Skip to main content

Lad dig friste af den bedste
norske chokolade

Har du nogensinde smagt chokolade med brunost? Eller måske med blåskimmelost fra norske geder?

De dygtigste norske chokolademagere og konditorer er ikke blege for at eksperimentere med råvarer fra den norske natur for at finde nye smage.

For eksempel multebær. De smager godt for sig selv, men skønt sammen med chokolade af høj kvalitet.

Og havsalt, hentet fra verdens stærkeste malstrøm, Saltstraumen.

Hvem elsker ikke blandingen af sødt og salt?

Se hvor du skal tage hen for at finde den bedste norske chokolade.

Din søde tand vil elske dig for det!

Norsk chokolade - en kærlighedshistorie

I 1889 åbnede en chokoladefabrik på Rodeløkka i Oslo. Fabrikken hed Freia, opkaldt efter ejerens kone. I begyndelsen gik forretningen ikke så godt, men efter at have introduceret nordmændene for mælkechokolade i 1906 begyndte salget at tage fart. I 1926 kom der et billede af græssende norske køer på indpakningen, og chokoladen blev markedsført som en måde at få folk til at drikke mere mælk - eller ’spise mere mælk’, som Freia sagde.

Mælkechokolade er stadig meget populært i Norge, og der er mange chokoladeproducenter, der benytter norsk mælk til at fremstille mild og fløjlsblød chokolade, med Freia og Nidar som de førende mærker. Men mere dristige smage er også ved at vinde frem.

Små, lokale producenter laver håndlavet chokolade, og konditorer fremtryller fyldte chokolader, der har taget hele den norske chokoladeindustri til nye højder. Hvem har ikke lyst til at sætte tænderne i chokolade, der ligner små kunstværker?

Tag på tur med chokoladefokus i Norge!

Chokolade i Nord-Norge

”Jeg er udelukkende trænet i Frankrig, så mit fokus er hovedsageligt på de franske teknikker. Men jeg er meget inspireret af norsk kultur, og jeg forsøger at benytte så mange lokale ingredienser som muligt i mine produkter,” siger konditor Craig Alibone.

Craig er blevet trænet af nogle af verdens bedste konditorer, herunder Bruno Montcoudiol, Sébastien Serveurand og Jean-Marc Guillot, på den prestigefule École Nationale Suérieure de Pâtisserie i Yssingeaux, Frankrig.

Han flyttede nordpå efter han blev forelsket i en pige fra Bodø. I 2020 introducerede englænderen den nordnorske by til sine prisvindende chokolader, da han åbnede Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria.

”Min kæreste har familie i Hamarøy, og de har en stor ejendom med masser af bær og frugt. Hver sommer tager vi derud og bruger det vi finder, såsom multebær og blåbær, i vores kager og chokolader,” siger Craig og tilføjer, at han er en stor tilhænger af at bruge årstidens råvarer.

Folk i Bodø er vilde med hans fyldte chokolader med saltkaramel. De små chokoladebidder er dækket af et tyndt, blåt lag med hvide hvirvler, så de ligner Saltstraumen - verdens stærkeste tidevandsstrøm, der ligger lidt uden for byen. Chokoladerne indeholder også arktisk salt, udvundet af saltvandet omkring Saltstraumen.

”Jeg kan godt lige at benytte smage, som folk kender, men som de ikke nødvendigvis forbinder med chokolade. Idéen er at udfordre folks opfattelse af, hvad chokolade er,” siger Craig.

Craig har også nogle mere usædvanlige smage på programmet. Hvad med en chokoladebar, der smager af røget eg? Selvom denne mørke chokoladesmag nok lyder lidt underlig, vandt den faktisk den internationale AoC bronzemedalje i 2019 og er absolut værd at prøve. En anden overraskende smagskombination er chokolade og olivenolie - et fantastisk match!

”Olivenolie passer fortrinligt til chokolade, det giver en utroligt behagelig fornemmelse i munden,” siger Craig.

Mens du alligevel er heroppe nordpå, kan du fortsætte chokoladerundturen med et besøg til øen Dønna ud for Helgelandskysten, hvor Heidis Sjokoladedrøm ligger.

Det er muligvis en af de mindste chokoladebutikker i verden, men absolut et besøg værd! Heidi laver selv alle chokolader i hånden, og byder også på friskbrygget kaffe, lokal rabarberjuice og andet godt fra området. Hvis du gerne vil høre mere om, hvordan man fremstiller chokolade - og se processen med egne øjne - anbefales det at ringe i forvejen.

Fortsæt turen mod syd, til regionen Trøndelag. I den lille landsby Selbu byder Jentene På Tunet på ekstraordinært god chokolade. Smag deres nordlyschokolade, en smukt udseende chokolade med smag af solbær, saltkaramel og mango.

Chokolade ved fjorden

Et andet sted, du ikke må misse, er Geiranger Sjokolade, smukt beliggende i et bådhus ved den UNESCO-beskyttede Geirangerfjord.

Besøgende kan booke en rundvisning på chokoladefabrikken og selv prøve at lave chokolader - samt naturligvis smage på varerne!

Geiranger Sjokolade eksperimenterer med mange spændende smage, herunder en helt særlig norsk favorit, nemlig den søde brunost, der giver chokoladen en karakteristisk karamelsmag. De laver også en chokolade der hedder Kraftkar, opkaldt efter blåskimmelosten af samme navn - en prisvindende norsk ost, der har vundet både World Champion Cheese og Champion of Champions (2016).

Blandt deres andre produkter kan du også finde chokolade med smag af den populære norske akvavit Gammel Opland, og selvfølgelig med lakridssmag (nordmænd elsker lakrids).

En anden chokoladefabrikant, beliggende ved en anden fjord, er Fjåk - den første bønne-til-bar chokolademager i Norge - ved Hardangerfjorden. Deres chokoladebarer med smag af for eksempel vilde svampe, blåbær og rensdyrmos/tyttebær sælges i mange butikker rundt omkring i Fjord Norge. De mest eksotiske smage finder du i deres ’Nordic’ kollektion.

Hvis du er i Stavanger, kan du i centrum finde chokoladefabrikken Chili Chocolate. Inde i butikken kan du også se produktionen, og naturligvis smage på den lækre chokolade! Som navnet antyder, laves her også andre produkter med chili, såsom marmelade og honning.

I Stavanger kan du også besøge Sjokoladepiken, der tilbyder håndlavede chokolader i et hyggeligt miljø.

Den søde smag af det østlige Norge

Længere mod øst i Norge er der også en række glimrende chokoladefabrikker.

I Kvarstad, lidt syd for Lillehammer og lige ved hovedvej E6, ligger Kvarstad Sjokolade, en familieejet virksomhed, der byder på frisk konfekture. Her er også en hyggelig gårdcafé med lokale godter på menuen.

En halv times kørsel fra Kvarstad ligger en anden chokoladebutik, Gjøvik Sjokolade. Her kan du smage lækre, håndlavede chokolader og italiensk gelato-is.

Chokolade i hovedstaden

I hovedstaden Oslo er et besøg hos Pascal et must for alle, der sætter pris på god chokolade, kager og bagværk.

Den berømte norske konditor Pascal har revolutioneret branchen i Norge, og anses for at være en af de bedste konditorer i verden.

Smag de fyldte, hjerteformede chokolader med saltkaramel, eller forkæl dig selv med lidt lækker kransekage.

Mens du er i Oslo, kan du også lægge vejen forbi Mathallen, et rigtigt godt sted for de mere specielle madretter og råvarer. Her kan du finde spændende produkter fra masser af små producenter, herunder smagfuld chokolade.

Stadig lækkersulten? Prøv opskriften på Hotel Bristols berømte varme chokolade, eller besøg hotellet og smag den ægte vare!

På din rejse gennem Norge kan det også anbefales at stoppe op ved en gårdbutik undervejs. Her kan du købe lokalt frugt og grønt, og ofte også håndlavet chokolade og andet sødt.

Find en chokoladebutik

Den norske kogebog (på norsk)

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider