Skip to main content

Historiske vandreruter

Gå ad traditionelle veje og stier

Gå i kongelige fodspor på Vindhellavegen.

Denne snoede vej er en del af Kongevegen over Filefjell, traditionelt en vigtig forbindelse mellem øst og vest i Norge.

Eller følg i fodsporene på de norske sabotører, der deltog i tungtvandssabotagen i Rjukan under Anden Verdenskrig.

Tag med en guide og hør den dramatiske historie om en af verdens vigtigste sabotageaktioner.

Lær mere på Industriarbeidermuseet i Vemork.

Norge er fuld af gamle veje, der gemmer på gode historier.

På Rallarveien i Narvik kan du vandre langs de gamle anlægsveje der blev benyttet, da Ofotbanen blev bygget i slutningen af 1800-tallet.

Og mellem Oslo og Trondheim kan du følge i pilgrimmenes fodspor på Gudbrandsleden, middelalderens vigtigste pilgrimsvej til Nidarosdomen.

Overnat på traditionelle bondegårde undervejs.

Scroll ned for at læse mere om disse og andre historiske vandreruter, som du kan gå sammen med familien, vennerne - eller alene.

1. Sabotørstien i Rjukan

En af de mest kendte stier fra Anden Verdenskrig er Sabotørstien i Rjukan i Telemark. Her kan du gå i fodsporene på de norske krigshelte og modige sabotører, der krydsede Hardangervidda for at sprænge tungtvandsanlægget i Vemork i luften. Undervejs kommer du forbi informationstavler, men det er ekstra spændende at vandre turen i selskab med en guide, der kan fortælle dig hele den dramatiske historie langs den otte kilometer lange sti. Guiden kan for eksempel vise dig det hus, hvor sabotørerne formentlig sov natten før angrebet.

Når du er i Rjukan kan du også tage kabelbanen op til Hardangervidda, hvor du kan vandre og cykle eller prøve klatreparken. Du kan også vandre op til Gaustatoppen.

Sæson: Hele året

2. Rallarveien, Nord-Norge

Rallarveien er en kulturhistorisk grusvej i Narvik, der løber gennem flot natur fra fjeldene og ned til fjorden. Dette var den vigtigste anlægsvej ved opførelsen af Ofotbanen.

Tag toget fra Narvik til stationen i Katterat eller Bjørnfjell, og gå langs Rallerveien til Rombaksbotn nede ved fjorden. Om sommeren kan du bestille en RIB-båd tilbage til Narvik herfra.

Vandreturen kan også gøres som en såkaldt ”Norge på tvers”-tur med guide. Her starter du med en 42 kilometer lang togtur til Sverigesgrænsen, før du vandrer 15 kilometer tilbage til Rombaksbotn, hvor du bliver hentet med båd eller bus. Det er en fin rundtur, der tager cirka 7,5 timer.

Hver sommer er der i øvrigt folkefestival i Rombaksbotn.

Sæson: Stort set hele året, hvis vejret tillader det

3. Pilgrimsvejene

At vandre langs de ældgamle europæiske pilgrimsruter er blevet meget populært de senere år. Der er pilgrimsveje over hele Norge, og ni af de mest benyttede går under navnet Skt. Olavs-vejene. Disse veje fører alle til Trondheim - der er cirka 3.000 kilometer i alt, men de fleste vælger blot at vælge dele af en rute.

Gudbrandsleden mellem Oslo og Trondheim er den længste og mest populære pilgrimsrute i Norge. Den 643 kilometer lange rute plejede at være den vigtigste vej til Nidarosdomen i middelalderen, så her kommer du til at gå i nogle af de ældste fodspor i landet. Undervejs kan du opleve smuk natur og varierede kulturlandskaber. Du kan overnatte på hyggelige og traditionsrige pilgrimsgårde. Mange vælger bare at vandre dele af ruten, og de fleste starter i Lillehammer.

Sæson: Fra den 1. juni til den 1. september (afhængig af vejret)

4. Kongevegen over Filefjell

Gå på den vej, der traditionelt binder øst og vest sammen. Du bliver måske ikke den første til at krydse Filefjell, til gengæld kommer du til at gå på den første vej hvor folk kunne køre med hestevogn mellem det østlige Norge og det vestlige Norge. Den 100 kilometer lange vandrerute er blevet vedligeholdt i over 200 år, og Kongevegen er blandt de flotteste vejkulturminder i Europa.

Kongevegen over Filefjell begynder i de små landsbyer i Valdres og fører over Filefjell før den ender i de dramatiske fjordlandskaber ved Sognefjorden. Her kommer du for eksempel over den snoede Vindhellavegen, i nærheden af Borgund Stavkirke.

Vandreturen tager 3-6 dage og er omkring 110 kilometer lang.

Sæson: Fra den 1. maj til den 15. oktober

5. Skageflå i Geiranger

Skageflå er en ubeboet fjeldgård beliggende 250 meter over Geirangerfjorden. Den stejle vandrerute tager cirka 45 minutter, og nogle dele kan være meget krævende. Men når du er nået op til gården får du en vidunderlig udsigt, der er alle anstrengelserne værd. Vil du se mere, kan du fortsætte til Homlong. Hele turen tager omkring fem timer.

På turen til Geiranger venter flere eventyr. Tag på bådtur på fjorden og se vandfald, eller prøv aktiviteter som kajakroning, klatring eller gårdbesøg. Vidste du, at Geiranger er et certificeret bæredygtigt rejsemål?

Sæson: Sommer

6. Stølsruta i Valdres

På Stølsruta i Valdresvandrer du gennem et rigt, varieret og historisk kulturlandskab. Ruten fører forbi små bondegårde, over fjelde og gennem skove. På turen kan du overnatte i hyggelige fjeldstuer og hytter. Vandreturen er i alt 67 kilometer lang og tager omkring fem dage at gennemføre. Ruten starter i Tisleidalen og slutter i Vang.

Stølsruta fører gennem et område med spor efter mennesker fra hundredvis af år tilbage. Det er et velbevaret fjeldområde af Valdres, hvor både mennesker og dyr trives. Nogle af de levende sætere serverer brunost og dejlig sæterkost.

Sæson: Fra juni til september

7. Tømmerrenna i Vennesla

Tømmerrenna i Vennesla er en vandretur på dét, der engang var transportvej for tømmer, der skulle fragtes langs Otraelven. På denne tur får du smuk natur på alle sider. Undervejs skal du over hængebroer og gennem snævre tunneller. Det er en sjov og familieegnet tur, der tager cirka fem timer.

Når du alligevel er i Vennesla kan du også stikke snuden forbi Vennesla bibliotek og kulturhus, der har fået masser af international anerkendelse.

Sæson: Stort set hele året, hvis vejret tillader det

8. Barnevandrerstien i Sørlandet

Barnevandrerstien i Sørlandet er en 136 kilometer lang sti der fortæller historien om fattigdom og sult. I 1800-tallet måtte mange familier sende deres ældste børn til de større gårde for at arbejde. Grunden til den stigende fattigdom var sandsynligvis, at befolkningen voksede samtidig med at gårdene blev mindre, hvilket resulterede i færre arbejdspladser.

Stien starter i Kvinesdal og slutter ved Landvik i Grimstad i Sørlandet. Det tager cirka syv dage at gennemføre turen, der er af middel sværhedsgrad. Du kan også vælge at vandre dele af ruten.

Sæson: Forår

9. Dronningruta på Vesterålen

Helt ude ved havet på øen Vesterålen, mellem fiskerlejerne Stø og Nyksund, finder du Dronningruta. Denne gamle færdselsvej blev blandt andet benyttet af jordemødre fra Stø på vej til fødende kvinder i Nyksund. Den fik sit navn efter Dronning Sonja vandrede turen i 1994. Turen blev hurtigt en af hendes favoritture.

Vandreturen kan gøres på to dage. Du kan følge en fem kilometer lang sti langs kysten, eller du kan prøve den mere udfordrende rute på fjeldet. Hvis du vælger begge, bliver ruten i alt 15 kilometer lang, og den vil tage 5-6 timer.

I Stø kan du tage på hvalsafari og sælsafari. Nyksund er en spændende fiskerby med mange gallerier, restauranter og aktiviteter.

Sæson: Fra juni til september

Andre historiske vandreture

I 2015 indgik den norske rigsantikvar og DNT (Den Norske Turistforening) et samarbejde kaldet Historiske Vandreruter, for at øge kendskabet til og brugen af de gamle norske stier og veje. Her har de udvalgt en række spændende og kulturhistoriske ruter over hele landet. Fælles for dem alle er smuk natur og en spændende historie, hvilket gør det ekstra interessant at vandre på dem. Læs mere om dem herunder.

Find de historiske vandreruter

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Planlæg vandreturen

Søg efter vandreruter eller overnatningsmuligheder undervejs over hele landet
Læs mere om vandring.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider