Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Lyngør Lyngør
Credits
Lyngør.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Hold dig tør og munter med disse sikkerhedsråd

Det siges, at nordmændene har saltvand i årerne, og at de fleste af dem kan sejle og svømme fra barnsben. Derfor glemmer de sommetider, at deres gæster ikke altid har det samme forhold til vand. Her er nogle gode råd om sikker opførsel ved og på vandet.

I Norge er det obligatorisk at bære redningsvest, hvis man er om bord på en båd, der er under otte meter lang (med få undtagelser). Ingen tvinger dig til at have redningsvest på, hvis du deltager i en sejlsportskonkurrence eller lejer en båd på en lille sø, men det er stadig en rigtig god idé at huske vesten.

Lad være med at drikke alkohol, når du er ude at sejle. Hvor alkoholen går ind, går hjernen ud, som man siger.

Hold balancen ...

Uanset hvad du foretager dig til søs, så lad sikkerheden komme i første række, også når I laver skæg og ballade. Pas på ikke at overlæsse båden. Og lad være med at stå op i en lille båd, medmindre det er strengt nødvendigt. Hold altid dit tyngdepunkt lav. Og når du stiger om bord på en lille båd, så prøv at sætte foden så tæt på midten af den som muligt.

... og hold også båden i balance

Hvis det er dårligt vejr med høje bølger, skal du sejle ind i bølgerne med stævnen forrest i stedet for at vende bredsiden til dem. Så har båden nemmere ved at skære sig gennem bølgerne og holde balancen. Tag ikke gummistøvler på – de vil blive fyldt med vand og gøre det vanskeligt at svømme, hvis du skulle falde over bord.

Mand over bord

Hvis en person i båden falder over bord, er det vigtigt at få vedkommende halet om bord igen så hurtigt som muligt. Selv om sommeren kan kroppen nedkøles hurtigere, end man tror, så det er vigtigt, at personen hurtigt kommer ud af det våde tøj og får noget tørt tøj på. Kast en redningskrans ud til den forulykkede, men hop ikke selv i vandet. Det er en god idé at binde et reb i redningskransen og udstyre den med en blinkende signallygte.

Vær forsigtig

Hvis du skal hjælpe en person op i din båd, skal du passe på, at båden ikke kæntrer, særligt hvis det er en lille robåd eller en kano. På vej op af vandet vil personen miste flydeevne og derved blive meget tung at bære, og det kan få båden til pludselig at vippe over mod den forulykkede. I små både kan det være en fordel at løfte personen om bord i agterstavnen eller stævnen, for båden kæntrer ikke så let på den led.

Hvis båden ligger med bunden i vejret men stadig flyder, skal du ikke prøve at svømme i sikkerhed men blive ved båden og vente på hjælp. Hvis det er muligt, så kravl op på båden, men pas på den ikke bliver ustabil.

Strande, elve og søer

Det er ikke kun på ude på havet, man skal passe på faren ved vandet og kulden. Du kan lige så nemt falde i vandet fra land, hvad enten du er ved kysten, ved en sø eller en elv.

Norge er fyldt med stejle fjeldsider og elve. Det er den helt rigtige kombination til rafting, men lad være med at tage på rafting alene. Du skal altid have en guide med dig, for han har udstyr og viden til at bedømme, hvad der er sikrest at gøre i en given situation.

Hvis du vader i en elv, må du ikke undervurdere strømmens kraft. Vandet har en stærk bevægelsesenergi og kan pludselig slå benene væk under dig. 

En vadestav kan være til stor hjælp. Hvis du mister fodfæstet i en elv og bliver skyllet nedad, skal du prøve at sidde op i vandet med benene strakt fremad i bevægelsesretningen, så du ikke så let støder ind i klippefremspring og sten.

Hold fødderne højt, så de ikke hænger fast i klipper eller grene på bunden, for ellers kan du bliver trukket ned under vandet, hvis strømmen er stærk nok. Du kan styre din retning og vinkel ved at tage svømmetag med armene.

Sikkerhed giver en sjovere tur ...

Ting, du skal vide

Sikkerhedsråd

Hav disse tommelfingerregler i baghovedet, hver gang du færdes i eller nær vandet:

 1. Tænk på sikkerheden, og husk, at planlægning giver mindre risiko og en mere bekymringsfri oplevelse.
 2. Medbring det nødvendige udstyr. Det bør være i god stand og let at få fat på.
 3. Hav respekt for havet og for vejret. Sejl kun ud, når vejrforholdene er sikre.
 4. Følg havets regler (og sørg for, at du kender disse regler).
 5. Bær redningsvest eller andet flydeudstyr.
 6. Sørg for, at du er udhvilet og ædru. Tag aldrig ud at sejle under indflydelse af alkohol eller stoffer.
 7. Vær hensynsfuld, og husk, at det er et fælles ansvar at tage hensyn til sikkerheden og miljøet, og at alle har det godt.
Har du planer om styre en stor båd?

Hvis du er født efter den 1. januar 1980 skal du mindst have bestået Yachtmaster Certificate of Competence” (bådførerprøven) for at have lov at styre en båd på over otte meter eller med mere end 25 hestekræfter i norsk farvand. Selvom det ikke er obligatorisk, hvis man er er født tidligere, er det stadig en rigtig god idé at tage prøven.

En tilsvarende eller højere prøve fra et EEA/EU-land kan også accepteres.

Telefonnumre til nødopkald

 • 110 - Brand
 • 112 - Politi
 • 113 - Ambulance
 • 120 – Nødsituation på havet
 • 22 59 13 00 - Giftlinjen
 • 1412 TDD (teksttelefon for døve og hørehandicappede)

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad