Hvor finder du de bedste steder at campere i Norge med autocamper? Eksperten Stine Mari Velsvik giver dig sine tips til hvad du kan se og gøre på turen rundt i Norge.
Stine Mari Velsviks familie købte sin første autocamper i 2014. Siden har de rejst rundt over hele Norge på alle tider af året. Med så meget erfaring ved Velsvik om nogen alt om, hvad du bør tænke over, før du rammer de norske landeveje.
”En af de største fordele ved at rejse med autocamper eller campingvogn er friheden. Du kan udforske flere steder og rejse i dit helt eget tempo,” forklarer Velsvik.
Hun har nedskrevet flere erfaringer i guiden ’Bobil - Opplevelser for livet’, der udkom i 2022. Denne bog er spækket med praktiske tips og rejseinspiration samt et godt overblik over de vigtigste regler, man som chauffør af en autocamper bør kende.
”Norge er et sikkert land at rejse i, og der er masser af plads! Særligt uden for højsæsonen, hvilket jeg bestemt kan anbefale,” siger Stine Mari.
Planlæg en autocamperferie i Norge med disse eksperttips. Her er alt, du har brug for at vide:
Lær de norske veje at kende
”Der er ingen tvivl om, at der er mange smalle og snoede veje i Norge. Du skal derfor være ekstra opmærksom, når du kører i autocamper eller med campingvogn – og især, hvis du ikke er vant til de norske landskaber,” siger Stine Mari.
På nogle veje og strækninger må du ikke køre med autocamper eller campingvogn. Hold godt øje med vejskiltene. Dette gælder også nogle af de nationale turistveje. Broer kan være periodevist lukkede i vejr med stærke vindstød, særligt om efteråret og vinteren.
”Sørg for, at autocamperen er velegnet til norske veje og norske vejrforhold. Ikke alle autocampere er lavet til at køre op og ned ad stejle og snoede fjeldveje eller snørklede småveje. Hold vægten nede. Både passagerer og bagage skal være forsvarligt fastspændt under kørsel,” siger Stine Mari.
Kører du på smalle veje? Hold øje med de små parkeringslommer undervejs, og hold ind, så hurtigere bagvedkørende kan overhale. Dette vil gøre kørslen mere sikker og flydende, både for dig og dine medtrafikanter.
Hvor må du køre
Som tommelfingerregel må du køre på de samme veje som almindelige biler, det vil sige alle offentlige veje. Du kan også køre på privatveje, hvis ejeren tillader det. Vær opmærksom på, at nogle veje har højderestriktioner, og at nogle broer har vægtrestriktioner. Så læs vejskiltene nøje!
Find den perfekte campingplads
Der er campingpladser for autocampere og andre campister over hele landet, herunder mange børnevenlige campingpladser med masser af sjove aktiviteter for hele familien.
”Jeg ringer altid til campingpladsen i forvejen, for at tjekke om der er plads. Det er ikke altid nødvendigt, men hvis du rejser om sommeren eller til populære pladser, er det en god idé at tjekke først,” siger forfatteren og tilføjer, at du bør reservere en plads hvis du planlægger at blive i længere tid.
Find de bedste campingpladser og slap helt af:
Du bør som hovedregel benytte dig af campingpladser og de særlige parkeringspladser for autocampere, særligt i højsæsonen og i populære turistområder. De største byer og nogle kommuner har restriktioner for autocampere og campingvogne, der kun må holde i særlige områder.
Når du benytter campingpladserne og handler hos de lokale købmænd, støtter du den lokale økonomi og er med til at skabe lokale arbejdspladser. Alt dette bidrager til mere bæredygtig turisme.
Du kan også parkere uden for campingpladserne, takket være allemandsretten, der også giver dig ret til at opholde dig i naturen, så længe du viser respekt. Allemandsretten giver dig også mulighed for at parkere ved siden af vejen i åbent landskab (såkaldt ’ikke-indhegnet land’), så længe det er forsvarligt og sikkert.
Husk at du skal parkere mindst 150 meter fra beboede huse eller hytter. Undgå privat ejendom og dyrket jord, og vis hensyn til omgivelserne.
”På bobilplassen.no er der information om både parkering og affaldshåndtering, så det kan være en god idé at læse lidt mere dér,” anbefaler Stine Mari.
Camping om vinteren
”Vær ekstra forsigtig på vejene om vinteren. I Norge kan vinteren være en hård omgang, så det er vigtigt at både du og dit køretøj er velforberedte,” siger Stine Mari. Hun anbefaler at have termotæpper og varmt overtøj klar, i tilfælde af at der skulle ske noget undervejs.
”Sørg for at dit køretøj er i god stand. Det bør være godt isoleret, ellers går du nogle kolde nætter i møde,” siger Stine Mari.
Så længe du er godt forberedt, byder vinteren ifølge forfatteren på store oplevelser.
”Stadig flere skiområder tilbyder parkering for autocampere, hvilket betyder at du stort set kan parkere lige ved siden af skilifterne,” siger Stine Mari.
Nogle campingpladser holder helt lukket om vinteren, så tjek altid i forvejen. Dette gælder også faciliteter for affaldshåndtering.
Stine Maries huskeliste
-
Et varmt tæppe og vintertøj
-
Spot fra www.findmespot.com, Garmin eller lignende, i tilfælde af, at du får brug for at kontakte nogen på et sted uden mobildækning.
-
Download 113-appen til din mobiltelefon. Denne app gør det lettere for redningsfolk at finde frem til nøjagtige position.
-
Vær beredt! Lær førstehjælp.
-
Førstehjælpskasse.
-
Lommekniv
-
En god lommelygte
-
Nødoplader og kabler til mobiltelefoner
-
Vand og vandflasker
-
Snacks
Stine Maris favoritområder
På jagt efter en enestående ferieoplevelse? Tjek ekspertens tips til hvor du kan tage hen og hvad du kan lave.
1. Øygarden lidt uden for Bergen
”Dette er stedet for alle, der vil have havudsigt og aktiviteter på vandet,” forklarer Stine Mari.
Hun voksede op i Øygarden, en lille kommune vest for Bergen, så hun ved hvad hun snakker om.
”Området er et dykker- og kajakparadis. Hvis du har lyst til at prøve fridykning, kan du tage et kursus og leje udstyr fra Frivannsliv i den lille landsby Frekhaug. For normal dykning kan du besøge Nemo inde i Bergen,” anbefaler Stine Mari. Hun siger videre, at der også er mange klatremuligheder i dette område.
Forfatteren anbefaler også at køre til Glesvær, et gammelt handelssted og fiskerleje på øen Sotra, der er et godt sted for windsurfing. For en mere afslappende ferie kan du besøge kulturperlen Glesvær Café, eller Bakstehuset på Askøy.
2. Hardangerfjorden
”Her kan du stå på sommerski. I godt vejr får du en virkelig flot udsigt. Stå på ski om formiddagen og svøm i fjorden om eftermiddagen,” foreslår Stine Mari.
Hun anbefaler at besøge området omkring Hardangerfjorden i august, hvor der er færre turister og frugthøsten er i fuld sving.
”Kør ind forbi en af de mange gårdbutikker og køb friskplukket frugt! Der er også mange cidergårde i dette område, der tilbyder cidersmagning. Husk at parkere for natten inden du går i krig med de gyldne dråber,” råder Stine Mari.
Forfatteren opfordrer også til at tænke alternativt. Spring over stederne med flest mennesker og tag af sted uden for sæsonen. Der er masser af steder at holde ind for natten på Hardangervidda.
3. Kinn i Fjord Norge
”Kinn er et fantastisk sted at køre med autocamper. Jeg kan anbefale at campere på Refviksanden, en af de smukkeste strande i Norge,” siger Stine Mari begejstret.
Der er mange gode vandreruter og fiskepladser i dette område, samt en helt speciel klippeformation ved navn Kannesteinen, der er et populært sted for selfies.
4. Jæren lidt uden for Stavanger
”Jæren er smuk, selv når der regner! Landskabet er ret fladt, hvilket betyder at vejene er fine at køre på, samtidig med at der er masser at opleve: surfing, gåture langs stranden, god mad,” fortæller Stine Mari.
Jæren ligger i Stavanger-området og strækker sig fra Randaberg Kommune mod nord til Hå mod syd. Stavanger og Sandnes er de største byer i nærheden.
”I Stavanger er der en god campingplads midt i byen. Hele regionen er generelt meget autocamper-venlig, uanset om du er ude efter naturoplevelser eller byliv,” siger Stine Mari.
5. Jotunheimen
”Når jeg er i Jotunheimen plejer jeg at bruge autocamperen som base for vandreture. Jeg anbefaler at tage af sted i september. Det er en smuk tid på året, og der er ikke så mange mennesker som om sommeren. Bare vær forberedt på lidt sne! Den kan godt komme tidligt så højt oppe i fjeldene,” forklarer Stine Mari.
Autocamper-parkering og campingpladser
Planlæg campingferien
Find inspiration til hvor du kan campere og hvad du kan opleve.
De bedste tilbud fra vores partnere
Book din ferie til Norge i dag!