There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia - rejs som de lokale
Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran
Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture
Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Forestil dig, at du glider gennem en sneklædt skov, omgivet af naturens stilhed, mens den klare vinterluft giver dig røde kinder.
Langrend er den perfekte måde at nyde vinterlandskabet på – og det er overraskende let at lære.
“Giv dig tid til at få de grundlæggende skiteknikker på plads, og så er det en fantastisk verden, der åbner sig. Man kan få utroligt meget ud af langrend, og det er en vidunderlig måde at opdage lande som Norge på,” siger Joy O’Flanagan.
Den norske skikultur gjorde så stort indtryk på Joy O’Flanagan, at hun besluttede sig for at flytte til Norge. Nu arbejder hun som skiinstruktør på Venabu Fjellhotell, der ligger i den østlige del af landet.
"Jeg synes, at det er noget ganske særligt at opleve den norske natur og kultur med 'friluftsliv', især for folk, som tilbringer meget tid inden døre i tætbebyggede områder eller digitale miljøer," siger Joy.
Hun stammer fra England, nærmere betegnet den nordvestlige by Warrington, men tilbragte 17 år i de franske alper, før hun flyttede til Norge.
"Det virker, som om langrend er vævet ind i den norske kultur," forklarer hun.
I Norge kan du støde på alt lige fra tre generationer, der er på skitur sammen i påskeferien, til de mest inkarnerede entusiaster på rulleski midt i højsommeren – fordi de simpelthen ikke kan lade være.
Det er ikke svært at forstå, hvorfor så mange tror, at nordmænd er født med ski på benene. Men er der noget om snakken?
Se hele historierne længere nede.
Heldigvis kan du sagtens lære kunsten at stå på langrendsski, selvom du ikke har norsk blod i årerne.
"Mine norske venner siger, at så snart børn kan gå, kan de også stå på ski," forklarer Joy O’Flanagan.
Som skiinstruktør på Venabu tilbringer hun hver vinter med at undervise i langrend. Gæsterne på hendes hold lejer udstyr og bruger tid på at gennemgå de grundlæggende teknikker, for eksempel bevægelsesmønstrene.
"Jeg kan lide at se, hvordan gæsterne udvikler sig. Det er skønt at dele deres glæde og entusiasme, og de kan gøre hurtige fremskridt. Nogle af dem klarer endda at løbe 10 kilometer (eller mere) på ski inden for den første uge!"
For nogle er det måske lige lovligt ambitiøst at blive professionel skiløber og gå efter medaljer. Men enhver langrendsløber kan få de samme fantastiske oplevelser i det fri som Andrew Musgrave, Jessie Diggins, Federico Pellegrino og andre af sportens store navne.
"Det er ikke et spørgsmål om alder," forklarer Joy, og hun understreger, at balance er et afgørende aspekt af skiløb.
"Når vi står på ski, glider vi af sted, og det er umuligt at lære det uden at falde omkuld."
Det er nok den største udfordring for børnenes vedkommende, men de har sjældent noget imod det. De synes jo, at det er sjovt at vælte sig rundt i sneen, og det kan voksne lære meget af.
"Det allervigtigste, når du lærer at stå på ski, er, at du nyder selve forløbet, og at du husker at stoppe op og se på det skønne landskab, der omgiver dig!"
Hvis du som voksen vil have mest muligt ud af din skiferie og virkelig prøve kræfter med den norske nationalsport, har Joy et godt råd:
"Brug noget tid på at gøre kroppen klar: coremuskler, balance og nogle andre fysiske forberedelser. Så vil du få meget mere glæde af at stå på ski."
Når du skal i gang for alvor, er der nogle ting, du bør vide eller være klar til at lære.
Tor Håvard Kolbu er leder hos aktivitetsudbyderen Beitostølen Aktiv & Skiskole ved Beitostølen, en populær skisportsdestination i Østlandet. Her giver han nogle tips til langrend for begyndere.
Langrend inddeles i to stilarter: klassisk og skøjt.
Skøjt kaldes ofte 'fri stil', fordi man holder skiene i et V og flytter vægten fra den ene ski til den anden, mens man bevæger sig fremad. Klassisk handler derimod om at holde skiene parallelle og glidende. Det er dén teknik, man bør starte med som begynder.
Klassisk og skøjt kræver forskelligt udstyr, så den nemmeste måde at finde de rigtige støvler, ski og stave på er ved at spørge i den forretning, hvor du køber eller lejer dem.
En tommelfingerregel for klassisk: Skiene bør være cirka 10 centimeter højere end dig, og dine skistave bør nå dig til armhulerne.
Du har måske hørt, at man skal vælge den rigtige voks alt efter sneen og skiføret, men som begynder kan du vælge smøringsfri ski, hvis du hellere vil det.
Find det rigtige terræn! Sørg for, at løjpen eller ruten ikke er for krævende: Lange, flade strækninger og lette bakker er bedst til at begynde med.
Et rigtig godt tip er, at du starter med at stå på ski uden stave. Selvom det umiddelbart lyder mere kompliceret, vil det faktisk gøre det nemmere for dig at lære teknikken og finde ud af, hvordan du skal bevæge fødderne. Forestil dig, at du jogger, men i stedet for at løfte fødderne skal du glide mellem hvert skridt.
Den nemmeste måde at stoppe på er ved at sætte skiene i plov, så de danner en trekant. Her er det en god idé at bøje i knæene og hofterne og læne dig let forover. Det giver dig bedre balance og mere kontrol.
Når du skal op ad bakke på ski, er der to måder at gøre det på. På lette bakker bliver du ved med at glide, men du skal sætte tempoet i vejret, så du er lige ved at 'løbe'.
Hvis bakken er stejl, sætter du igen skiene i formation, denne gang som et V. Så kan du komme op ad bakken ved at bruge sildebensteknik, idet du går opad, mens skiene peger væk fra hinanden.
Når du løber ned ad bakke på langrendsski, skal du sørge for at bøje i knæene og hofterne, læne dig forover og hele tiden se på sporet foran dig – ikke ned på skiene. Det vil hjælpe dig med at holde balancen og have kontrol over skiene.
Hold altid øje med andre skiløbere, og undgå at vifte med stavene (så du ikke rammer forbipasserende).
Når nordmændene tager på skitur, er frokostpausen en meget vigtig ingrediens. Sørg for at have noget med, du kan sidde på, samt ekstra tøj, så du ikke kommer til at fryse. Husk også at pakke noget varmt at drikke, noget mad og lidt lækkerier – for eksempel appelsiner eller chokolade.
På højfjeldshotellet Venabu, hvor Joy O’Flanagan er instruktør, tilbyder man kurser og privattimer for såvel begyndere som erfarne skiløbere, og der er også kaneture, yoga og skiweekender på programmet.
Og Venabu er langt fra de eneste. En række skisportsdestinationer i Norge har kurser og begynderhold for både voksne og børn. På Beitostølen kan du få undervisning i langrend af instruktører den ene dag, og – hvis du planlægger ferien ud fra det internationale skiforbunds kalender – se de professionelle i VM-aktion den næste!
En anden populær destination for vintersport i det østlige Norge er Geilo. Her kan du kombinere langrendseventyr med alpint skiløb eller få sjove oplevelser helt uden ski, for eksempel ture med hundeslæde. Det samme gælder Trysil: Glid gennem skoven den ene dag, og læn dig tilbage i en hestetrukket kane den næste.
Hvis din ferie går til nordlysets land, kan du komme på begynderkursus hos Tromsø Outdoor i Tromsø (minimumsalder 12 år). Måske har du fortjent en tur i en dejlig, varm sauna bagefter?
I Fjord Norge kan man leje ski til voksne og børn og lære at stå på langrend med hjælp fra instruktørerne hos Myrkdalen Skiskole eller skiskolen på Voss Resort. Begge destinationer er populære alpine skisteder.
Lær mere om langrend! Book en hytte for natten med Norgesbooking eller DanCenter, eller se nogle af de bæredygtige måder at opleve Norge.
Med lag på lag-tøj er det nemmere at styre din kropstemperatur.
Brug et godt lag inderst inde med lange ærmer og lange ben – uld er guld.
Varme sokker
Pull-on bukser og en jakke, der passer til vejret og temperaturen
Handsker eller vanter
En hue eller noget andet, der dækker ørerne
Solbriller
Solcreme
Læbebeskyttelse
Når du er klædt i lag, kan du tage en rygsæk med skiftetøj med på turen. Det gør det også nemmere at smide et lag, hvis du får det for varmt. Jeans eller tøj af bomuld er aldrig en god idé til udendørsaktiviteter.
En snack
Noget varmt at drikke
Et siddeunderlag
Et ekstra lag varmt tøj
Telefon
Er det rigtigt, at alle med norsk DNA har skiløb i blodet? David, Thom og Jamila har norske forfædre, men har aldrig prøvet den norske nationalsport. Se, hvad der sker, når den ulige trio løber langrend for allerførste gang.
Fra sol og sommer i Sydafrika til vinter i Telemark. Se, hvad der skete, da David rejste til Norge og så sne for første gang.
Jamila fløj over Atlanten til Lillehammer i Norge, på jagt efter svar på de folkeeventyr, der blev fortalt for hende, da hun voksede op.
Med lag på lag-tøj er det nemmere at styre din kropstemperatur.
Brug et godt lag inderst inde med lange ærmer og lange ben – uld er guld.
Varme sokker
Pull-on bukser og en jakke, der passer til vejret og temperaturen
Handsker eller vanter
En hue eller noget andet, der dækker ørerne
Solbriller
Solcreme
Læbebeskyttelse
Når du er klædt i lag, kan du tage en rygsæk med skiftetøj med på turen. Det gør det også nemmere at smide et lag, hvis du får det for varmt. Jeans eller tøj af bomuld er aldrig en god idé til udendørsaktiviteter.
En snack
Noget varmt at drikke
Et siddeunderlag
Et ekstra lag varmt tøj
Telefon
Mere sjov i sneen i Norge.
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Tilbage til toppen