Skip to main content

Insidertips til en lang weekend i Kristiansand

Oplev Sørlandet, nordmændenes foretrukne feriedestination! Den største by i regionen, Kristiansand, byder på en skøn blanding af kulturelle indtryk og lange vandreture langs stranden eller i de bynære skove.

Se her, hvordan du kan tilbringe en weekend i ægte Kristiansand-stil: fredag i kulturens tegnlørdag i selskab med de lokale og på søndagstur til fods.

Fredag i kulturens tegn

“I de senere år har Kristiansand udviklet sig til at være en by med et rigt kunst- og kulturliv. I dag finder du alt fra små selvstændige perler til store institutioner, og nogle af de bedste musikfestivaler i landet foregår også her,” siger Kjetil Nordhus.

Kjetil Nordhus har beskæftiget sig med kulturen i Kristiansand hele sit voksne liv og er velbevandret i regionens musikmiljø. Han arbejder i dag i kommunikationsafdelingen i Kilden Teater og Kulturhus. I sin fritid er han vokalist i Green Carnation, et progressivt metalband, der blev dannet i 1990.

Kjetil Nordhus

Kjetil Nordhus’ tips til kulturoplevelser i Kristiansand

God energi: Mange af vores gæster bemærker, at Kristiansand har en særlig energi. Måske er det fordi, byen har den helt rigtige størrelse til, at kunstnere og medarbejdere inden for kulturen kan finde hinanden og være sammen om at skabe denne energi.

Fra sort hul til musikalsk mekka: Kristiansand blev tidligere omtalt som “den sorte plet på det norske musiklandkort”. Det ville de lokale gerne lave om på, og deres ihærdige arbejde har heldigvis båret frugt. For omtrent ti år siden begyndte pressen at tale om “Kristiansandsbølgen”. Musikfestivalen Palmesus er nu etableret som en af de bedste i landet. Men faktisk er det i månederne uden sommerfestivaler, at man virkelig kan se, hvor meget bedre musiktilbuddet er i dag. Kristiansands spillesteder, fra lillebitte Vaktbua, Kick og Teateret til de store scener i Kilden, er værter for en lang række lokale, regionale, nationale og internationale kunstnere året rundt.

Kunst: Byens kunsttilbud er øget betydeligt i de senere år. To museer, du ikke må gå glip af, er Sørlandets Kunstmuseum og Kristiansand Kunsthall, et af de mest progressive kunstgallerier i Norge. Lige i nærheden finder du et fint lille galleri med butik i form af Agder Kunstsenter. Mange lokale kunstnere arbejder på Odderøya, en kulturø tæt på centrum. Det er en tidligere flådebase, der er omdannet til rekreativt område. Ud over, at der er skøn udsigt i alle retninger, er det også her, du finder Kilden Teater og Kulturhus, udendørs koncertsteder og en klatrepark.

Kaffepause: Cuba Life er en sand perle, og Camillo Bastrup har serveret førsteklasses kaffe i mange år.

En tur i byen: I forhold til indbyggertallet har Kristiansand flere natklubber end noget andet sted i Norge. Bakgården Bar er en af de bedste cocktailbarer i Norden, mens Vaktbua trods sin beskedne størrelse har stor hipster-faktor. Mange af barerne viser også fodbold. På Telfords Pub kan du læske ganen med specialøl fra det lokale Qvart Ølkompani. Hvis du er heldig, er det med akkompagnement fra indfødte gæster, der synger traditionelle Sørlandsviser.

Lørdag i selskab med de lokale

“Kristiansand er en idyllisk storby med den lille bys charme. Her er masser at tage sig til både sommer og vinter,” siger Mina Bondevik.

Hun er digital markedsfører og har boet i Kristiansand det meste af sit liv. I fritiden kan hun lide at være social, prøve ny mad og få nye smagsoplevelser.

Mina Bondevik

Mina Bondeviks tips til en lørdag med lokalbefolkningen i Kristiansand

Ægte norsk sommer: Sommer i Kristiansand er synonym med skærgård og sol, og byen er fuld af glade mennesker. Du kan holde daseferie på en båd eller på smukke strande, hvor de lune klipper indbyder til solbadning. Nogle af byens bedste fiske- og skaldyrsrestauranter ligger langs Fiskebrygga, så smut derhen til frokost eller middag. Hvis du vil blende ind med de lokale, skal du bestille en tallerken med friske rejer.

Is i solen: Jeg vil også anbefale en tur på en af byens mange isbarer. Kig efter lokale produkter fra Hennig-Olsen, som har lavet den skønneste is på fabrikken her i Kristiansand siden 1924.

Julebyen: I december bliver Kristiansand forvandlet til en rigtig juleby. Hele denne måned er der traditionelt julemarked, offentlig skøjtebane og show på Torvet midt i byen. Lysudsmykning og juletræer i lange baner (og med lidt held også et tykt lag sne) sikrer, at julestemningen er i top.

Byvandring: Jeg vil anbefale en tur til de hvide træhuse i Posebyen, Kristiansands ældste bydel. Du kan også tage med sightseeing-toget “City Train”, der kører en rundtur gennem Kristiansands gader på 30 minutter. Det er en sjov oplevelse for både store og små.

Se og bliv set: Hovedgaden Markens er det bedste sted at se og blive set, både om dagen og om aftenen. Her ligger der butikker og restauranter hele vejen fra shoppingcentret Slottet og ned til havet. Men sørg endelig også for at tage en afstikker til de charmerende sidegader.

Gå på shopping: Der er omtrent 400 forretninger i centrum, men de mest interessante nichebutikker, bagerier og caféer ligger i Skippergata. Når du trænger til en pause, kan du altid få stillet både sult og tørst på steder som Geheb, Innom og Dampbageriet.

Bådtur: Hvis du besøger Kristiansand om sommeren, SKAL du simpelthen ud at sejle. Med MS Bragdøya, også kaldet “Badebåten”, kan du tage på øhop i skærgården – den anløber flere øer i området. Stå af og tilbring en dag i solen, og tag så båden tilbage til fastlandet om eftermiddagen.

Badebyen: På bystranden i centrum kan du spille beachvolley, tage en dukkert i havet eller bare slappe af med en god bog. Odderøya ligger fem minutter fra bystranden og byder på idylliske vandrestier, ruiner fra 2. verdenskrig, afsidesliggende strande omgivet af klipper og en fantastisk udsigt over havet.

Dårligt vejr? Hyg dig inde i varmen i Aquarama badeland og spa, eller nyd en dag med shopping i Sørlandssenteret.

Spis godt: I Kristiansand finder du alt lige fra spanske til syriske retter såvel som spændende lokale specialiteter. Hos Bønder i Byen henter de inspiration og råvarer direkte fra gårdlivet og traditionelle opskrifter. Der er også lokale råvarer og naturlig mad på menuen hos Tilstede Mat Og Mer, som ligger midt på Markens.

Fisk og vildt: Hvis du vil have frisk fisk, skaldyr og vildt, skal du en tur forbi Reinhartsen. Deres kombinerede restaurant, butik og delikatesseforretning er et af de mange fine steder på Fiskebrygga, der byder på alt godt fra havet.

Bargaden: Tollbodgata har flere barer end nogen anden gade i Kristiansand. Harvey’s Sportsbar er stedet, hvis du vil spille shuffleboard eller beer pong, prøve kræfter med en mekanisk rodeotyr og se sportskampe på store skærme. Lige i nærheden finder du Bakgården – et hyggeligt og lidt mere roligt sted, der er kendt for at lave byens bedste cocktails.

Skybar: Club 21, som ligger på toppen af Radisson Blu Caledonien Hotel, er i gåafstand fra Tollbodgata. Her kan du nyde en god drink sammen med byens bedste udsigt.

Lokalt brygget øl: Kristiansands mest lokale øl får du på Brygghuset, hvor du kan se ind i bryggeriet direkte fra pubben.

Søndagsture til fods

“Vi har en fantastisk kystlinje med sandstrande og klipper, lune bugter, smukke øer og spændende steder at besøge. Her er også skov og gode vandreområder lige uden for døren,” siger Janne Johnsen.

Hun er friluftsvejleder i Midt-Agder Friluftsråd og elsker at være udendørs, hvad enten det er til fods, på ski, i havkajak eller sejlbåd.

Hun er friluftsvejleder i Midt-Agder Friluftsråd og elsker at være udendørs, hvad enten det er til fods, på ski, i havkajak eller sejlbåd.

Janne Johnsen

Janne Johnsens tips til søndagsture til fods

Odderøya: I dette vandreområde tæt på byen er der fine bugter med sandstrande og klipper, et fyrtårn samt mange kultur- og krigsmonumenter. Nyd den fantastiske udsigt fra øens højeste punkt, og smut så ind på caféen Søndre Batteri på sydsiden af Odderøya (kun åben om søndagen). Odderøya Museumshavn i Nodeviga har fokus på plastbådenes historie og beskriver også, hvordan sejlads med småbåde blev en populær fritidsaktivitet i Norge efter 2. verdenskrig. Desuden tilbyder de sjove maritime aktiviteter for børn. Rund besøget af med en vaffel på museumscaféen Kabyssen.

Ravnedalen: En skøn park og et godt udgangspunkt for at udforske det rekreative område Baneheia til fods. Gå op ad trapperne til Ravneheia og nyd udsigten derfra, eller gå videre til Hellestønuten, hvis du vil på en længere tur. Du kan også gå fra Ravneheia og ned til Bånetjønn. Sådan en tur giver appetit, så når du kommer tilbage til Ravnedalen, er det oplagt at prøve de berømte burgere på Cafe Generalen.

Strandpromenade: Kristiansand har en utrolig fin strandpromenade på hele tre kilometer, så du kan slentre en hyggelig tur ved vandet. Start ved Fiskebrygga og gå østpå langs med havet. Der er masser at se på undervejs: stranden, Tangen Brygge, fontænerne i Nupenparken og Christiansholm Fæstning. Tag en pause med frokost eller en forfriskning på en af de mange restauranter og caféer.

Lille Prekestolen: En anden god idé er at gå en tur rundt om søen Fiskåvannet lidt vest for centrum. Her kan du opleve Lille Prekestolen – en klippeformation, der minder om den mægtige, mere kendte Preikestolen ved Stavanger. Det er en tur på omtrent seks kilometer, og Slettheia er et godt sted at starte.

Tømmerrenden: Det er umagen værd at tage en køretur på en halv times tid til Vennesla, hvor du kan opleve en af de mest usædvanlige vandreruter i hele Norge: “Tømmerrenna” fra Steinsfossen til Kringsjå. Det er en spektakulær tur gennem tunneler og over høje hængebroer. Ruten går tæt på Setesdalsbanen, som er en smalsporet museumsjernbane. Når museet har åbent, kan du være heldig at se et gammelt damplokomotiv futte forbi! Du kommer også forbi et nedlagt kraftværk og den gamle Paulen Gård. Tømmerrenden er et fredet område, så vis hensyn til naturen, og efterlad den i samme stand, som du ønsker at finde den. Og husk, at al færdsel er på eget ansvar.

Et besøg værd: Jeg kan også anbefale, at du besøger Kristiansand Kanonmuseum i Møvig, frilandsmuseet Kongsgård eller Bragdøya Kystkultursenter, hvor du kan tage med rutebåden mandag til fredag. Tjek åbningstiderne på de relevante hjemmesider, inden du tager af sted.

Andre idéer: Padling er en populær aktivitet i Kristiansand. Du kan også tage ud at klatre på Odderøya eller i klatreparken Høyt & Lavt. I skærgården ud for Kristiansand finder du en række hyggelige sommercaféer, for eksempel på Østre Randøya, Dvergsøya og Helleviga. Tag en tur derud med “badebåden” MS Bragdøya.

Vinteraktiviteter: På en vintertur til Kristiansand kan du løbe langrend på lysløjper, stå på skøjter eller boltre dig på adskillige kælkebakker rundt om byen.

Kristiansand tilbyder også …

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider