Skip to main content

Sådan fanger du fisk

Norges søer og elve er som skabt til fiskeri, og at fange fisk og bagefter tilberede fangsten er lettere end du tror. Her er nogle tips til at få dig i gang.

"Der er et eller andet magisk ved at fange sin egen aftensmad", siger Karina Gjerde og kaster snøren ud for tredje gang.

Åmotdammen i Akershus glimter i solen. Her, bare en halv times kørsel fra Oslo, har Karina og veninden Silje Klæbo slået sig ned med fiskegrej, primus og en hængekøje. De arbejder begge til dagligt hos Norges Jeger- og Fiskerforbund og elsker at være udendørs.

"Folk spørger ofte, hvor og hvornår man kan fiske. Svaret er 'når du kan, hvor du kan'. Det handler bare om at komme af sted", siger Karina entusiastisk.

Men hun har naturligvis et par ekstra tips i ærmet.

Fiskeri for begyndere

"Det er slet ikke så svært at fiske, som man skulle tro. Man behøver slet ikke være professionel."

Karina viser det nødvendige udstyr: En fiskestang (den behøver ikke være dyr), lidt madding og en skarp kniv.

Et helt almindeligt agn virker som regel, men du kan også prøve en spinner eller levende orm, forklarer Karina før hun viser, hvordan man kaster: Med pegefingeren presser hun linen ind mod stangen, mens hun slipper spærren på hjulet. I én bevægelse svinger hun stangen bagud, og løsner fingeren idet hun kaster linen fremad og ud i vandet.

"Svrrrr"! Linen flyver gennem luften. Sølvspinneren plumper ned i vandet og efterlader ringe i overfladen.

Et saligt smil breder sig hen over Karinas ansigt. Nu er det bare at vente til fiskene bider. Imens snakker hun med Silje, der prøver lykken med en orm på krogen og et flåd. Fisk bliver ikke skræmt af lidt snak, så man kan roligt fortælle lystfiskerhistorier, forklarer de.

"Det er din skygge på vandoverfladen samt dine fodtrin, der skræmmer fiskene bort."

Stegt fisk

Det rykker let i linen, og de to venner råber begejstret.

"Det er lige sjovt hver gang", griner Karina.

En aborre var tydeligvis sulten efter orm i dag. Karina tager sin kniv frem.

"Aborre smager bedre end folk tror. Mange foretrækker rød fisk, men hvide ferskvandsfisk er også rigtigt gode! Steg den med smør, krydderier og citron, så har du et lille festmåltid", siger hun og dækker op med aioli og focaccia.

Og hun har helt ret. Aldrig har noget smagt bedre end dette simple måltid langt ude i skoven.

Karinas smarte fisketips

  • Klæd dig på i henhold til vejret.
  • Medbring stang, madding, en skarp kniv, og noget at have fangsten i.
  • Husk at købe et fisketegn.
  • Fastgør krogen til stangen når den ikke er i vandet.
  • Medbring gerne et stormkøkken, men sæt det et sikkert sted. Der er forbud mod åben ild mellem den 15. april og den 15. september.
  • Det er let at tilberede et dejligt måltid. Karina medbringer ofte focaccia og aioli samt smør, citron og krydderier til at stege fisken i.
  • Ryd op efter dig selv. Efterlad naturen som du fandt den.
  • Variation er vigtigt. Variér hvor hurtigt du hiver linen ind, hvilken retning du kaster ud, og hvor du står. Før eller senere finder du det rette sted, og det er som regel blot et spørgsmål om tid.
  • Den bedste tid på døgnet at fiske er når du har tid.

"Det er slet ikke så svært at fiske, som man skulle tro. Man behøver ikke være professionel."

Fisk over hele landet

"Mange lande har gode muligheder for fiskeri, men Norges helt store fordel er, at du kan fiske stort set overalt", siger Knut Johan Ruud-Sandal, der også arbejder for Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Han tager på fisketur hver weekend og adskillige nætter om ugen mellem maj og september, ofte sammen med konen Solvor og deres fireårige datter Anne Marie.

I Norge giver allemandsretten dig lov til at opholde dig i naturen hele året rundt, så længe du opfører dig betænksomt. Retten inkluderer ikke jagt og fiskeri, men du kan fiske i alle de søer og elve, hvor der udstedes fisketilladelser.

Der er flere arter i det sydlige Norge end mod nord, og i fjeldsøerne trives både ørred og fjeldørred. Hyr en guide, snak med de lokale eller søg på internettet for at finde de bedste steder. Det er blevet mere og mere populært at tage af sted sammen med en guide, enten alene eller i en gruppe.

"Der er uendeligt mange fiskesøer, og du kan altid finde en sø, som du kan have helt for dig selv. Dit eget lille fiskeparadis", siger Knut Johan.

Fiskekort på telefonen

Ifølge Knut Johan er det lettere end nogensinde at være fisketurist i Norge. ”Alene i Oslomarka (den store skov rundt om Oslo) er der adgang til 550 fiskesøer med bare ét fiskekort”, siger han.

Du kan bruge inatur.no til at se, om du må fiske i søerne i nærheden af dig, og til at købe fisketilladelse. Det tager ikke langt tid at finde ud af, at du stort set kan fiske overalt. Det er også værd at vide, at personer under 16 år kan fiske gratis i ferskvand.

"Og det koster ikke noget at fiske i havet", siger Knut Johan.

"Det er let at finde dit eget lille fiskeparadis."

Fiskesøer tæt på byerne

Der er ingen grund til at rejse langt for at prøve fiskelykken, mens du er i Norge. Der er masser af søer og vandløb med både store og små fisk i nærheden af alle de større byer.

Her giver Knut Johan Ruud-Sandal fra Norges Jeger- og Fiskerforbund dig sine tips til de bedste fiskepladser tæt på de største byer i Norge.

Oslo

I den norske hovedstad er der ikke langt fra centrum til søen Sognsvann. Derfra kan du gå eller cykle til mere end 100 andre søer. De tætteste er Svartkulp, Lille Åklungen og Store Åklungen.

Oslomarka Fiskeadministration (OFA) kultiverer mere end 500 søer og damme rundt om Oslo.

Stavanger

Stavanger i Fjord Norge er mere end bare sild og olie. Og ligesom andre byer med respekt for sig selv har også Stavanger gode fiskesøer. Store Stokkavatn, Mosvatnet og Hålandsvatnet er fine søer tæt på byen.

Trondheim

I skovene Bymarka og Leinstrandmarka uden for Trondheim finder du 27 søer med masser af fisk. Ørred er mest almindelig, men du kan også få gedde, skalle, fjeldørred og karusse på krogen. Lauglovatnet, Kvistingen og Holstdammen er navnene på nogle af de søer, der er mest værd at besøge.

Tromsø

I Nord-Norge har Tromsø flere fiskemuligheder end de fleste andre byer i landet. Alene på øen Kvaløya er der søer i massevis, både på fjeldet og i skovene, hvor det vrimler med både ørred og fjeldørred. Prøv for eksempel Kvantovannet, Øvredalsvannet og Kalvedalsvannet.

Foreningen Tomasjord-Oldervik Utmarkslag tilbyder også udmærket fiskeri ikke langt fra Tromsø, i søer som Movikvannet, Gråurvannet og Storskarvannene.

Bergen

I det vestlige Norge er Bergen berømt for sine mange fiskehandlere og UNESCO-beskyttede Bryggen, men her er også mange spændende fiskersøer. Der er endda ørred at fange i Lille Lungegårdsvann midt i byen.

Kalandsvannet er muligvis den bedste fiskesø tæt på byen - din coffee-to-go vil stadig være varm, når du kaster linen ud første gang.

Andre gode fiskesøer er Storavannet i Sælenvassdraget samt Myrdalsvannet på vej mod Totland.

Lej en hyggelig hytte med Norgesbooking og prøv fiskelykken i nogle af verdens bedste lakseelve. Husk at undersøge allemandsretten før du tager af sted.

Bliv inspireret

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Planlæg fisketuren

Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Opdag mere

Senest besøgte sider