Skip to main content

Det er oplagt at planlægge vinterferien til Norge - her er der garanti for sne og gode oplevelser! Her er nogle gode tips til dit næste vintereventyr i landet mod nord - både under åben himmel og indenfor i varmen! Tag på jagt efter nordlyset, slap af i de smukke fjordlandskaber, eller se på kunst og arkitektur i absolut verdensklasse på en lang weekend i en af de små norske storbyer.

Vinter er mange nordmænds foretrukne årstid. Det er sådan set ikke så underligt - sneen muliggør nemlig skiløb stort set over alt, nordlyset danser over den mørke himmel, og man kan mødes inde i varmen på et spændende museum eller en dejlig restaurant.

Og man kan hygge sig foran den knitrende pejs efter en lang dag udenfor. Her er nogle af de aktiviteter, nordmændene sætter mest pris på om vinteren.

1. Stå på ski

Af banen! Der er ikke nogen bedre følelse end at suse ned ad fjeldet med ski under fødderne. Erfarne skiinstruktører står klar til at hjælpe dig i gang, hvis du aldrig har prøvet det før - derudover er der bakker for enhver smag og ethvert niveau i alle de største skiområder. 

Vælg blandt Norges bedste skiområder eller tag børnene med til et af landets mange familievenlige skiområder. Se sneforhold og vejrmeldinger på fnugg.no.

2. Løb langrend

For mange nordmænd er det dét her, der menes med ”at stå på ski”. Og det kan gøres stort set overalt, for der er et stort netværk af velpræparerede løjper over de endeløse fjeldvidder, i de enorme skove, og endda inde i byerne. Tilmeld dig et par lektioner for at få styr på teknikken, eller tag med på en guidet tur rundt i området. Det er faktisk ret let at lære.

Gør lidt ekstra ud af din skiferie ved at overnatte en nat eller to på et lækkert højfjeldshotel, eller lej en hyggelig hytte med plads til alle i familien. Du kan få et overblik over de mange langrendsspor på skisporet.no, og glem ikke at læse mere om landets bedste langrendsområder.

På SNØ lidt uden for Oslo kan du stå på ski med tag over hovedet hele året rundt - både alpint og langrend!

3. Se nordlyset

Hvem drømmer ikke om at se nordlyset danse over den arktiske nattehimmel? Det er en magisk oplevelse! En del af oplevelsen er, at man aldrig rigtigt ved, hvornår Frøken Aurora har tænkt sig at dukke op. Men uanset om hun kommer eller ej, er vinterens lys i Norge noget helt særligt. I Nord-Norge står solen lige over eller under horisonten i månedsvis. Det betyder, at der ikke er kulsort hele tiden - tværtimod lyser den lave sol ofte skyerne og himmelen op i de vildeste farvespil. Og stjernehimmelen er et kapitel for sig selv!

Vinterlyset mod nord danner de perfekte rammer for dejlige oplevelser i det fri. Mens du venter på at nordlyset spiller op, kan du tage på guidede ture med hundeslæde, prøve at gå med snesko eller deltage på en hvalsafari.

4. Vinter uden ski

Tro det eller ej, men det er ikke alle nordmænd, der er født med ski på. De fleste elsker dog sneen uanset hvad. Hvis du heller ikke er bidt af en gal skiløber, finder du således stadig masser af muligheder for at lege i sneen. Glid gennem vinterparadiset med en hundeslæde, kane eller sparkstøtting. Prøv isfiskeri eller opleve naturen helt tæt på med snesko under fødderne. Der er også masser af skøjtebaner og kælkebakker over hele landet.

Mange af landets skiområder arrangerer aktiviteter for de gæster, der ikke har lyst til at bruge hele ugen i skianlægget.

Fryser du? Få varmen i en af Norges cooleste, men stadig hotteste saunaer, eller prøv en af de mange indendørs aktiviteter - besøg for eksempel et museum eller et videnscenter.

5. Romantisk getaway

Sæt kursen mod nord, hvis du er på udkig efter lidt kvalitetstid med dit hjertes udkårne. Der er masser af steder at tilbringe natten - øde fyrtårne og skønne trætophytter, stemningsfyldte herregårde og eksklusive boutiquehoteller. For ikke at nævne årstidens naturlige hit: Sne- og ishoteller! Mange af disse overnatningssteder er beliggende i den rene idyl uden for de større byer, og er som regel designet til at gå i ét med naturen.

Ikke specielt nok? Hvad så med en nat i en iglo af glas, et samisk lavvu-telt eller i en mongolsk yurte? I Norge er der sæson for glamping hele året rundt.

6. Skrei-fiskeri

Norge har stolte fisketraditioner, særligt når det kommer til skrei(de migrerende atlanterhavstorsk). Højsæson for fiskeri efter disse enorme torsk er mellem januar og april, og det er i Nord-Norge det sker. Tag gutterne med på en guidet fisketur, lej en fiskekutter eller fisk fra bredden i det smukke arktiske landskab. Du er næsten garanteret en ordentlig kleppert på krogen! I slutningen af marts kan du opleve verdensmesterskabet i torskefiskeri ud for Svolvær på Lofoten.

Overnat i en rorbu (traditionel fiskerhytte) - book i god tid - og sæt tænderne i dagens arktiske fangst på områdets spisesteder. Det bliver ikke friskere eller mere kortrejst end dette!

Du kan kombinere din fisketur med vandreture på fjeldet, besøg på museer og gåture i de hyggelige fiskerlejer.

7. Fjordoplevelser

Apropos fred og ro. Fjordene er helt anderledes om vinteren, hvor fjeldsiderne klædes i hvidt og det enestående lys gør oplevelsen til noget helt specielt. Ikke at forglemme, at der er meget færre turister på denne årstid…

Du kan flyve direkte fra Danmark til de livlige byer Bergen og Stavanger, der begge er oplagte udgangspunkter til at kigge nærmere på fjordene. Dagsture til Sognefjorden eller Hardangerfjorden kan let gøres med offentlig transport eller med en guidet tur.

8. Kulturoplevelser

Dårligt vejr? Det kan jo ske. Men det åbner til gengæld op for lidt kos inden døre. Du kan bruge store dele af din ferie i Norge med tag over hovedet, hvis du vil - på museer og kunstgallerier i verdensklasse i løbet af en city break i de norske byer. Det fantastiske nye MUNCH museum er en rejse værd i sig selv.

Du kan tage børnene med på sjove og interaktive videnskabscentre, eller bruge nogle timer på et af Norges mange forskellige folkemuseer. Læs mere om kunst og kultur i Norge.

Der er selvfølgelig også masser af udendørs kunst at få med - du kan se street art på mange gadehjørner, og gå ture i nogle enorme skulpturparker. Så tag den varme jakke på og gå ud i den forfriskende vinterluft.

9. Vintersmage

Mange af de bedste smage får du ligeledes om vinteren: Kongekrabbe, rejer, torsk… Nordmændene elsker at tilbringe de lange vinteraftener i selskab med gode venner ved et veldækket bord. Der er selvfølgelig masser af god mad og oste på menuen. Og måske nogle af de mere… tja, forunderlige norske madretter. Et sandt festfyrværkeri af smagsoplevelser venter også på de finere norske restauranter, hvoraf mange har en eller flere Michelin-stjerner!

Du kan også prøve at lave noget norsk mad hjemme i dit eget køkken. Se opskrifter på norske vafler eller boller, eller læs mere om mad og drikke i Norge.

10. Snowkiting og ski touring

Fjeldene og de lange, hvide vintre gør Norge til en stor legeplads for udøvere af snowkiting og ski touring. Følg med på kite-trenden og lad dig suse over de sneklædte vidder, eller nyd nedturen på ski efter at have klatret hele vejen op ved egen hjælp. Begge dele byder på stærke oplevelser i naturen.

Der er kurser og guidede ture mange steder i landet, både for begyndere og erfarne.

11. Workation

Den globale pandemi har for mange medført én god ting: Muligheden for at arbejde hjemmefra - eller hvor som helst, så længe der er internetforbindelse. Så tag din laptop med til Norge, og få lidt arbejde fra hånden med fjordudsigt. På en workation får du mulighed for at komme tæt på nordmændene på en anden måde end ellers.

Og ved fyraftenstid er der stadig rig mulighed for at opleve noget andet end laptoppens skærm. Mange skibakker og langrendsløjper oplyses om aftenen, og der er ofte aftenåbent på en række museer.

Der er masser af coworking spaces over hele Norge, både i de store byer og i mange af de mindre landsbyer. Prøv også coliving, hvor du både arbejder og bor i et fællesskab. Medmindre du vil have dig selv for dig selv - i så fald kan du leje en hytte langt ude i ødemarken, hvor du kan arbejde i ro og fred.

Bliv inspireret

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider