Skip to main content

”Hver lørdag morgen klokken 9 er jeg klar.”

”Det giver mig så meget energi!”

Siden 2015 har Anne Kristin Møller været bidt af vinterbadning. Det er blevet et ritual hver lørdag morgen.

Det er uden tvivl en kold fornøjelse!

Men hvorfor kan hun så godt lide at isbade?

VINTERBADNING

En sjov og iskold oplevelse

En hurtig søgning på ”isbading” på de sociale medier viser, at nordmændene er glade for at vinterbade, og det er da også blevet mere og mere populært i Norge på det seneste. Men hvorfor vælger så mange at fryse helt frivilligt? Kan man overhovedet nyde det kolde gys, eller gør man det kun for at fremstå hård?

Anne Kristin Møller er den helt rigtige person at spørge. Hun har været ivrig vinterbader siden 2015, og hun har for nyligt udgivet en bog om denne interesse, så hun er uden tvivl en ekspert på området.

”Hver lørdag morgen klokken 9 forbereder jeg mig mentalt og bliver meget fokuseret. Jeg går i vandet for at få ny energi,” siger hun om det ugentlige ritual, som hun har haft de sidste syv år.

En hobby for alle

For Anne Kristin startede det tilbage i 2015, da hun var en af 320 personer, der satte ny norsk vinterbader-rekord ved Tjuvholmen i Oslo. Hun beskriver oplevelsen som enormt forfriskende – og der var ingen tvivl om, at hun nu havde fundet en ny hobby.

Suset i kroppen og kontrasten ved at bevæge sig fra koldt til varmt er helt fantastisk. Det er godt for krop og sjæl, og giver mig så meget livsglæde! Det gør mig topfokuseret.”

Ifølge Anne Kristin er det netop derfor, der er så mange der elsker at vinterbade. At opleve naturen på den måde er også meget speciel, tilføjer hun.

”Jeg bliver altid overrasket over, hvor smuk naturen er. Den viser sig fra en ny side hver gang. Der er så stille klokken 9 en lørdag morgen, når næsten ingen er udenfor. Det føles som en gave, når man går ud på badebroen, og det er let at blive euforisk.”

Se Anne Kristin Møllers bedste steder at vinterbade!

”Det er godt for krop og sjæl, og giver mig så meget livsglæde!”

Ifølge Psykologisk.no er der mange sundhedsmæssige fordele ved at vinterbade. Det kan for eksempel reducere stress og træthed.

Man kan også få en følelse af at have præsteret noget særligt - et rush, som får dig til at føle dig til stede i øjeblikket.

Dette skyldes det adrenalin, som hjernen skiller ud for at klare kuldechokket.

”Vinterbadning er en social udendørsaktivitet, der giver alle involverede et sandt kick.”

Det er sjovt uanset om man er begynder eller erfaren. Er der for meget is? Hak dig vej gennem isen og lav et hul for at kunne bade!

At være i det kolde vand er det perfekte sted for mindfulness, og kan være en måde at udfordre sig selv.

Hvor længe kan du klare at være i?

Husk at tage noget varmt med at drikke efter du er kommet op. Varme flasker kan også bruges til at få liv i kolde fingre.

At have adgang til en varm sauna er også et klart plus! Lej en sammen med vennerne.

Der dukker hele tiden flere og flere stilede saunaer op over alt i Norge, mange af dem flydende på fjordene.

I Oslo kan du booke private saunaer eller bare kigge forbi hos Bademaschinen, Oslofjord Spa, SALT og KOK.

Boom i baderiet

Den stigende interesse for at vinterbade har medført flere vinterbaderklubber over hele Norge. Der er nu over 100 forskellige klubber fra syd til nord.

”En undersøgelse viste, at hver femte nordmand planlægger at vinterbade i år. Det er omkring en million mennesker. Der kan aldrig blive nok vinterbadning. Vi har brug for at komme ud af vores komfortzone og udfordre naturkræfterne,” siger Anne Kristin entusiastisk.

Hun siger videre, at det er en god måde at møde nye mennesker de steder, du besøger.

”Der er en vinterbaderklub stort set uanset hvor du er i landet, og det er let at finde dem. Bare søg på 'isbading' og navnet på det sted du er, på Google eller Facebook. De fleste steder kan du gæstebade, eller melde dig ind i klubben.”

Du kan få oplevelser, du aldrig vil glemme. For Anne Kristin var et af de helt specielle øjeblikke dengang, hun dyppede sig i arktisk vand oppe på Svalbard.

”Da jeg skrev på min bog, ville jeg gerne isbade et sted langt væk fra byen, så jeg sejlede med M/S Polargirl til Nordenskiöldbreen ved Billefjorden, fire timers sejlads fra Longyearbyen. At vinterbade mellem isbjergene har været min mest eksotiske oplevelse nogensinde. Bare et par dage senere blev der observeret isbjørne præcis det samme sted, som vi havde været.”

Måske er det bedre bare at blive ved den sikre badebro i byen?

Hvordan kommer du i gang med at vinterbade?

Det er helt normalt at have tvivl. Anne Kristin har nogle gode råd til, hvordan man gradvis kan vænne sig til det iskolde vand og blive en regelmæssig vinterbader.

”Den letteste måde at begynde er ved ikke at holde op med at bade når sommeren er forbi. Så vil der være en naturlig overgang fra varmere vand til kold vand, og din krop vil lettere tilpasse sig det kolde vand,” siger hun.

Hun anbefaler også at finde en ven, der ønsker at have den samme hobby.

”Det er godt at have en fast badedag og en ven, som kan tage med dig. Både fordi det er dejligt at dele oplevelsen med en anden, og fordi det er mere sikkert.”

Herunder kan du se Anne Kristins bedste tips til, hvordan du kan gøre oplevelsen så god som muligt.

5 tips til en bedre vinterbadeoplevelse

1. Bliv ved med at bade når sommeren er forbi, så vænner du dig gradvist til det koldere vand.

2. Øv dig i hjemme under bruseren med koldt vand, eller tag et koldt fodbad lige inden du går i seng.

3. Tag hue, handsker og sokker på, når du vinterbader. Og husk: Du behøver ikke dukke hovedet under vand.

4. Tag noget varmt at drikke med til bagefter, eller en balje med varmt vand til fødderne (sørg for at vandet ikke er for varmt!)

5. Find et sted med badebro og stige, hvor du langsomt kan sænke dig ned i vandet og hurtigt kan komme op igen. Træk vejret dybt ind!

Og husk altid at bade sammen med andre, for en sikkerheds skyld.

Siden 2015 har Anne Kristin ikke taget nogle steder, uden at badedragten var med. Hun har besøgt mange vinterbadesteder i Norge siden da.

Her er hendes fem favoritsteder at vinterbade.

Svalbard

”Det ultimative sted er Svalbard.
Det arktiske klima sørger for, at naturen heroppe er helt speciel, og noget af det mest uberørte, vi har i Norge. Du kan isbade hele året rundt.”

”Du kan enten være eventyrlysten og vinterbade i det fri (pas på isbjørne), eller gøre det mere behageligt i den flydende sauna SvalBad i Longyearbyens havn.”

Tromsø

”To grunde: Den første er, at du her finder Norges største og ældste vinterbaderklub, Ishud. De er åbne for nye medlemmer og arrangerer gratis ture for både turister og lokale til det populære badested Telegrafbukta i nærheden af Tromsø i Nord-Norge.”

"Den anden grund er den arkitekttegnede og prisvindende sauna Pust, der er noget nær hele rejsen værd, i centrum af Tromsø.”

Bodø

”Et af de skønneste steder i Norge synes jeg er Bodø, også i Nord-Norge. Fantastiske strande, næsten som ved Middelhavet. Her er der også en meget livlig vinterbadeklub, Bodø Penguins, der mødes næsten hver dag for at bade i Kvalvika, tæt på byen.”

Åfjord

”Åfjord i Trøndelag har sin egen vinterbaderfestival, hvor der afholdes badesessioner og -lektioner, og bagefter festes der om aftenen i Stoksund og Kuringen samt på Hosnasand på Stokkøya. De tætteste hoteller Kuringen Bryggehotell og Stokkøya Strandhotell, har spa- og saunafaciliteter. Der er endda en skøn lille strand i nærheden.”

Karmøy

”Den smukke ø Karmøy på den norske vestkyst er et populært rejsemål om sommeren og kendt for SILK internationale litteratur og kulturfestival om vinteren. Derudover er der ret stille om vinteren. Men en ny badebro og en sauna, der ligner et fyrtårn, har fået folk til at flokkes dertil for at bade om vinteren.

Ud over de nævnte rejsemål findes der selvsagt tusindvis af steder langs den lange norske kyst og ved de mange søer, der bare venter på at blive udforsket.

Måske er det noget for dig?

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider