Skip to main content

De bedste julerejsemål

Unknown Component
civid: 658437e5d0e2aa2365d1e34b
name: plugins_common_social_share (widget)

Sov i verdens største honningkagehus, få en garanteret hvid jul, og køb julegaverne på et traditionelt julemarked. Her kan du se hvor i Norge du hurtigt finder den helt rette julestemning.

1. Norges julehovedstad - Oslo

Den julepyntede norske hovedstad er et hjertevarmende syn i hele december måned. Der er gode chancer for hvid jul i Oslo - i så fald bør du prøve kælkebakken Korketrekkeren, cirka 20 minutter fra centrum.

Fra midten af november kan du gå på opdagelse i det store julemarked på Oslos hovedstrøg Karl Johan. Køb unikke julegaver til dem derhjemme, drik et glas varm gløgg, tag en tur i pariserhjulet eller en piruet på skøjtebanen. Et andet populært julemarked finder du på Youngstorget - men der er mange af slagsen rundt om i Oslo.

Det mest specielle julemarked arrangeres på Norsk Folkemuseum på Bygdøy første og anden weekend i december. Her kan du opleve hvordan julen var i forskellige tidsperioder, besøge boder, juleværksteder og blive godt og grundigt juleunderholdt.

Det er også oplagt at få styr på julegaverne mens du alligevel er i Oslo - for eksempel på Aker Brygge, i gågaderne rundt omkring Karl Johan, Hedgehaugsveien, i Oslo City eller Grünerløkka.

Har du mod på at sætte tænderne i de traditionelle norske juleretter kan dette gøres på mange af byens restauranter. Bare husk at bestille bord i forvejen - julen er også højsæson for at spise ude.

Hvis du har en halv dag til overs, kan du tage bussen til Drøbak. Her er ikke blot et hyggeligt julemarked, men også Nordens eneste helårsåbne julebutik.

2. Julebyen Tromsø

Den lille storby Tromsø tilbyder masser af julede aktiviteter i tiden op mod jul.

Tromsø er det perfekte sted at komme i julestemning. Her går byliv hånd i hånd med spændende vinteraktiviteter og arktisk natur - og nordlyset, selvfølgelig!

Fra den 18. november og frem tændes julebelysningen i byens gader og gør juleshoppingen til en hyggelig begivenhed. Køb årets julegaver i de mere eksklusive butikker i gågaden. Til jul spiser nordmændene tit ekstra godt - og du kan gøre det samme på byens restauranter.

På et julebesøg i Tromsø kan du også tage på eventyr i den arktiske natur. Hvad er mon mere julet end at hilse på en flok rensdyr? En tur med hundeslæde under nordlyset vil med garanti også få dig i godt julehumør.

3. Julestemning i Bergen

De smalle gader og stræder i den gamle hansestad Bergen udgør de flotte rammer for julemarkedet i Norges andenstørste by. Der er et stort julemarked på Festplassen. Det er også i Bergen, at du kan besøge verdens største honningkageby. Se lysene blive tændt på toppen af Fløien, ét af byens syv fjelde, og rund dagen af med en julekoncert.

Udover det spændende julemarked bør du svinge vejen forbi kunstmuseet KODE, det berømte akvarium og nogle af byens andre kulturattraktioner. Du kan let kombinere dit besøg i Bergen med en vintertur til Flåm, enten med tog på Flåmsbanen, om bord et fjordcruise eller på en arrangeret rundtur som for eksempel Norge i en nøddeskal. 

4. Hvid jul i Lillehammer

Lillehammer er et af de sikre kort når det drejer sig om sneklædte julelandskaber. Denne hyggelige by ligger ved søen Mjøsa, cirka halvanden time med tog fra Oslo Lufthavn.

Oplev jul i forskellige tidsepoker på friluftsmuseet Maihaugen, hvor der den første adventsweekend er et stort og flot julemarked.

Et smut indenom de kreative kunsthåndværkere på Fabrikken er et must, og du bør ikke snyde dig selv for et besøg på Lillehammer Kunstmuseum. Bagefter kan du gå på gavejagt i de julepyntede gader.

Du kan let kombinere dit besøg med aktive vinteroplevelser, for eksempel en dag eller to på skianlæggene Hafjell og Kvitfjell, der som regel åbner allerede i november. Måske er du modig nok til at prøve bobslædebanen, der blev brugt til konkurrencerne ved Vinter-OL i 1994. Eller du kan tage gondolbanen op til toppen af skihopbakkerne (Lysgårdsbakkene), hvorfra der er en flot udsigt.

5. Førjulseventyret i Henningsvær

Er du klar på en helt anderledes juleoplevelse - under nordlyset? I det maleriske, lille fiskerleje Henningsvær på Lofoten starter julens løjer allerede i begyndelsen af november. Kig ind i de hyggelige specialforretninger og se de lokale kunsthåndværkere blæse glas, støbe lys og designe huer.

Selvom fiskerlejet er ret lille, er her faktisk flere kunstmuseer, herunder KaviarFactory og Galleri Lofotens Hus. Og hvorfor ikke fordøje kunsten på en af byens spisesteder, caféer eller pubber? Nogle steder er lukkede om mandagen og tirsdagen.

Tag en selfie sammen med de blå sparkstøttinger, der er udstyrede med hjul - det er ikke altid, der er sne i gaderne, selvom vi er højt mod nord - og tilbring natten i en traditionel rorbu ved havet. På en dagstur til Lofotr Vikingmuseum i Borg kan du kigge lidt nærmere på vores forfædres skikke. Andre muligheder er de charmerende byer Svolvær og Kabelvåg og deres museer, akvarier og gallerier.

Hurtigrutens skibe anløber Svolvær, der også har en lufthavn. Tag bussen til og fra Henningsvær.

6. Traditionel jul i Røros

Hvis det er den nostalgiske, gammeldags julestemning, du er ude efter, er Røros det helt rette sted. Den gamle mineby med tømmerhuse er på UNESCO’s verdensarv og oplagt hvis du vil væk fra årstidens travlhed i de større byer. Her er masser af små specialforretninger og dygtige kunsthåndværkere.

Røros er desuden et mekka for lokalmad, så bliv ikke overrasket over at se rensdyr, fjeldørred og mikro-øl på menukortet.

Find den helt rigtige julestemning på det traditionelle julemarked, der finder sted hvert år i anden adventsweekend. Der er julekoncerter i Røros Kirke. Du kan også tage på en guidet rundvisning i byen eller prøve at køre med hundeslæde.

En tur til Røros kan fint kombineres med en uforglemmelig julekoncert i Nidarosdomen i Trondheim. Du kan flyve fra København til Trondheim og tage toget videre til Røros.

7. Julebyerne i Sørlandet

I det sydlige Norge ligger flere byer, der med glæder sørger for, at du kommer i julestemning. Tag færgen eller flyet til Kristiansand og gå på opdagelse på julemarkedet omkring byens torv. Smag den traditionelle ’kageman’ før du tager en tur på skøjtebanen.

Egersund nær Stavanger og Tønsberg ved Oslofjorden er også repræsenteret på listen over Norges bedste julebyer. I Fredrikstad sydøst for Oslo danner Gamlebyen en ekstra hyggelig ramme for juleforberedelserne, med festlig musik, små nichebutikker og julemarkeder de første tre uger af december.

8. Sov i julemandens store honningkagehus

Vil du møde den norske julemand (eller ’julenissen’, som nordmændene kalder ham)? Tag toget fra Oslo i retning mod Røros og hop af i Tynset nær fjeldbyen Savalen. Tilbring natten på Nissegata - eller i verdens største honningkagehus!

I Nissehuset har julemandens kone en julegavemaskine, en eventyrtrone og eget postkontor. Nissehuset er åben hver lørdag hele året rundt, men det er naturligvis sjovest at komme på besøg i årets tolvte måned.

Efter en dag fyldt med sjov i sneen kan du tø op i en spa på Savalen Fjellhotel. I ugerne op mod jul arrangeres der sjove juleaktiviteter i weekenderne. I begyndelsen af januar inviterer julemanden sine kolleger fra andre dele af verden til julemændenes årlige vinterlege.

9. Jul i Kongeparken

En hulens masse blinkende julelys tændes hver dag i december i forlystelsesparken Kongeparken nær Stavanger. De mange forskellige juleaktiviteter, juleværksteder og juleforestillinger sørger for, at stemningen er i top. Du kan naturligvis også møde julemanden, og mange af parkens forlystelser er åbne.

Et besøg i Kongeparken kan let kombineres med lidt juleshopping i Stavanger og Sandnes. Disse to byer har gode transportforbindelser og er begge et besøg værd i sig selv.

10. Fejr jul på hotel

Trænger du til at komme lidt væk fra julens stress og jag? Flere og flere vælger at holde juleferie på et hotel, hvor træet allerede er pyntet og julebordet dækket. Rundt omkring i Norge findes der masser af hoteller, der fejrer jul på traditionel norsk maner - med dans omkring juletræet, besøg fra julemanden, juleaktiviteter og gaver til alle.

Mange gæster benytter sig af muligheden for at stå på ski på Norges alpine pister eller langrendsløjper, så tjek dine overnatningsmuligheder i skiområderne. Efter en dejlig dag i sneen kan du slappe af med et glas gløgg foran pejsen.

11. Jul på Hurtigruten

På udkig efter noget helt særligt? Hvert år tilbringer tusindvis af mennesker juleferien om bord skibene fra Hurtigruten. Havnene langs den norske kyst er også julepyntede, og de sneklædte landskaber sørger for resten. I Nord-Norge kan du som regel fejre jul i selskab med nordlyset.

Juleaften ligger alle skibene i havn, så du kan frit deltage i en lokal julegudstjeneste i en kirke på land. Om aftenen serveres der norsk julemad baseret på lokale ingredienser i skibenes restauranter. Og bare rolig - julemanden kender naturligvis alt til sejlplanen!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Planlæg juleferien

Herunder finder du de fleste steder og aktiviteter nævnt her på siden.

Opdag mere

Senest besøgte sider