Skip to main content

Når dit sind er fyldt, og din krop spænder op, kan yoga hjælpe dig med at føle dit fornyet. Find flugt fra hverdagen på en simpel yogaretreat i bjergene eller ved fjordene, eller book en yogasession for at få finde grounding i byen.

A woman, Rutt-Lovise are doing yoga, a warriors pose at Skongenes light house in Fjord Norway

Rutt-Lovise Strand i Warrior II ved Skongenes lighthouse.

Yoga er blevet mere og mere populært som et modstykke til vores hektiske og stressende hverdag.

"Yoga er en intelligent form for bevægelse, der består af forskellige fysiske positioner, åndedrætsøvelser, meditation, afslapning og at være til stede," siger yogainstruktør Rutt-Lovise Strand.

Rutt-Lovise blev udbrændt og var nødt til at gøre noget. Hun boede i Bergen, da hun først blev introduceret til yoga og mindfulness. Hun blev instruktør i naturyoga og flyttede tilbage til sin hjemby Måløy på Fjordkysten. Her driver hun og hendes mand Sjøbris Adventure, som tilbyder kajak- og yogakurser og -retreats.

"I Norge er yoga for det meste tilgængelig i de store byer, men flere og flere mennesker, herunder mig selv, starter yogastudier og -retreats på mere landlige steder rundt om i landet," forklarer Rutt-Lovise.

Yoga ved fjorden

For Rutt-Lovise har det været meget vigtigt at flytte ud af byen for at komme tættere på naturen. At bruge tid udendørs og opleve naturen har sit eget udtryk i Norge: friluftsliv. Mange af de ting, du normalt laver indenfor, kan også laves udenfor, herunder også yoga.

"Jeg praktiserer og underviser i udendørsyoga, og jeg føler, at naturen tilføjer en ekstra dimension til den fysiske praksis. Yoga i naturen, i vinden og ved bølgerne er en meget stærk oplevelse. Jeg tror virkelig på, at det at være ude i naturen er vigtigt for menneskers sundhed og livskvalitet," siger Rutt-Lovise.

Teknologi har fået folk til at skabe forbindelse online mere end nogensinde før. På trods af fordelene er vi dog nogle gange nødt til at tage et skridt tilbage for at reflektere og genoplade.

"Flere og flere undersøgelser dokumenterer den positive effekt yoga har på stress, koncentration og fokus," siger Rutt-Lovise.

Der er forskellige grene af yoga. Rutt-Lovise underviser i vinyasa yoga, som er en fysisk praksis, der følger en strøm af bevægelser, såsom Solhilsen. Du holder kun en stilling i et par sekunder, før du bevæger dig ind i en anden stilling som én kontinuerlig bevægelse.

Der findes mange stilarter af yoga. Et udvalg af dem er angivet nedenfor:

Namaste = Lyset i mig ser lyset i dig.

Yoga i bjergene

Book en yogasession på din næste storbyferie eller tag til et uopdaget sted for en fuld yogaoplevelse.

Midt mellem søer, bjerge og vandfald ligger Nøsen Yoga Retreat, en bjerghytte i Valdres-regionen tre timer uden for Oslo.

Her kan du deltage i yogatimer både indendørs og udendørs og bruge den omgivende natur til at øve dig og meditere. Træk vejret i den friske, sprøde bjergluft, og mærk det skiftende vejr på din hud. Derudover serverer retreatet nærende vegetarmad skaffet fra lokalområdet.

"Jeg plejede at dyrke yoga i Oslo, før jeg kom hertil. Det er meget lettere at finde fred heroppe, væk fra støjen. De smukke omgivelser giver dig mulighed for at nyde naturen resten af dagen. Her kan man virkelig slappe af," siger Jokim Herolvsen, der er barista, rengøringshjælp og yogastuderende på Nøsen Yoga.

Tag et forfriskende bad i det kølige bjergvand eller lej et SUP-board eller endda en kano, hvis du ønsker flere oplevelser i naturen. Yoga er også en favorit blandt surfere, idet det forbedrer smidighed, styrke, stabilitet og fleksibilitet.

Yogafilosofien

Nøsen Yoga tilbyder forskellige retreats, herunder det stille retreat, de-stress retreat og Yin yoga retreat, samt skiløb og yogaweekender. Personalet, der bor der på retreatet hele tiden, praktiserer hovedsageligt Ashtanga yoga.

"Ashtanga yoga er meditation ved bevægelse. Vi øver de samme stillinger hver dag, men hver dag er anderledes. Vi forsøger at finde et anker hver dag, skabe et meningsfyldt rum," siger Eva Antonie Brozova, der er daglig leder på retreatet.

Hvis du spørger May Rita Sætervoll, vil hun fortælle dig, at yoga reddede hendes liv. Hun boede på gaden i Oslo og tog heroin, da hun først kom til yogaretreatet gennem et program kaldet "Tilbage i ringen". Programmet tilbyder yoga som en måde at hjælpe folk, der ønsker en ny og ædru start til at bekæmpe et narkomisbrug. I dag er May Rita assistant general manager på retreatet.

Den fysiske praksis af yoga er bare en del af det, ligesom koncentration og meditation også er det. Men bag det hele er der en filosofi om at finde vejen til et værdigt liv, " siger May Rita.

“At blive bedre mennesker,” tilføjer Eva. Ved slutningen af yogasessionen folder de hænderne og bøjer deres hoveder for at sige Namaste – lyset i mig ser lyset i dig.

Yogaretreats og -klasser

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider