Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Future of the fjords
Future of the fjords.
Photo: Visit Flåm

muteplay/pauseplay/pause

En elektrisk sommer

Elcykler og elbiler vinder frem i Norge, og elektriske færger sættes i vandet som aldrig før. De stadigt flere elektriske og miljøvenlige transportmidler gør din rejse både grønnere og skønnere.

Når dine venner spørger ind til din rejse til Norge, kan du ganske simpelt svare:

"Den var… elektrisk."

"Elektrisk?"

"Ja. Elektrisk, fra start til slut."

Dette ene, energiladede ord kan faktisk opsummere hele opholdet i Norge. Du kan cykle på en elektrisk cykel, ofte på nyanlagte cykelstier, tage et elektrisk drevet tog til fjordene, hvor du kan hoppe om bord en elektrisk færge eller et elektrisk krydstogtskib. Derefter er det bare at nyde turen uden en brummende dieselmotor. Senere kan du leje en elbil og køre på de stejle, snoede veje i fjeldene – og på toppen lade både dig selv og bilen op.

Elektrisk transport giver intet udslip af skadelige partikler, og det forstyrrer ikke den norske natur med lyd eller forurening. Du kan nyde vandfaldenes naturlige bulder uden forstyrrende elementer.

Elektrificeringen af Norge

"Dette fartøj er batteridrevet, og det eneste du kan høre er propellen, der snurrer rundt nede i vandet," siger John Nauckhoff. Han er kaptajn på den ny færge Future of the Fjords, der sejler på Nærøyfjorden mellem Gudvangen og Flåm.

Dette lille krydstogtskibs prisvindende design har ikke plads til biler. Til gengæld kan du tage din cykel med hele året rundt.

Future of the Fjords er verdens første 100 procent elektriske fartøj lavet af lette kulfibermaterialer. Søsterskibet, Vision of the Fjords, var verdens første hybridskib af sin slags, da hun blev søsat tilbage i 2016.

Vision of the Fjords
The ship Vision of the Fjords.
Photo: Sverre Hjørnevik / Flåm AS

Designet og fremstillet i Norge

"Jeg er stolt af at have været med i både udviklings- og byggefasen," siger kaptajn Nauckhoff. "Mange passagerer har fortalt mig, at dette er deres livs rejse."

Begge fartøjer er blevet bygget lokalt, på Brødrene Aas skibsværft i fjordbyen Hyen, beliggende i en af Nordfjordens forgreninger. Værftets patenterede byggeteknik eksporteres til Kina og andre lande.

Future of the Fjords er måske nok et prestigeprojekt, men det er langt fra det eneste nye og elektriske transportinitiativ i landet.

"Mange passagerer har fortalt mig, at dette er deres livs rejse."

Flere og flere hoteller og andre steder, der fokuserer på miljøbevidste rejsende, udlejer enten almindelige cykler eller elcykler, så du let kan komme rundt i byens gader eller i den nærliggende natur.

Tag cyklen, sporvognen eller toget

Hotel Aak i Åndalsnes, en lille by der kalder sig selv 'Norges tindehovedstad', er bare ét af mange steder i landet, der udlejer e-cykler med eller uden guidede ture i de omgivende landskaber. Den elektriske motor gør det meste af arbejdet undervejs, forbi landemærker som Rauma-elven eller Trollveggen. Og ikke mindst grad når turen går op ad den stejle og snoede fjeldvej Trollstigen.

I Bergen kan du stige om bord Fløibanen, en kabelbane der har været elektrisk drevet siden den åbnede i 1918. Den 850 meter lange tur tager cirka otte minutter, og banen er et populært transportmiddel blandt de lokale samt en af Bergens største turistattraktioner.

Bergen har også sine egne sporvogne. Bybanen transporterer dig fra centrum til lufthavnen på 45 minutter, takket være spor der kun sjældent forstyrres af anden trafik.

Two cyclists on a rainy Trollstigen road, Fjord Norway
Trollstigen.
Photo: Hotel Aak

Elektriske tips til det midterste Norge

Trondheim, Norges tredje største by og beliggende midt i landet, kan stolt fremvise verdens nordligste sporvognssystem. Linjen hedder Gråkallbanen, og den bringer dig hurtigt og let fra den historiske bykerne omkring Nidarosdomen og ud til Trondheims mere luftige forstæder.

Hovedstaden Oslo har et veludviklet netværk af sporvogne og tunnelbaner, der zigzagger sig vej gennem byen og endda helt op til ski- og vandreområderne i de omkringliggende fjelde og skove. I Oslo indvies der herudover ofte nye cykelstier.

Så længe du har en gyldig billet til dig selv i lommen kan du endda tage cyklen med i tunnelbanen, undtaget i myldretiden.

Sidst men ikke mindst kan du selvfølgelig rejse på nogle af verdens mest spektakulære jernbaner. De elektriske tog kører forbi nogle af landets mest seværdige landskaber, gennem 733 tunneller og over 2.577 broer, med op mod 160 kilometer i timen. Og ja, der er wifi i toget.

Mere e-sjov i vente

Dette var blot nogle eksempler på, hvordan man i hele Norge bevæger sig fremad på elektrisk manér. De lokale turistkontorer kan vise endnu flere eksempler på, hvordan man kan rejse miljøvenligt i Norge.

"Mit motto er at arbejde med smukke ting som jeg holder af, og Future of the Fjords er uden tvivl netop det," siger kaptajn John Nauckhoff.

"Udsigten over fjordlandskaberne fra den elektriske færge er skøn, uanset hvilken tid på året det er, eller om det regner eller sner. Husk – man får ikke regnbuen at se, hvis solen skinner hele dagen."

Oplevelsen er altid elektrisk, så at sige.

Bæredygtighed i Norge

Tag ikke andet end billeder og behold kun minderne

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes foretrukne tidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte ødemarken rigtigt.

Nordmændene prøver altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover.

Læs mere om bæredygtighed i Norge.

Planlæg turen med Entur

Entur er en rejseapp, der hjælper dig med at planlægge turen rundt i Norge med bus, tog, metro, båd og fly. Hvis du ved hvor du er og hvor du skal hen, finder Entur den hurtigste og letteste vej, uanset om du er på Lindesnes eller på Nordkap. Du kan i de fleste tilfælde også købe billetter ved hjælp af Entur (det er lettest via deres app). 

Download Entur fra AppStore eller Google Play.

Grøn inspiration

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Find miljøvenlige rejsemåder

Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen