Smagen af jul
Her er 9 norske juleretter, man ikke kan komme uden om, hvis man vil fejre højtiden på ægte norsk maner!
I Norge serveres der typisk kun en enkelt ret juleaften, men den følgende liste har taget lidt inspiration fra det italienske køkken og begynder derfor med fisken.
PS. Opskrifterne er på norsk.
1. Juletorsk og julekveite
Juletorsk fra det sydlige og sydvestlige Norge og julekveite (jule-helleflynder) er højtelskede juleretter. Traditionen for dem går helt tilbage til 1800-tallet og holdes stadig i hævd i mange norske hjem.
2. Julesild
Julesild er en fast del af det norske julebord – ganske som man kender det fra Danmark. Sildene serveres typisk på groft, norsk rugbrød og findes i mange lækre varianter!
3. Ludfisk
Ludfisk er tørfisk, der er gået igennem en helt særlig transformation: Først bliver de gennemblødt i vand, så marineret i lud(!) og derefter tilbage og gennemblødes af vand. Det er en af Norges ældste juletraditioner og kan nærmest betragtes som den oprindelige norske juleret!
Nu er det tid til noget for kødelskere!
4. Pinnekjøtt
Nogle vil sige – især folk fra Vestlandet – at pinnekjøtt er den ubestridte kongespise ved julemiddagen! Pinnekjøtt (bogstaveligt talt 'pindekød') er en ret lavet af lammekød, som er saltet (og nogle gange røget) for at bevare den rige lammesmag.
5. Ribbe
Ribbe, norsk svineribbensteg, er en anden stjerne i det norske kulinariske univers. Det minder i høj grad om en dansk ribbensteg, men i nogle tilfælde tilberedes den faktisk i hele 24 timer, for at sørge for at kødet opnår den ultimative saftighed og mørhed med de sprødeste svær. Det er nærmest umuligt ikke at tage en portion mere (eller to). Det er den mest populære ret i Norge, lige efter pinnekjøtt!
6. Medisterkaker
Medisterkaker er traditionelle norske frikadeller lavet af hakket svinekød og krydret med sæsonens krydderier, hvilket gør dem til det perfekte tilbehør til ribbe!
Er du klar til noget sødt?
7. Julemandens grød
Nordmænd elsker ligesom både nisser og danskere risengrød. Den toppes ligesom i Danmark med sukker, kanel og en generøs klat smør, og i Norge serveres den traditionelt mellem morgenmad og frokost juleaften.
8. De syv slags julesmåkager
At bage syv forskellige slags småkager til jul er en langvarig norsk tradition. Tallet syv blev betragtet som heldigt, og derfor fyldte man sine kagedåser med netop det antal varianter...
De forskellige slags småkager varierer fra region til region og fra familie til familie. Men de inkluderer typisk smultringer, sandkager, sirupssnipper, berlinerkranse, goro, krumkager og fattigmann. Hvis du vil udfordre smagsløgene, kan du kaste dig ud i at prøve peberkager med blåskimmelost!
9. Multekrem
Multekrem er en fyldig dessert lavet med pisket fløde og multebær, også kendt som 'Norges gyldne bær'. Traditionelt serveres det med krumkaker eller kransekage, og er en unik norsk delikatesse, der på én gang er både sød, syrlig og cremet!
Hvor der er traditionsrig mad, er der også traditionelle drikke...
Gløgg findes også i Norge, både med og uden alkohol. Det er oplagt at bruge norsk æblemost som base og krydre med kanel, nelliker og kardemomme - perfekt til hyggelige vinteraftener ved pejsen.