Man kommer langt med lidt planlægning. Her har vi samlet en række gode råd og rejsetips, der gør det hele lidt lettere.
Alkohol
Du skal være 18 år for at købe vin eller øl i Norge. For spiritus er aldersgrænsen 20 år.
Der kan købes øl i de fleste butikker, men kun før klokken 20.00 på hverdage eller klokken 18.00 om lørdagen. Vin, spiritus og guldøl kan købes i Vinmonopolet-butikkerne, der findes i de fleste større byer.
Bagageopbevaring
Der er mulighed for at opbevare bagage i aflåste skabe på Oslo S (hovedbanegården). Bagagen kan opbevares døgnet rundt, men stationen er lukket mellem 01.30 og 04.30, og i dette tidsrum kan du ikke få adgang til bagagen. Du kan betale for opbevaringen med kontanter, Visa eller Mastercard.
Betalingsveje/bompenge
Der er mange betalingsveje i Norge, og ved de fleste behøver du ikke engang at stoppe op for at betale.
Læs mere om AutoPASS, hvis du påtænker at køre i Norge.
Brochurer
Visitnorway fremstiller ikke mere brochurer eller fysiske rejsekataloger. I stedet kan du finde al den information, du behøver for at planlægge ferien til Norge, på disse netsider. Brug søge- og menufunktionen i øverste højre hjørne for at navigere rundt på siderne. Se et kort over Norge.
Visit Norway-appen giver dig information om tusindvis af overnatningssteder, restauranter, aktiviteter og attraktioner i nærheden af dig.
Download appen til iPhone eller Android.
Droner
Droner og lignende fjernstyrede luftfartøjer skal almindeligvis have mindst 150 meters afstand til personer såvel som køretøjer og bygninger, som ikke har tilknytning til droneføreren. Flyvning må ikke overstige 120 meter over jorden eller vandoverfladen. Der skal flyves mindst fem kilometer fra nærmeste lufthavn, med mindre du har særlig tilladelse. Luftfartøjet skal til enhver tid være inden for førerens synsvidde, og føreren må ikke være påvirket af alkohol.
Enhver aktivitet, som omfatter flyvning af denne art, skal altid ske under hensyntagen til og med respekt for omgivelserne. Det inkluderer mennesker, fugle, andet dyreliv, privat ejendom, offentlige områder og populære turistområder såsom udsigtspunkter. Få oplysninger fra dit rejsemål om eventuelle lokale regler, som kan afvige fra ovenstående, samt militære arealer eller andre områder med særlige begrænsninger, hvor alle de ovennævnte aktiviteter er forbudt ved lov. Læs mere om brug af droner på Luftfartstilsynets hjemmeside.
Elektricitet
220 volt AC (50 Hz) er standarden i Norge.
Stikkontakterne i Norge ligner dem du finder i Danmark.
Næsten al elektricitet i Norge er genereret af vandkraft, så brug løs med god samvittighed.
Handicap
Vil du se de norske landskaber er det ikke nogen hindring at være handicappet – men det kræver lidt bedre planlægning. De fleste rejsearrangører og turoperatører vil gå langt for at imødekomme handicappedes behov, især hvis de får besked i god tid. Læs mere om at rejse med et handicap i Norge.
Helligdage
De norske helligdage er nytårsdag (1. januar), arbejdernes internationale kampdag (1. maj), grundlovsdag (17. maj), juledag og 2. juledag (25.-26. december). Helligdage med skiftende dato er påske, Kristi himmelfartsdag og pinse.
De fleste butikker er lukkede på helligdage, og offentlige transportmidler kører muligvis med reduceret kapacitet og efter en speciel køreplan. Mange restauranter og barer holder åbent, bortset fra juledag, anden juledag og nytårsdag.
Mange museer er åbne om søndagen og nogle helligdage, men ofte lukkede den efterfølgende mandag.
Indkøb
Se alt hvad du bør vide om shopping i Norge.
Internetadgang
Der er godt internet i langt de fleste byer og landsbyer, enten via mobil data eller via Wi-Fi i caféer, restauranter og andre offentlige steder. Mobil datadækning kan være uregelmæssig i de mere øde områder.
De fleste hoteller tilbyder gratis trådløst internet på værelserne, men hvis det er et absolut must er det en god idé at spørge før du booker.
Der er også gratis Wi-Fi om bord mange busser og tog, men dette kræver ofte at du registrerer dig, og der kan være begrænset kapacitet.
Kæledyr
Rådfør dig altid med instruktionerne fra det norske Mattilsynet i god tid før rejsen.
Hunde, katte og ildere fra alle EU-lande skal have pas, gyldig ID-mærkning, samt gyldig vaccination mod rabies. Hunde skal yderligere undergå godkendt behandling for bændelorm minimum 24 timer før og maksimum 120 timer før ankomst. Mindre gnavere, volierefugle og kaniner skal have en gyldig importtilladelse attesteret af Mattilsynet.
Visse hunderacer må ikke tages med til Norge. Norge er et af få lande i Europa, hvor rabies ikke er fundet, og der tages specielle forholdsregler for at bibeholde denne status.
Yderligere regler gælder for lande, der ikke er med i EU. For yderligere information og rådgivning kan du kontakte den norske ambassade i Danmark.
Kørsel
Norge er det længste land i Europa, og det tager cirka 30 timer at køre fra Kristiansand i syd til Hammerfest i nord. Europavejene er landets hovedveje, og de forbinder de større byer og regioner. Læs mere om kørsel i Norge.
De nationale turistveje består af i alt 18 nøje udvalgte veje der fører dig gennem spektakulær natur, med prisvindende arkitektur samt turistvenlige rastepladser og udsigtspunkter undervejs.
LGBTIQ+
Langt de fleste nordmænd er liberale i deres holdning om seksualitet og kønsidentitet, og Norge var da også et af de første lande til at vedtage en antidiskriminationslov mod homoseksuelle. De fleste LGBTIQ+ barer, klubber og begivenheder findes i større byer som Oslo, Bergen og Trondheim.
Pas
Besøgende fra Schengen-lande behøver ikke at vise pas eller visum ved indrejse til Norge. Tag alligevel dit pas med, for du kan blive bedt om at bevise dine identitet på et eller andet tidspunkt i løbet af dit ophold i Norge.
En række lande har indført midlertidig grænsekontrol ved Schengens indre landegrænser.
Borgere fra nogle lande uden for EU/EØS skal ansøge om visum. Se om det gælder for dig og hvilke regler der gælder for dit land.
Svalbard er ikke en del af Schengen, så her skal alle besøgende medbringe pas - også nordmænd. Visa er ikke nødvendigt. Læs mere om indrejse til Svalbard på sysselmannen.no.
Bemærk, at det europæiske sygesikringskort ikke er gyldigt på Svalbard, og det anbefales derfor at købe anden rejseforsikring, før du tager dertil.
Penge
I Norge bruges norske kroner (NOK). Find ud af, hvor meget skal du give i drikkepenge, og hvad tingene koster.
Rejsen hertil
Med fly eller tog, med bus eller bil? Se hvordan du let kommer til Norge.
Ring hjem
Tast ”00”, efterfulgt af landekoden (”45” for Danmark), og derefter det lokale danske telefonnummer.
Som regel virker det også at taste ”+” i stedet for ”00”.
Ringer du fra en mobiltelefon, kan det være billigere at købe et lokalt SIM-kort.
Rygning
Du må ikke tænde din smøg inden døre på offentlige steder. Rygning er forbudt på hoteller, barer, restauranter og alle steder, hvor der serveres mad eller drikke.
Du skal være 18 år eller mere for at købe tobak i Norge.
E-cigaretter, der indeholder nikotin, er forbudte i Norge, men kan importeres til personligt medicinsk brug. Borgere fra EU- eller EØS-lande må medbringe e-cigaretter svarende til et års forbrug. Borgere fra lande uden for EU/EØS-området må kun medbringe e-cigaretter svarende til tre måneders forbrug. Hvis du tager nikotinholdige e-cigaretter med til Norge, er det en god idé at medbringe dokumenter (såsom en lægerecept eller et andet lægeudstedt certifikat) der viser, at produkterne er blevet anskaffet på lovlig vis.
Det norske sundhedsvæsen har meddelt, at der i løbet af 2023 ventes godkendt nye regler vedrørende regulationen af lovligheden af nikotinholdige e-cigaretter i Norge. Indtil da er det forbudt at producere, forhandle og importere nikotinholdige e-cigaretter og e-væsker i Norge.
Sikkerhed
Sikkerhed bør altid prioriteres højest, så gør dig bekendt med disse sikkerhedstips om færdsel i fjeldene, på havet og på vejene.
Sommertid
Sommertid starter den sidste søndag i marts, og slutter den sidste søndag i oktober.
Tiden justeres én time frem om sommeren, for at flytte en times sollys fra morgenen til aftenen.
Sprog
Norsk ligner dansk på mange punkter, men skulle det alligevel knibe med at forstå hvad nordmændene siger, er det ingen skam at skifte til engelsk.
Du kan også teste dine tysk-, fransk- eller spanskkundskaber med nogle af nordmændene.
Telefonnumre i nødstilfælde
- 110 - brand
- 112 - politi
- 113 - ambulance
- 120 - havsnød
- 22 59 13 00 - Giftinformationscentralen
- 1412 TDD - teksttelefon for døve og hørehæmmede
Tidszone
Hele Norge ligger i den centrale europæiske tidszone (CET), som er én time foran den koordinerede universaltid (UTC+1).
Told – bestemmelser og regler
Indenfor en grænse på NOK 6.000 må du medbringe følgende varer til Norge uden at betale told eller afgift:
- En begrænset mængde alkohol og tobak
- Kød, kødprodukter, ost og fødevarer undtagen hunde- og kattemad, i alt 10 kilo fra EU/EØS-lande. Fra lande udenfor EU/EØS er det ikke tilladt at medbringe kød, kødprodukter, mælk og mælkeprodukter.
- Norsk og udenlandsk valuta – til sammen højst NOK 25.000.
Det er forbudt at medbringe følgende uden særlig tilladelse:
- Narkotika, medicin eller giftstoffer (mindre mængder medicin til eget brug må medbringes)
- Alkohol med over 60% alkoholstyrke pr. enhed
- Våben og ammunition
- Fyrværkeri
- Kartofler
- Pattedyr, fugle og eksotiske dyr
- Planter eller dele deraf til dyrkning
For yderligere oplysninger om toldbestemmelserne ved ankomst til Norge kan du kontakte de norske toldmyndigheder.
Tøjvalg
Vejret i Norge kan skifte hurtigt, så medbring et passende udvalg af tøj som du kan have på i lag. Det er praktisk at kunne tage et lag af eller tilføje endnu et lag, afhængig af vejrets lune. Medbring mindst én varm sweater, en regnjakke og/eller en paraply samt gode vandrestøvler/-sko.
Rejser du om vinteren får du brug for en overfrakke, halstørklæde, handsker og varme sko eller støvler.
Om efteråret og foråret bør du medbringe vandtætte bukser og støvler.
Om sommeren kan du rejse lidt lettere, men husk, at selvom sommeraftenerne er lange og lyse, er de ikke altid lige varme – især ikke i fjeldene.
Ud i det fri
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.