Skip to main content

Nordskot i Nord-Norge

Et ø-paradis, genoplivet af ansvarlig turisme

Luksus i verdensklasse med fokus på bæredygtighed.

Et indbydende fællesskab.

En behagelig tilbagetrækning i naturen.

Når du er omgivet af skønheden, har du lyst til at råbe…

Tank You! 

Hvilket også er det nye navn på et nyt højdepunkt på den lille ø Naustholmen.

Den omdannede tank har glat, beroligende træ, en behagelig seng og et lille badeværelse.

Udsigten er som at drømme i vågen tilstand. 

Tank You er en hyldest til menneskelige i den lille landsby Nordskot, som gør det muligt at leve dette afsides sted.

Randi Skaug

Udforsker og ejer, Naustholmen Adventure Island

Her er de!

Mød familien Ingolfsen-Fredriksen! De er fire af de omkring 60 mennesker, som bor på Nordskot. De ejer også, hvad der formodentlig er Norges mest fantastiske lokale butik!

Du kan få næsten hvad som helst her hele døgnet rundt!

Det er også en hyldest til de mennesker, som har levet og elsket her før os.

Pia Lill Kolstad

Varetager af Naustholmen

Har du nogensinde tænkt på, hvorfor turisme kan være vigtigt, og hvorfor dit valg af rejsedestination kan have en stor betydning? Besøg Nordskot i Steigen, en lille kommune i Salten, Nord-Norge. Det er en helt særlig by, som har trodset det tilbagegang, takket være besøgende som dig.

Det er tidlig morgen i Nordskot, en forhenværende fiskerby 1,5 times sejltur nordpå med ekspresbåd fra Bodø.

Det smaragdgrønne vand glinser under de høje og majestætiske fjelde, mens et par ørne let og elegant spejder efter morgenbytte.

Pia, som er varetager af Naustholmen Adventure Island, ankommet med båd for at klare dagens indkøb i den lokale nærbutik, som har det meget nærliggende navn Nærbutikken.

”Vi køber alt, vi har brug for i Naustholmen, her,” siger hun.

Den lille butik, som er blevet lidt af en turistattraktion i sig selv, kan tilbyde næsten alt, man kunne have brug for, og masser af ting, du aldrig har tænkt på, du kunne have brug for. Alt fra fiskegrej til handsker, solbriller, myggespray, legetøj og dagligvarer. Det hele er tilgængeligt ved hjælp af butikkens fuldautomatiske leveringssystem, som fungerer hele døgnet rundt.

”Vi var beærede over at blive tildelt titlen som ’Årets lokale butik i Norge’ i 2023,” siger ejer Nina Ingolfsen stolt.

”Nu om dage kommer folk fra nær og fjern bare for at handle her!”

Hårde tider

Det har ikke altid været sådan. For bare et par år siden var Nina på nippet til at opgive butikken. Nordskot, som engang var en af de travleste handelsbyer langs kysten, plejede at byde velkommen til tusinder af mennesker under de travle sæsoner med torskefiskeri. Men da både og skibe blev mere moderne, forsvandt behovet for at lægge til i Nordskot, hvad medførte en langsom tilbagegang for byen.

Indbyggerne begyndte at flytte væk og de elegante hvide huse, som engang var symboler på velstand, blev revet ned og flyttet til andre dele af Norge. Kun en lille håndfuld aldrene indbyggere blev tilbage, og det var kun endnu et tegn på tilbagegangen at byens skole lukkede. Den forsvindende efterspørgsel på mennesker og vare førte endda til debat blandt politikere om at nedlægge ekspresbåden til landsbyen.

Nordskot var lige ved at blive til en spøgelsesby.

En drøm bliver til virkelighed

Men så, omkring 2012-2015, ændrede alt sig. Fire forskellige nordmænd, herunder de berømte polarforskere Børge Ousland og Randi Skaug, forelskede sig i det slående område og besluttede sig for at gøre deres drømme til virkelighed, og det betød, at området blev helt forvandlet, da opførte nogle af Norges mest distinkte og unikke overnatningssteder.

Det reddede os. Vores samfund havde ikke overlevet uden,” siger Nina med taknemmelighed.

”I dag går det godt med butikken, og min mand tager sig af ekspresbådens ankomster. Den lægger til mellem to og fire gange om dagen,” tilføjer hun med et smil og ser lykkeligt på sine to unge sønner Adrian og Daniel, som hjælper til i butikken.

”Jeg er praktisk talt vokset op i en indkøbsvogn. Min mor måtte sætte afspærringstape på hylderne med slik for at holde mig væk,” husker Daniel, som også er en talentfuld musiker.

Begge sønner kan forestille sig en fremtid her.

”Faktisk er vores nuværende udfordring af skaffe boliger nok til alle dem, som ønsker at flytte hertil,” siger familien.

Et lokalt mødested

Hvis du er heldig, kan du høre ham spille guitar i den lille cafe i butikken, hvor man også kan udveksle bøger.

”… og hverdagssnak og et kram!” siger Pia med et smil.

”Vi tager altid vores gæster med hertil, før vi tager til Naustholmen. Vi anbefaler kraftigt at turister støtter lokale butikker, som findes overalt i Norge. De er utroligt vigtige for at sikre, at de lokale kan blive boende i deres unikke samfund,” siger hun, før den lille båd sejler til ø-paradiset Naustholmen.

Det her er et indbydende og fredfyldt sted i en urolig verden.
Tiden er altid omtrentlig her. Vi spiser og sover i øens helt egen rytme.

Pia Lill Kolstad

Varetager af Naustholmen

Et venligt fællesskab

Efter at hun besteg de syv højeste bjerge i verden, købte den berømte eventyrer Randi Skaug den lille ø Naustholmen og forvandlede den til et knude- og udgangspunkt for eventyr i naturen. Nu er det udgangspunktet for grupper og individuelle rejsende i sommerhalvåret. Folk flokkes hertil for at slappe af, slippe væk fra den digitale verden og dyrke aktiviteter som kajak og vandring og, allervigtigst, finde tilbage til naturen og finde fællesskab med hinanden.

”’Venligt fællesskab’ er stedets kerneværdi,” siger Randi.

Her finder man også Butikken, en charmerende pub, som findes i et tidligere bådhus. Det hyggelige sted, som er udsmykket med charmerende gamle møbler og komfur, er stedets hjerte.

”Vi forsøger at tage udgangspunkt i det lokale på alle måder, både hvad angår arbejdskraft inventar, og støtte det lokale samfund mest muligt. Bæredygtig og ansvarlig turisme handler også om at understøtte det lokalmiljøet på afsides steder,” siger hun.

Genskab, og renover

”Det er vigtigt for mig at tænke småt og rekonstruere gamle bygninger i stedet for at opføre noget helt nyt. Det hjælper med at bevare øens unikke karakter og intime atmosfære,” siger Randi, som også har skrevet en kogebog med opskrifter fra øen.

”Vores mad er simpelt og uprætentiøs og er baseret på lokale ingredienser som fisk, elg, vildt og hval, ofte med et asiatisk strejf. Det er altid lækkert og farverigt,” tilføjer hun.

Du kan også slappe af i en varm sauna, få massage i det nybyggede bådhus ved havet, gå på jagt efter nordlyset eller nyde midnatssolen.

Det unikke sted har endda været med i Ben Fogles populære BBC-serie New Lives in the Wild.

Topklasse

”Hytterne kunne minde en lidt om Star Wars, ikke sandt?” spørger Randi.

Over sundet har polarforskeren Børge Ousland bygget et fristed i verdensklasse for dem, som elsker smuk arkitektur, mad og design (og fantastiske historier fra både Syd- og Nordpolen). 

I 2023 fuldendte han de seneste unikke hytter på øen: To sorte tårne forsynet med solceller. Et stort glastag dækker de øverste etager, som er udstyret med dobbeltseng, mens første sal har en hyggelig lounge med panoramisk udsigt over vandet, som nærmest føles som om, det flyder direkte ind i bygningen.

”Jeg føler et personligt ansvar for at investere i en mere bæredygtig fremtid og for at reducere vores forbrug. Jeg har ikke i sinde at opføre flere bygninger, stedet kommer aldrig til at være en turisme-maskine. Mine gæster skal opleve ’usynlig luksus’ og dyrke en dyb forbindelse til naturen,” siger han.

Bygningerne, som er skabt i samarbejde med den norske arkitekt Snorre Stinessen, har vundet flere internationale priser for deres unikke arkitektur, og er blevet omtalt i adskillige prestigiøse rejse- og arkitekturmagasiner over hele verden.

Jeg vil have mine gæster til at opleve en dyb forbindelse med naturen.

Børge Ousland

Det er ikke svært at finde den forbindelse herude. 

Vælg mellem en håndfuld afsides, unikke hytter at overnatte i, som er spredt ud over øen…

… hvor det føles som om, naturen og havet nærmest flyder direkte ind i rummet.

Lækker, lokal mad

Vilde får og lam går frit på øen. De sørger ikke bare for at holde græsset nede, de hjælper også med at gøde jorden. Det salte græs og tang, som de lever af, gør kødet mørt og giver det en helt særlig smag.

På trods af dens arktiske placering serverer den luftige restaurant med den smukke udsigt primært mad lavet af lokale råvarer.

”Vi klarer en stor del af fiskeriet selv, og vi bruger vildt, som eksempelvis elg, og grøntsager og kartofler fra gårde på Engeløya, som ligger her i Steigen,” forklarer Børge,

”Vi samler også svampe, bær og tang, som vi bruger hele året,” tilføjer chefkokken Ondrej Tajdik, før han serverer en lækker solbærsorbet.

Han elsker at eksperimentere.

”Jeg prøver at fokusere på en ting ad gangen. For nylig har jeg især eksperimenteret med brød – jeg har lavet fermenteret brødsaft, brød-is, brødkaramel og mange andre retter baseret på brød,” fortsætter han.

Tag tilbage i tiden

Men det er slet ikke det hele. Lige overfor en malerisk gammel bro fra Naustholmen ligger Grøtøya, den største af de tre ’turist-øer’ uden for Nordskot. Beliggende på toppen af en bakke ligger det charmerende og ærværdige Villa Haugen Boutique Hotel.

Vi standede på øen under en snestorm i 2014. Vi har boet her lige siden.

John Magne Birkeland

Ejer, Villa Haugen

Villa Haugen er som at rejse tilbage i tiden til Grøtøyas storhedstid.

Nyd en kop te med panoramisk udsigt til Lofoten-øerne i lysthuset, saunaen eller baren ved havet. 

Ø-nostalgi

De forhenværende ingeniører Unni Johnsen og John Magne Birkeland var oprindeligt på udkig efter en feriebolig, da de pludselig strandede på den lille ø i 2014 under en snestorm.

De faldt pladask for den renoverede Villa Haugen og tog den spontane beslutning at købe det og begynde et helt nyt liv.

Når man er her, er det let at forestille sig, hvordan det var, da Grøtøya stadig var et travlt handelscentrum med telegraf, bank og butikker, da damerne havde lange kjoler og høje hæle.

”Man plejer at sige: ’Hvis du ikke kan få det her, så har du ikke brug for det,’” siger John Magne.

En autentisk atmosfære

I dag er Villa Haugen en rekonstrueret replika af den gamle bygning, som engang stod her. Ejerne er gået langt for at bevare det autentiske og nostalgiske udtryk. Derfor har de inkorporeret adskillige kunstværker i jugendstil og smukke gamle møbler for at bevare øens historie og ånd.

Gæster kan vælge mellem forskellige unikke værelser og nyde både sauna, boblebad og den vestvendte bar. 

Værterne serverer også exceptionel mad, som de selv tilbereder. Bæredygtighed er en prioritet. 

”Vi sørger for at bruge alle dele af fisken. En betydelig del af fangsten bliver ikke fileteret, men kan stadig bruges til at lave lækker mad,” siger John Magne og byder på fantastisk lækre hjemmelavede fiskekager, som er lavet af mange forskellige slags fisk.

Tilbage på fastlandet tilbyder Nordskot Brygge behagelige overnatningsmuligheder lige ved foden af fjeldene.

Og en fantastisk udsigt, ikke at forglemme!

Et paradis for havaktiviteter

Nordskot Brygge var faktisk det første turiststed i området og blev etableret i 2012. Det var begyndelsen på det hele. 

John Åge Handberg og Marit Sjøvoll købte stedet som feriehjem i Nordskot i 2006, men efter et par år ville de søge væk fra det hektiske liv i Bodø og besluttede sig for at flytte hertil permanent. Her etablerede de et selvbetjent hotel og et knudepunkt for havaktiviteter som fiskeri, paddleboarding, kajak og gummibåds-safari. 

”Molen og bygningerne er moderne fortolkningen af bygningerne, som var før. Vi ville bevare den autentiske atmosfære,” fortæller parret.

Tid til sauna

Mange af de forskellige indkvarteringssteder er indrettet med udgangspunkt i de gamle norske fiskerhytter, som kaldes rorbuer, som i sin tid var hjemsteder for Lofotens fiskere.

”Der er stadig masser af muligheder for at fange fisk, herunder helleflyndere. Men vi har også kajaksejlere og vandringsfolk overnattende,” siger de.

I slutningen af en lang og aktiv dag kan gæster slappe af i den stilfulde flydende sauna.

”Det tilbud benyttes også af mange lokale,” siger parret.

Unikke destinationer

Fire helt særlige destinationer så tæt på hinanden. Hvorfor ikke opleve dem alle?

”Den fantastiske ting ved Nordskot er, at vi har et så stærkt og tæt samarbejde hinanden i mellem. Du kan bo et sted og derfra udforske de andre og nyde maden, aktiviteterne og turene på de andre øer,” forklarer Handberg.

Værterne hjælper gerne med at arrangere overfart til de andre øer.

Tag del i guidede kajak- og fisketure, lej en båd, eller tag ud at vandre med eller uden guide. Hvis du føler dig eventyrlysten, kan du tage af sted på en udfordrende fjeldvandring i Nordskot.

Natter med nordlys

Tilbage i tårnet ved Manshausen kaster solens sidste stråler en dybrød farve på de majestætiske fjelde. 

Her kan man slappe af i den dampende varme sauna, og forfriske sig med en hurtig dukkert i det smaragdgrønne vand med underbelysning, som sender bølger af dopamin gennem kroppen. Det er umuligt ikke at føle sig godt og grundigt genoplivet.

Pludselig eksploderer himlen i gigantiske og pulserende grønne bølger, først over hytterne og derefter fjeldene. Det er næsten overvældende og surrealistisk. Nordlyset, aurora borealis, fortsætter sin fortryllende dans på den arktiske himmel.

Men det mest fantastiske øjeblik er stadig ikke indtruffet.

Mens mørket falder på, viser en trillion stjerner sig. Det føles, som om man kunne række ud og røre dem. I den bløde seng under glastaget føles hele universet, som om det blødt indhyller værelset. 

Et helt fantastisk og livsbekræftende øjeblik.

Det er helt umuligt ikke at holde sig vågen og få alt, man kan, ud af sådan en nat.

Senest besøgte sider