Skip to main content

Fluefiskeri

En kunstart i sig selv.

Ørred, rødding, stalling, gedde.

Dette er bare nogle af de fiskearter, du kan fange med flue i de norske fiskevande.

Fiskesnøren smyger sig elegant gennem luften, som en lasso.

Fluen lander blidt på vandoverfladen.

Bider fisken?

Egentligt er det ikke så vigtigt.

For fuglene kvidrer, vinden hvisker, vandet risler.

Og du venter.

Så er der bid!

Pulsen kommer op - kan du mon hive den i land?

Wow!

En skinnende, flot ørred!

Det gode ved at fiske med flue i Norge er, at det er så let at gøre. Du kan endda fange fisk inde i centrum af mange af de større byer! Det er ret unikt i Europa,” siger Norges eneste højskolelærer i fluefiskeri, Tore Rydgren.
Han har tilbragt mange timer ved de norske elve. Nogle gange går han ned til bredden blot for at studere elven i et par timer, uden at medbringe fiskegrej. 

Det bunder alt sammen i naturoplevelser. Det enestående ved fluefiskeri er, at jo bedre du er til at efterligne det, fisken naturligt spiser, jo bedre er dine chancer for at fange den. Det gælder om at være den klogeste,” griner han.
Fluefiskeri behøver ikke nødvendigvis at være meget tidskrævende.

”Nogle af mine fisketure kan bedst beskrives som mindre ekspeditioner, hvor jeg fylder bilen med mad og er væk i to eller tre uger. Men jeg bor i Elverum, hvor Norges længste elv, Glomma, flyder lige gennem. Så jeg fluefisker tit i en halv time efter fyraften, og det er nok til at give mig et smil på læben, før jeg tager hjem.”

Norges bedste steder at fluefiske

Generelt er der gode muligheder for ferskvandsfiskeri i hele Norge. Og det vrimler med forskellige arter under overfladen. Præcis hvilke fisk du kan fange afhænger af, hvor i landet du er.

”Min favoritfisk er rødding, en meget smuk fisk. Dens bug er en smule rød, og dens sider glimter olivenfarvet. Og den smager også rigtigt godt! Rødding er en af de fiskearter, du støder på et stykke oppe af fjeldet. Områder som Femundmarka i Østlandet, fjeldene i Trøndelag samt Nord-Norge er gode steder at starte. Jo længere mod nord, jo bedre muligheder for at fange både rødding og ørred. Nord-Norge er himmerige for fluefiskere,” forklarer Tore.

Erfarne fluefiskere holder ofte de bedste steder for sig selv, men nogle områder er så store, at der er plads til flere.

"Engerdalen og Femundmarka har omkring 900 fiskevande. Det er omtrent lige så mange, som der er mennesker. I Namsskogan i Trøndelag giver ét fiskekort dig adgang til 800 søer og elve. Det er helt vildt,” siger Tore.

Husk, at du skal købe et fiskekort før du må begynde at fiske, og at betale en ekstra afgift for fiskeri efter laks, havørred og rødding.

Fluefiskeri i havet

Selvom havfiskeri er mest populær langs kysten, er det også muligt at fiske med flue.

”I havet er det selvfølgelig saltvands-arter, der fiskes efter. Det er ret sjovt at fiske efter sej med en fluestang! Folk tager ofte turen til Hitra, Smøla og andre øer i Nordvest for at fange sej.”

Godt at vide når du skal fiske med flue

Fluefiskeri: At efterligne fiskens naturlige føde, som regel fluer, for at få fisken til at bide. Fluer vejer næsten ingenting, så det er selve fiskesnøren, der er kastevægt.

AFTM-klasse: Betegnelse for den vægtklasse, som stangen, snøren og hjulet er designet til at kunne håndtere. Klasse 1 er ultralet, klasse 5 er godt ørredudstyr, og klasse 10 er til meget tunge fisk, for eksempel gedde.

Imitationsfiskeri: Når man forsøger at efterligne fiskens foretrukne byttedyr. Dette kunne være døgnfluer, vårfluer og myg, både i larve-/puppestadiet og som fuldvoksent insekt.

Attraktorfiskeri: Fiskeri med fluer, der gør fisken nysgerrig, men ikke ligner fiskens naturlige føde.

Vidste du? Den første person, der skrev om fluefiskeri, var en kvinde. I 1496 blev en tekst ved navn ”A Treatyse of fysshynge wyth an Angl”, skrevet af Dame Juliana Berners, publiceret i England.

Populært geddefiskeri

Cirka to timers kørsel nord for Oslo ligger Renaelva, Tores favoritelv. Her mødes fluefiskere fra hele verden. Men før man fisker løs, er det vigtigt, at fiskebestanden er stor nok.

”Renaelva har en af Europas største bestande af stalling. Det er ikke mindst et resultat af god og langsigtet forvaltning. Store fisk, der kan lægge en masse rogn, sættes ud igen. Folk fra hele Europa kommer for at fiske efter stalling i Renaelva. Stalling er en fisk i laksefamilien, der lugter en smule af timian og smager godt,” siger Tore.

Ørred og laks er de mest eftertragtede fisk for norske fluefiskere - men det er det ikke nødvendigvis for udenlandske fiskere i Norge.

”Mange hollandske fiskere tror jeg laver sjov, når jeg fortæller dem, at der er hundredvis af fiskevande med gedde i Finnskogen i det østlige Norge. Gedde anses som meget eksklusiv blandt tyskere, hollændere og franskmænd. Jeg har været guide for turister, der har rejst hele vejen fra Paris til Hedmark bare for at fiske efter gedde. Det er da sjovt!”

Norge er desuden et af verdens bedste lande for laksefiskeri, også med flue.

Bliv fluefiskeekspert med en guide

Selvom det kan tage mange år at blive virkelig god til fluefiskeri, er det ret let at få de grundlæggende færdigheder på plads.

Du kan blive god nok til at kunne fange fisk efter bare én aften på kursus,” siger Tore, der også er fiskeguide.

På et fluefiskekursus lærer du at binde simple fluer og at kaste fluen.

At have en guide til rådighed i begyndelsen er relativt vigtigt, synes jeg. Tilmeld dig et kursus, tag med en professionel fiskeguide eller nogle erfarne fiskevenner, eller meld dig ind i en fiskeklub. Det vil hjælpe dig til at få gode fiskeoplevelser,” fortæller Tore.

Erfarne fiskere kan også have stor glæde af at være i selskab med en lokalkendt guide, der kan vise de bedste fiskepladser i området og fortælle, hvilken type fluer der virker bedst i øjeblikket.

Men du behøver ikke altid at tage langt ud i naturen.

Kristian og Farhad elsker at fiske mellem de store boligblokke inde midt i hovedstaden.

Fiskeri i byen

Lige ved trafiklys, graffiti og høje boligblokke drejer Kristian Leerand og Farhad Soufi ned langs Alnaelva, i det østlige Oslo. Byens lyde forsvinder så småt, mens de går længere ind i den skov, som elven løber gennem. De to drenge finder fiskestængerne frem og der går ikke længe, før der er bid. To små ørreder!

”Vi fisker mest fordi det er sjovt. Vi sætter de små fisk tilbage igen, så de kan vokse sig større,” siger Kristian.

Det er let at fiske inde midt i Oslo, men madkvaliteten er nok ikke så høj der. Der er også meget konkurrence om pladserne. Inde i byen er fiskebestanden også ret presset. Derfor vil jeg hellere anbefale folk at fiske i Oslomarka, lige uden for centrum. Der kan fanges flotte ørreder i både Nordmarka og Østmarka," tilføjer Tore.

Det siges, at når du først bliver fanget af fluefiskeri, slipper du aldrig fri af krogen igen. Derudover smager det jo godt!

At kunne fange sin egen mad har altid givet status. At fange vilde fisk og tilberede et dejligt måltid mad er nogle af de ting, jeg sætter mest pris på i livet,” slutter Tore.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider