VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Sverd i fjell-monumentet i Hafrsfjord. Kunstner: Fritz Røed
Sverd i fjell, Hafrsfjord.
Photo: Richard Larssen / Visitnorway.com

Top 25 usædvanlige steder i Norge

Campaign
Partner

Den berejste journalist og utrættelige eventyrer Jens A. Riisnæs giver dig fri adgang til sine 25 favoritsteder i Norge. Mange af disse ligger fjernt fra alfarvej.

"Dette er en liste over nogle af de ikke så kendte områder af Norge, der er lige så interessante at besøge som de mere kendte dele. Alle steder har jeg set med egne øjne. Og jeg kunne godt tænke mig at se dem alle igen," siger Riisnæs. Han tilføjer, at Norge i dag drager fordel af at være en smeltedigel af moderne teknologi blandet med elementer af fortiden helt tilbage til stenalderen.

"Helt fra turismens spæde dage har Norge været blandt verdens topdestinationer," forklarer Riisnæs. "Med hensyn til naturen har vi ikke mange konkurrenter, og intet andet land har så mange gamle kulturminder i så spektakulær en natur. Vi har fjordene, sommerlyset, nordlyset, Golfstrømmen og markante forskelle mellem årstiderne, som man ikke ser magen til andre steder i verden. Samerne deler traditionelt året op i otte sæsoner. Selv synes jeg jo, at vi har mindst 12," siger Riisnæs.

"Landet er på mange måder som et levende museum, med fri adgang for alle. Og det passer jo meget godt på tidens rejsetendens, at man søger de autentiske oplevelser der hvor man er. Men alligevel er en ferie i Norge mere om at komme i kontakt med nye ting end at slippe væk fra det gamle. Norge er et perfekt rejsemål for bevidste, moderne rejsende," siger Riisnæs. Han understreger, at Norge har et usædvanligt veludviklet offentligt transportsystem, fordi nordmændene traditionelt har slået sig ned i selv de fjerneste afkroge. Det er med til at gøre rejsen endnu mere magisk.

"Det norske køkken har også udviklet sig positivt i de senere år. De norske kokke har altid draget fordel af at have adgang til friske og lokaldyrkede råvarer. Men nu har de også den rette viden om hvordan man kan udnytte dem til retter af højeste internationale standard."

Det sydlige og østlige Norge

 • På eksotiske afveje i Setesdalen

 • Fra Tovdal til Åraksbø – det skovrige og bakkede landskab i det sydlige Norge på sit smukkeste. Tovdal er et af de smukkeste og mest varierede skov- og lavområder i det sydlige Norge. Du kan leje en kano i Hillestad. Eller gå til fods fra Dale via Rjukan vandfald, Stuvestøyl, Videstøyl, langs Juvasstrømmen og tværs over Skuggefjell, ned til Åraksbø i Setesdal, hjemsted for en af Norges ældste træbygninger (Haugeburet fra år 1219). Det er en af de skønneste vandreture i Sørlandet.

 • Velmundens kanoparadis

 • Velmunden/Fjorda er Østlandets padleparadis, mellem søerne Randsfjord og Sperillen. Her kan familiens yngste lege indianere i et nærmest uberørt landskab af øer og søer, med utallige kanoruter at udforske, 400 meter over havets overflade. Er du kulturhistorisk interesseret kan du besøge gamle finske bosættelser, et minde om indvandringen af finner grundet hungersnøden i Finland for over 400 år siden.

 • På cykel fra Mandal til Hafrsfjord

 • Denne vejstrækning er en del af Nordsøvejen, der med sine 6.000 kilometer er verdens længste afmærkede cykelrute. Den går fra Shetlands-øerne går turen via Orkney-øerne til Skotland, England, Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Her er et smukt og varieret kulturlandskab. Den 250 kilometer lange strækning mellem Mandal via Lindesnes og Lista, Hauge og Egersund til Hafrsfjord anses som det bedste stykke af Nordsøvejen.

 • Oscarsborg Fæstning: militærhistorie i Oslofjorden

 • På en skøn ø midt i det smalleste stykke af Oslofjorden ligger et interessant monument for Norges militærhistorie. Fra denne fæstning blev der ved daggry den 9. april 1940 affyret kanoner og torpedoer mod den store tyske krydser Blücher. Skibet sank, og den norske konge og regering vandt nok tid til at flygte mod nord og videre til London, hvorfra deres kamp mod nazisterne fortsatte.

 • Det syd-norske øhav

 • Det syd-norske øhav fra Ryvingen Fyrtårn til øen Jomfruland består af tusindvis af øer og skær i alle størrelser. De mange glatte klippestrande er meget populære blandt sommerens soldyrkere. Det er også et fabelagtigt område for kajakpadling, både for nybegyndere og øvede. Nogle øer er så afskærmede fra det åbne hav, at en tur i kano også sagtens lader sig gøre.

 • Femundsmarka - utæmmet ødemark

 • En ødemark nær den svenske grænse, vildere og barskere end Velmunden – et alternativ til Yukon i Alaska. Sammen med Gutulia Nationalpark samt Töfsingdalen i Sverige udgør Femundsmarka en af de mest karakteristiske højfjeldsbiotoper i Skandinavien. Den kendte botaniker Carl von Linné udforskede området i 1734, og på sine rejser stødte han på falkonerer.

 • Rjukan og industrihistorie

 • Den dramatiske Rjukandal, med vandfald der længe er blevet udnyttet til vandkraft i store kraftværker, repræsenterer Norge som en moderne industrination. Norsk Industriarbejdermuseum på Vemork Kraftværk i Rjukan har udstillinger om, hvordan vandfaldene i området er blevet tæmmet. Denne udnyttelse af naturens kræfter har været en grundsten i forvandlingen af Norge, der er gået fra at være et samfund af fattige fiskere og bønder til et rigt industrisamfund i løbet af ganske få generationer.

 • Den historiske Telemarkskanal

 • En tur på Telemarkskanalen, fra Henrik Ibsens fødeby Skien ved kysten til Dalen i de vest-telemarkske fjelde, er en rejse gennem tid og sted. I løbet af få timer sejles du via klassiske slusekamre fra en af Norges største industribyer, Porsgrunn/Skien i 0 meters højde, helt op til Dalen ved Bandak-søen. I nærheden ligger Morgedal (også kendt som 'skienes vugge'), Nutheim art hotel i Flatdal samt indgangen til Hardangervidda fjeldplateu (via Møsvatn). Læs mere om Telemark.

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Det vestlige Norge og fjordene

 • Fjorddalene til Trollheimen og Dovre

 • Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen – en række dale, der alle strækker sig fra havet og helt op til højfjeldene Trollheimen og Dovre. Her er fantastiske vandre- og klatremuligheder, men også fine veje til cykling og kørsel i bil. Prøv for eksempel den nye grusvej fra Eikesdalen via Aursjøen til Litjadalen og den lille landsby Sundalsøra.

 • Fra toppen af Hardangervidda og ned til fjorden

 • Hårteigen og Husedalen samt Munketrappene. En af de mange fantastiske vandreture med både fjord og fjeld. Fra Eidfjord, længst inde i Hardangerfjorden, og op gennem den vilde og smukke Hjølodal til fjeldhytterne Viveli, Hedlo og Hadlaskard. Via fjeldtoppen Hårteigen (Hardangerviddas mest kendte vartegn og højeste punkt) fortsættes der til hytterne Torehytte og Stavali. Derfra går turen ned gennem en af Norges smukkeste dale, Husedalen med de tre store, men vidt forskellige, vandfald.

 • Længst inde i Sognefjorden

 • Lustrafjorden med Norges klatrecenter i Turtagrø og Hurrangane-fjeldene, med Veitastrond og Jostedalen 'skjult' bag Jostedalsbreen. I området ligger også Urnes Stavkirke, Norges ældste af slagsen, beliggende idyllisk midt på et næs i Lustrafjorden. Her får du det bedste af Sognefjorden, med tilhørende muligheder for friluftsliv mellem fjord og gletsjer. Læs mere om Sognefjorden.

 • Skudeneshavn, Norges bedst bevarede sejlskibsby

 • Skudeneshavn er den kystby i Norge, der har haft mest succes med at bevare sine hvide træhuse og -bygninger. Byens storhedstid var i 1800-tallet, hvor der fra byen foregik en del udenrigshandel. Mere end 200 intakte træbygninger fra 1850erne er blevet restaureret og vedligeholdes stadig af deres stolte ejere, hvoraf mange kommer fra Stavanger – en kort færgetur væk.

 • En gåtur tværs over Ålfotbreen og Nordfjord

 • Vingen er det største helleristnings-område i Norden og beliggende nær Norges største havklippe, Hornelen (860 meter over havets overflade). Denne vandretur går hele vejen ned til Hyefjorden og er en ganske typisk repræsentant for Norges varierede vandremuligheder i fjordlandskab og fjelde. Turen går blandt andet over Ålfotbreen, Norges vestligste gletsjer via fjeldhytterne i Blåbrebu og Gjegnabu. Det er Norges vådeste område – her regner det 10 gange mere end i Bergen. En guidet tur på gletsjerne kan ikke anbefales højt nok.

 • Lysefjorden med Preikestolen, Kjeragbolten og Lysebotn

 • Lysefjorden er sandsynligvis Norges mest fotograferede fjord, ikke mindst på grund af klippeformationerne Preikestolen og Kjeragbolten, et af verdens førende rejsemål for base jumpers. Den mest fascinerende landevej og færgerute mellem Stavanger og Kristiansand fører via hårnålesving ned til Lysefjorden. Læs mere om Ryfylke.

   

 • Surfernes paradis: Stadtlandet og Vågsøy (Nordfjord)

 • Et surferparadis, med Norges ældste klosterruin og tre fyrtårne åbne for overnatning i nærheden. Hoddevika har ry for at være en af verdens mest eksotiske surfingdestinationer. På øen Vågsør kan du overnatte i tre fyrtårne: Hendanes, Kråkenes eller Skogsnes, alle med spektakulære panoramaudsigter.

 • Ø-hop på Sognefjordens nordkyst

 • Solund-øerne og Værlandet – hvis der er et sted i Norge, hvor ordet ø-hop virkelig giver mening, må det være her. Området er ufatteligt flot og her er mange små samfund, hvilket gør det let at rejse rundt ved hjælp af både i rutefart. Entusiastiske kajakpadlere fra hele verden har længe kendt dette ø-paradis i Sognefjorden. Om sommeren må de dog konkurrere om pladsen på fjorden med mange andre både.

  Trøndelag

 • UNESCO-beskyttede Røros og omegn

 • En mineby på højfjeldet. I området ligger en af Europas rigeste kobberårer, der har skabt stor velstand. Også i København - det var nemlig her det meste af kobberet endte, som tag på mange af de kendte bygninger (for eksempel Børsen). Selve Røros er formentligt den eneste mineby i verden bygget stort set udelukkende i træ. Læs mere om Røros.

 • Nidarosdomen fra middelalderen

 • Denne enorme katedral var et af de vigtigste pilgrimsmål i middelalderen, på højde med Santiago de Compostela i Spanien. I forbindelse med reformationen blev katedralen frataget meget af dens interiør og kunstskatte. Det er klart den største katedral langt fra Rom, og selve bygningen indtager en helt speciel plads mellem de europæiske katedraler. Læs mere om Trondheim.

  Det nordlige Norge

 • På grænsen til Rusland

 • Området nær grænsen til Rusland, med dets kirker (Oscar II's Kapell i Grense Jakobselv, protestantkirken og Sankt Georgs Kapell i Neiden) og den finsk-norske fiskerby Bugøynes. Se også grænsevejen mellem Bjørnevatn og Øvre Pasvik Nationalpark samt Treriksrøysa-varden hvor Norge, Sverige og Finland mødes. Der er spændende naturoplevelser at få i Ytre Jarfjord, hvor du kan tage på kongekrabbesafari.

 • Det yderste Lofoten – Reine, Sørvågen, Å, Værøy og Røst

 • En unik blanding af betagende landskab, formet gennem tusindvis af år af områdets fiskere, og moderne bekvemmelighed. Her finder du ikke bare spændende kunstgallerier, men også frisk chili, ingefær og hvidløg. Læs mere om Lofoten.

 • De specielle øer Træna og Myken

 • Disse øriger ligger langt ude i havet. Her er fisk, en hip festival med kultstatus på Træna, og du kan overnatte i et fyrtårn på Myken. Øerne har været beboede i mere end 6.000 år, og de er rige på kulturarv og ældgamle monumenter. Der er også en moderne succeshistorie: lakseopdræt i Nord-Norge startede på Træna.

 • Det klassiske fiskerleje Gjesvær

 • En klassisk Finnmark-fiskerlandsby med tre vidt forskellige fugleklipper (Stappane) ikke langt derfra, med blandt andet Norges største koloni af søpapegøjer – over 350.000 af slagsen. Et vartegn for sejlende i århundreder. Norges nordligste skærgård med mere end 100 øer og holme, og også det nordligste punkt omtalt i Snorre´s sagaer om de nordiske konger.

 • Eventyr i vildmarken - Lyngen

 • 'Havets alper' – et godt sted at nyde naturen på både traditionel vis og på nye måder. Fiskeri, jagt og klassisk klatring samt ekstremskiløb, dykning eller hang-gliding. Lyngsalperne er et af verdens vildeste landskaber, med en etableret plads på verdenskortet over ekstreme ødemarker.

 • Opdag den ukendte Vistenfjord

 • 'Den ukendte fjord' på Helgelandskysten mellem de berømte Vega-øer og fjeldene De Syv Søstre. Her er en af Nordeuropas mest varierede naturbiotoper, med spor efter jagt og fiskeri der går 9.000 år tilbage i tiden. Der er beboede områder ikke blot ved fjordens munding, men også i Bønå, hvor en fåreavler/fisker og familie driver et ødemarkscenter med forskellige udendørs aktiviteter.

 • Fiskerlejet Hamn i Senja

 • Hamn i Senja er en malerisk fiskerlandsby med industrihistorie. Her blev der indført elektricitet så tidligt som i år 1882, leveret af et af verdens to første vandkraftværker, bygget til de lokale nikkelminer. Dette gamle fiskerleje er et godt udgangspunkt for udforskning af øen Senja.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen