det optimale outfit afhænger naturligvis af, hvad du laver, og hvor du laver det.

Klæd dig varmt på, og i lag. Brug uld frem for bomuld eller polyester, og sørg for at du ikke bliver våd eller fanget i vinden. En vind- og vandtæt jakke er et must i kystområderne, hvor det ofte regner. Er det ikke planen at være aktiv, kan en tyk dunjakke, et par skibukser og et sæt uldent undertøj hjælpe dig med at holde varmen.

Vinden kan få det til at føles koldere, end det reelt er, så det er vigtigt, at du er klædt godt på og forberedt på vejrets luner.    

Vinteren er i øvrigt den bedste årstid 'at kose sig', med masser af levende lys og/eller et knitrende ildsted. Og som regel er der ikke langt til nærmeste, hede sauna.

Se den seneste vejrudsigt

Vejrudsigt fra Yr.no, leveret af Meteorologisk Institutt i Norge og NRK (det norske svar på DR). Download Yr's gratis vejr-app til iOS eller Android.

Sæsonens mad og drikke

Det er om vinteren, at fisk og skaldyr smager bedst. I slutningen af januar starter sæsonen for skrei, den arktiske torsk, der migrerer fra Barentshavet til de farvandene ud for Lofoten og Vesterålen for at gyde.

Retter med fokus på fisk, får, svinekød og vildt er populære juleretter, og kan findes på menuer hos de fleste spisesteder op mod højtiden. Prøv også nogle af de mere mærkelige, men stadig traditionelle norske retter som smalahove (fårehoved), lutefisk (torsk udblødt i lud og derefter udvandet) og pinnekjøt (tørret, saltet og dampet ribben fra får). Alle supermarkeder og købmænd har et stort udvalg af international mad, og du kan finde restauranter for enhver smag.

De bedste julerejsemål

Kom i julestemning!

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider