Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Two couples enjoying the snowy landscape surrounding a cabin Two couples enjoying the snowy landscape surrounding a cabin
Credits
Rauland.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Når mørket falder på

I vikingesagaerne var vintrene ofte beskrevet med ord som ”den vinter blev han hjemme på gården”. Man blev indendørs og slappede af med familien. Men i dag er der ingen grund til ikke at gå udenfor, med sne under fødderne og nordlys over hovedet.

Om vinteren forvandles det meste af Norge til et sneklædt paradis, men den lange vinterperiode kan også være både kold og mørk, særligt langt oppe mod nord.

Ikke hele Norge bliver klædt på i hvidt. I lave områder langs kysten er der kun sjældent temperaturer under frysepunktet, og her kan vinteren mere ligne en forlængelse af efteråret end en årstid i sig selv.

Vinternætterne er lange og mørke i hele Norge, og selv langt syd for polarcirklen stiger solen midt om vinteren ikke nok til at kunne skinne ned i dalene.

Fra midten af november til slutningen af januar når solen ikke over horisonten i store dele af Nord-Norge, nord for polarcirklen. Oktober, februar og marts er normalt de bedste måneder at se nordlys.

Nordlys kan oftest ses jo længere mod nord du er, men de er i sjældne tilfælde også observeret i andre dele af Norge, også på landets sydligste punkt.

Snow Igloo
Trysil
C.H. - Visitnorway.com
Family playing in the snow in Vinje, Telemark
Vinje
CH - Visitnorway.com
Snow Blower sunrise
Norway
Foap
Northern Lights, Skullsfjord, Kvaløya
Kvaløya
Gaute Bruvik - Visitnorway.com
Ad

Sæsonens mad og drikke

De fleste regner skaldyr som rejer, jomfruhummere, blåmuslinger, kammuslinger og hummere som sommerdelikatesser, men faktisk er det om vinteren, at kvaliteten og smagen er bedst.

Frisk fisk er også bedst om vinteren, og mange restauranter i Norge byder på torsk, helleflynder, laks og ørred af højeste kvalitet på denne årstid.

Retter med fokus på fisk, får, svinekød og vildt er populære juleretter, og kan findes på menuer hos de fleste spisesteder op mod højtiden. Prøv nogle af de traditionelle norske retter som smalahove (fårehoved), lutefisk (torsk udblødt i lud og derefter udvandet) og pinnekjøt (tørret, saltet og dampet ribben fra får). Læs mere om de norske madtraditioner.

Klæd dig på til vinter i Norge

De norske vintre kan være bidende kolde. Du bør altid klæde dig på efter vejrforholdene, men det optimale outfit afhænger naturligvis af, hvad du laver, og hvor du laver det.

Skal du op i højderne eller langt mod nord – eller begge dele, for den sags skyld – bør du klæde dig varmt på, og i lag. Brug uld frem for bomuld eller polyester, og sørg for at du ikke bliver våd eller fanget i vinden. Vinden kan få det til at føles koldere end det reelt er. Hvis du er våd er det lettere at få forfrysninger, så det er vigtigt at du er klædt godt på og forberedt på vejrets luner.

Et eventyrligt vinterlandskab

Det lokale vejr og klima

De inderste dele af landet, både i de sydlige og nordlige dele af Norge, kan have meget lave gennemsnitstemperaturer vinteren igennem. Af og til kan der være -40 grader i de inderste dele af Finnmark, Troms, Trøndelag og Østlandet, men det sker ikke hver vinter.

De indre dele af Nord-Norge har arktisk klima om vinteren med metervis af sne, stærk blæst og hård frost.

I modsætning hertil er den varmende Golfstrøm og de varme luftstrømme med til at gøre fjordene og kystområderne stort set isfri med et relativt mildt klima om vinteren. Faktisk har Vestlandet ikke nogen sæson man rigtigt kan betegne som vinter.

De andre årstider

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad