Skip to main content

Sikkerhed på vandet

Det siges, at nordmændene har saltvand i årerne, og at de fleste af dem kan sejle og svømme fra barnsben. Derfor glemmer de sommetider, at deres gæster ikke altid har det samme forhold til vand. Her er nogle gode råd om sikker opførsel ved og på vandet.

Tænk over din egen sikkerhed og planlæg sejlturen, før du tager af sted - det vil både reducere risikoen for ulykker og øge chancen for, at det bliver en god tur. Fortæl altid andre, hvor du tager hen, hvornår du forventer at være tilbage, og hvordan din båd ser ud. Hvis det er en lejet båd, skal du fortælle disse oplysninger til personen, du lejede båden af. Spørg også de lokale om, hvor vandet kan være farligt.

Medbring det nødvendige udstyr

Alt udstyr på båden skal være i god stand og let tilgængeligt. Lær navigationssystemet og andre tekniske foranstaltninger om bord at kende på forhånd. Hvis du kan betjene udstyret korrekt, øges din sikkerhed betragteligt.

Husk at medbringe en fuldt opladet mobiltelefon, helst anbragt i en vandtæt plastikpose. På denne måde kan du give besked om ændrede planer, og ringe efter hjælp hvis uheldet er ude.

Hav altid visuelle nødanordninger om bord, for eksempel nødblus, signalflag og nødraketter eller andet lys.

Og glem ikke at tage nok brændstof med.

Se vejrudsigten

Tjek vejr- og vandforhold før du sejler ud. Vejret til havs kan ændre sig dramatisk på få minutter. Hav respekt for vandet og vejret, og sejl kun ud hvis forholdene tillader det. Bliv ikke for længe til havs. Det er bedre at komme tilbage før tid end slet ikke at komme tilbage.

Få den seneste vejrudsigt for dit område på yr.no. Du kan også downloade Yr's gratis vejr-app til iOS eller Android.

Følg havets regler

På samme måde som der er færdselsregler for kørsel i bil, findes der ogsåregler når du sejler i en båd. Det er vigtigt at du lærer disse regler at kende, så kollisioner og ulykker kan undgås. Husk på, at sikkerhed, miljø og trivsel er et fælles ansvar.

Er du født den 1. januar 1980 eller senere skal du som minimum have et Yachtmaster Certificate of Competence (”båtførerprøven”) for at styre en båd på over otte meter i længden eller med mere end 25 hestekræfter i norske farvande. Det anbefales også, at personer født før denne dato har et sådant certifikat, men det er ikke obligatorisk. Et tilsvarende eller højere certifikat fra et andet EU/EØS-land er også accepteret.

På med vesten

Det er obligatorisk at have redningsvest med på turen, og det anbefales at have den på hele tiden. Sørg for, at alle om bord er iført redningsvest eller andet flydeudstyr.

Spiritussejlads

Sørg for at være udhvilet og ædru. Promillegrænsen for sejlads i Norge er 0,08. Husk på, at alkohol påvirker din dømmekraft og øger risikoen for ulykker.

Hold båden på ret køl

Tro det eller ej, men tyngdeloven gælder også på søen. Sørg for, at vægten i båden er ligeligt fordelt, og at båden ikke er overlæsset, da dette naturligvis vil have en negativ indflydelse på turen og dermed kompromittere sikkerheden om bord.

Mand over bord

Hvis en person i båden falder over bord, er det vigtigt at få vedkommende halet om bord igen så hurtigt som muligt. Selv om sommeren kan kroppen nedkøles hurtigere, end man tror. Kast en redningskrans ud til den overbordfaldne, men hop ikke selv i vandet. Det er en god idé at binde et reb i redningskransen og udstyre den med en blinkende signallygte. Prøv at trække personen tilbage til land, hvis det ikke er muligt at hjælpe vedkommende op af vandet. Efterlad aldrig nogen i vandet for at søge hjælp.

Når personen er tilbage om bord er det vigtigt, at vedkommende hurtigt kommer ud af det våde tøj og får noget tørt tøj på. Prioriteten er at forhindre yderligere varmetab fra kroppen, som vil fortsætte med at nedkøle i 15-20 minutter efter at have forladt vandet.

Vær forsigtig

Hvis du skal hjælpe en person op i din båd, skal du passe på, at båden ikke kæntrer, særligt hvis det er en lille robåd, kano eller kajak. 

Hvis båden ligger med bunden i vejret men stadig flyder, skal du ikke prøve at svømme i sikkerhed men blive ved båden og vente på hjælp. Hvis det er muligt, så kravl op på båden, men pas på den ikke bliver ustabil.

Få gode råd fra The Codfather

Flere tips om sikkerhed på vandet fra Søfartsdirektoratet

Strande, elve og søer

Det er ikke kun på ude på havet, man skal passe på faren ved vandet og kulden. Du kan lige så nemt falde i vandet fra land, hvad enten du er ved kysten, ved en sø eller en elv.

Norge er fyldt med stejle fjeldsider og elve. Det er den helt rigtige kombination til rafting, men lad være med at tage på rafting alene. Du skal altid have en guide med dig, for han har udstyr og viden til at bedømme, hvad der er sikrest at gøre i en given situation.

Hvis du vader i en elv, må du ikke undervurdere strømmens kraft. Vandet har en stærk bevægelsesenergi og kan pludselig slå benene væk under dig. 

Hvis du mister fodfæstet i en elv og bliver skyllet nedad, skal du prøve at sidde op i vandet med benene strakt fremad i bevægelsesretningen, så du ikke så let støder ind i klippefremspring og sten. Hold fødderne højt, så de ikke hænger fast i klipper eller grene på bunden, for ellers kan du bliver trukket ned under vandet, hvis strømmen er stærk nok. Du kan styre din retning og vinkel ved at tage svømmetag med armene.

De norske baderegler

Hav disse tommelfingerregler i baghovedet, hver gang du er på stranden:

1. Lær at svømme.

2. Svøm aldrig alene, og lad aldrig andre svømme alene.

3. Svøm ikke hvis du er sulten, lige har spist, eller er påvirket af alkohol.

4. Undersøg vanddybden før du hopper i.

5. Svøm langs kysten. Svøm ikke under flydebroer eller udspringstårne.

6. Overvurder ikke dine svømmeevner. Kend dine grænser og overhold dem.

7. Skub ikke andre ned i vandet eller under vandet.

8. Gå op af vandet hvis du er kold eller træt.

9. Råb efter hjælp hvis du er i fare.

Vandsikkerhed for børn

Efterlad aldrig et lille barn uden opsyn nær vand. Overlad aldrig et barns sikkerhed til et andet barn. Lær barnet altid at spørge om lov, før han eller hun går ned til vandet, samt at at han eller hun kan drukne, hvis svømmeevnerne overvurderes eller vanddybden undervurderes.

En sikker tur er en sjovere tur

Norges mange søer og elve og den lange kystlinje giver masser af mulighed for fiskeri, kano, kajak og rafting.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider