Skip to main content

Cykeltur langs Oslofjorden

Har du lyst til en helt særlig cykeltur?

Udforsk de charmende kystbyer langs Oslofjorden – de er fulde af kulturelle højdepunkter!

Mærk solens varme stråler på dit ansigt og vinden i dit hår. Pedalerne kører som smurt, og der er masser at se frem til.

Afsted!

Syd for Oslo venter et særligt smukt eventyr på to hjul!

Lej en cykel (elektrisk eller ej) i hovedstaden Oslo, og kør hele vejen rundt, eller tag toget til et startpunkt efter eget valg, og tilpas ruten efter dit behov.

Kunstgallerier, historiske eventyr, lokale cafeer og skjulte kulturskatte ligger som perler på en snor og venter på dig. Det er ikke ligetil at vælge, hvor man skal gøre stop!

Men frygt ikke, her får du højdepunkterne – så er det bare at shoppe løs! :)

Kombiner en byferie i Oslo med et cykeleventyr uden lige. Den inderste del af Oslofjorden er velkendt af nordmænd, men et skjult cykelparadis for udlændinge. Her er der ikke langt mellem fantastiske kulturoplevelser, lækker mad og hyggelige steder at overnatte.

Anbefalede ruter

Der er mange måder at tage turen. Her er nogle af de bedste!

1. Du kan cykle hele vejen (med en færgetur på halvvejen)
2. Du kan cykle hele vejen fra Oslo til Moss, tage færgen til Horten og cykle fra Horten til Asgårdstrand og Drammen. 
3. Du kan tage toget fra Oslo til Moss, springe på cyklen og køre ruten nævnt ovenfor til Drammen. Vi anbefaler at tage toget fra Drammen til Oslo, da der ofte er mere trafik på denne strækning. 

Hvis du er træt af at cykle, når du er fremme i Asgårdstrand, kan du også tage et tog fra Tønsberg (en tur på 45 minutter, som begynder 13,4 kilometer syd for Åsgårdstrand) eller Sande (en tur på 1 time og 52 minutter, som begynder 34 kilometer nord for Asgårdstrand).

PS. Du kan også køre hele turen i bil.

Et herligt stop i Drøbak (Julemanden inkluderet!)

Hvis du cykler 37 kilometer syd fra Oslos centrum, når du til den lille, idylliske kystby Drøbak, som er kendt for sin rige historie, hyggelige bymidte og smalle gader med små træhuse. Udforsk de særlige boutiquer, gallerier og butikker med kunsthåndværk – du vil helt sikkert finde skatte at tage med hjem!

Rejseguiden NAF tilbyder en mere detaljeret beskrivelse af ruten. Men kort sagt: Tag cyklen langs havet på Mosseveien, indtil den støder til Gamle Mossevei. Fortsæt derefter på Nessetveien, indtil du når til Årungen. Drej til højre og fortsæt ad Freensveien. Følg vejen ligeud (den vil først blive til Kirkeveien og derefter Osloveien), indtil du ankommer til Drøbak.

Du må ikke gå glip af den historiske Drøbak Kirke fra 1200-tallet, Julemandens postkontor i bymidten og Oscarsborg på den lille ø lige uden for byen. Borgen kan nås med båd, og der ligger også et hyggeligt hotel på øen. Drøbak har en smuk kystlinje med mange oplagte steder at springe i det forfriskende hav!

Herefter kan du tage videre ad den 14 kilometer lange landevej, som fører dig forbi smukke enge og ned til den skjulte perle, Hvitsten. Gør som den berømte norske forfatter Henrik Ibsen engang gjorde, og tag en afslappende gåtur langs kysten. Vær på udkig efter de mange særegne skulpturer, som kan ses i området.

Et andet must er et besøg på den unikke Kulturdestinasjonen Ramme. Forkæl dig selv med en frokost fra Rammes økologiske landbrug, gå i Edvard Munchs fodspor, og se kunst i verdensklasse. Eller hvad med en guidet tur i den eventyrlige park, Havlyst? Du kan også overnatte på det luksuriøse Ramme Fjordhotel, før du cykler videre.

Den idylliske sommerlandsby Son er omkring 11 kilometer længere sydpå. På dette tidspunkt har du måske lyst til at parkere cyklen, hvile dine trætte benmuskler og bruge resten af dagen på det fornemme Son Spa Hotel. Er vejret dårligt? Løsningen er en varm sauna!

Så er det videre – næste stop er Moss, 12 kilometer væk. Cykelturen går langs havet og hele vejen til byens splinternye Riviera Hotel!

Hvis du leder efter et strejf af troperne, så er du kommet til det rigtige sted!

Hotellet ligger lige ved siden af en smuk sandstrand og har spabade og swimmingpool på taget – og en bar, der serverer farverige drinks af enhver art.

Turen fortsætter gennem de mere historiske dele af Moss.

Byen er fyldt med grønne parker og hyggelige cafeer, herunder Farbror Melkers Cafe, som er et besøg værd, når du spadserer langs floden, ved siden af de gamle fabrikker og i den gamle by.

Udforsk den dragende arkitektur og rige historie – og tag nogle smukke billeder til din instagram!

Når du lægger byen bag dig, er det tid til at opleve ægte landluksus på den idylliske halvø Jeløy, kun ti minutter fra Moss på cykel.

At cykle på vejen omgivet af de kæmpestore ahorntræer er en oplevelse i sig selv!

For enden af vejen fører en stor port til…

Gallery F15!

Den statelige villa, omgivet af hyggelige gårdbygninger, er en af de ældste og mest prestigiøse udstillingssteder for moderne nordisk kunst og kunsthåndværk.

Du finder også…

Moss’ bedste kage, Albykringlen!

Nogen ville endda sige, at det er verdens bedste kage!

Kun fem minutter på cykel væk, finder du den charmerende Røed Gård.

Stedet er nævnt i dokumenter helt tilbage fra 1300-tallet. De nuværende bygninger blev opført i 1700-tallet, så historiens vingesus blæser fra alle væggene!

Mange kunstnere har gallerier og værksteder i de historiske bygninger.

Hvis du stadig har plads i maven efter den lækre Albykringlen på Gallery F 15, så kan du stille sulten med lækker mad og drikke på cafeen i den hyggelige have!

Er du parat til at leve som en greve?

Velkommen til Refsnes Gods!

Gæster har nydt udsigten i mere end 250 år.

Måske har den verdensberømte kunstner Edvard Munch stået her og tænkt over livet, da han opholdt sig her.

Han og andre berømte kunstnere som Peder Balke, Hans Gude og mange andre har fundet inspiration til deres mesterværker her.

Slap af med et lækkert måltid på denne historiske og smukke restaurant – det er velfortjent efter en lang dag fyldt med oplevelser. Du kan også time din ankomst, så du ankommer lige i tide til eftermiddagste i weekenden!

Hvis du vil forkæle dig selv, kan du overnatte på Refsnes Gods – eller i Moss. Der er også flere forskellige gode steder at campere i området. 

Godmorgen! Tag med til den vestlige del af Oslofjorden! 

Eller måske vil du gerne tilbage til Oslo? Valget er dit, men hvis du vil fortsætte rejsen, så hop ombord på færgen, som går fra centrum i Moss. 

Efter en halv times sejlads kommer du til…

… Horten!

Begynd med at udforske Hortens kanal og den tidligere flådebase, Karljohansvern!

Har du nogensinde drømt om at se en ubåd indefra?

På Karljohansverns Marinemuseum (som er åbent året rundt) har du muligheden! Men vær opmærksom på, at der godt kan være lidt…

… småt med pladsen – især, hvis du er klaustrofobisk anlagt.

Ubåden var i aktiv tjeneste fra 1965 og til 1990. Derefter blev den doneret til museet. Forestil dig, hvordan livet ombord må have været for søfolkene!

Hvis den trange plads ikke er lige dig, så har museet også mange andre mere åbne udstillinger!

Museet er et af verdens ældste marinemuseer og har udstillinger, som handler om søfartshistorie både i freds- og krigstider. 

Den samme bygning huser også Preus, Norges nationale museum for fotografi. Her finder du en samling på over 325.000 fotografier fra både norske og internationale fotografer.

Er du interesseret i historie?

Så spring på cyklen og kør 20 minutter mod syd, indtil du kommer til Borre.

Dette magiske område var engang en vigtig bebyggelse i vikingetiden. I dag kan de store gravhøje stadig ses – nogle af dem er endda helt uberørte! 

Gå ikke glip af det levende museum, Midgard Vikingesenter.

Langhuset her er en replika – opført med udgangspunkt i langhusenes oprindelige design, som er hundredvis af år gamle. På museet kan både unge og gamle prøve kræfter med mange slags vikingeaktiviteter – hele året rundt.

Tilbage til nutiden! Tag cyklen et par minutter mod syd til den charmerende kystlandsby Asgårdstrand!

Landsbyen har et levende, kunstnerisk liv med flere gallerier og butikker med udgangspunkt i byens hyggelige gågade Smalgangen.

Hold udkig efter et lille, gult hus, som er omgivet af en have med høje træer og smuk udsigt til havet.

Det velbevarede hus tilhørte den verdensberømte kunstmaler Edvard Munch.

Pensler, paletter og andre personlige genstande findes stadig i huset og atelieret, som nærmest har ligget uberørt hen, siden maleren forlod det for sidste gang.

Pst! Du har ikke for alvor været i Asgårdstrand, før du har taget et ”Pigerne på broen”-fotografi, som efterligner kunstnerens berømte maleri!

Edvard Munch ville have været stolt.

Er du ved at blive sulten?

Forkæl dig selv med frokost eller aftensmadGrand Hotel i Asgårdstrand, lige over broen, hvor du har taget fotoet.

Både maden og udsigten er guddommelig!

Velbekomme!

Når det er tid til at vende tilbage til Oslo, går cykelturen gennem de smukke marker langs havet og mod Sande.

På vejen kommer du forbi fjordlandsbyen Holmestrand, som er et perfekt sted at holde pause, før du cykler det sidste stykke vej til togstationen i Drammen.

Hvis du vil lidt hurtigere hjem, kan du også tage toget fra Tønsberg, som ligger kun 45 minutters cykeltur fra Asgårdstrand.

Planlæg din rejse

Cykelturen kan være så lang eller kort, som du ønsker. Brug en uge, en weekend, eller kør hele turen på enkelt dag. Hvis du cykler hele ruten fra Oslo til Drammen uden stop, er turen omkring 166 kilometer lang. Det tager cirka 9 timer og 30 minutter, men tjek tider og afstande nedenunder. Selvom turen kan klares på en enkelt dag, er det sjovere at bruge god tid på at opleve alle stederne undervejs!

Afstand mellem stoppene

(Note: Det går hurtigere på elcykel)

 1. Oslo–Drøbak: 37,5 kilometer - 2 timer og 9 minutter
 2. Drøbak–Kulturdestinasjonen Ramme: 12,2 kilometer - 52 minutter
 3. Ramme–Hvitsten: 1,5 kilometer - 5 minutter
 4. Hvitsten– Son: 11,2 kilometer - 46 minutter
 5. Son–Moss (Hotel Riviera): 11,3 kilometer - 37 minutter
  1. I Moss: Hotel Riviera–Farbror Melkers Café: 634 meter - 3 minutter
  2. Farbror Melkers Café–Galleri F 15: 5,5 kilometer - 19 minutter
  3. Galleri F 15–Røed Gård: 1,4 kilometer - 4 minutter
  4. Røed Gård–Refsnes Gods: 2 kilometer - 8 minutter
 6. Refsnes Gods–Moss: 3,2 kilometer - 12 minutter
 7. Moss–Horten (med færge): 10,9 kilometer - 34 minutter
 8. Horten–Karljohansvern: 2,5 kilometer – 8 minutter
 9. Karljohansvern–Borre: 6,9 kilometer - 24 minutter
 10. Borre–Åsgårdstrand: 4,2 kilometer - 14 minutter
 11. Åsgårdstrand–Holmestrand: 20,7 kilometer - 1 time og 9 minutter
 12. Holmestrand–Drammen: 33,9 kilometer - 1 time og 48 minutter

(Den ovenstående rute er planlagt med NAFs rejseplanlægger)

Togrejser (du kan købe billet på Vy eller Entur):

Østsiden af Oslofjorden:

Oslo – Moss: 30-40 minutter

Vestsiden af Oslofjorden:

Drammen – Oslo: 33 minutter

Sande – Oslo: 49 minutter

Tønsberg – Oslo: 1 time og 11 minutter

Forlæng din rejse

Hvis du ønsker en længere rejse, kan du fortsætte langs den østlige side af fjorden fra Moss og til den indbydende by Fredrikstad. Derefter kan du cykle videre til Strømstad (på den anden side af grænsen til Sverige), hvor du kan tage færgen tilbage til Norge og sommerbyen Sandefjord. Tag derefter cyklen, og kør mod nord gennem Tønsberg og Asgårdstrand, før du fortsætter på ruten tilbage til Oslo.

Discover Norway tilbyder en rejsepakke med seks dages cykeltur langs denne rute.

Spring på jernhesten, og planlæg rejsen til Moss og Horten nu!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider