Skip to main content

Jul i Norge

Som i Danmark varer julen i Norge længere end blot nogle få dage. Hele december er fyldt med traditioner og forberedelser. Sneen dækker det meste af landet, og de mørke nætter tilfører julestemningen et strejf af magi.

Det dufter af appelsinskræl og gran. Varmen fra brændeovnen. Lyden af børn, der leger udenfor i sneen. Håndlavede julegaver og gløgg på de mange julemarkeder. Alle elsker julen, men i Norden nærmest svælger vi os i juletiden.

Forberedelserne til den moderne julefejring starter i slutningen af november med bagning af julesmåkager (mindst syv slags), indkøb af julegaver og deltagelse i julekoncerter.

Jul hele året

Og i Norge varer julen ikke bare til påske - i Drøbak syd for Oslo er Julehuset åbent hele året rundt. Mange andre byer og steder har deres helt egne traditioner med hyggelige markeder, julekoncerter og så videre. Se de bedste julerejsemål i Norge.

Ordet jul stammer fra tiden før kristendommens indførsel, og selvom vi ikke ved så meget om, hvordan de gamle hedninge fejrede julen, ved vi dog, at de plejede at ofre dyr og drikke øl. Deres ritualer var med andre ord ikke meget forskellige fra vores.

I løbet af julemåneden afholdes der julefrokoster, og menuen består traditionelt af ribbe (ribbensteg), pinnekjøt (lammeribben) og, i visse egne af Norge, kogt torsk. Vil du smage norske julesmåkager kan du kigge efter goro, krumkaker eller berlinerkrans hos bageren eller i supermarkedet. Du kan også prøve at bygge dit eget hus af honningkager.

Det helt store højdepunkt er naturligvis juleaften (den 24. december), hvor hele familien samles omkring et veldækket bord og - måske, måske ikke - får besøg af selveste julenissen.

Julepynten bliver som regel hængende i gågaderne indtil et godt stykke efter nytårsaften, for at sprede lidt lys over det ellers vintermørke land.

Julebordet er dækket

Klar til at spise til du falder?
Se de norske madtraditioner og andre opskrifter

Smagen af jul

Derfor kalder nordmænd julen "jul"

På norsk har udtrykket «jul» for højtiden i december sin oprindelse i det gamle nordiske ord «jól». Dette ord blev brugt til at beskrive midvinterfesten og vintersolhverv i den nordiske kultur. Lignende ord, som «Yule» findes også i det engelske ordforråd, eller «Joulu» på finsk, «Jõulud» på estisk og «Julfest» på tysk.

"jul"-ferien inkluderede ritualer som "juleblot", hvor ofringer blev givet til guderne for at sikre en rigelig høst og beskyttelse i de kolde vintermåneder forude. Det var også en tid til sociale sammenkomster, overdådige fester og udveksling af gaver.

Med tiden, med kristendommens fremkomst, smeltede de gamle nordiske skikke gradvist sammen med kristne julefejringer. Ikke desto mindre har mange af de gamle traditioner og symboler bestået i moderne norske julefejringer.

Når nordmændene i dag fejrer «jul», hylder de derfor både kristne og oldnordiske traditioner, der er smeltet sammen for at skabe den unikke norske julefejring, vi kender i dag.

Aktive juleeventyr

Der afholdes julekoncerter i kirker og koncertsale over hele landet. Hoteller og restauranter holder ofte lukket fra den 24. til den 26. december, men du kan også finde mange der er juleåbne, særligt i fjeldene og i de store byer. Og hvis du ønsker at stå på ski mens du er her, kan du vælge et hotel på fjeldet eller i nærheden af et skiområde. Der er masser af aktiviteter at give sig i kast med i sneen.

Køb julegaverne i Norge

Som i mange andre europæiske lande finder man også julemarkeder i Norges byer.

De fleste byer pynter op i gaderne med lys og julepynt, og nogle af dem gør endnu mere ud af det. I Bergen har børnehaver, skoler, forretninger og tusindvis af enkeltpersoner hvert år medvirket til at bygge en hel by af honningkagehuse siden julen 1991.

Julestemningen vil især snige sig ind, hvis du besøger den idylliske mineby Røros, der er bygget helt i træ, og den vil stige til hidtil uhørte højder hvis du besøger Tregaardens Julehus i Drøbak – Skandinaviens eneste julebutik der er åben hele året rundt. Uden for Oslo ligger Hadeland Glasværk, hvor man kan købe mundblæst glas fra lokale kunsthåndværkere.

Godt nytår!!

Forlæng den magiske feriefølelse og spring ind i det nye år med dine bedste!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Norsk julemad

De norske juletraditioner er lige så varierede som landet er langt. Her er nogle af de mest smagfulde norske juleritualer.

Find julestemningen

Vælg dage i december og find julearrangementer.

Senest besøgte sider