Skip to main content

Insidertips til en lang weekend i Fredrikstad

Sydøst for Oslo ligger den charmerende by Fredrikstad i skønne omgivelser ved Oslofjorden. Det er den bedst bevarede fæstningsby i Nordeuropa, med en skøn blanding af kultur, historie og fornøjelse.

Se her, hvordan du kan tilbringe en weekend i ægte Fredrikstad-stil: fredag i kulturens tegn, lørdag i selskab med de lokale og på søndagstur til fods i byen.

Fredag i kulturens tegn

”Fredrikstad er en relativ stor by, men den føles lille og hyggelig. Den ligger perfekt ved Glomma, Norges længste elv,” siger Helga Aakre.

Helga Aakre har spillet en hovedrolle i Fredrikstads kulturelle udvikling de seneste 25 år via forskellige jobs.

Helga Aakres tips til kulturoplevelser i Fredrikstad

Tag byfærgen: En gratis færge sejler fra fiskemarkedet i centrum til den gamle fæstningsby. Om bord kan du nyde synet af havnefronten og det maritime liv. Undervejs passeres også Jaume Plensas store hovedskulpturer langs Phønix-kajen og Håpets Katedral på den befæstede ø Isegran.

Fæstningsbyen: Gå en tur langs voldene, gennem de gamle gader og stræder ned til torvet. Stik hovedet indenfor hos Bastion 5 Kunst- og Håndverksenter, hvor du kan se pottemagere, guldsmede og glaspustere i aktion. Spis et stykke kage i Kulturhusets have, hvor du også kan høre koncert - hvis du er heldig.

Kunst i Cicignon: Tag færgen til bydelen Cicignon og Østfold Kunstnersenter. Her er der en lille café med dejlig mad og en skøn udsigt over Glomma-elven. Gå forbi kirkeparken til No13 Contemporary, et spændende galleri med moderne kunst og kunsthåndværk.

Kulturkalender: Byen har et stort og varieret udvalg af kulturbegivenheder. Båthuset Scene byder på revy og musik, mens Blå Grotte og St. Croix er kulturhuse med koncerter, teater, dans og dukketeater. I Gamlebyen Kulturhus afholdes ligeledes koncerter, både indendørs og udendørs i den skønne have.

Litteratur: Debatterne i Litteraturhuset er ofte provokerende og altid engagerende. Afslut besøget på tagterrassen Savoy, hvor der er god atmosfære, fantastisk udsigt og mulighed for at slukke tørsten.

Nygaardsplassen: Tag til Nygaardsplassen ved aftenstide - det er en perle, som jeg er blevet helt forelsket i! Her er mange barer og restauranter, og hele pladsen er omgivet af flot arkitektur. Det er ikke usædvanligt, at en DJ vender plader på pladsen. Her kan du få en følelse af at være i Italien! Find gerne et ledigt bord på stilfulde Hoi Polloi, hvor der bydes på dejlige vine og sake.

Opdag mere: Tag ud til Hunnfeltet, en gammel gravplads seks kilometer øst for byen. Her kan du se stencirkler helt tilbage fra bronzealderen. Stedet oser af mystik og historie. Gå gennem de eventyragtige skove til Ravneberget Bygdeborg, hvor der er en flot udsigt til Fredrikstad, Torsnes og havet. Magisk!

Spis godt: Restauranten Nomade på havnen har et godt udvalg af små, smagfulde retter samt en god beliggenhed med masser af atmosfære. St. Raw er navnet på et andet anbefalelsesværdigt spisested med frisk sushi og robata-grillet kød og fisk på menuen. Restaurant Slippen er kendt for sit glimrende køkken. Du kan også købe fisk, skaldyr og bagværk på Nygaardsplassen. Det skal prøves!

Lørdag i selskab med de lokale

”Jeg elsker folkene, lokalmiljøet og venligheden i Fredrikstad. Det er derfor, min partner og jeg flyttede hertil fra Oslo,” siger Vegard Dahlin Skau Hansen.

Han er freelance film- og TV-komponist med sans for god mad, løbeture og alle livets små glæder. Efter otte år er han stadig smaskforelsket i Fredrikstad.

Vegards tips til lørdag med de lokale i Fredrikstad

Cool folk: Menneskerne og stemningen i fæstningsbyen, også kaldet Gamlebyen, er helt unik. Alle hilser på hinanden og snakker sammen, også med folk man ikke rigtigt kender eller har set før. Omgivelserne er smukke, og alt er i kort gåafstand.

En perfekt start på en lørdag: …er at løbe en tur på Glommastien langs Glommaelven til Gamlebyen, hvor jeg kan slappe fuldstændigt af i de dejlige omgivelser. At gå små ture på voldene er også skønt. Jeg elsker at sidde på en bænk og bare nyde udsigten over Glomma og de brostensbelagte gader. I Gamlebyen strejfer hønsene frit omkring - det er da hyggeligt!

Lørdagsmarked: Om lørdagen tager vi ofte på marked på torvet i Gamlebyen. Det er sjovt bare at kigge, man behøver ikke købe noget. Indimellem finder jeg en gammel 78-vinylplade, eller en guitar der trænger til et nyt hjem, eller en fin plakat til væggen derhjemme.

Gør et kup: Der er mange små specialforretninger i Gamlebyen. Hvis du er til retro-tøj, kan du stikke ind forbi Emm K. Sister Soul.

Frokostpause: Min favoritcafé er Mormors Café. Hvis solen skinner, kan jeg tage maden med og spise den på en bænk oppe på volden.

Ølmekka: Gulating Ølutsalg i Gamlebyen har et enestående udvalg af øl, herunder mange varianter af Nøisom, der brygges her i Fredrikstad.  

Vandhul: På bysiden af Fredrikstad er Café Cicignon en af mine favoritter. Jeg kan også anbefale vegetarburgeren på St. Croix. Bakfickan og Holwech Fiskeri er også gode steder at spise. Hvis der er noget der skal fejres, tager vi til Mother India, og Tæps-baren er et superfedt sted.

Mød de lokale: Jeg kan godt lide at hænge ud på Café Magenta. Kulturhusets have er også et dejligt sted at tilbringe en lang sommeraften.

Ly for natten: Overnat på Gamlebyen Hotell! Her bor du i en unik lejlighed med egen baggård.

Lokalt udtryk: ”Det årnær sæ” er lokal dialekt for ”det ordner sig”. Den har været meget brugt på det seneste!

Gå en søndagstur

”Tag morgenkaffen med ud på en af de skønne strande tæt på byen. Lyt til bølgernes brusen, mens du går en tur langs vandet til byen, forbi skulpturer og kunst. Bagefter kan du fortsætte ind i skoven,” siger Tora Klevås.

Hun er kulturchef i Fredrikstad Kommune og bor i Hvaler, lidt syd for Fredrikstad. Hun elsker natur og at have en aktiv hverdag. Hun tilbringer meget tid ude i skærgården, hvor du kan finde hende på en sejlbåd, i en kajak eller i en hængekøje.

Tora Klevås tips til søndagsture til fods

Aktiv ferie: Fredrikstad er rig på både kultur og aktiviteter. Her er udendørs oplevelser for hele familien, hele året rundt, for vi er tæt på havet og naturen. Tag et kig på de fine faciliteter og bådbyggermiljø på øen Isegran, eller Håpets Katedral. Besøg de mange parker eller friluftsbassinet i Kongsten, tag på picnic på byens volde eller prøv skate-parken i centrum. Du kan bruge de gratis bycykler til at komme rundt.

Bytur: En gratis tur med byfærgen er et must. Sejl i ro og mag til nogle af de vigtigste dele af byen, herunder fæstningsbyen, Isegran, centrum og hovedbiblioteket. Tag familien med på kunstsafari eller prøv kræfter med Bjørneløypa, en sti i skoven rundt om Fredrikstad.

Cafétur: Caféen St. Croix er både hyggelig og familievenlig. I weekenderne afholdes der ofte drop-in workshops og koncerter i den smukke bygning.

Vinteraktiviteter: Om vinteren kan du stå på skøjter ved Gangbrua eller i Stjernehallen, byens indendørs ishockeyarena. Prøv også skate-hallen eller gå til koncert.

Flere ting at foretage sig: Der er et flot julemarked i Gamlebyen hvert år i december.

Planlæg turen til Fredrikstad! Få de bedste tilbud fra vores partner, Scandic Hotels.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider