Skip to main content

En smag af
Lom og Ottadalen

Velsmagende fjeldmad og kulturarv

Ved korsvejen mellem øst og vest ligger Nationalparklandsbyen Lom, omgivet af Norges højeste fjelde i Jotunheimen.

Loms og Ottadalens unikke kulturarv kan let ses i de gamle træbygninger og historiske gårde.

Mange af de store gårde er blevet omdannet til overnatningssteder, som går fra varme og hyggelige til luksus i fjeldene.

Området er førende inden for fjeldgastronomi med den anerkendte kok Arne Brimi i spidsen – det er et paradis for rejsende madentusiaster.

Bo på et historisk boutique-hotel, og nyd et fireretters måltid. Prøv traditionel norsk fjeldmad på en af sætergårdene, og læg friskbagte boller i rygsækken, før du udforsker områdets rige historie.

Map of Norway

© Mapbox © OpenStreetMap Improve this map

Velkommen til Lom og Ottadalen!

Ottadalen – en af sidedalene til den store Gudbrandsdalen – ligger i kommunerne Skjåk, Lom, Vågå og Sel.

Historisk set har Lom været et vigtigt knudepunkt mellem øst og vest, og i dag er det en nationalparklandsby, cirka 4,5 times kørsel nordvest for Oslo. Landsbyen er en perfekt indgang til flere nationalparker og Norges to højeste fjelde, Galdhøpiggen og Glittertind.

Ottadalen og Lom er kendt for deres hjertevarme mad. Den berømte norske kok Arne Brimi har blandt andet sat området og dets råvarer på det kulinariske landkort.

Read all the highlights, or go directly to:

Brimiland – En mesterkoks legeplads

"Dygtige bønder, bevarelse af traditionel sæterdrift og en stolt, ægte madkultur gør dette område unikt," siger mesterkok og forfatter Arne Brimi.

Brimi er en berømt norsk kok fra Vågå, som driver restauranten Vianvang in Vågå. Målet er, at gæsterne ikke kun skal opleve gourmetmad, men også lære om områdets mad, kultur, historie og natur. Selvom restauranten serverer fin mad, er konceptet jordnært og hyggeligt. Et besøg skal være en oplevelse, ikke bare et måltid.

"Vi er omgivet af nationalparker og naturområder, og som værter her i Jotunheimen har vi ansvar for at drive stedet med fremtiden for øje," siger Brimi.

Får og kvæg græsser højt oppe i fjeldene, og der er to lokale tamrensforeninger, som leverer fantastisk renkød til spisestederne. Området er også kendt for grøntsager og urter af høj kvalitet, som sikrer en velsmagende oplevelse.

"De fleste steder drives af familier, og værterne er stolte af det, de tilbyder. Fastfood er ikke en del af madkulturen her," siger Brimi.

Vianvang er en del af Brimiland-konceptet, som henviser til et område mellem Vågå og Lom, hvor familien Brimi har etableret flere spisesteder og overnatningsmuligheder. Her kan du opleve alt fra lækker mad og unik indkvartering til sæterdrift og friluftsaktiviteter.

Sætere

Ikke langt fra Vianvang, ved fjeldsøen Tesse, ligger Brimi Sæter (også en del af Brimiland) – en idyllisk, familievenlig gård i fjeldet.

Sæterlivet har spillet en vigtig rolle i norsk landbrug. Før koncentreret foder blev opfundet, måtte bønderne flytte husdyr som køer, får og geder til fjeldet hver sommer for at græsse.

Nogle af disse historiske sætere er stadig i drift på de mest utrolige steder.

Sætere byder gæster velkommen til unikke overnatningsoplevelser og hjertevarmende måltider. De har ofte gårdbutikker, hvor man kan smage lokale produkter som prisvindende lokale oste, rømmegrød (opskrift på norsk) og spekemat.

Gårdmad på Brimi Sæter

På Brimi Sæter kan du lære dyrene at kende, besøge høloftet og få indblik i den lokale osteproduktion. I de senere år har gården vundet flere medaljer for osten Sæterost, som indgår i deres måltid Skråpå-tå – en velsmagende raclette, der serveres i laden.

Skal du på udflugt en sommerdag? Sørg for at smage en norsk vaffel i Sæter Caféen og prøv den kendte ost i gårdbutikken.

Nationalparklandsbyen Lom

Lom er blevet udnævnt til Nationalparklandsby, da den fungerer som en naturlig indgang til de omkringliggende nationalparker. Den udmærker sig med sine mørke træbygninger og det smukke vandfald Prestfossen, der løber gennem centrum.

Byen har altid været et vigtigt stoppested for rejsende mellem øst og vest. Lom Stavkirke i midten af byen, bygget i midten af 1100-tallet, bruges stadig af både lokale og besøgende.

På grund af sin rolle som trafikknudepunkt fortsætter byens hoteller og spisesteder med at udvikle sig og trives. Nogle af overnatningsstederne og restauranterne er indrettet i restaurerede, storslåede gårdbygninger.

I hjertet af Lom, med udsigt til vandfaldet Prestfossen, tiltrækker et populært bageri mange gæster med sine hjemmebagte boller.

Bakeriet i Lom

”Bakeriet i Lom var et af de første håndværksbagerier i Norge,” siger ejeren Jeanette Schakenda.

Bakeriet i Lom er blevet synonymt for friskbagte kanelsnurrer, og et besøg er obligatorisk – uanset om du bor i Lom eller bare kører forbi.

Det var Jeanettes afdøde mand, Morten Schakenda, der åbnede bageriet i Lom i 2004. Morten var oprindeligt en anerkendt norsk kok og en del af det norske kokkelandshold, men drømte om at åbne et bageri.

”Naturen i dette område, og beliggenheden – lige ved Prestfossen – var så fantastisk, at vi bare måtte flytte hertil og åbne bageriet,” fortæller Jeanette.

Bageriet blev hurtigt en succes, og menuen udvikler sig stadig – brød, boller, sødt bagværk og norsk frugtsaft, for blot at nævne nogle af lækkerierne!

Ved siden af bageriet, midt i landsbyen, venter endnu en delikatesse – Smak i Lom, en lokal butik med noget af det bedste håndlavede mad fra området.

Smak i Lom

Spekepølser af rensdyrkød fra Skjåk, håndlavet multebærsyltetøj og prisvindende brunost fra Gudbrandsdalen er blot nogle af de specialiteter, du finder i butikken.

Smak i Lom sætter en ære i at tilbyde mange økologiske produkter uden kunstige smagsstoffer, baseret på traditionelle norske opskrifter. Med andre ord – en skattekiste for dig, der elsker spændende, lokal mad.

Om sommeren tilbyder de en frokostmenu baseret på lokale råvarer, økologisk is og kaffe fra risteriet Sognefjord Kaffibrenneri. Spis udenfor på terrassen med udsigt til Lom stavkirke!

Caféer og lokal mad

Tag en pause på bageriet eller en af de hyggelige caféer – eller fyld rygsækken med lokale delikatesser.

Fossheim hotel

Lom byder på mange unikke overnatningssteder. Fossheim Hotell, med sin fremragende restaurant, er et af Loms historiske og traditionelle hoteller.

Det blev oprettet som skysstasjon i 1897 af familien Garmo (som stadig ejer det – i dag drevet af Heidrun Garmo) og er siden blevet ombygget og udvidet.

Da Arne Brimi var nyuddannet kok, blev han ansat som køkkenchef på Fossheim, og han var med til at gøre hotellets køkken landskendt.

Mad på Fossheim

Smagene i Fossheims restaurant afspejler Lom: Råvarer fra fjeldet, fisk fra søerne og delikatesser fra gårdene – alt sat sammen med et moderne twist.

Restauranten har også et vegetarisk middagstilbud – spørg tjeneren om dagens menu!

Du kan besøge Fossheim udelukkende for at spise måltid – også til morgenmad.

Lidt sydvest for Lom ligger en gård og urtehave, du bør lægge vejen forbi.

Aukrust har været drevet biodynamisk siden 1986. Gå en tur i haven med over 200 forskellige urter – på egen hånd eller med guide.

Sammen med urtehaven finder du en gårdbutik, hvor du kan købe urter, spekepølser og grøntsager.

Fortsæt mod sydvest – og her venter et historisk sted!


Røisheim boutique-hotell har en lang tradition som et hvilested for rejsende.

I gårdspladsen skaber de 14 bygninger fra 1700-tallet en helt særlig stemning, men den ægte magi finder sted i hotellets restaurant.

Franske teknikker møder lokale råvarer

Røisheim var oprindeligt en gammel skysstasjon fra 1858. De restaurerede gæsteværelser er smukt bevaret, og hvert værelse har sin egen stil.

Middag på Røisheim er et must – uanset om du overnatter eller ej. Klokken 19.30 ringer kokken med klokken i det gamle klokketårn som tegn på, at middagen er klar. Glæd dig til en fire-retters oplevelse i hovedbygningen.

"For mig smager Lom af skov. Vi høster ofte svampe, bær og urter i området, og bruger lokalt producerede grøntsager. Vores mål er at bruge så mange norske råvarer som muligt – vi får fisk fra fjordene og kød fra fjeldene," fortæller kok og vært Tage Koch Jensen.

Jensen driver hotellet sammen med Maja Hydal. De er oprindeligt fra Danmark og har arbejdet på restauranter og hoteller i Norge, Frankrig og Danmark. Når du smager de lækre retter på Røisheim, mærker du de franske teknikker – men altid kombineret med norske råvarer.

Du kan booke ophold på Røisheim fra maj til september, og en lækker morgenmadsbuffet er inkluderet.

Tip: Planlægger du at udforske området? Som gæst på hotellet kan du smøre en matpakke (artikel på norsk) og fylde termokanden med varm kaffe. Så er du klar til nye eventyr!

Restauranter, der er værd at besøge

Disse steder tilbyder en særlig gastronomisk oplevelse.

Det er umuligt at nævne historiske hoteller i området uden at fremhæve Elveseter Kunst- og Kulturhotell, som ligger 10 minutters kørsel syd for Røisheim.

Hotellet har været i Elveseter-familiens eje i næsten 150 år.

Karine Bjørkvik Elveseter

Manager, Elveseter Hotel

Kunst og historie i Bøverdalen

Når du kører gennem Bøverdalen, passerer du det fascinerende Elveseter Hotel. Det er let at få øje på fra vejen – ikke mindst på grund af den 34 meter høje Sagasøyle uden for hotellet.

Denne gamle slægtsgård er blevet besøgt af turister siden 1870’erne – fra konger og dronninger til opdagelsesrejsende og kunstnere.

Kunst på Elveseter Hotel

”Der har altid været stor interesse for kunst i min familie,” fortæller Inger Karine Bjørkvik. Hun er sjette generation i familien, der driver hotellet.

Som gæst på Elveseter kan du nyde familiens kunstsamling. Inde i hovedbygningen finder du værker af Adolph Tidemand, Oscar Arnold Wergeland og Gerhard Munthe.

”I generationer har min familie samlet kunst og antikviteter fra anerkendte norske kunsthandlere og internationale auktionshuse,” siger Bjørkvik.

Samlingen består af norske kunstværker fra anden halvdel af 1800-tallet samt værker af kunstnere med baggrund i Düsseldorf, München og Paris.

Nogle af Elveseters gæster var kunstnere og har doneret værker, der i dag er en del af samlingen.

Inger Karine Bjørkvik Elveseter

Sagasøyla – Et stykke historie

Søjlen udenfor hotellet er ét af hotellets kunstværker. Den var oprindeligt tænkt som Norges nye nationalmonument og skulle placeres foran Stortinget i Oslo. Men ved afslutningen af Anden Verdenskrig var søjlen endnu ikke færdiggjort, og billedhuggeren havde udtrykt sympati for de tyske besættelsesmagter.

I 1980 opdagede Amund Elveseter, tidligere ejer af Elveseter og modstandsmand under krigen, elementerne til den ufærdige søjle i et skur i Oslo. Som kunstsamler mente han, at søjlen fortjente en bedre skæbne.

”Skulpturen blev færdiggjort, og i 1992 blev søjlen rejst her,” fortæller Inger Karine Bjørkvik Elveseter. I dag er den et populært turistmål og et vartegn for området.

Sulten efter mere? Elveseter serverer en tre-retters middag hver dag – med menu baseret på lokale råvarer!

Kunst og kultur

Oplev endnu mere kunst og kultur i området.

Historiske overnatningssteder

Find det perfekte sted at bo under dit besøg.

Madglad roadtrip

Vil du opleve mere? Planlæg en madglad roadtrip gennem Østnorges fjelde – med stop i blandet andet Valdres, Jotunheimen, Lom og Gudbrandsdalen.

Gourmet-ferie

En rejse til Norge med et kulinarisk fokus.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider