At rejse i Norge med et handicap

Med fly

Hvis du starter rejsen med en flyvetur til Norge, kan du få luftfartsselskabet til at reservere et sæde med ekstra plads, mens personalet på jorden kan hjælpe dig på og af flyvemaskinen. Kontakt flyselskabet og lufthavnen med dine behov mindst 48 timer i forvejen.

Rejsen til og fra lufthavnen

De fleste lufthavne i Norge serviceres af busser og taxier, nogle også af tog. Næsten alle lufthavnsbusser har kørestolsadgang og er udstyrede med lifter eller ramper. Der er normalt ikke toiletfaciliteter på busser og tog til og fra lufthavnene.

Kontakt dit rejsebureau på forhånd, hvis du har specielle behov på din rejse til og fra lufthavnen.

Med tog

Hvis du har specielle behov på din togrejse, kontakt venligst det relevante togselskabs kundeservice eller bestil din billet fra en af de betjente billetluger på stationen.

Hjælp til at komme til og fra samt af og på toget findes på visse stationer – og det behøver ikke at reserveres på forhånd. Det er dog en god idé at kontakte kundeservice før rejsen. Assistance på selve togrejsen koster ikke ekstra, men skal bestilles mindst 24 timer i forvejen. Har du en ledsager med, kan vedkommende få rabat.

De fleste moderne togsæt har kørestolslifter, handicaptoiletter, sikkerhedsseler til kørestole og mindst én bred sovekupé. Denne skal bestilles i forvejen. Næste station bliver annonceret både via højttaler og på skærme i vognene.

Med lokalbus

De nyere lokalbusser har kørestolsramper, enten manuelle eller automatiske. I de større byer har busserne lave gulve samt knapper, der kan holde dørene åbne indtil alle er kommet ind eller ud. I de nyeste busser kan du se næste stoppested på skærme i bussen, ligesom de vil blive annonceret over højttalersystemet. Det er normalt tilladt at medbringe førerhund.

Med ekspres- og langdistancebus

De moderne ekspres- og langdistancebusser har kørestolslift og sikkerhedsanordninger om bord. Nye busser har toiletfaciliteter, der også kan bruges af handicappede. I nyere busser annonceres næste stoppested via digitale skærme og højttalermeddelelse.

Med sporvogn og metro

I Oslo har de nyeste sporvogne lave gulve og er generelt handicapvenlige. De ældre sporvogne har smalle trappeopgange og er generelt vanskelige at få adgang til som handicappet uden ledsager. I Bergen er alle sporvogne kørestolsvenlige.

De fleste metrostationer i Oslo har elevatorer eller ramper, der gør togene tilgængelige med kørestol – men pas på mellemrummet mellem perronen og toget. Alle tog annonceres via højttaler eller på skærme. Om bord på toget meddeles næste stop via højttaler.

Læs mere om offentlig transport i Oslo og Akershus og offentlig transport i Bergen og Hordaland.

Med bilfærge

De fleste bilfærger i Norge er tilgængelige med kørestol. Moderne færger er normalt udstyrede med elevatorer, og de ældre færger har som regel et liftsystem af en eller anden form. Næsten alle færger har ramper og handicaptoiletter. Nogle færgeterminaler har specielle venteområder for handicappede passagerer – hvis du benytter dig af disse områder sørges der for, at du får anvist det bedst mulige område oppe på færgen. Har terminalen ikke et sådant område kan du kontakte personalet.

Selvom det ikke er formelt nødvendigt kan det være en god idé at ringe i forvejen og oplyse færgens personale om dine behov.

Bemærk, at der gælder særlige regler for rejser med Hurtigruten.

Med ekspresbåd

Som hovedregel er ekspresbådene langs den norske kyst og i fjordene handicapvenlige. Bådene mellem de større kystbyer har også toiletfaciliteter for kørestolsbrugere, samt ramper, så du let kan komme af og på båden.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider