Skip to main content

Carl Martin Faurby

Carl Martin Faurbys tips til kulturoplevelser i Trondheim

Gotisk øjeblik: Du skal simpelthen se Nidarosdomen, verdens nordligste gotiske katedral. Et besøg her kan fint kombineres med en spadseretur langs marinaen.

Gratis kunstoplevelser: På Trondheim Kunstmuseum, som er en af Norges førende kunstinstitutioner, kan du fordybe dig i vigtige regionale og nationale kunstværker såvel som international moderne kunst. Samtidskunst med gratis entré finder du både på Trøndelag Senter for Samtidskunst og Kunsthall Trondheim.

Urban kunst: Trondheim har en masse fin udendørs kunst, blandt andet i Ilsvika kun 10 minutters gang fra centrum. Her finder du også det inspirerende kunststudie Atelier Ilsvika, som er indrettet i en nedlagt fabrik.

Scenekunst: På Trondheims nyeste teaterscene, Rosendal Teater, kan du opleve fantastiske teater- og danseforestillinger. Det er også et hyggeligt sted at få en bid mad eller en kop kaffe til rimelige priser. Trykkeriet Scene i Folkets hus er en anden af byens vigtige kulturarenaer. De fleste arrangementer her er på norsk, men de byder også på levende musik i forskellige genrer, lige fra flamenco to jazz.

Kulturkvartalet: Galleriet Kunsthall Trondheim, Sellanraa bogcafé og bar samt Isak Sellanraa, som er kombineret bageri og bar, ligger alle i Kulturkvartalet – det kulturelle kvarter. Så snart du er færdig med at se på spændende kunst, kan du altså tanke op med byens måske bedste kaffe, lokalt producerede retter eller lækkert frisk bagværk serveret med et smil.

Når du nu er her: Trondheim har et stort og varieret tilbud af arrangementer hele året igennem. Se arrangementskalenderen.

Ida Vie

Ida Vies tips til en lørdag med lokalbefolkningen i Trondheim

Svartlamon: Et af Trondheims mest interessante nabolag er Svartlamon. Kig ind i Gratisbutikken, som drives af frivillige og tilbyder doneret tøj helt gratis. Se de nye Eksperimentboliger – et projekt, der går ud på at bygge økologisk bæredygtige huse. Slut turen af med et godt måltid mad på Ramp Pub & Spiseri, eller gå videre til Bakklandet.

Bakklandet: Dette område er selve hjertet i Trondheim. Mit bedste tip til dejlig mad og drikke er Baklandet Skydsstasjon, et fredeligt lille spisested i en bygning, som antageligt er opført i 1791.

Kulturkvartalet: Gamle Bybro forbinder Bakklandet med Kulturkvartalet, som består af en klynge kulturelle institutioner. Tag en pause på SELLANRAA Bok & Bar, som blandt andet serverer forskellige slags brød bagt på “urkorn” (det vil sige kerner, der er bearbejdet mindst muligt). De har også et imponerende udvalg af te og byens bedste hjemmelavede sodavand.

Trondheim centrum: Musikelskere bør helt sikkert kigge forbi Crispin Glover Record Store. To vintagebutikker er også værd at fremhæve: Prisløs, et genbrugskoncept baseret på slow fashion, og LIVID Jeans, som sælger denimtøj i ypperste kvalitet. Få stillet sulten på Hevd Håndverksbakeri med hjemmelavet, højtbelagt smørrebrød og andre gode sager.

Ila: Fra centrum sætter du kurs mod industriområdet Ila. I gyden mellem Spikerfabrikken (den gamle sømfabrik, som nu huser Atelier Ilsvika) og Smith Stål finder du resultatet af Trondheims gadekunstfestival. Her kan du nyde synet af farvestrålende vægmalerier udført af både lokale og internationale kunstnere.

Lokale bryggerier: Trondheim er kendt for sine mange mikrobryggerier, for eksempel Monkey Brew, ØX og Austmann. På de to sidstnævnte kan du se, hvordan ølbrygningen foregår, og hilse på de flinke medarbejdere.

Spis rigtig godt: Trondheim har en stærk madkultur, og byen er fuld af spisesteder, som satser på traditionelle retter med et moderne twist, baseret på lokalt producerede råvarer. Hvis du har lyst til et måltid ud over det sædvanlige, er steder som Spontan, Bula Neobistro og ikke mindst Michelin-restauranten Fagn nogle gode muligheder.

En tur i byen: Takket være byens mange studerende har Trondheim et stort udvalg af barer og natklubber. På Antikvariatet er der både koncerter og andre kulturelle arrangementer. Spontan Vinbar har byens mest raffinerede vinkort, mens Tyven lægger vægt på kvalitetsmusik, økologiske vine og cocktails baseret på lokale råvarer. De tre parallelle koncepter på Lokal – en cocktailbar, en scene og en natklub – er også et hot tip. Og ølentusiaster vil elske Habitat, som er en hel jungle af planter og spændende specialøl.

Når du nu er her: Trondheim satser stort på lokalt produceret mad og drikke og byder på mange muligheder for at prøve specialiteter med kort afstand fra jord til bord. Udforsk byens caféer, barer og spisesteder.

Solveig Davies Vittersø

Solveig Davies Vittersøs tips til søndagsture til fods

Langs Nidelven: Hvis du besøger byen for første gang og gerne vil orientere dig lidt, er denne tur rigtig god. Følg elven via Bakklandet, Øya og Skansen til Kalvskinnet, hvor du finder en usædvanlig have for enden af Elvegata. Det er en hel oase fuld af træskulpturer, påfugle og høns. Om søndagen sælger de også kaffe og bagværk. Der er sat bænke op flere steder langs Nidelven, så du kan hvile benene og nyde udsigten.

Ladestien: Dette er en af Trondheims mest populære vandrestier med mange gode steder at holde pause undervejs. Tag madpakke med til turen, eller gør holdt ved Ladekaia eller Sponhuset, når sulten melder sig. Glem ikke at tage et billede i Talerøret, den herlige kunstinstallation, der er en Instagram-venlig tunnel formet som en megafon. Når du kommer frem til Rotvollfjæra, kan du enten fortsætte til Botanisk Have ved Ringve eller gå tilbage til Lade og midtbyen. 

Kuhaugen: En nem gåtur, som byder på en pragtfuld udsigt over byen. Kun 20 minutters gang fra byen føles det, som om du befinder dig midt i et postkort. Nyd omgivelserne med en kop kaffe i hånden fra den nærmeste café. Udsigten fra Kuhaugen er altid en fin samtalestarter.

Baklidammen og Geitfjellet: Ruten til Theisendammen og videre op til Baklidammen er en supergod, mellemlang søndagstur. Den passer både til en skovtur, svampejagt eller hvis man bare vil nyde stilheden og roen. På gården Lavollen er der en café, som har åbent i weekenden. Fra Lavollen kan du følge stien op til Geitfjellet, hvor belønningen venter i form af en mægtig 360-graders udsigt over Fosen, Frosta, Stjørdal og Selbufjellene.

Om vinteren: Trondheim er et langrendsparadis! Hop på en sporvogn i centrum og stå af på Lian. Herfra har du et hav af muligheder. En sikker vinder er den nemme tur til Grønlia, hvor du kan se frem til friskbagte lækkerier på den hyggelige restaurant og café. Eller du kan vælge at lægge turen forbi Elgsethytta, hvor der også serveres mad.

Når du nu er her: Trondheim har mange fine badesteder. Ved Sjøbadet, som er det mest centrale, kan du springe lige ud i Trondheimsfjorden. Herfra er det fint at slentre en tur langs kajen. Du kan også starte ved Brattørkaia og slutte på den lokale pub og café, Ila Brainnstasjon, med en god gang søndagsjazz. 

Planlæg din tur til Trondheim! Få de bedste tilbud fra vores partnere Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Strawberry og Thon Hotels.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider