Skip to main content

Oplev fantastisk natur, nordlys eller midnatssol (afhængig af årstid) i Nord-Norge på en uforglemmelig rundtur med tog, bus, færge og ekspresbåd. Her er fire turforslag til en dejlig ferie.

I Nord-Norge kan du ikke forvente, at der kommer en bus hver 10. minut. Nogle steder er der kun én bus eller båd om dagen, eller måske endda kun et par enkelte om ugen!

Men planlægger du rejsen gennem Nord-Norges vilde og smukke natur nøje er det fuldt muligt at få et rigtigt eventyr med spektakulære udsigter. Indtil for nyligt var søvejen den vigtigste færdselsåre heroppe. Der er stadig mange øsamfund uden broforbindelse til fastlandet. På en del bilfærger (men ikke alle) er der gratis adgang, hvis du er til fods.

Du kan tage toget hele vejen fra Oslo eller Trondheim til Bodø. Størstedelen af passagertrafikken på land finder dog sted med bus, mens en lang række ekspresbåde og færger står for transporten over vand. Hurtigruten og Havila Kystruten sejler langs kysten mellem Bergen og Kirkenes, og det er muligt for passagererne at stige af og på fra havn til havn undervejs.

Det anbefales at bruge en rejseplanlægger

Ruter og køreplaner ændres en gang i mellem, og der kan være stor variation i ruter om sommeren, i skoleferier og på helligdage. Det anbefales derfor at benytte den norske app og rejseplanlægger Entur, når du planlægger rejsen. Husk at skrive de præcise datoer!

Vigtige knudepunkter for offentlig transport

Bodø, Harstad/Narvik og Tromsø er de største trafikknudepunkter, alle med gode flyforbindelser til resten af Norge og enkelte udenrigsfly. Mindre byer som Alta, Kirkenes og Bardufoss har også mange daglige flyafgange til andre steder i Norge. Derudover er der en lang række flyvepladser spredt i regionen, ofte serviceret af det norske luftfartsselskab Widerøe.

NB! Tiderne angivet for turene herunder er baseret på den hurtigst mulige forbindelse. Andre ture kan tage væsentligt længere tid.

1. Nordland og Helgeland 

Trondheim - Bodø

Mange mener, at Helgeland er den smukkeste del af Norge. Rundturen starter i Trondheim med en scenisk togtur til Bodø om bord Nordlandsbanen. Det er Norges længste jernbane, og den eneste der krydser polarcirklen. På den 729 kilometer lange rute mellem Trondheim og Bodø kan du slappe af og nyde 10 timer med betagende landskaber uden for vinduet. Nattoget på strækningen anbefales som en af verdens bedste togture af Lonely Planet. Der er to daglige afgange fra Trondheim. Bestil i god tid, hvis du vil have en sovekupé.

Bodø - Helgelandskysten - Sandnessjøen

Stig af toget i Bodø og find ud af, hvad denne lille metropol har at byde på. Se for eksempel de lokales insidertips til en lang weekend, eller fyld hele ugen med sjove aktiviteter, god mad og naturoplevelser ud over det sædvanlige i det omkringliggende område Salten.

Bagefter kan du tage hurtigbåden Nordlandsekspressen (NEX1) fra Bodø mod syd, i retning af Sandnessjøen. På denne tur ned langs Helgelandskysten kan du hoppe af og på som du lyster. Der er masser af øer og små lokalsamfund undervejs, som ikke kan besøges ved hjælp af en bil.

Bådturen tager cirka fem timer - eller fem dage, hvis du vil. Det er lidt ligesom Interrail, bare med båd! Besøg spændende øer som Træna, whiskyøen Myken og lundefugleøen Lovund. Du kan slippe lidt væk fra hverdagen på Arctic Hideaway i Fleinvær, samt besøge øerne Rødøy, Støtt eller Bolga.

Bemærk, at NEX1 ikke anløber alle de nævnte øer. Det er nødvendigt at skifte til en anden båd for at komme ud til nogle af dem.

Du kan tage turen i begge retninger, fra Bodø til Sandnessjøen eller omvendt. Nordlandsekspressen sejler hele året rundt. Om sommeren er der ekstra afgange, og der sejles mere hyppigt mellem de mindre øer.

Rejsetip: Vi anbefaler at anskaffe Travel Pass Nordland for en uge med ubegrænset adgang til ekspresbåde, færger og busser i Nordland til en fornuftig pris. Rejseplanlæggeren Reis Nordland er både praktisk og opdateret. Vær opmærksom på, at enkelte både kun sejler ”på signal” og at du derfor skal ringe og fortælle båden, at du ønsker at tage til eller fra en af de mindre havne.

Sandnessjøen – Trondheim

I Sandnessjøen bør du tage vandreturen op til De Syv Søstre, en af Norges mest spektakulære fjeldkæder. Det anbefales også at leje en cykel og udforske de omkringliggende øer, for eksempel Dønna og Herøy. For kultur- og arkitekturinteresserede er et besøg på Petter Dass-museet i Alstadhaug et must. Museet og omgivelserne viser århundreder af nord-norsk kultur- og arkitekturhistorie.

Fra Sandnessjøen kan du flyve til Oslo med Widerøe eller tage bussen til Mo i Rana eller Mosjøen, hvor du kan hoppe på Nordlandsbanen tilbage til Trondheim (toget stopper ved lufthaven i Værnes) eller Bodø.

Du kan også tage med bus (3 timer) eller ekspresbåd (2 timer) fra Sandnessjøen til Brønnøysund. Her kan du udforske Torghatten, et fjeld med hul igennem, og tage ud til de nærliggende Vega-øer, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste på grund af det helt unikke samspil mellem edderfugle og øboere.

Det er også let at udforske vidunderne langs vejen sydpå via Kystriksveien, kåret som en af verdens smukkeste rejseruter! Mulighederne er mange: Cykel, lejebil eller lokalbus.

Rejsetip: Widerøe tilbyder Fly and Bike, hvor du kan afhente en cykel i én lufthavn og aflevere den i en anden (udvalgte lufthavne i Norge). Book en cykel i Helgeland og Bodø her.

2. Fra fjord til fjeld i Nordland og Troms

Bodø og Salten - Lofoten

Ud over Bodø er der masser at se og gøre i den omkringliggende region, Salten. Tjek nogle af de bedste ting at gøre i området - gå især ikke glip af en tur til den enorme gletsjer Svartisen eller en RIB-tur til verdens stærkeste malstrøm, Saltstraumen.

Fra Bodø kan du sejle med Nordlandsekspressen (NEX2) til Svolvær på Lofoten, en tur der tager cirka fire timer. Undervejs kan du stige af i smukke Helnessund og Steigen (1 time fra Bodø, overnat for eksempel i de eventyrlige hytter på Manshausen) eller Skutvik på Hamarøy (cirka 2,5 timer fra Bodø), hvor Tranøy, Hamarøyskaftet og Hamsunsenteret er hovedattraktionerne (kan nås med bus). Fra Skutvik kan du også tage bilfærge til Skrova/Svolvær på Lofoten om sommeren. Denne færge er gratis for gående passagerer. Disse mindre kendte perler byder på flotte fjelde, kridhvide sandstrande og azurblåt vand.

Omvej: Tag bilfærgen mellem Bodø og Moskenes, helt yderst på Lofoten, hvor der er busforbindelse til resten af Lofoten-øerne og hele vejen til Narvik. Nogle færgeruter sejler helt ud til Røst og Værøy - to øer længere ude i havet, der bestemt også er et besøg værd!

Genvej: Hvis du ønsker en kortere tur, kan du flyve direkte fra Svolvær eller Sortland på Lofoten til Harstad eller Narvik eller Harstad/Narvik Lufthavn Evenes.

Lofoten - Vesterålen - Senja

Fra Svolvær på Lofoten kan du tage bussen til ’den blå by’ Sortland på Vesterålen-øerne (cirka 2 timer og 15 minutter). Vesterålen byder på helt fantastiske oplevelser, hvis du er til vandring, fiskeri og dyreliv. Lokale busser forbinder Sortland med resten af regionen.

Tag bussen til Andenes (2 timer) og kom med på en hval- eller lundefuglsafari. Hvis du fascineres af det ydre rum og nordlyset, er et besøg på Spaceship Aurora et must.

Om sommeren kan du fortsætte med færge fra Andenes til Gryllefjord på Senja (cirka 1 time og 40 minutter), Norges andenstørste ø og et sandt paradis for udendørs rekreation. Måske får du øje på en hval i løbet af overfarten!

Fra Gryllefjord kan du tage en lokalbus videre til Hamn, øens største resort. Her er en afslappende atmosfære og et væld af udendørs aktiviteter at give sig i kast med.

Den lokale bus kører også videre til trafikknudepunktet Finnsnes, hvor der er daglige afgange til Tromsø med bus (2 timer og 15 minutter) og båd (1 time og 15 minutter), samt busser til den nærliggende lufthavn i Bardufoss, hvor der er gode indenrigsforbindelser.

Senja - Tromsø - Narvik - Bodø

Brug et par dage i den arktiske hovedstad Tromsø, smag på den arktiske mad, oplev samekulturen og gå en tur under midnatssolen om sommeren eller nordlyset om vinteren.

Du kan ende din rundtur ved at flyve tilbage fra Tromsø, eller du kan forlænge den med en 3,5 timers bustur til Narvik, hvor der er togforbindelse til Sverige via den historiske jernbane Ofotbanen.

Bagefter kan du flyve tilbage fra Harstad/Narvik Lufthavn Evenes eller afslutte rundturen med en 6 timer og 15 minutter lang bustur tilbage til Bodø.

3. Tromsø - Nordkap

Tromsø - Lyngen - Alta

Den arktiske triangel! Udgangspunktet for denne tur er den arktiske hovedby, Tromsø. Se de lokales insidertips til en lang weekend i den største by i Nord-Norge. Du kan også begynde i Alta, to timer med fly fra hovedstaden Oslo.

Hvis du rejser med bus fra Tromsø til Alta (6 timer og 30 minutter, én daglig afgang), kan du stå af i Lyngen, hvor der findes noget af verdens bedste terræn for offpiste-skiløb og vandring. Lyngenfjord-regionen er også en af Norges bedste områder for mountainbiking.

Spekulerer du over, hvordan det er at bo i det arktiske? Alta ligger lige midt i det hele. Byen har været mødested for urfolk siden stenalderen og er et oplagt sted at komme lidt tættere på samekulturen. Overnat i en lavvu, et traditionelt samisk telt, under nordlyset eller midnatssolen.

En af de største attraktioner i Alta er de mange tusind helleristninger, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, i Hjemmeluft. En anden unik oplevelse er Sorrisniva Igloo Hotel. Rejser du om sommeren? Sorrisniva har også en luksuriøs vildmarkshytte! Trasti & Trine er et oplagt valg for dig, der sætter pris på god mad. Du kan også prøve hundeslæde, fiskeri og vandring i dette område.

Besøg Nordeuropas største kløft, Alta Canyon, på tættest mulige måde om bord en elvebåd.

Alta - Nordkap

Den sceniske bustur (som regel tilgængelig mellem 1. maj og 30. september) mellem Alta og Nordkap tager 4 timer og 20 minutter. Hold godt øje undervejs - det er ikke usædvanligt, at bussen bliver nødt til at stoppe for krydsende rensdyr!

Ruten slynger sig forbi den lille by Honningsvåg, hvor der er flere overnatningsmuligheder, cirka 40 minutter før den endelige destination; Nordkap. Du befinder dig nu (stort set) på Europas nordligste punkt! Nordkapklippen er 307 meter høj, med et fald direkte ned i havet. Lige i nærheden ligger Europas største fugleklippe, Gjesværstappan, hvor tusindvis af lundefugle, suler og skarver samles.

Honningsvåg - Hammerfest - Tromsø

Honningsvåg er indgangsporten til Nordkap, og både Hurtigruten og Havila Kystruten anløber den lille havn her. Denne lille, charmerende by har butikker og enestående arktiske madoplevelser.

Du kan fortsætte tilbage til Tromsø via Hammerfest (verdens nordligste by) enten med bus (cirka 3 timer og 15 minutter) eller om bord Hurtigruten eller Havila (5 timer fra Hammerfest). To populære fjeldvandreture, der giver dig fantastiske panoramaudsigter, er den snoede sti op til Salen, bare 15 minutters gang fra centrum, og stien op til Tyven.

Hammerfests hovedattraktion er Gjenrejsningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms. Udstillingen viser de dramatiske begivenheder under Anden Verdenskrig med tvangsevakuering, ødelæggelse, og efterfølgende genopbygning.

Fra Hammerfest kan du tage ekspresbåden tilbage til Alta (1 time og 40 minutter) og derfra med fly til Tromsø. Alternativt kan du tage med bus (10 timer og 15 minutter) eller sejle med Hurtigruten eller Havila (11 timer) tilbage til Tromsø.

Rejsetip: Med Sommerbilletten kan du rejse så meget du vil i syv dage på alle busser og både i Finnmark og Troms for NOK 990. Billetten kan købes i appen Troms Billett og i appen Snelandia Mobillett.

4. Det nordøstlige hjørne af Norge

Kirkenes - Sør-Varanger

Kirkenes er udgangspunktet for denne rundtur langt mod nordøst - en del af Norge kendetegnet ved sin helt særegne natur. Flyv til Kirkenes - der er adskillige daglige afgange fra Oslo, Alta og Tromsø - eller sejl hele vejen derop om bord Hurtigruten eller Havila. Kirkenes er den nordligste endestation for disse skibe, der anløber en række andre havne i regionen.

Kirkenes er derfor det perfekte sted at få arktiske oplevelser for livet - ture under midnatssolen eller nordlyset, hundeslædekørsel, kongekrabbesafari og meget mere. Du kan også checke ind på det unikke sne- og ishotel Snowhotel Kirkenes.

Hvis du er historieinteresseret, bør du besøge Grenselandmuseet. Udstillingerne her formidler historien om bosætning, immigration, minedrift og krig i grænselandet mellem Norge, Finland og Rusland gennem tiderne.

Kirkenes er centrum for det sydlige Varanger. En af de mest populære udflugter går til Øvre Pasvik Nationalpark i Pasvikdalen, cirka 100 kilometer syd for Kirkenes. Du kan nå frem til parken med en lokalbus eller ved at deltage på en guidet tur.

Kirkenes - Vardø - Vadsø

Drømmer du om at besøge Norges østligste by? Den letteste vej mellem Kirkenes og Vardø på Varanger-halvøen er enten med Hurtigruten (3 timer og 15 minutter) eller med bus (cirka 4 timer og 20 minutter) langs den spektakulære nationale turistvej Varanger. Om sommeren kan du cykle ruten, der er relativt let men lang.

Vardø er kendt for sin street art, årlige sneboldkamp, fiskeri og midnatssol. Vidste du, at den største heksejagt i Norge fandt sted i Vardø i det 17. århundrede? 91 mennesker blev fundet skyldige i heksekunst og brændt på bålet ved Steilneset. I dag kan du besøge et mindesmærke, Heksemonumentet, og høre mere om dette mørke kapitel i den norske historie. Besøg også Vardøhus Festning, verdens nordligste fæstning og Norges østligste grænsepost.

Vardø er også kendt som et af verdens bedste steder at observere arktiske fuglearter. Øen Hornøya lige uden for byen er hjem for over 100 forskellige arter, heriblandt omkring 7.500 lundefugle.

Bussen til Vardø kører gennem byen Vadsø og den gemte perle Ekkerøy, et fiskerleje med fine sandstrande og fugleskjul samt hjem for en stor koloni af mågefugle. Varangerhalvøya Nationalpark er et friluftsparadis, med gode jagt- og fiskerimuligheder i det varierede vandreterræn. Den 19 kilometer lange vandretur i Nattfjelldalenkan anbefales.

Turen tilbage til Kirkenes kan foregå med bus eller om bord Hurtigruten eller Havila.

Rejsetip: Med Sommerbilletten kan du rejse så meget du vil i syv dage på alle busser og både i Finnmark og Troms for NOK 990. Billetten kan købes i appen Troms Billett og i appen Snelandia Mobillett.

Bemærk! Tjek altid køreplanerne grundigt, før rejsen og undervejs. Visit Norway er ikke ansvarlige for ændringer i ruter og tidsplaner.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider