Skip to main content

Landlig idyl ved Mjøsa:

Dejlige bondegårdsoplevelser

Nyd morgenkaffen ude i haven og nyd indtrykkene: Udsigten. Duften. Stilheden.

En ferie på landet handler om at koble helt af og bare nyde naturen.

Og maden! Lækker, lokal mad lige fra marken og til bordet - naturligvis serveret i hyggelige omgivelser.

Hele vejen rundt om Mjøsa, Norges største sø, ligger der en række gårde, der byder dig velkommen indenfor til unikke oplevelser.

Og det bedste? Det er let at komme rundt fra det ene sted til det andet, med cykel eller bil.

gør dig klar til historiske haver, landlig luksus og hyggelige gårdbutikker i Innlandet - en frodig og grøn region cirka halvanden times kørsel nord for Oslo.

Området omkring søen Mjøsa er kendt for sit bølgende, grønne kulturlandskab med smukke traditionsgårde. Hver gård har en fascinerende historie at dykke ned i samt gode mad- og naturoplevelser. Planlæg din gårdsferie med tips til hvad du kan se, spise og opleve i denne del af Norge.

Start planlægningen

Hvis du kører fra Oslo i retning mod Trondheim, er der stor sandsynlighed for, at du kører på hovedvej E6. Denne hovedvej er et populært valg for alle, der bevæger sig mellem syd og nord i Norge. Men de fleste er ikke klar over, at de passerer et landligt paradis undervejs.

Gør dig selv en tjeneste og drej væk fra hovedvejen, når du kommer til Ringsaker Kommune, cirka halvanden time nord for Oslo, og tag en omvej til den idylliske halvø Nes og øen Helgøya. Hør humlebierne summe over bygmarkerne, mærk storbyens jag forsvinde, og fyld lungerne med frisk landluft.

Her er åbent landskab med store landbrugsområder, og midt i det hele glimter Norges største sø. Rundt om søen ligger der en lang række gamle og traditionsrige gårde. På nogle af gårdene er der små gårdbutikker, hvor du kan se og købe de lokale specialiteter, andre steder kan du smage hjemmelavet mad, og på atter andre kan du overnatte. Hvad vil du prøve først?

En af de bedste ting ved området rundt om Mjøsa er, at det er ganske let at udforske til fods, på cykel, med bil eller om bord en båd. Det er et rent eventyr! Smalle landeveje fører dig fra det ene højdepunkt til det næste.

Du er sikker på at finde en passende aktivitet at give dig i kast med, uanset om du rejser alene, i selskab med din partner eller sammen med en gruppe venner.

Lad os tage en tur rundt om søen!

Vi starter lige i hjertet af Mjøsa - på halvøen Nes og øen Helgøya.

Det er måske ikke så stort et område, men det bugner af autentiske og lokale oplevelser for alle sanser.

Første stop på turen er Hovelsrud Gård, en af de største gårde i området.

Hovelsrud drives af Marianne Olssøn. Hun er uddannet jurist, men i 2009 blev hun også gårdejer.

”Min tipoldefar, Nils Hoel, byggede gården i 1840.”

Marianne

En af de mest spektakulære ting på Hovelsrud er dens store og flotte have.

Læg mærke til den geometriske form, den centrale akse og stierne, der leder havens besøgende hele vejen fra stuehuset og ned til søen.

Et imponerende syn!

Hovelsruds historiske have

Haven på Hovelsrud har ikke altid været lige så imponerende, som den er i dag. Da Marianne overtog gården i 2009 så haven helt anderledes ud, og der var ikke meget tilbage af tipoldefarens arbejde. Det ville den nye ejer gerne gøre noget ved, og der blev lagt mange resurser i at bringe både stuehuset og haven tilbage til fordums storhed. Det var et stort stykke arbejde, men med et imponerende resultat.

”For mig var det vigtigt at få haven til at se ud som den gjorde ved anlæggelsen i 1840’erne. Der ligger så meget historie bag. Og det har også været et sjovt projekt,” siger Marianne.

En af de bedste ting ved haven er ifølge Marianne de mange smage, man kan finde i den. Her vokser talrige stikkelsbær- og solbærbuske samt æble-, pære- og blommetræer.

”Jeg brugte meget tid på at finde de rigtige sorter, for at gøre haven så autentisk som muligt. Heldigvis fandt vi god dokumentation for, hvad der tidligere var plantet i haven. Og jeg har også fået hjælp fra eksperter på området,” fortæller Marianne.

I 2012 blev Hovelsrud tildelt den nationale kulturlandskabspris for tilbageførelsen af haven, og Marianne selv fik Europa Nostra (EUs kulturbeskyttelsespris).

Vil du ud at gå en tur? Som besøgende på gården kan du komme på en rundvisning i den smukke have - og smage lidt på dens herligheder! Du kan købe juice, most og marmelade lavet af havens frugter i gårdbutikken.

Landlig overnatning

Marianne og familien renoverede også en lille lade, en sommerhytte og en anden gammel gårdbygning i samme ombæring som haven og stuehuset. Om sommeren kan du overnatte i en af bygningerne - perfekt, hvis du ønsker at kigge lidt nærmere på livet på Helgøya.

Sommerfjøset er navnet på laden, der ligger tættere på Mjøsa. Her blev køerne malket, når de var på græs om sommeren. I dag er det afslappende overnatningssted mellem søen og kornmarkerne. Når du vågner om morgenen får du serveret morgenmad med lokale specialiteter på dørtrinnet.

Villa Leonore er et feriehus, som blev bygget til sporvognsdirektørens kone, Leonore, i 1908. Her kan du være helt for dig selv, og det er tilladt at forsyne sig fra køkkenhaven!

Havrebakken er et gammelt husmandssted, der er blevet restaureret ved hjælp af lokale kulturmidler. Huset ligger helt op til skoven og har en flot udsigt over Mjøsa.

Hvor vil du overnatte?

Økologisk kylling fra gården

Men Hovelsrud er mere end bare hus og have. Det er også et moderne landbrug med husdyr. I 2016 begyndte Marianne at holde høns. Og hun var ikke et øjeblik i tvivl om, hvordan det skulle foregå.

”Det skulle være økologisk. Som jurist har jeg arbejdet en del med dyrevelfærd, så for mig er det klart et mål at sørge for, at dyrene har det godt. Derfor har vi kun certificeret, økologisk kylling. De har et stort område udenfor, hvor de frit kan lege og løbe omkring, og de vokser langsommere end de kyllinger, man som oftest finde i industriel drift. Som resultat smager de meget bedre,” siger Marianne.

Hovelsrud er den eneste gård i Norge, der har fået Dyrevernmerket. Dette mærke er en garanti for, at dyrene har mere plads, sundere kroppe og er mere aktive end dyr, der ikke har mærket.

En række toprestauranter har lagt mærke til Mariannes kyllinger. De anerkendte Michelinrestauranter Maaemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger er bare nogle af aftagerne.

”Det er dejligt at arbejde med folk, der går op i kvalitet og måden, vi driver gård på.”

Marianne

Efter et hyggeligt ophold er det tid til næste stop.

Turen går videre til en anden gård fuld af historie, hvor luksus og afslapning går hånd i hånd…

Velkommen til Hoel Gård!

Ærværdige Hoel Gård

”Det er måske lidt kliché at sige det, men dette sted er virkeligt unik. Når du ankommer til gården, sænker skuldrene sig. Det er den følelse, vi gerne vil give vores gæster,” fortæller Christian Fredrik Sandberg Hoel, der ejer Hoel Gård.

Christian Fredrik og konen Sabine er fjerde generation på gården. Den ældste del af gården er fra 1719, men der er fundet genstande, der tyder på, at området har været beboet helt tilbage i det sjette århundrede. I løbet af årene har gården både været ejet af kirken og af kongen, men har været i privat eje siden slutningen af det 17. århundrede.

Gården ligger idyllisk i et grønt og frodigt landskab og er let at få øje på med sine klare røde farver og karakteristiske klokketårne. Området minder meget om sydligere himmelstrøg.

”Mange kalder det ’Norges Toscana’,” siger Christian Fredrik.

Lige fra marken

På Hoel Gård bliver ’gårdmad’ taget til et nyt niveau. Køkkenchefen, Truls Evensen, har 15 års erfaring. Sammen med kokken Robert Petersen, der har været en tur forbi køkkenet på Noma i København, serverer han magiske retter fyldt med lokale smage.

”Alt vi tilbereder er enten fra området eller direkte fra gården. Vi har en urtehave, egne kartofler, byg, rabarber og druer. Mjøsa sørger for fisk, og kødet får vi fra nabogårdene. Vi holder også egne høns på Hoel,” siger Christian Fredrik og tilføjer, at de producerer op mod 190.000 kyllinger hvert år!

Du kan forvente kvalitet og luksus, hvis du skal spise på Hoel Gård. Hertil naturligvis en menu sat sammen af årstidens friske, lokale råvarer.

Kunne du tænke dig at vågne op til denne udsigt?

Planlæg en overnatning på Hoel! Her finder du med garanti det perfekte værelse.

Med hele 37 værelser, spredt over flere bygninger på ejendommen, er der masser at vælge mellem, og hvert værelse er enestående.

Nyd en dejlig morgenmad med lokale specialiteter. Bagefter kan du gå en tur i haven.

Hvis du er heldig, er æblerne klar til at blive plukket.

Et godt råd: Lej en kajak, robåd eller kano - en glimrende måde at kigge nærmere på området.

Norsk design

Nes og Helgøya byder ikke bare på landlig overnatning og landbrug. Her er også mange mennesker, der tør følge deres drømme og som ikke er bange for at træffe utraditionelle valg. Som for eksempel Edel Urstad, der står bag Edel Design, et designgalleri på Alhaug Gard.

Hos Edel Design finder du udelukkende tøj lavet af naturlige materialer, designet af Edel selv. Hvert stykke tøj er unikt og lavet specielt til køberen. Det er ikke et sted med hurtig mode, men et sted med kvalitet og eksklusivitet. En af Edels specialiteter er helårsuld, der holder dig kold om sommeren og varm om vinteren. Hør er et andet materiale, der ofte går igen i butikken.

”Idéen er at lave praktisk tøj, der kan holde til flere sæsoner, og som passer til flere forskellige lejligheder,” siger Edel.

Butikken og galleriet ligger i den gamle lade på Alhaug Gard, og prøverummet finder du i gårdens gamle silo. Det er et sted fyldt med smil og varme, og hvor kunderne snildt kan bruge timer. Tøjet håndsyes på loftet over butikken.

Udover at være et designgalleri dyrker Alhaug også økologiske solbær, der leveres til Kongeslottet i Oslo såvel som Michelinrestauranten Maaemo og en række spisesteder i Trondheim.

Klæd dig som Michelle Obama

Der er mange, der har forelsket sig i Edels tøj og hendes måde at drive forretning på. I 2009 fik Edel Bedriftsutviklingsprisen - en prestigefuld norsk pris, der kun gives til dem der har etableret en succesfuld forretning med rødder i landbruget.

Prisen medførte også, at en helt speciel gæst lagde vejen forbi designgalleriet. Da Barack Obama modtog Nobels Fredspris i Oslo i 2009, købte fruen Michelle en række produkter fra Edel Design.

Er du størrelse ’Smekker’, ’Midt i Blinken’, ’Lekker’, ’Xtra Lekker’ eller måske ’XtraXtra Lekker’? Edel Design begyndte tidligt at fokusere på kropspositivisme. Edel synes det er vigtigt, at alle kan fejre sit udseende med tøj, uanset størrelse og form.

”Vi har endda 'komplimentgaranti'. Det betyder, at hvis du ikke modtager et kompliment mens du har tøjet på, så kan du levere det tilbage,” siger Edel.

Nu er det tid til at turen går videre mod nord. Biri er navnet på en lille landsby i nærheden af Gjøvik på den vestlige side af Mjøsa.

Her bliver vi budt velkommen af Julie Sigstad, der er 17. generation på Sigstad Gård.

En tur gennem Biris historie

”For mange år siden var det en af de største gårde i området. I midten af 1800-tallet boede og arbejde der helt op mod 54 familier på denne gård alene! Da jeg voksede op var det bare min far og jeg - så meget har ændret sig gennem tiden,” forklarer Julie.

Der er ingen tvivl om, at der er meget historie i væggene på Sigstad Gård. Selve gården blev grundlagt i år 1000 og var oprindeligt en katolsk præstegård. Dette forklarer beliggenheden lige ved siden af Biri Kirke. Omkring år 1640 kom gården i familien Sigstads eje. Sammen med flere andre familier blev gården drevet med husdyr, kornmarker og skovbrug. På den tid havde gården også sit eget slagteri, snedkerværksted og saddelmager.

Da Julie og manden overtog gården i 2015 havde der ikke været husdyr i mange år, men mange af bygningerne fra det 17. århundrede stod stadig. I dag kan gæsterne nyde et privat ophold i den mest historiske bygning, det 900 kvadratmeter store stuehus!

Når man går gennem det ærværdige stuehus, føles det næsten som et besøg på et museum. Det er hyggeligt og varmt, og fuld af detaljer fra en svunden tid. Hvert værelse byder på noget nyt at kigge på. Udenfor vinduerne er en stor, grøn have og en indbydende udestue, hvor du kan læse en god bog og drikke en kop kaffe.

Et varmende måltid

En af grundene til, at Julie har valgt at åbne dørene på gården, er hendes passion for madlavning. Så forbered dig på en kulinarisk oplevelse!

”Jeg har selv lært at lave mad. Da jeg voksede op med min far var det ofte mig, der lavede mad, og det var på mange måder starten på min lidenskab for hjemmelavet mad. Jeg bruger de ingredienser som gården giver os, og vi sylter, tørrer og konserverer så mange råvarer som muligt,” siger Julie.

På Sigstad er mantraet ’kortrejste smage, serveret med kærlighed’. Det er let at se, når du sidder ved bordet.

Lokale oste, friskbagt brød, hjemmelavet syltetøj og meget mere.

Sikke en start på dagen!

Og til aften: Græskarsuppe med grønt fra haven til forret…

… og langtidsstegt svin til hovedret. Alt sammen fra gården, naturligvis.

Glade grise

I 2017 startede familien Sigstad igen med husdyr på gården. På et stort område ikke så langt fra hovedbygningen leger og spiser 25 frilandsgrise.

”Vores grise går ude hele året rundt. De får lov til at strejfe omkring og være aktive, hvilket efter min mening giver et bedre slutprodukt. Det er vigtigt for mig at vide, hvor kødet jeg spiser kommer fra, og at dyrene har haft et godt liv,” siger Julie.

I Norge er der tradition for at spise flæskesteg til jul. Tilbage i tiden var bønderne gode til at bruge hele dyret, og det er noget, som Julie gerne vil gøre noget ved.

”Vi har lavet et årligt abonnement på svin, hvor man kan købe en halv gris, der så leveres til døren fem gange om året. Sammen med kødet får køberne også opskrifter på, hvordan man kan bruge de forskellige dele. Det er vi begyndt med for at undgå madspild, samtidig med at vi kan dele nogle gode, traditionelle opskrifter. Folk ved ikke længere, hvordan man for eksempel kan bruge leveren, og jeg ønsker at vise dem, hvordan man kan få gode måltider mad ud af de mindre kendte dele af dyret,” fortæller Julie.

Flere dejlige steder at udforske ved Mjøsa:

På din tur rundt i den nordlige del af området bør du stoppe op ved nogle af de mange gårdbutikker. Flere gårde sælger deres produkter i boder langs vejen.

Et af stederne, du især bør besøge, er Fredheim Gårdsutsalg, der er blevet kåret som Norges bedste gårdbutik.

Har du en sød tand? Kør et smut ind forbi Kvarstad Gård.

Gårdens gamle kartoffelkælder er blevet omdannet til butik og cafè, hvor du kan smage hjemmelavet konfekture, chokoladekiks og meget mere. Lækkert!

Du kan også snuppe en overnatning på smukke Kvarstad Gård.

Ejerne Helena og Hans Frogner er tredje generationsejere, og de byder velkommen til et hyggeligt besøg med velsmagende, hjemmelavede måltider baseret på gårdens egne råvarer.

Rejser du med børn?

Kombiner landlig idyl med en dag i klatreparken på Helgøya! I parken findes også nogle af Norges første trætophytter, hvor du kan tilbringe natten.

Gårdaktiviteter

Find flere bondegårde med aktiviteter og overnatning ved Mjøsa.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider