Skip to main content

En runde golf ved midnatstid

Nord for polarcirklen kan du spille golf midt om natten, med solen i øjnene. Hvis du da kan hulle dig vågen... Original engelsk tekst: Julie Nordby Egeland

Sving løs hele natten lang

"Hovsa," siger den nordnorske golfamatør Geir Johnsen, idet han ser sin golfbold lande i noget højt tang. "Her skal man altså passe lidt mere på med sine sving," siger han og ryster på hovedet. Og han har ret. Vi er på golfbanen uden for Bodø, langt ude på stranden med udsigt til den massive Lofotenvæg i horisonten. Geir nærmer sig tredje hul, mens en enlig fiskekutter sejler forbi.

Der er ikke råd til fejlslag herude – bolden kan let ryge i vandet, ind i skoven eller ramme en intetanende and i hovedet. "Det er prisen man må betale, når man spiller i den uberørte norske natur," siger han. 

Magisk lys og mystiske grave

Klokken er ét om natten, og vi spiller golf. Solen kaster lange skygger over banen, og Johnsen prøver med endnu et put på tredje. Der er et varmt lys, og pludselig er greenen ikke længere bare grøn. Den har forvandlet sig til et eventyragtigt græslandskab.

"Det er helt sikkert magisk. Man må se det med egne øjne, for det er svært at beskrive," siger Jens Kristian Hansen, en rutineret golfspiller. Men han prøver alligevel: "Glem alt det, du troede du vidste. Når man spiller golf under midnatssolen får man en intens følelse af udelukkende at befinde i nuet."

Med tanke på den magiske atmosfære er det nok ikke noget tilfælde, at gamle gravhøje også præger golfbanen – for eksempel lige ved siden af hul fire. "Så hvis du pludselig fornemmer noget unaturligt kunne det meget vel være et gammelt vikingespøgelse," griner Hansen.

Oppe hele natten

På den nordlige halvkugle hælder Jorden mod solen om sommeren og skaber dermed fænomenet 'midnatssol'. Omvendt er vintrene lange og mørke, om end oplyst af årstidens helt eget magiske lys, nordlyset. Om vinteren er der ikke mange besøgende på golfbanen. Men om sommeren udnyttes dagslyset til sit fulde og der er adgang hele døgnet rundt. Med mange dele af den karakteristiske nordnorske natur lige ved siden af – den lange kystlinje med de spredte fiskerlejer og de forrevne fjelde – er en runde golf heroppe en ret speciel oplevelse.

Banen på Lofoten-øerne ligger på sandklitter, direkte ud mod det åbne hav. På fastlandets kyst ligger Bodø Golfpark, mens man i Narvik kan spille golf med fjeldene ved Ofotfjorden som tilskuere. Også i Tromsø er der en golfbane i første række fra havet.

"At kunne spille golf midt i naturen og midt om natten er specielt for Nord-Norge," siger Geir Johnsen. Han er ikke bare amatørgolfspiller, men også chef for Nordland Fylkekommune. "Når du spiller golf er du både aktiv og social, samtidig med at du nyder naturen. Det hjælper til at holde naturen levende og værdsat i det moderne samfund."

Se havørne

De nordnorske greens er fulde af liv på mere end én måde. De fleste baner er omgivet af et rigt dyreliv. Du kan putte, mens en bæver eller en odder kigger nysgerrigt på, eller misse dit drive på grund af et mågeskrig nede fra stranden. "På vestsiden af hul fem og seks springer der tit rådyr forbi," siger Johnsen. Og det er ikke kun på banen, at man kan håbe på at opleve en 'eagle'. Kig op, og du kan være heldig at se havørne.

"Vi prøver vores bedste for at bevare både dyreliv og kulturarv på vores baner. Vikingegravene ligger midt på fairwayen, og vi har set ællinger i vores klubhus. Heroppe går golfspillet hånd i hånd med både natur og tradition," siger Johnsen, mens han drømmer om de lange sommernætter ude på greenen. "Og midnatssolen gør det hele ekstra specielt og enestående. Det er et bevis på, at golf i Nord-Norge er for alle, ikke bare de erfarne spillere."

Fordi vintrene heroppe er så lange er det kun naturligt, at de lokale griber de lyse sommernætter med begge hænder. Hvis du kan holde dig vågen, kan du også lige nå 18 huller mere inden morgenmaden.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider