Skip to main content

Vandring til Preikestolen

Vandreturen til Preikestolen, der troner 604 meter over Lysefjorden, er en af de mest berømte fjeldvandringer i Norge. Hvert år stiger interessen for at besøge Preikestolen, og hvert år lægger mere end 300.000 vandrere vejen forbi denne helt specielle klippeformation.

Vandreturen fra Preikestolen Fjellstue er omkring otte kilometer lang. Afsæt mindst fire timer til denne middelkrævende tur. Der er guidede ture dagligt fra april til slutningen af oktober (med forbehold for vejret). Preikestolen kan også ses fra en sightseeingbåd på fjorden. Det er muligt at kombinere vandreturen med et fjordcruise.

Hvis du vil opleve Preikestolen uden alt for mange mennesker må du tidligt op. Start gåturen om natten og oplev en smule magi, når solen står op.

Du kan overnatte på Preikestolen Fjellstue eller på Lilland Hotel. Der er også masser af overnatningsmuligheder i Stavanger, hvorfra du kan tage på bådtur på Lysefjorden.

4 timers vandring

Vandreturen til Preikestolen er i alt otte kilometer lang, og det tager fire timer at nå op til toppen og ned igen. Ruten omfatter stigninger på cirka 500 meter, og nogle steder er stien stejl. Turen har sværhedsgraden medium, og det er en fordel, hvis har en vis erfaring med at vandre i ujævnt terræn, inden man begiver sig ud på den.

Sæson

Vandresæsonen er normalt fra maj til oktober. Preikestolen kan besøges hele året rundt, men i vintersæsonen er det nødvendigt med specielt udstyr - og en guide anbefales. Du kan leje hovedlamper, stegjern og en guide i området. Hvis du beslutter at gå uden guide, er det vigtigt at følge de råd, du får af personalet på parkeringspladsen.

Ture med guide

Hvis du mangler erfaring eller ikke er sikker på, at du kan klare denne rute, vil vi råde dig til at tage med på en guidet tur. En god guide kan sørge for, at en dårlig dag ender med at blive en fantastisk oplevelse.

Sikkerhed undervejs

Hvert år tager frivillige norske redningsfolk ud for at hjælpe nødstedte folk i fjeldene. Derfor er der en række ting, du bør være klar over og forberede dig på, hvis du ikke er en erfaren fjeldvandrer.

Læs mere om sikkerhed på fjeldet, før du tager af sted.

Gør dette:

Indhent oplysninger om længde, varighed og anbefalet fysisk form for den vandretur, du har tænkt dig at tage på.

Tjek vejrforholdene, og følg altid de råd, du får af lokale beboere i fjeldområdet.

Køb eller lej det rette udstyr til din vandretur.

Sørg altid for at have tilstrækkelig mad og drikke samt et ekstra sæt tøj i rygsækken.

Undersøg mulighederne for at tage med på en guidet tur.

Undgå dette:

Lad være med at bruge jeans, træningssko eller andre slags hverdagstøj.

Undgå at starte turen for sent på dagen – ellers risikerer du at skulle vandre i mørke.

Tag aldrig på fjeldvandring, hvis du ikke er i god fysisk form.

Du kan ikke nøjes med at have et kort på din mobile enhed, da der ikke altid er tilstrækkelig mobildækning i fjeldene.

Efterlad intet, herunder affald.

Få gode tips om påklædning og hvad du skal pakke i din rygsæk.


Vejret i fjeldene

Selvom vejrudsigten lover sol og tørvejr, skal du være opmærksom på, at vejret kan ændre sig meget hurtigt. Derfor skal du altid tjekke vejrudsigten, inden du tager på fjeldvandring. Tag ikke af sted hvis meldingerne går på blæst, kraftig regn eller tåge. Få den seneste vejrudsigt på yr.no

Det rigtige vandreudstyr

Pak en 30-liters rygsæk, så du er sikker på at have plads til alt det, du har brug for i de norske fjelde. Kort og kompas, et førstehjælpssæt, en fuldt opladet mobiltelefon og en pandelampe er bare nogle af de ting, vi vil råde dig til at have med i rygsækken. Se videoen med en udførlig pakkeliste længere nede på siden.

Varmt og praktisk tøj 

Som fodtøj anbefales gode vandrestøvler. Dele af ruten til Preikestolen går gennem ujævnt terræn, hvor du får brug for god støtte til fødder og ankler. Der er af og til kraftige vindstød, så tag vind- og vandtæt overtøj på. Din rygsæk bør altid indeholde et ekstra sæt tøj inklusive kasket eller hue, vanter og halstørklæde.

Mad og drikke til hele turen

Sørg altid for at have tilstrækkelige mængder mad og drikke med, når du tager på vandretur. Det er vigtigt, at du har proviant nok til at 'lade op' en del gange undervejs, så du ikke risikerer at løbe tør for energi.

Toiletter

Der er ingen toiletter langs ruten, så sørg for at tisse af inden afgang. Hvis tissetrangen melder sig undervejs, så sørg for at gøre det på dalsiden af stien, langt væk fra bække og vandløb. Tag dit affald med dig.

Sådan kommer du hertil 

Turen starter ved Preikestolen Fjellstue, som du kan komme til i bil eller med båd. Der er også en busservice fra Stavanger. Hvis du kører fra Stavanger, kan du tage færgen fra Stavanger til Tau og derefter køre til Preikestolen Fjellstue via Jørpeland ad Rv. 13. Hvis du kommer fra Sandnes, kan du benytte færgeruten mellem Lauvvik og Oanes og køre derfra op til Preikestolen Fjellstue. Se andre muligheder for transport til Preikestolen her.

Andre vandreruter i området

Der er mange forskellige muligheder for at vandre i området omkring Preikestolen,
og du kan også vælge nemmere ruter.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider