Skip to main content

At rejse i Norge med et handicap

Generelt er fly, tog, busser, færger og butikker i Norge lettilgængelige – også for mennesker med handikap. Men det kan godt betale sig at planlægge forud for at få den bedst mulige rejse.

Flyrejser

Hvis du flyver i Norge, kan flyselskabet hjælpe dig med at reservere sæder med tilstrækkelig plads, mens personalet på jorden kan hjælpe dig med at stige af og på flyet. Kontakt flyselskabet eller lufthavnen mindst 48 timer før din rejse for at gøre dem opmærksom på dine behov.

Rejsen til og fra lufthavne

Du kan komme til de fleste norske lufthavne med bus eller taxi, og nogle kan tilgås med sporvogn eller tog – herunder Oslo Lufthavn. Næsten alle lufthavnsbusser er tilgængelige for kørestolsbrugere og er udstyret med lift eller rampe. Handikaptoiletter er ikke altid tilgængelige på busser til og fra lufthavnen, men det er de i de fleste tog. 

Hvis du har specielle behov under din rejse til lufthavnen, kan du med fordel kontakte virksomheden, du rejser med, på forhånd.

Hjælp til rejser på Flytoget (Eksprestog til Lufthavnen) i Oslo.

Gratis offentlig transport i Oslo

Hvis du bruger en kørestol, er det gratis at rejse med offentlig transport i Oslo og omegn.

Tog

Hvis du har særlige behov på din togrejse, bedes du bestille din billet hos en kundeservicerepræsentant på stationen eller ved at kontakte togselskabets kundeservice.

Det er muligt at få hjælp til at komme til og fra toget på nogle stationer. Hjælpen er gratis og skal bestilles mindst 24 timer forud. Det er ikke nødvendigt at booke assistance med at komme på og af toget i forvejen, men det anbefales at kontakte togselskabet på forhånd.

Hvis du har en hjælper med, får vedkomne rabat på billetten.

De fleste moderne tog har lifte til kørestole, kørestolsvenlige toiletter, fastgøringsmekanismer og mindst en sovekabine, som er indrettet til kørestole. Disse skal bookes på forhånd. Det næste stoppested annonceres over højtaleranlægget og vises på togets skærme. 

Rejseinformation til personer med begrænset mobilitet fra Vy (tog i Oslo og omegn samt tog i Bergen)

Rejseinformation til personer med begrænset mobilitet fra SJ (togrejser nord for Oslo)

Assistance fra Bane Nor til personer med handikap. Bane Nor tilbyder gratis hjælp på nogle af de travleste togstationer i Oslo-regionen og på hovedstationerne i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Hamar og Tønsberg.

Lokalbusser

Nyere busser har automatiske eller manuelle ramper. I de større byer har busserne lave gulve og en knap, som holder dørene åbne, indtil alle passagerer er ombord. De nyeste busser viser det næste stop på skærme, og stoppene annonceres også over højtaleranlægget. Førerhunde er normalt velkomne på lokalbusserne.

Langdistancebusser

Moderne ekspres- og langdistancebusser har lifte til kørestole og fastgøringsmekanismer. Nyere busser har toiletter ombord, som også er tilgængelige for rejsende med handikap. De nyeste busser viser det næste stop på skærme, og stoppene annonceres også over højtaleranlægget.

Nor-Way Express og Vy Express Bus har begge store netværk af busruter i Sørlandet og Fjord Norge. 

Sporvogne og T-banen i Oslo

I Oslo har de nyere sporvogne lave gulve og er relativt lette at tilgå for personer med begrænset mobilitet. Ældre sporvogne har ofte smalle trapper, som kan være vanskelige at tilgå uden assistance. I Bergen er alle letbanevogne kørestolsvenlige.

De fleste metrostationer i Oslo har lifte eller ramper, som gør togene adgangsvenlige for kørestole, men vær opmærksom på afstanden mellem perronen og toget. Togafgange annonceres over højtaleranlægget og kan ses på skærme og tog på stationen. Stoppene annonceres via højtaleranlægget ombord på togene.

Læs mere om offentlig transport i Oslo og Akershus.
Læs mere om offentlig transport i Bergen og Fjord Norge.

Ekspresbåde

Som hovedregel er alle ekspresbåde langs den norske kyst kørestolsvenlige. Bådene mellem de større kystbyer har ramper og toiletfaciliteter, som kan tilgås af kørestolsbrugere. 

Bilfærger

De fleste færger i Norge er kørestolsvenlige. Nyere færger er som regel udstyret med lifte, og de fleste ældre modeller har trappelifte til kørestole. Næsten alle færger har ramper og kørestolsvenlige toiletfaciliteter. Nogle færgeterminaler har særlige køområder til passagerer, som har begrænset mobilitet. Når du benytter dem, garanteres det, at du bliver anvist den plads på båden, som passer bedst til dine behov. Hvis terminalen ikke har et sådant område, kan den samme assistance som regel ydes, hvis du kontakter de ansatte. 

Selvom det ikke er et formelt krav, anbefales det kraftigt, at du kontakter færgeselskabet på forhånd og oplyser dem om dine behov.

Krydstogter

På de to berømte norske krydstogtruter langs kysten, Havila ogHurtigruten, er alle passagerer velkomne. Der er et begrænset antal handikapvenlige værelser på skibene, så sørg for at reservere pladser i god tid, og kontakt kundeservice for at oplyse om dine behov.

Entur rejseapp

Søg efter rejser på Entur, og find anbefalede ruter i hele det norske offentlige transportnetværk. 

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider