Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Christmas market in Oslo
Christmas in Oslo.
Photo: CH / Visitnorway Film: Kristoffer Klakegg / Making Waves / Visitnorway.com

muteplay/pauseplay/pause
Jul i Norge

Som i Danmark varer julen i Norge længere end blot nogle få dage. Hele december er fyldt med traditioner og forberedelser. Sneen dækker det meste af landet, og de mørke nætter tilfører julestemningen et strejf af magi.

Det dufter af appelsinskræl og gran. Varmen fra brændeovnen. Lyden af børn, der leger udenfor i sneen. Håndlavede julegaver og gløgg på de mange julemarkeder. Alle elsker julen, men i Norden nærmest svælger vi os i juletiden.

Forberedelserne til den moderne julefejring starter i slutningen af november med bagning af julesmåkager (mindst syv slags), indkøb af julegaver og deltagelse i julekoncerter.

Jul hele året

Og i Norge varer julen ikke bare til påske - i Drøbak syd for Oslo er Julehuset åbent hele året rundt. Mange andre byer og steder har deres helt egne traditioner med hyggelige markeder, julekoncerter og så videre. Se de bedste julerejsemål i Norge.

Ordet jul stammer fra tiden før kristendommens indførsel, og selvom vi ikke ved så meget om, hvordan de gamle hedninge fejrede julen, ved vi dog, at de plejede at ofre dyr og drikke øl. Deres ritualer var med andre ord ikke meget forskellige fra vores.

I løbet af julemåneden afholdes der julefrokoster, og menuen består traditionelt af ribbe (ribbensteg), pinnekjøt (lammeribben) og, i visse egne af Norge, kogt torsk. Vil du smage norske julesmåkager kan du kigge efter goro, krumkaker eller berlinerkrans hos bageren eller i supermarkedet. Du kan også prøve at bygge dit eget hus af honningkager.

Det helt store højdepunkt er naturligvis juleaften (den 24. december), hvor hele familien samles omkring et veldækket bord og - måske, måske ikke - får besøg af selveste julenissen.

Julepynten bliver som regel hængende i gågaderne indtil et godt stykke efter nytårsaften, for at sprede lidt lys over det ellers vintermørke land.

Der afholdes julekoncerter i kirker og koncertsale over hele landet. Hoteller og restauranter holder ofte lukket fra den 24. til den 26. december, men du kan også finde mange der er juleåbne, særligt i fjeldene og i de store byer. Hvis du vil kombinere dit julebesøg i Norge med lidt skiløb bør du vælge et overnatningssted i skiområderne.

Køb julegaverne i Norge

Som i mange andre europæiske lande finder man også julemarkeder i Norges byer.

De fleste byer pynter op i gaderne med lys og julepynt, og nogle af dem gør endnu mere ud af det. I Bergen har børnehaver, skoler, forretninger og tusindvis af enkeltpersoner hvert år medvirket til at bygge en hel by af honningkagehuse siden julen 1991.

Julestemningen vil især snige sig ind, hvis du besøger den idylliske mineby Røros, der er bygget helt i træ, og den vil stige til hidtil uhørte højder hvis du besøger Tregaardens Julehus i Drøbak – Skandinaviens eneste julebutik der er åben hele året rundt. Uden for Oslo ligger Hadeland Glasværk, hvor man kan købe mundblæst glas fra lokale kunsthåndværkere.

Jul på norsk

Nu er det jul igen! Læs alt om nordmændenes juletraditioner og julemad.

Se en julefilm

Klik dig rundt på kortet herunder og find den rette julestemning i disse videoer.

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Find julestemningen

Vælg dage i december og find julearrangementer.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen