Skip to main content

Polarforskere

Kender du allerede lidt til udforskningen af polarområderne, behøver Roald Amundsen og Fridtjof Nansen ikke nærmere introduktion. Men de er langt fra de eneste polarfarende nordmænd. 

Roald Amundsen: Første mand på Sydpolen

Roald Amundsen skrev historie og blev norsk folkehelt, da han slog Kaptajn Robert F. Scott i kapløbet om først at betræde Sydpolen. I følgeskab med fire mænd satte han foden på det Jordens sydligste punkt den 14. december 1911. Som om at dette ikke var nok, var han også første mand gennem Nordvestpassagen, og den første til at flyve tværs over Ishavet.

En række steder, skibe og mennesker, for eksempel forfatteren Roald Dahl, er opkaldt efter Roald Amundsen.

Fridtjof Nansen: På ski tværs over Grønland

Fridtjof Nansen blev verdensberømt, da han som første mand krydsede den grønlandske indlandsis på ski, og derefter prøvede at nå frem til Nordpolen med skibet Fram. I dag huskes han dog for meget andet end blot polarekspeditionerne. Nansen var en dygtig videnskabsmand, diplomat og filantrop. Han brugte sit kendte navn i politisk øjemed, da han søgte at afslutte unionen med Sverige i 1905. Efter Første Verdenskrig arbejdede han ustoppeligt med at forbedre flygtninges vilkår – en indsats, der blev belønnet med Nobels Fredspris i 1922.

Monica Kristensen Solås: virkelighed og fiktion

Glaciologen og meteorologen Monica Kristensen Solås har været med på mange polarekspeditioner, både som leder og som almindelig deltager, på Nordpolen såvel som på Sydpolen. På to af ekspeditionerne var målet at tilbagebringe det telt, som Roald Amundsen engang benyttede. Hver gang kom naturlige forhindringer dog i vejen, for eksempel da en mand i gruppen faldt ned i en gletsjerspalte og døde. I 1989 var hun den første kvinde i næsten 50 år til at modtage The Royal Geographical Society Founder’s Medal for sine bedrifter. Hun har også udgivet kriminalromaner, hvor handlingen foregår på Svalbard, med international ros til følge.  

Liv Arnesens ture alene

Liv Arnesen blev den første kvinde til at krydse Grønlands iskappe helt alene, i 1992. To år senere blev hun den første kvinde, der nåede Sydpolen uden andet selskab end sit eget, efter 50 dage og 1.200 kilometer. I løbet af tre måneder i 2000 og 2001 var hun sammen med den amerikanske udforsker Ann Bancroft de første kvinder, der krydsede Antarktis. Hun har skrevet adskillige bøger om sin profession, herunder Snille piker går ikke til Sydpolen.

Børge Ouslands enmands-ekspeditioner

I 1994, omkring 85 år efter Roald Amundsen nåede frem til Sydpolen, gentog den norske polarfarer Børge Ousland bedriften. Forskellen var dog, at Ousland gjorde det alene, hvilket aldrig var sket før. Men hvor Amundsen havde båret sælskind, havde Ousland været iklædt Gore-Tex, og i stedet for at bestemme retningen med ur, kalender og sekstant fandt Ousland vej ved hjælp af GPS-teknologi. Ouslands slæde var af kevlar og vejede blot seks kilo – en del mindre end Amundsens.

Erling Kagge: De tre polers sejrsherre

Børge Ousland tog ikke altid af sted alene – ofte var han i selskab med ligesindede eventyrer. I 1990 rejste han for eksempel 800 kilometer på ski sammen med Erling Kagge, en anden fremtrædende norsk opdagelsesrejsende.

Efter at have været på Nordpolen i 1990 og på Sydpolen i 1992, besteg Kagge Mount Everest i 1994. Dette gjorde ham til den første i historien til at nå 'de tre poler'.

Cecilie Skog og de syv toppe

Cecilie Skog er blevet et ikon i Norge ved at bestige adskillige bjerge med et stort smil, både på fjernsyn og i andre medier. Hun har eksempelvis besteget de berømte 'seven summits' - de højeste bjerge på hvert kontinent. Hun er også polarforsker. I 2009 krydsede hun og amerikaneren Ryan Waters Antarktis fra kyst til kyst, over 1.800 kilometer på 70 dage. I 2006 stod hun på Nordpolen, efter næsten 50 dage med mange uventede overraskelser undervejs.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider