Skip to main content

At bade i guld

At padle i kajak i de nordnorske områder ved midnatstid er måske det tætteste man kommer på at bade i guld. Original engelsk tekst: Julie Nordby Egeland

Det er stille. Helt stille. Det er midt om natten, og vi padler ud for Helgelandskysten. Idet vores kajakker glider sagte over fjorden kan vi se den enorme Svartisen, den andenstørste gletsjer i Norge, foran os. Nær disse tusindvis af tons af is padler vi os vej gennem skærgårdens labyrintagtige landskab.

Når midnatssolen titter frem spejler den sig i det krystalklare vand, og et varmt, gyldent lys spredes over overfladen. "Man padler faktisk lige ind i solen," siger Anne Maria Leune, der er kajakinstruktør.

”Det er ligesom at tage et bad i guld.”
– Anne Maria Leune

Behov for stilhed

Måden, hvorpå en kajak lydløst bryder vandet, roligt glidende fremad i takt med dine åreslag, kan være ret hypnotiserende. Det gælder naturligvis også hvis du padler på søer og elve. Men oplevelsen, der vil tatovere sig på nethinden for altid, er turen på de nordnorske havvande under midnatssolens lys.

Man kunne godt forledes til at tro, at høje bølger og frygt for at falde i vandet ville være distraherende faktorer. Men om natten er farvandene nord for polarcirklen nærmest helt stille. De eneste bølger er dem, du selv laver. "Hvis du padler midt om natten er der kun få skibe og forstyrrende lyde fra land. Her er fuldstændigt roligt," siger Leune.

Den erfarne instruktør ved Rocks & Rivers er overbevist om, at kajakpadling ved midnatstid har en terapeutisk effekt.

"Nu om dage er der larm og støj uanset hvor man tager hen, alle har musik i høretelefonerne når de går ind i en butik. Der er behov for en dybere stilhed. Vi nordboere dyrker denne stilhed, og det har vi gjort generation efter generation ude på havet," forklarer Leune.

Med havet i blodet

Sporene fra disse generationer ses tydeligt fra kajakken. Du kan få øje på gamle fiskerlejer på kysten – karakteristiske træbebyggelser i klare farver. I hundredvis af år blev tørfisk herfra eksporteret til hele Europa via Hanseforbundets kontor i Bergen, i bytte for korn og andre fornødenheder. Hvert år eksporterer Norge fisk for milliarder af kroner, til det europæiske fastland og hele verden.

Set i det lys har evnen til at kunne klare sig på havet – og til at kunne leve af det – altid været livsvigtigt for nord-nordmændene. "I 1950erne boede der en ung knægt på øen Bolvær. Han roede hver dag halvanden kilometer over det bølgende hav, bare for at komme til og fra skole," siger Bjørn Erik Jansen, der er kajakguide i Brønnøysund. "At bruge vores hænder på havet – det er i vores blod. Det har ført til velstand, og til en særlig livsmåde som vi stadig tager godt vare på."

Tæt på naturen

På din padletur under midnatssolen finder du hurtigt ud af, at en lille kajak kan give en stor oplevelse. For mens vandet kan være helt fladt, kan man ikke sige det samme om omgivelserne. På de fleste guidede ture kommer man forbi omskiftelige og kuperede landskaber.

En af ruterne, ved Engavågen cirka to timer fra Bodø, lader dig udforske de spidse Meløy-øers mange underværker. "Starten går i en rolig bugt, hvor du kan lære kajakken at kende. Så flyder du forbi små holme, skær og fjeldtoppe på op imod 600 meter, alt sammen lagt i blød af midnatssolen," siger Anne Maria Leune.

"Fra kajakken kan du se skjulte perler, du ellers ikke ville have adgang til. Kajakken er en måde for os nordboere at komme så tæt på naturen som muligt, og vi ønsker at vore besøgende skal opleve dette også."

Er dette ikke nok, findes der mange ture, der opfordrer til at tage videre på opdagelse på egen hånd. Hvorfor ikke gøre kajakturen til en campingtur også? Du kan frit fiske, meditere eller tage på jagt efter det perfekte billede af midnatssolen. Det er naturligvis frivilligt, om du vil sove om natten.

Nysgerrige marsvin

Vær ikke bange for at blive ladt alene ude på det åbne hav, også selvom det er efter midnat. En eller to vågne gæster vil sikkert ledsage dig. "Marsvinene er nysgerrige og ivrige efter at kigge nærmere på padlerne," siger Leune og griner. De små tandhvaler ligner næsten delfiner, bortset fra de kortere næb.

Hvis du er mere interesseret i livet over havet, kommer du på Engavågen-ruten også forbi en ørnerede. "Du kan padle helt ind under reden. Det er ret fedt," siger Leune.

For en nordbo er der ingen tvivl om, at en tur i kajakken er den bedste måde at opleve midnatssolens klare stråler. "I kajakken oplever man midnatssolen på en fuldstændigt anderledes måde."

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Kano- og kajakpadling i Nord-Norge

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Senest besøgte sider