Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Autumn
Silent Morning.
Photo: Erik Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Pluk efterårets frugter

Efterår er sommers lillebror – vådere og koldere, men med en smuk blanding af klare røde, gule og orange farver samt skove og fjelde, der bugner af bær og svampe. Hvis du ikke er til sommer og sol er efteråret det helt rigtige tidspunkt at tage på vandring.

Om efteråret kan du gå en tur i den friske, klare luft. I september og oktober er vejret som regel mere vådt og barsk, og sommetider falder der store mængder regn om efteråret. Lidt efter lidt bliver dagene kortere, mørket falder på tidligt om eftermiddagen, og temperaturen falder, efterhånden som vinteren nærmer sig. 

Om efteråret præges landskabet af gyldne farver, og i løbet af september falder temperaturen langsomt, så vejret er ideelt til bær- og svampeplukning.

 

Efterårsstorme kan ramme kysten og forårsage voldsom vind og regn, men lad det ikke afholde dig fra et besøg. Der er trods alt ikke noget bedre end at sidde indenfor og kigge ud på en god efterårsstorm, mens du nyder varmen og hyggen på en god café, restaurant eller pub

De fleste nordmænd opholder sig også indendørs, efterhånden som efterårsstormene tager til.

Children playing with leaves in The Frogner Park
Frognerparken.
Photo: CH - Visitnorway.com
The Atlantic Road autumn storm
Atlanterhavsveien.
Photo: Steinar Melby
Newly harvested apples in basket
Farsund.
Photo: Marte Kopperud - Visitnorway.com
Døråldalen, Rondane, Oppland, Autumn, mountains, sky, clouds, water, grass
Døråldalen.
Photo: Anders Gjengedal - Visitnorway.com
Ad

Sæsonens mad og drikkevarer

Om efteråret hænger der røde klaser af rønnebær på de nøgne grene, og der høstes langs fjordene. Sommetider står børnene fra områdets gårde langs vejkanten og sælger æbler, pærer og blommer – en velsmagende fristelse for de rejsende. Nogle steder i Norge bruger man rønnebærrene til at lave en sød gele eller syltetøj, som serveres til et stykke vildt eller rådyr, og stort set alle nordmænd har deres egen "hemmelige" opskrift på æbletærter, kager og blommedesserter.

I Syd-Norge er det krabbesæson om sommeren, men jo længere nordpå du kommer, desto senere starter den. Det bedste tidspunkt at fange krabber i det vestlige Norge er tidligt på efteråret. Delikatessen serveres normalt med franskbrød, mayonnaise, citron og salat.

Efteråret er også årstid for lamme- og fårekød, og “Fårikål” (fåreribben, der tilberedes i en stor gryde sammen med kål, kartofler og hele peberkorn) er Norges nationalret. Retten har oven i købet sin helt egen festdag, som fejres en gang om året den sidste torsdag i september.

Så hvis du er i Norge på netop denne dag, behøver du ikke at dvæle for længe ved menukortet. Læs mere om de norske madtraditioner.

Klæd dig på til efterår i Norge

Vind og regn kan hurtigt gøre det til en våd oplevelse at opholde sig udendørs om efteråret, men du kan faktisk også være heldig at få et sidste strejf af sommersol og blå himmel. Det kan være svært at gennemskue, hvad der er det rigtige at tage på, men om efteråret er det under alle omstændigheder en god idé at have vind- og regntæt overtøj ved hånden.

Under det yderste lag bør du have flere tynde lag uld i stedet for én stor, tyk sweater. Det er langt mere fleksibelt, og gør, at du nemmere kan styre din temperatur. I modsætning til bomuld giver det dig desuden isolering når det er vådt, og vil give dig den varme, du har brug for, også selvom du er blevet fanget i regnen.

Efteråret set med dine øjne

Om efteråret vælger mange turister at rejse ad Atlanterhavsvejen, for at opleve det voldsomme stormvejr, der hersker langs vejen.

10 ting nordmændene gør om efteråret

Lorelou Desjardins blev født i Frankrig, men flyttede til Norge i 2010. På bloggen A Frog in the Fjord beskriver hun nogle af de udfordringer, man som udlænding møder i forsøget på at tilpasse sig en ny kultur. På en sjov måde sætter hun ord på nordmændene og den norske livsstil. Her er 10 af hendes observationer om Norge i efteråret.

Lorelou Desjardins

Foto: Privat

1. De køber gummistøvler og plukker svampe i skoven

2. De gør ting ”koselige” (hyggelige) ved at tænde stearinlys

3. De gør sig klar til vinteren: Spiser levertran én gang om dagen, køber uldent undertøj og strikker huer, handsker og vanter.

4. De stopper med at tjekke vejrudsigten – der er alligevel kun regnvejr

5. De starter med at strikke, spille kort eller synge i kor, for at få nye venner til årets mørkeste måneder

6. De tæller ned til den 21. december, hvor dagene gradvist bliver længere igen

7. De tager i skoven eller på fjeldet for at se efterårsfarver

8. De booker turen til Tromsø og Tromsø Internationale Filmfestival i januar

9. De laver græskarsuppe og inviterer til ”høsttakkefest”.

10. De køber krabber og inviterer til ”krabbefest”. Alternativt rejser de til Sørlandet for at spise krabber.

Det lokale vejr og klima

Om efteråret mister landområderne mere varme end havet. Derfor er  temperaturerne i kystområderne også højere. I september har den yderste del af Oslofjorden som regel de højeste gennemsnitstemperaturer i Norge. Senere på efteråret er det områderne ved kysten langs Rogaland og Hordaland i Vestlandet, der er de varmeste.

Sommetider giver efteråret stafetten videre til vinteren allerede i oktober, men oftest sker det først i midten eller slutningen af november. Der er ikke så stor forskel på nord og syd om foråret, selvom årstiderne i Nord-Norge og fjeldområderne skifter hurtigere, end de gør i kyst- og landområderne.

De andre årstider

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad