Skip to main content

Dykning og snorkling

Dyk ned i en magisk verden.

Under overfladen i de norske fjorde og have finder du nemlig…

…et helt unikt dyreliv.

Hold udkig efter selvlysende nøgensnegle

…og udforsk anemoneklædte jættegryder, formet af stærke naturkræfter.

For eksempel i Saltstraumen, en af verdens stærkeste tidevandsstrømme, nær Bodø. Dyk altid sammen med en lokal guide.

”Tidevandet i fjordene giver meget bevægelse i vandet, noget som gør at Norge har en helt speciel undervandsnatur og et rigt dyreliv. Tangskove og søanemoner er eksempler på spektakulære naturoplevelser, der er tilgængelige for alle dykkere,” siger Gunnar Midtgaard fra Norges Dykkeforbund.

”I fjorden ud for Trondheim har vi endda koralrev på tilgængelige dybder,” siger Midtgaard.

Koralrevet ligger på blot 39 meters dybde på Tauterryggen i Trondheimsfjorden.

”Det friske, rene vand fra Nordsøen giver derudover god sigtbarhed og bidrager til stor variation i livet langs den norske kyst,” fortsætter Midtgaard.

Er du på det rette sted på det rette tidspunkt, vil du måske blive underholdt af en flok spækhuggere på dit dyk. Chancerne for dette er størst i Nord-Norge.

Du kan leje dykkerudstyr mange steder langs kysten. Lokale dykkerguider kan vise dig de bedste steder at dykke i nærheden.

Kom med på dykning fra båd i det sydlige Norge

…eller hyr en guide, som kan vise dig hvor områdets skibsvrag befinder sig - for eksempel Frankenwald i Gulen i Fjord Norge (på billedet).

”Jeg anbefaler også dykket til Konsul Carl Fisser, et vrag der er tilgængelig for mange dykkere,” siger Midtgaard.

Dette vrag står nærmest ret op og ned på 20-60 meters dybde i Valderøyfjorden nær Ålesund.

”Det kolde vand kan gøre dykningen lidt mere krævende end varmere steder, men det er en del af charmen og samtidig det hele værd,” mener Midtgaard.

Vandtemperaturerne i de norske farvande kan variere mellem 2 og 22 grader, afhængig af årstid og sted.

”Der er et kort vindue, hvor du kan dykke med våddragt. Ellers er det stort set kun tørdragt, der benyttes i Norge,” siger Midtgaard.

Læs mere om Norges mest spændende dykker- og snorkleoplevelser herunder.

Uanset hvor erfaren en dykker du er, finder du altid passende udfordringer i Norge. Tag dit eget udstyr med eller lej det på et af de mange PADI-certificerede dykkercentre langs kysten - de kan også give dig et dykkerkursus. Du kan starte dykkerturen direkte fra land eller tage med en båd ud til et passende sted. At snorkle i de krystalklare vande kan også anbefales!

Her er nogle af de mest kendte og populære steder at snorkle og dykke:

1. Kolde og klare vande i Nord-Norge

Saltstraumen nær Bodø

Cirka 30 minutters kørsel fra Bodø ligger verdens stærkeste tidevandsstrøm, Saltstraumen, der også er et af de bedste steder at dykke i landet. Her kan du se mange forskellige fisk, flagrende tangskove, farverige anemoner og søsnegle, hvis du er heldig.

På grund af den stærke strøm skal du altid dykke sammen med en instruktør, der kender området. At dykke her kræver, at du er meget erfaren. Nybegyndere kan tage med på guidede dykkerture andre steder i nærheden, hvor strømmen ikke er så stærk.

Raftsundet i Nord-Norge

Helt mod nord i det 20 kilometer lange Raftsundet i Nord-Norge ligger skibsvraget D/S Nordstjernen. I september 1954 sank det 76,5 meter lange passagerskib efter at være sejlet ud af kurs. Vraget er et af de mest eftertragtede af slagsen langs kysten, men det er ikke for begyndere, da skibet ligger på cirka 50 meters dybde.

Kilbotn nær Harstad

I Kilboten uden for Harstad venter to andre spændende vrag. Den tyske ubåd U-711 og depotskibet M/S Black Watch, der blev sunket under Operation Judgment i 1945. Dykning til undervandsbåden er kun for øvede, idet den ligger på 44-60 meters dybde. Black Watch er mere tilgængelig, cirka 15-44 meter under overfladen.

Skærgården ud for Harstad er et fantastisk sted at begynde at snorkle eller fridykke.

Skarberget i Tysfjord

Skarberget uden for Narvik er kendt for at være et af de bedste vægdyk i den nordlige del af landet og er særligt populær for natdykning.

Dyk blandt søstjerner og søpindsvin. Hvis du er heldig, kan du også få spækhuggere at se – disse enorme krabater tiltrækkes nemlig af de store mængder sild i fjorden.

Nyksund på Vesterålen

Vesterålen byder på rå natur både til lands og til vands. Det klare, arktiske farvand rundt om fiskerlejet Nyksund byder på store tangskove og et rigt dyreliv under overfladen. Du kan snorkle eller tage med på dykkersafari, enten direkte fra en af de smukke strande eller fra RIB-båd. Her er også flere udbydere af kurser i fridykning.

Lofoten

Med sine dramatiske fjeldtoppe og lange, hvide sandstrande med krystalklart vand er det ikke noget under, at Lofoten tiltrækker turister fra hele verden. Ud over den smukke natur er øgruppen også en spændende vragdykkerdestination. Lidt uden for det lille fiskerleje Reine hviler den norske damper MS Hadsel på den sandede havbund. Det kolde vand sørger for, at vraget stadig er i god stand og derfor et populært dykkermål.

2. Et dykkereldorado i Trøndelag

Dolmsundet og Frohavet ud for Hitra

Talrige dykkereventyr venter i Hitra-området i regionen Trøndelag. Se den smukke natur over overfladen og gå efter helleflynder, pighvar, muslinger og krabber på dit fangstdyk.

På udkig efter flere spændende skibsvrag? MS Kletten på Hitras nordside er et godt bud.

3. Vilde og smukke Fjord Norge

Gulen i Sogn og Fjordane

Der er adskillige undervandsskatte i Fjord Norge. En af topattraktionerne er vraget efter det tyske skib DS Frankenwald, der sank i Sognefjorden i januar 1940.

Vraget er i god stand selv efter mange år på bunden af fjorden, og er endda blevet kåret til Norges smukkeste skibsvrag. Dækket ligger på 24-34 meters dybde. I god sigt kan du se hele vejen til masten og broen, der ligger cirka 40 meter længere væk!

Lyngstøylvatnet i Møre og Romsdal

Søen Lyngstøylvatnet i Ørsta, cirka to timers kørsel fra Ålesund i det vestlige Norge, byder på helt enestående dykkeroplevelser. Denne sø blev dannet i 1908 ved et stenskred, der dæmmede Norangelven og oversvømmede en gård og en lille skov. Det betyder, at du kan tage på skovtur med dykkerdragt på. Stedet er velegnet til begyndere.

Vevangstrømmen i Møre og Romsdal

Der er mange spændende dykkersteder i nærheden af Atlanterhavsvejen på den norske vestkyst. Et af dem er Vevangstrømmen i Hustadvika, cirka 40 minutters kørsel fra Kristiansund. Husk at dykke i selskab med en guide, hvis du vil udforske strømmen. Det anbefales ikke nybegyndere at dykke under forhold, hvor strømmen er stærk.

4. Undervandseventyr i Sørlandet

Vragdyk i Korsvikfjorden

Kysten mellem Kristiansand og Søgne er spækket med spændende vrag og en utrolig fauna. MS Seattle i Korsvikfjorden lidt uden for Kristiansand er et af dem.

Dette fragtskib blev sænket under den tyske invasion i 1940, og hviler i dag på 20-70 meters dybde. Det frarådes at dykke ind i skibet, men man kan betragte det udefra i selskab med en dykkerguide, der kender området.

Læs mere om dykkercentrene i nærheden:

Skottevik i Lillesand

Den varme Golfstrøm står for en helt speciel undervandsverden omkring Skottevik i Lillesand. Her kan du dykke med god sigtbarhed og se spændende flora og fauna. Hvis du har undervandskameraet med, er du kommet til det rette sted. Kom helt tæt på den smukke natur, de farverige fisk samt nogle af de største flyndere og torsk, du nogensinde får at se.

Tregde i Lindesnes

Tregde er beliggende i Sørlandet, cirka ti kilometer øst for Mandal. Det er et paradis for vragdykkere.

Der er omkring 60 vrag i nærheden, hvoraf nogle er meget imponerende.

Hvis du er mere interesseret i naturdyk, kan du prøve Slettingsundet i nærheden. Her kan du dykke blandt læbefisk, hummer og kammuslinger.

Et hav af muligheder

Filtrer din søgning og start planlægningen af din ferie i dag.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider