Skip to main content

Sommer i Norge

Sov ikke sommeren væk

Juni, juli og august i Norge er lig med lange dage og korte nætter - nord for polarcirklen går midnatssolen i en lang periode ikke under horisonten. Det er den perfekte årstid at give sig i kast med en lang række forskellige aktiviteter og udforske Norges flotte natur.

Så snart sommersolen har fået et solidt tag på landet, som regel i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, kan du se de lokale udendørs for at nyde solens stråler. Jo varmere vejret er, jo varmere er nordmændene også.

Sommertemperaturerne kan ofte nå de 25-30 grader, særligt mod syd og i dalene inde i landet. Selv om natten forbliver temperaturerne ofte høje, og det er oplagt at tage en badetur i havet, fjeldsøerne eller i skærgården, hvor vandet som regel er omkring 18 grader varmt (eller koldt, om du vil).

Fra slutningen af juni til begyndelsen af august er vejret varmest, og det bliver aldrig rigtigt mørkt noget sted i landet. Men hvis du vil opleve midnatssolen, må du tage til Nord-Norge. Jo længere mod nord du tager, desto flere nætter med midnatssol kan du opleve. Gør som de lokale - tag på vandretur, cykeltur, kajaktur eller fisketur, selv midt om natten, og besøg nogle af de bedste steder at se midnatssolen.

Om aftenen den 23. juni mødes nordmændene for at fejre Skt. Hans, med bål ved vandet, sang og musik – stort set lige som i Danmark. I 2016 byggede Ålesunds indbyggere endda verdens største bål til lejligheden.

Norges kystlinje er blandt de længste i verden, og landet har derfor – naturligvis – et levende maritimt liv. Nordmænd i alle aldre og fra alle samfundslag spenderer ofte store dele af sommeren til vands. Skærgården ud for Sørlandet er særligt populær, og stort set alle byer på kysten har en gæstehavn.

Sommermånederne er højsæson for vandring, cykling og camping. Det meste af sneen i fjeldene er nu smeltet, og mange mennesker holder sommerferie ude i naturen. Friluftsliv - det at være ude i naturen - er en del af den norske identitet, og endda nedskrevet som lov.

Se den seneste vejrudsigt

Vejrudsigt fra Yr.no, leveret af Meteorologisk Institutt i Norge og NRK (det norske svar på DR). Download Yr's gratis vejr-app til iOS eller Android.

Klæd dig på til sommer

Selvom det norske sommervejr normalt er stabilt, kan det stadig komme bag på dig. Skal du på vandretur i fjeldene eller ved kysten bør du forberede dig på hvad som helst, samt medbringe vandtæt og vindtæt tøj og ikke mindst et lag uld. Som de siger i Norge: Der findes ikke dårligt vejr, kun forkerte klæ'r.

Solen kan stadigvæk være stærk, selvom vinden holder dig nogenlunde afkølet, så husk også solcremen. Og badetøjet!

Du bør ikke undervurdere vejret på fjeldet eller til havs, men sommeren er den årstid hvor du kan tage det mest afslappet i dit tøjvalg. Tag på hvad du vil, og nyd årstiden – men brug nu hovedet. Der findes ikke dårligt vejr, kun forkerte klæ'r.

Sæsonens mad og drikke

Blåbær, hindbær og tyttebær er almindelige i de norske skove og fjelde, og begynder at modnes midt på sommeren i det sydlige Norge, og en smule senere længere mod nord. I juli og august sælges der ofte jordbær og kirsebær fra små boder ved vejsiden.

Når solen er fremme, er nordmændene ude. Grøntsager, fisk, kød og fjerkræ på grillen til aftensmaden er en nationalsport, og på årets første sommerdag flokkes horder af nordmænd til de lokale udskænkningssteder med udeservering. Denne mulighed for årets første 'utepils' er en tradition så stærk, at det slås stort op i de nationale medier – man skulle jo nødigt gå glip af årets første kolde pilsner i solen, vel?

En typisk sommerret er friskfanget makrel med crème fraiche, nye kartofler og agurkesalat. En anden populær sommerspise er friskfangede rejer, gerne købt hos fiskeren selv, serveret med hvidt brød, citron, mayonnaise og et glas hvidvin.

Vilde og vidunderlige strande

Vil du på stranden i din ferie? Intet problem!

Sommer i byen

Få insidertips om spændende ting, du kan nå på en lang weekend i nogle af Norges byer, hvor urbane miljøer møder småbyernes charme.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Flere sommeraktiviteter

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du gerne vil foretage dig. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Senest besøgte sider