Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Sverd i fjell, Hafrsfjord Sverd i fjell, Hafrsfjord
Sverd i fjell, Hafrsfjord.
Photo: Richard Larssen/visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Den berejste journalist og utrættelige eventyrer Jens A. Riisnæs giver dig fri adgang til sine 25 favoritsteder i Norge, mange af dem fjernt fra alfarvej.

”Dette er en liste over nogle af de ikke så kendte områder af Norge, der er lige så interessante at besøge som de mere kendte dele. Alle steder har jeg set med egne øjne. Og jeg kunne godt tænke mig at se dem alle igen”, siger Riisnæs og tilføjer, at Norge i dag drager fordel af at være en smeltedigel af moderne teknologi blandet med elementer af fortiden helt tilbage til stenalderen.

”Helt fra turismens spæde dage har Norge været blandt verdens topdestinationer”, forklarer Riisnæs. ”Med hensyn til naturen har vi ikke mange konkurrenter, og intet andet land har så mange gamle kulturminder i så spektakulær en natur. Vi har fjordene, sommerlyset, nordlyset, Golfstrømmen og markante forskelle mellem årstiderne, som man ikke ser magen til andre steder i verden. Samerne deler traditionelt året op i otte sæsoner. Selv synes jeg jo, at vi har mindst 12”, siger Riisnæs.

”Landet er på mange måder som et levende museum, med fri adgang for alle. Og det passer jo meget godt på tidens rejsetendens, at man søger de autentiske oplevelser der hvor man er. Men alligevel er en ferie i Norge mere om at komme i kontakt med nye ting end at slippe væk fra det gamle. Norge er et perfekt rejsemål for bevidste, moderne rejsende”, siger Riisnæs. Han understreger, at Norge har et usædvanligt veludviklet offentligt transportsystem, fordi nordmændene traditionelt har slået sig ned i selv de fjerneste afkroge – og det er med til at gøre rejsen endnu mere magisk.

Jens A. Riisnæs

”Det norske køkken har også udviklet sig positivt i de senere år. De norske kokke har altid draget fordel af at have adgang til friske og lokaldyrkede råvarer, men nu har de også den rette viden om hvordan man kan udnytte dem til retter af højeste internationale standard”.

 

Det sydlige og østlige Norge

På eksotiske afveje i Setesdalen

Fra Tovdal til Åraksbø – det skovrige og bakkede landskab i det sydlige Norge på sit smukkeste. Tovdal er et af de smukkeste og mest varierede skov- og lavområder i det sydlige Norge. Du kan leje en kano i Hillestad. Turen fra Dale via Rjukan vandfald, Stuvestøyl, Videstøyl, langs Juvasstrømmen, tværs over Skuggefjell og ned til Åraksbø i Setesdal, hjemsted for en af Norges ældste træbygninger (Haugeburet fra år 1219), er en af de skønneste vandreture i Sørlandet.

Velmundens kanoparadis

Velmunden/Fjorda er Østlandets padleparadis, mellem søerne Randsfjord og Sperillen. Her kan familiens yngste lege indianere i et nærmest uberørt landskab af øer og søer, med utallige kanoruter at udforske, 400 meter over havets overflade. Er du kulturhistorisk interesseret kan du besøge gamle finske bosættelser, et minde om indvandringen af finner grundet hungersnøden i Finland for over 400 år siden.

På cykel fra Mandal til Hafrsfjord

Denne vejstrækning er en del af Nordsøvejen, der med sine 6.000 kilometer er verdens længste afmærkede cykelrute (fra Shetlands-øerne går turen via Orkney-øerne til Skotland, England, Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge). Her er et smukt og varieret kulturlandskab, og den 250 kilometer lange strækning mellem Mandal via Lindesnes og Lista, Hauge og Egersund til Hafrsfjord anses som det bedste stykke af Nordsøvejen.

Oscarsborg Fæstning: militærhistorie i Oslofjorden

På en skøn ø midt i det smalleste stykke af Oslofjorden ligger et interessant monument for Norges militærhistorie. Fra denne fæstning blev der ved daggry den 9. april 1940 affyret kanoner og torpedoer mod den store tyske krydser Blücher. Skibet sank, og den norske konge og regering vandt nok tid til at flygte mod nord og videre til London, hvorfra deres kamp mod nazisterne fortsatte.

Setesdal

Setesdal.
Photo: Anders Martinsen (c) Visit Sørlandet AS

Det syd-norske øhav

Det syd-norske øhav fra Ryvingen Fyrtårn til øen Jomfruland består af tusindvis af øer og skær i alle størrelser, og de mange glatte klippestrande er meget populære blandt sommerens soldyrkere. Det er også et fabelagtigt område for kajakpadling, både for nybegyndere og øvede. Nogle øer er så afskærmede fra det åbne hav, at en tur i kano også sagtens lader sig gøre.

Femundsmarka - utæmmet ødemark

En ødemark nær den svenske grænse, vildere og barskere end Velmunden – et alternativ til Yukon i Alaska. Sammen med Gutulia Nationalpark samt Töfsingdalen i Sverige udgør Femundsmarka en af de mest karakteristiske højfjeldsbiotoper i Skandinavien. Den kendte botaniker Carl von Linné udforskede området i 1734, og på sine rejser stødte han på falkonerer.

Rjukan og industrihistorie

Den dramatiske Rjukandal, med vandfald der længe er blevet udnyttet til vandkraft i store kraftværker, repræsenterer Norge som en moderne industrination. Norsk Industriarbejdermuseum på Vemork Kraftværk i Rjukan har udstillinger om, hvordan vandfaldene i området er blevet tæmmet. Denne udnyttelse af naturens kræfter har været en grundsten i forvandlingen af Norge, der er gået fra at være et samfund af fattige fiskere og bønder til et rigt industrisamfund i løbet af ganske få generationer.

 

Den historiske Telemarkskanal

En tur på Telemarkskanalen, fra Henrik Ibsens fødeby Skien ved kysten til Dalen i de vest-telemarkske fjelde, er en rejse gennem tid og sted. I løbet af få timer sejles du via klassiske slusekamre fra en af Norges største industribyer, Porsgrunn/Skien i 0 meters højde, helt op til Dalen ved Bandak-søen. I nærheden ligger Morgedal (også kendt som ”skienes vugge”), Nutheim art hotel i Flatdal samt indgangen til Hardangervidda fjeldplateu (via Møsvatn). Læs mere om Telemark.

Rivingen Lighthouse by Grimstad, Southern Norway

Ryvingen lighthouse

Rivingen Lighthouse by Grimstad, Southern Norway.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com

 

Det vestlige Norge og fjordene

Fjorddalene til Trollheimen og Dovre

Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen – en række dale, der alle strækker sig fra havet og helt op til højfjeldene Trollheimen og Dovre. Her er fantastiske vandre- og klatremuligheder, men også fine veje til cykling og kørsel i bil, for eksempel den nye grusvej fra Eikesdalen via Aursjøen til Litjadalen og den lille landsby Sundalsøra.

Fra toppen af Hardangervidda og ned til fjorden

Hårteigen og Husedalen samt Munketrappene. En af de mange fantastiske vandreture med både fjord og fjeld. Fra Eidfjord, længst inde i Hardangerfjorden, og op gennem den vilde og smukke Hjølodal til fjeldhytterne Viveli, Hedlo og Hadlaskard, via fjeldtoppen Hårteigen (Hardangerviddas mest kendte vartegn og højeste punkt) til hytterne Torehytte og Stavali. Derfra går turen ned gennem en af Norges smukkeste dale, Husedalen med de tre store, men vidt forskellige, vandfald.

Længst inde i Sognefjorden

Lustrafjorden med Norges klatrecenter i Turtagrø og Hurrangane-fjeldene, med Veitastrond og Jostedalen ”skjult” bag Jostedalsbreen. I området ligger også Urnes Stavkirke, Norges ældste af slagsen, beliggende idyllisk midt på et næs i Lustrafjorden. Her får du det bedste af Sognefjorden, med tilhørende muligheder for friluftsliv mellem fjord og gletsjer. Læs mere om Sognefjorden.

Skudeneshavn, Norges bedst bevarede sejlskibsby

Skudeneshavn er den kystby i Norge, der har haft mest succes med at bevare sine hvide træhuse og -bygninger. Byens storhedstid var i 1800-tallet, hvor der fra byen foregik en del udenrigshandel. Mere end 200 intakte træbygninger fra 1850erne er blevet restaureret og vedligeholdes stadig af deres stolte ejere, hvoraf mange kommer fra Stavanger – en kort færgetur væk.

Selje, Nordfjord.
Photo: Thomas Bickhardt / Bickfoto

Tværs over Ålfotbreen og Nordfjord

Vandreturen fra Vingen, det største helleristnings-område i Norden (nær Norges største fugleklippe, Hornelen, 860 meter), op gennem karakteristisk geologi fra Devonperioden, tværs over gletsjeren Ålfotbreen og via fjeldhytterne i Blåbrebu og Gjegnabu hele vejen ned til Hyefjorden, er en af de flotteste vandreture i verden – ligesom dusinvis af andre vandreture i Norge, der fører dig fra kysten og fjordene over de høje fjelde og gletsjere, også er det. Det er Norges vådeste område – her regner det 10 gange mere end i Bergen. En guidet tur på gletsjerne kan ikke anbefales højt nok.

Lysefjorden med Preikestolen, Kjeragbolten og Lysebotn

Sammen med Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er Lysefjorden nok Norges mest fotograferede fjord, ikke mindst på grund af klippeformationen Preikestolen og Kjeragbolten, et af verdens førende rejsemål for base jumpers. Den mest fascinerende landevej og færgerute mellem Stavanger og Kristiansand fører via hårnålesving ned til Lysefjorden. 

Læs mere om Ryfylke.

From Svaene, approaching Store Skagastølsting, Hurungane

Hurungane

From Svaene, approaching Store Skagastølsting, Hurungane.
Photo: Håvard Myklebust/visitnorway.com

Surfernes paradis: Stadtlandet og Vågsøy (Nordfjord)

Et surferparadis, med Norges ældste klosterruin og tre fyrtårne åbne for overnatning i nærheden. Hoddevika har ry for at være en af verdens mest eksotiske surfingdestinationer. På øen Vågsør kan du overnatte i tre fyrtårne: Hendanes, Kråkenes eller Skogsnes, alle med spektakulære panoramaudsigter.

Ø-hop på Sognefjordens nordkyst

Solund-øerne og Værlandet – hvis der er et sted i Norge, hvor ordet ø-hop virkelig giver mening, må det være her. Området er ufatteligt flot og her er mange små samfund, hvilket gør det let at rejse rundt ved hjælp af både i rutefart. Men en tur i havkajak er bedst! Entusiastiske kajakpadlere fra hele verden har længe kendt dette ø-paradis i Sognefjorden. Om sommeren må de dog konkurrere om pladsen på fjorden med mange andre både.

Trondheim

Nidarosdomen, Trondheim

Trondheim.
Photo: Øyvind Blomstereng

Det midterste Norge (Trøndelag)

UNESCO-beskyttede Røros og omegn

En mineby på højfjeldet. I området ligger en af Europas rigeste kobberårer, der har skabt stor velstand, særligt i København – det var nemlig her, det meste af kobberet endte, som tag på mange af de kendte bygninger (for eksempel Børsen og dens berømte dragespir). Selve Røros er formentligt den eneste mineby i verden bygget stort set udelukkende i træ. Læs mere om Røros.

Nidarosdomen fra middelalderen

Denne enorme katedral var et af de vigtigste pilgrimsmål i middelalderen, på højde med Santiago de Compostela i Spanien. I forbindelse med reformationen blev katedralen frataget meget af dens interiør og kunstskatte. Det er klart den største katedral langt fra Rom, og selve bygningen indtager en helt speciel plads mellem de europæiske katedraler. Læs mere om Trondheim.

Horse and sleigh at Røros

Røros

Horse and sleigh at Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com

 

Det nordlige Norge

På grænsen til Rusland

Området nær grænsen til Rusland, med dets kirker (Oscar II´s Kapell i Grense Jakobselv, protestantkirken og Sankt Georgs Kapell i Neiden), den finsk-norske fiskerby Bugøynes, grænsevejen mellem søen Bjørnevatn og Øvre Pasvik Nationalpark, samt Treriksrøysa-varden hvor Norge, Sverige og Finland mødes. Der er spændende naturoplevelser at få i Ytre Jarfjord, hvor du kan tage på kongekrabbesafari.

Det yderste Lofoten – Reine, Sørvågen, Å, Værøy og Røst

En unik blanding af betagende landskab, formet gennem tusindvis af år af områdets fiskere, og moderne bekvemmelighed. Her finder du ikke bare spændende kunstgallerier, men også frisk chili, ingefær og hvidløg.

Læs mere om Lofoten.

Det klassiske fiskerleje Gjesvær

En klassisk Finnmark-fiskerlandsby med tre vidt forskellige fugleklipper (Stappane) ikke langt derfra, med blandt andet Norges største koloni af søpapegøjer – over 350.000 af slagsen. Et vartegn for sejlende i århundreder. Norges nordligste skærgård med mere end 100 øer og holme, og også det nordligste punkt omtalt i Snorre´s sagaer om de nordiske konger.

De specielle øer Træna og Myken

Disse øriger ligger langt ude i havet. Her er fisk, en hip festival med kultstatus på Træna, og du kan overnatte i et fyrtårn på Myken. Øerne har været beboede i mere end 6.000 år, og de er rige på kulturarv og ældgamle monumenter – men der er også en moderne succeshistorie: lakseopdræt i Nord-Norge startede på Træna.

Gjesværstappan

Puffins at Gjesværstappan Nesting Cliffs, Nordkapp.
Photo: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Eventyr i vildmarken - Lyngen

”Havets alper” – et godt sted at nyde naturen på både traditionel vis og på nye måder. Fiskeri, jagt og klassisk klatring samt ekstremskiløb, dykning eller hang-gliding. Lyngsalperne er et af verdens vildeste landskaber, med en etableret plads på verdenskortet over ekstreme ødemarker.

Fiskerlejet Hamn i Senja

Hamn i Senja er en malerisk fiskerlandsby med industrihistorie. Her blev der indført elektricitet så tidligt som i år 1882, leveret af et af verdens to første vandkraftværker, bygget til de lokale nikkelminer. Dette gamle fiskerleje er et godt udgangspunkt for udforskning af øen Senja.

Opdag den ukendte Vistenfjord

”Den ukendte fjord” på Helgelandskysten mellem de berømte Vega-øer og fjeldene De Syv Søstre. Her er en af Nordeuropas mest varierede naturbiotoper, med spor efter jagt og fiskeri der går 9.000 år tilbage i tiden. Der er beboede områder ikke blot ved fjordens munding, men også i Bønå, hvor en fåreavler/fisker og familie driver et ødemarkscenter med forskellige udendørs aktiviteter.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad