13 sjove facts om
TØRFISK
1. Hvor kommer det fra?
Hvert år samler hundredvis af fiskerbåde sig i Nord-Norge for at fiske skrei, den migrerende atlantiske torsk, som hvert år svømmer dertil fra Barentshavet for at yngle.
2. Hvordan tørrer man det?
Skreien bliver hængt på stativer for at tørre naturligt. Den salte havbrise klarer jobbet perfekt, ligesom den har gjort de sidste 1000 år! I gamle dage blev tørfisk også kaldt ”stokfisk”.
Stokk (pæl) + fisk = stokfisk!
… Det kan både referere til stativet af træstokke, man tørrer fisken på, eller at tørfisk bliver lige så stift som en stok.
Du kan se tørrestativer mange steder i Nord-Norge, men de er mest udbredte i Lofoten og Vesterålen.
”Tørfisk fra Lofoten” er en beskyttet oprindelig betegnelse (PGI) i Europa ligesom ”champagne”.
3. Hvorfor spiser havørne og måger ikke tørfisk?
… de foretrækker helt frisk fisk!
4. Det er ikke altid lavet af torsk…
Nogle gange er tørfisk lavet af andre slags hvide fisk som for eksempel sej (på billedet) eller kuller.
Det er også en favoritingrediens hos…
… den unge up-and-coming stjernekok Siriyaporn "Mymint" Rithisirikrerg fra Lofoten. Lær, hvordan man laver hendes lækre tørfiskecreme (opskrift på norsk)!
5. Hvad er dog den lugt?
Det huer nok ikke alle, men i Nord-Norge siger man om tørfiskens særlige lugt (ligesom danske landmænd siger om gylle), at det er lugten af PENGE!
6. Vikingemad
Tørfisk var grunden til, at de opdagelseslystne vikinger kunne overleve i den nordlige kulde og rejse så langt som til Island, Grønland og Amerika længe før Christoffer Columbus.
DNA-tests har påvist, at vikingerne havde tørfisk med sig, når de rejste ud.
Ordet torsk kommer endda fra det oldnordiske ord ”turskr”, som er en sammentrækning af ”turrfiskr” – som er ordet for tørfisk. Ordet skrei, som bruges i Norge om torsk, kommer fra ordet skrida, at vandre.
7. Handel med tørfisk byggede Norge
… og tørfisk var den vigtigste og største eksportvare i næsten 1000 år!
Handlen med tørret fisk finansierede opførslen af mange kystbyer som Bergen og Trondheim og også sidstnævntes smukke domkirke, Nidarosdomen!
8. Sulten efter hoveder
Knuste, tørrede torskehoveder er en vigtig ingrediens i adskillige af Nigerias mest populære retter. Hovederne er meget næringsrige!
9. Tørfiskelandsbyer
Der er mange små og billedskønne fiskerbyer som Nusfjord (på billedet), hvor du kan lære mere om tørfisk. Der er endda et museum dedikeret til tørfisk, Lofoten Tørfiskmuseum, i Å i Lofoten.
10. Hvordan tilbereder man det?
Først og fremmest skal tørfisk opblødes i vand i mange timer. Du kan også købe det opblødt på forhånd i en lokal butik!
Bagefter kan du tilberede det på flere måder, som for eksempel ved at grille det, bage det i ovnen eller endda bruge det som topping på en pizza!
Eller måske foretrækker du det som bacalao (opskrift på norsk)?
Tørfisk serveres på mange forskellige måder på Nord-Norges lækre fiske- og skaldyrsrestauranter (scroll ned for at få anbefalinger).
Tørfisk kan også bruges som dekoration!
Oplev et tørfiske-nirvana på Anitas Sjømat, en meget populær og uformel restaurant i Reine, som også er hjemsted for nogle af de bedste lokale madbutikker i Lofoten.
11. Sprængfyldt med protein
Spis de næringsrige tørfiskeflager, som kan købes i lokale butikker – det er næsten, som om de var chips. Det er den perfekte snack på en vandretur!
PS. Du kan også købe tørfisk til din hund!
12. Tørfisk til jul
I november og december er der tørfisk at finde i hele Norge. Det er hovedingrediensen i ludfisk (opskrift på norsk), en traditionel norsk juleret.
Der er tale om tørfisk. som er opblødt i lud… deraf navnet. (Hvordan, den ide opstod, er fortsat et mysterium!)
I Mexico spiser mange mennesker også tørfisk (eller klipfisk) til jul, men her er der tale om en mere bacalao-agtig variant.
13. Tørfiskeoperaen
I 1432 strandede den italienske handelsmand Pietro Querini på den lille ø Røst i Lofoten. Han købte omkring 60 stykker tørfisk, og da han kom hjem, elskede folk det! I dag er der endda en opera om det!
(I øvrigt er Italien fortsat den største importør af norsk tørfisk).
Et stærkt tip!
Fiskene er meget fotogene.
Men du kan også få et ”uforglemmeligt minde”, hvis du vover dig ind under de dryppende stativer. Den liflige ”duft” kan godt hænge ved hele vejen hjem.
Og husk, at der er tale om madvarer, så undgå at røre fiskene.
Er du parat til et ægte foodie- og fiskeeventyr?
Du kan smage retter med tørfisk hele året rundt i Nord-Norge.
Men hvis du vil have en uforglemmelig oplevelse, skal du rejse dertil i skrei-sæsonen mellem februar og midten af april. Her fanges de friske fisk, og de idylliske norske fiskerlejer som Henningsvær i Lofoten er fyldt med lokalt liv.
Den sexede hemmelighed…
Fang nogle skrei selv! Der findes også en særlig metode, som kan skaffe dig fiskelykke…