Med autocamper i Norge

Unknown Component
civid: 64dc755d1d1c4b074e1b3108
name: plugins_common_social_share (widget)

Hvor finder du de bedste steder at campere i Norge med autocamper? Eksperten Stine Mari Velsvik giver dig sine tips til hvad du kan se og gøre på turen rundt i Norge.

Udvalgte færdselsregler

Dette er de tilladte størrelser på campingvogne, autocampere og campervans på de norske veje:

Højde: Ingen restriktioner (NB! Nogle tunneller og broer har max-højde, disse er skiltet).

Bredde: Max 2,55 meter. Bemærk, at nogle veje er smallere end dette. Hvis din campingvogn er bredere end 2,3 meter og mere end 50 centimeter bredere end din bil, skal der være en hvid refleks på forsiden af dine sidespejle.

Total længde (bil + campingvogn): Max 18,75 meter. Hvis den samlede længde overstiger 12,40 meter, skal du tjekke i forvejen, om du har lov til at køre den valgte rute.

Flere oplysninger: Kontakt Statens Vegvesen, Vegdirektoratet
Telefon: (+47) 22 07 30 00

For at anmelde en farlig situation på vejen, ring 175.

Betalingsveje

Læs mere om bompenge og hvordan du registrerer dit køretøj på autopass.no.

Færgepriser for autocampere

Længden af din autocamper bestemmer billetprisen. Husk at den totale længde inkluderer cykelstativ med cykler, og så videre.

Tjek de relevante færgeselskabers hjemmesider for priser og sejlplaner.

Annoncer

Uanset årstid kan du tilbringe natten undervejs i en van fra Arctic Campers.

Lej en varevogn inspireret af de norske hytter hos Cabin Campers.

Har du brug for at leje en bil? Check og bestil hos AutoEurope eller Rent-A-Wreck.

 

Stine Mari Velsviks familie købte sin første autocamper i 2014. Siden har de rejst rundt over hele Norge på alle tider af året. Med så meget erfaring ved Velsvik om nogen alt om, hvad du bør tænke over, før du rammer de norske landeveje.

”En af de største fordele ved at rejse med autocamper eller campingvogn er friheden. Du kan udforske flere steder og rejse i dit helt eget tempo,” forklarer Velsvik.

Hun har nedskrevet flere erfaringer i guiden ’Bobil - Opplevelser for livet’, der udkom i 2022. Denne bog er spækket med praktiske tips og rejseinspiration samt et godt overblik over de vigtigste regler, man som chauffør af en autocamper bør kende.

”Norge er et sikkert land at rejse i, og der er masser af plads! Særligt uden for højsæsonen, hvilket jeg bestemt kan anbefale,” siger Stine Mari.

Planlæg en autocamperferie i Norge med disse eksperttips. Her er alt, du har brug for at vide:

Lær de norske veje at kende

”Der er ingen tvivl om, at der er mange smalle og snoede veje i Norge. Du skal derfor være ekstra opmærksom, når du kører i autocamper eller med campingvogn – og især, hvis du ikke er vant til de norske landskaber,” siger Stine Mari.

På nogle veje og strækninger må du ikke køre med autocamper eller campingvogn. Hold godt øje med vejskiltene. Dette gælder også nogle af de nationale turistveje. Broer kan være periodevist lukkede i vejr med stærke vindstød, særligt om efteråret og vinteren.

”Sørg for, at autocamperen er velegnet til norske veje og norske vejrforhold. Ikke alle autocampere er lavet til at køre op og ned ad stejle og snoede fjeldveje eller snørklede småveje. Hold vægten nede. Både passagerer og bagage skal være forsvarligt fastspændt under kørsel,” siger Stine Mari.

Kører du på smalle veje? Hold øje med de små parkeringslommer undervejs, og hold ind, så hurtigere bagvedkørende kan overhale. Dette vil gøre kørslen mere sikker og flydende, både for dig og dine medtrafikanter.

Hvor må du køre

Som tommelfingerregel må du køre på de samme veje som almindelige biler, det vil sige alle offentlige veje. Du kan også køre på privatveje, hvis ejeren tillader det. Vær opmærksom på, at nogle veje har højderestriktioner, og at nogle broer har vægtrestriktioner. Så læs vejskiltene nøje!

Find den perfekte campingplads

Der er campingpladser for autocampere og andre campister over hele landet, herunder mange børnevenlige campingpladser med masser af sjove aktiviteter for hele familien.

”Jeg ringer altid til campingpladsen i forvejen, for at tjekke om der er plads. Det er ikke altid nødvendigt, men hvis du rejser om sommeren eller til populære pladser, er det en god idé at tjekke først,” siger forfatteren og tilføjer, at du bør reservere en plads hvis du planlægger at blive i længere tid.

Find de bedste campingpladser og slap helt af:

Du bør som hovedregel benytte dig af campingpladser og de særlige parkeringspladser for autocampere, særligt i højsæsonen og i populære turistområder. De største byer og nogle kommuner har restriktioner for autocampere og campingvogne, der kun må holde i særlige områder.

Når du benytter campingpladserne og handler hos de lokale købmænd, støtter du den lokale økonomi og er med til at skabe lokale arbejdspladser. Alt dette bidrager til mere bæredygtig turisme.

Du kan også parkere uden for campingpladserne, takket være allemandsretten, der også giver dig ret til at opholde dig i naturen, så længe du viser respekt. Allemandsretten giver dig også mulighed for at parkere ved siden af vejen i åbent landskab (såkaldt ’ikke-indhegnet land’), så længe det er forsvarligt og sikkert.

Husk at du skal parkere mindst 150 meter fra beboede huse eller hytter. Undgå privat ejendom og dyrket jord, og vis hensyn til omgivelserne.

”På bobilplassen.no er der information om både parkering og affaldshåndtering, så det kan være en god idé at læse lidt mere dér,” anbefaler Stine Mari.

Camping om vinteren

”Vær ekstra forsigtig på vejene om vinteren. I Norge kan vinteren være en hård omgang, så det er vigtigt at både du og dit køretøj er velforberedte,” siger Stine Mari. Hun anbefaler at have termotæpper og varmt overtøj klar, i tilfælde af at der skulle ske noget undervejs.

”Sørg for at dit køretøj er i god stand. Det bør være godt isoleret, ellers går du nogle kolde nætter i møde,” siger Stine Mari.

Så længe du er godt forberedt, byder vinteren ifølge forfatteren på store oplevelser.

”Stadig flere skiområder tilbyder parkering for autocampere, hvilket betyder at du stort set kan parkere lige ved siden af skilifterne,” siger Stine Mari.

Nogle campingpladser holder helt lukket om vinteren, så tjek altid i forvejen. Dette gælder også faciliteter for affaldshåndtering.

"“Jeg elsker at rejse uden for højsæsonen. Der er færre mennesker, og du får en mere eksklusiv oplevelse.” "

Stine Mari Velsvik

Autocamper-parkering og campingpladser

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Senest besøgte sider