Rejs elektrisk

Elektriske fakta

Salget af elektriske cykler i Norge er eksploderet og er nu et af Europas største markeder i forhold til befolkningstal. Det ventes at stige yderligere.

Èn ud af tre nye solgte biler er elektriske, og tusindvis af nordmænd er på ventelisten til at erhverve sig en elbil. Kortet over ladestationer siges at være et af de mest komplette i verden.

Offentlig transport er populært, ifølge Norges statistiske bureau. I forhold til 2010 er antallet af ture med sporvogn og tunnelbane steget med 46 millioner, der er 55 millioner flere busrejser og 16 millioner flere togrejser. I samme periode har antal ture med bil været stabilt.

Adskillige el- og hybridfærger samt mindre krydstogtsskibe er på vej.

Norge er blandt de førende i verden når det kommer til elektriske biler og cykler. Flere og flere elektriske færger kommer også til, og hvis du regner de elektriske tog med, er det ganske let at elektrificere det meste af sin rejse i landet. Nyd en stille, jævn og elektrisk ferie.

Når dine venner spørger ind til din rejse til Norge, kan du ganske simpelt svare:

"Den var… elektrisk."

"Elektrisk?"

"Ja. Elektrisk, fra start til slut."

Dette ene, energiladede ord kan faktisk opsummere hele opholdet i Norge. Du kan cykle på en elektrisk cykel, ofte på nyanlagte cykelstier, tage et elektrisk drevet tog til fjordene, hvor du kan hoppe om bord en elektrisk færge eller et elektrisk krydstogtskib og nyde turen uden en brummende dieselmotor. Senere kan du leje en elbil og køre på de stejle, snoede veje i fjeldene – og på toppen lade både dig selv og bilen op.

Elektrisk transport giver intet udslip af skadelige partikler, og det forstyrrer ikke den norske natur med lyd eller forurening. Du kan nyde vandfaldenes naturlige buldren uden forstyrrende elementer.

Fremtiden er elektrisk

"Dette fartøj er batteridrevet, og det eneste du kan høre er propellen, der snurrer rundt nede i vandet," siger John Nauckhoff. Han er kaptajn på den ny færge Future of the Fjords, der sejler på Nærøyfjorden mellem Gudvangen og Flåm.

Dette lille krydstogtskibs prisvindende design har ikke plads til biler. Til gengæld kan du tage din cykel med hele året rundt.

Future of the Fjords er verdens første 100 procent elektriske fartøj lavet af lette kulfibermaterialer. Søsterskibet, Vision of the Fjords, var verdens første hybridskib af sin slags, da hun blev søsat tilbage i 2016.

Begge skibe blev bygget på Brødrene Aas skibsværft i fjordbyen Hyen, beliggende i en Nordfjordens arme. Værftets patenterede byggeteknik eksporteres til Kina og andre lande.

Andre virksomheder er også en del af den elektriske revolution. Med sin hybridelektriske både fokuserer Brim Explorer både på passagerkomfort og minimal indflydelse på miljøet, mens Havila Kystruten satser på klimavenlige løsninger i deres flåde af avancerede skibe, der sejler langs en af verdens flotteste kystlinjer. Intet skib i verden har en større batteripakke!

Mange turister oplever fjordene med en skræddersyet Norge i en nøddeskal-rundtur, der også kan inkludere et fjordcruise.

"Mange passagerer har fortalt mig, at dette er deres livs rejse."

Vision of the fjords

Elcykler til alle

Flere og flere steder udlejer enten almindelige cykler eller elcykler, så du let kan komme rundt i byens gader eller i den nærliggende natur.

Selvom Norge med sine høje fjelde og kuperede terræn umiddelbart ligner en destination for erfarne cykelryttere, kan naturen nydes på cykel af alle - ikke mindst i sadlen på en elektrisk cykel! Nye cykelstier åbner hele tiden. Planlæg din cykelferie og oplev Norge på den tohjulede.

Et glimrende område at udforske på jernhesten er moskusoksens rige, Dovrefjell. Lej en elcykel og kør af sted på de mange stier i fjeldene. Måske får du et glimt af et af de mægtige dyr!

Elektriske fakta

Salget af elektriske cykler i Norge er eksploderet og er nu et af Europas største markeder i forhold til befolkningstal. Det ventes at stige yderligere.

Èn ud af tre nye solgte biler er elektriske, og tusindvis af nordmænd er på ventelisten til at erhverve sig en elbil. Kortet over ladestationer siges at være et af de mest komplette i verden.

Offentlig transport er populært, ifølge Norges statistiske bureau. I forhold til 2010 er antallet af ture med sporvogn og tunnelbane steget med 46 millioner, der er 55 millioner flere busrejser og 16 millioner flere togrejser. I samme periode har antal ture med bil været stabilt.

Adskillige el- og hybridfærger samt mindre krydstogtsskibe er på vej.

Bæredygtighed og ansvarlig rejse i Norge

Tag ikke andet end billeder og behold kun minderne

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes foretrukne tidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte naturen rigtigt.

Nordmændene prøver altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover.

Læs mere om ansvarlig rejse i Norge.

Planlæg turen med Entur

Brug vores kort over flyafgange til at finde direkte fly til Norge.

Entur er en rejseapp, der hjælper dig med at planlægge turen rundt i Norge med bus, tog, metro, båd og fly. Hvis du ved hvor du er og hvor du skal hen, finder Entur den hurtigste og letteste vej, uanset om du er på Lindesnes eller på Nordkap. Du kan i de fleste tilfælde også købe billetter ved hjælp af Entur (det er lettest via deres app). 

Download Entur.

Oplev Norge med offentlig transport

Norge offentlige trafik bliver også mere og mere elektrisk - både, busser, sporvogne, tog og færger. Stig om bord på et fuldt ud elektrisk tog og se nogle af de smukkeste landskaber i verden.

I Norges tre største byer, Oslo, Bergen og Trondheim, tager elektriske sporvogne dig med rundt i byen. Hovedstaden Oslo har et veludviklet netværk af sporvogne og tunnelbaner, der zigzagger sig vej gennem byen og endda helt op til ski- og vandreområderne i de omkringliggende fjelde og skove.

Så længe du har en gyldig billet til dig selv i lommen kan du endda tage cyklen med i tunnelbanen, undtaget i myldretiden.

Sidst men ikke mindst kan du selvfølgelig rejse på nogle af verdens mest spektakulære jernbaner. De elektriske tog kører forbi nogle af landets mest seværdige landskaber, gennem 733 tunneller og over 2.577 broer. Og ja, der er wifi i toget. De norske busselskaber kører over alt i landet.

Elbilernes hovedstad

Nordmændene er seriøse, når det handler om at skifte til elektriske biler. Der er elbiler over alt! Over halvdelen af alle nye solgte biler er nu elektriske.

Målet er, at alle nye norske biler skal være såkaldte nuludslipsbiler (el eller brint) inden 2025. En lang række fordele blev derfor lovmæssigt vedtaget for at få folk til at vælge det mere miljøvenlige alternativ: Fritag for moms og engangsafgift, billigere betalingsveje, parkering og færgebilletter samt lov til at bruge busbanerne.

Det er let at leje en elbil hos de fleste udlejningsfirmaer. Med over 17.000 ladestandere og 3.300 hurtigladere over hele landet er der absolut ingen grund til at have rækkeviddeangst!

Annonce: Se priser og muligheder hos Auto Europe og Rent-A-Wreck, hvor der er elbiler til fornuftige priser.

Mere e-sjov i vente

Dette var blot nogle eksempler på, hvordan man i hele Norge bevæger sig fremad på elektrisk manér. De lokale turistkontorer kan vise endnu flere eksempler på, hvordan man kan rejse miljøbevidst i Norge.

Turisme har mange positive sider, men byder også på udfordringer. Vil du være en mere ansvarlig turist og besøge rejsemål, der aktivt arbejder for at minimere turismens negative effekter og samtidig styrker de positive? Så er Norge et oplagt rejsemål!

Rejs bedre

Tag toget

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Find miljøcertificerede rejsetilbud

Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Opdag mere

Senest besøgte sider