Skip to main content

Norske kulturperler

Rejs tilbage i tiden, og oplev autentisk kulturhistorie.

Fordyb dig i den norske kulturarv på nogle af landets mest charmerende og unikke steder.

1. Gamlebyen, Fredrikstad

Er dette Norges hyggeligste nabolag? Tag en spadseretur omkring de grønne volde og brostensbelagte gader i Gamlebyen i Fredrikstad i Østfold. Det stjerneformede fort vil føre dig tilbage i tiden!

Besøg de hyggelige cafeer og unikke butikker, og slut dig til en byvandring med guider, der har et væld af viden om byen. Gør et stop ved Gamlebyens Modelljernbanesenter, og find skjulte skatte på de populære markeder, som finder sted i byen om lørdagen!

2. Setesdal

Setesdal føles som et levende museum under åben himmel med kulturelle perler så langt øjet rækker. Dalen er et 200 kilometer langt eventyr, hvor gamle traditioner stadig holdes i live.

Den traditionelle folkemusik og folkedans fra området kan endda findes på UNESCOs liste over immateriel kulturarv!

Rygnestadtunet og Setesdalsmuseet kan du lære mere om stedet. Tag på en rundtur med dampskibet D/S Bjoren på Byglandsfjord.

Dalen har også tre via ferrataer til de klatreglade, masser af steder at vandre og cykle og rafting på elven Otra.

3. Røros

Tag tilbage i tiden i den UNESCO-listede og hyggelige by Røros, hvor små træhytter ligger langs gaderne, og genoplev dens storhedstid som mineby.

Besøg de indbydende gårdspladser, som er fyldt med kunstnere, kunsthåndværkere, nuttede butikker og cafeer med masser af lokale specialiteter. Se det fantastiske skuespil ”Elden”, som opføres hvert år på Slagghaugen, og slut dig til en guidet tur i de gamle miner.

4. Bakklandet, Trondheim

Nabolaget Bakklandet i Trondheim er både historisk og moderne. Udforsk de brostensbelagte gader og de farverige huse i arbejderkvarteret fra 1700-tallet, som nu er hjemsted for talrige cafeer, restauranter med lokale ingredienser, vinbarer, gallerier og butikker.

Træd ind i området ved at krydse Gamle Bybro, som oprindeligt blev opført i 1681 og siden blev rekonstrueret i 1861. I Bakklandet finder du også Trampe, verdens første cykellift, som tager dig op til toppen af en bakke, som fører til et historisk fort.

5. Nusfjord og Henningsvær, Lofoten

Den okker- og rødmalede fiskerby Nusfjord i Lofoten er en af Norges ældste og bedst bevarede fiskerbyer. Overnat i en af de traditionelle fiskerhytter, som kaldes rorbuer

For at besøge byen skal du købe en entrebillet, som også giver dig adgang til flere forskellige udstillinger og Salteriet Galleri Nusfjord. Besøg den underfundige vintage-butik Nusfjord Landhandel, og forkæl dig selv med et lækkert måltid baseret på arktiske ingredienser på Restaurant Karoline.

Fiskerbyen Henningsvær i Lofoten er et kulturelt hotspot. Lokalfællesskabet her er så unikt, at det har været defineret som kulturarv af de norske myndigheder siden 2022. Udforsk gallerier som KaviarFactory, Galleri Lofoten og Engelskmannsbrygga.

De smalle gader er fulde af liv med hyggelige butikker, cafeer og indbydende restauranter som det kulturelle mekka Trevarefabrikken.

6. Nyksund, Vesterålen

Nyksund i Vesterålen, lige nord for Lofoten, var engang en travl og hektisk fiskerby, men blev næsten en spøgelsesby i 1970erne, da den blev for lille til den moderne fiskeindustri. Men alt var ikke tabt.

En gruppe tyskere besøgte byen i 1980, og de var så glade for stedet, at de besluttede sig for at restaurere det og samle op på dets historie.

Omkring 15 mennesker bor i Nyksund i dag, og det er det perfekte sted for både kunstnere og besøgende. På trods af byens beskedne størrelse kan du tage til koncerter, besøge kunstgallerier og spise lokale delikatteser.

7. Sogndalstrand

Følg den idylliske Nordsjøvegen til den lille kystperle Sogndalstrand i Rogaland. Da sejlskibene i sin tid rejste vidt og bredt på de syv have, kom folk hertil for at handle og hvile sig.

Udforsk de særlige træhuse fra 1700- og 1800-tallet kun fem kilometer syd for Egersund, hvor du også finder en række små gallerier og butikker.

11 af husene tilhører det restaurerede Sogndalstrand Kulturhotell. Du finder også den smalle og spektakulære Jøssingfjord i nærheden, som suser af historie fra både minedrift og krig – samt et helt nyt museum.

Et lille husmandssted fra 1800-tallet, Helleren, er gemt væk under en stor klippe ikke så langt væk.

8. Risør

Lidt over en time fra Kristiansand i Sørlandet finder du Risør med dens livlige havn og karakteristiske hvide træhuse. Den betragtes som Norges bedst bevarede træby og er en af mange, som findes langs den sydlige kyst.

Udforsk Risørs for- og nutid på en guidet tur med en af de lokale vægtere i rød uniform. Uniformerne har en hundrede år lang tradition. 

Spis fisk og skaldyr af udsøgt kvalitet på en af restauranterne på havnen, besøg gallerier og nichebutikker, og overnat på en båd. Risør har flere festivaler, herunder Risør kammermusikkfest og Risør Trebåtfestival i marinaen. 

Den ældste træfærge i Norge, M/F Øisang, sejler mellem Risør og stranden Lille Danmark på Risøya.

9. Ålesund

National Geographic har udråbt Ålesund til en af Europas smukkeste havnebyer. Byen er berømt for dens arkitektur i jugendstil, der blev et hovedelement i byens genopførelse efter en voldsom brand i 1904.

Lær mere om byens historie og arkitektur på Jugendstilsenteret og KUBE.

Hvis du vil opleve en storslået udsigt over byen, så kan du gå op ad de 418 trin, som leder op til Byparken og byfjellet Aksla. Du kan også se byen fra et helt andet perspektiv og tage en kajaktur fra byens centrum og gennem kanalen Brosundet.

Udover den spændende arkitektur er der også masser af lokale butikker, cafeer og restauranter i bymidten – for ikke at nævne restauranten på toppen af Aksla.

10. Bryggen


Bryggen i Bergen har en stolt placering på UNESCOs liste over verdenskulturarv og er en af Norges helt store attraktioner. Her blev de allerførste bygninger i Bergen opført, og mange af dem står stadig i smalle gader, som er fyldt med unikke træhuse.

Dele af middelalderkajen, som i dag kendes som Bryggen, blev genopført efter den store brand i 1702 på fundamentet fra 1100-tallet.

Kajen var et vigtigt handelscentrum, da de tyske hansestæders handelsimperium strakte sig ud over Nordsøen fra 1350 til 1750.

Og der er meget mere at finde! Tag ned ad gaderne bag hovedfacaden, og udforsk de smalle passager med cafeer, gallerier og butikker, som sælger traditionelt kunsthåndværk.

11. Norsk Folkemuseum

Opdag, hvordan hverdagen så ud i 1500-tallet og frem til i dag i et af verdens største frilandsmuseer. Rejs gennem tiden, og udforsk 160 historiske bygninger, og hils på de mange husdyr i den smukke natur.

Norsk Folkemuseum i Oslo lader dig træde ind i forskellige dele af Norge – både i gårdene, på landet og store og små byer. 

Vaskeægte historiske klædedragter, møbler, samisk kunsthåndværk og meget mere findes i udstillingerne, og der er masser af aktiviteter og begivenheder på museet hele året rundt.

12. Maihaugen Museum

Norges største frilandsmuseum, Maihaugen i Lillehammer, tilbyder masser af aktiviteter og sjove oplevelser til alle aldersgrupper. Besøg 200 forskellige historiske huse fra 1200-tallet og frem til i dag, og lær, hvordan de norske fjeldhytter har udviklet sig gennem tiden.

Museet sprudler af liv om sommeren med husdyr, skuespillere i historiske kostumer, guidede ture, håndværkere og masser af sjove aktiviteter for børn. Du kan endda besøge hendes majestæt Dronning Sonjas barndomshjem fra 1930erne.

Træd ind på Norges Olympiske Museum på Maihaugens besøgscenter, og lær mere om, hvordan Vinter-OL gik for sig i Lillehammer 1994.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider