Skip to main content

Vidste du, at morgenmad er inkluderet i prisen, når du booker værelse på næsten alle norske hoteller? Men nogle steder gør en ekstra indsats. Find ud af, hvor du kan få Norges bedste morgenmad på hotel!

Ah, lugten af friskbrygget kaffe, hjemmebagt brød og sprød bacon! 

Selv hoteller i mellem- og lavprisklassen har typisk overdådige morgenmadsbuffeter og sætter en ære i at give dig en god start på dagen. Så, hvis du er en aficionado, når det kommer til morgenmad, så har du valgt den rette destination! Bare sørg for at tage dig tid til at nyde måltidet. 

Der er masser af store morgenmadsbuffeter at tage for sig i, men mindre hoteller og gæstehuse vil i nogle tilfælde tilbyde et mindre udvalg af retter, som er lavet med råvarer af høj kvalitet.

Hvad du skal forvente 

Nordmænd elsker, ligesom danskere, brød og er stolte af deres brede udvalg af forskellige brød, herunder lækre grovbrød, fuldkornsbrød og surdejsbrød. På velrenommerede hoteller kan du forvente friskbagt brød, som ofte flankeres af croissanter, noget til den søde tand og masser af pålæg

Buffeterne vil ofte have et udvalg af hårde oste, lækre norske blåskimmeloste og den berømte myseost med sin søde, karamelagtige smag. Du kan også forvente skinke og syltetøj – og ligesom danskere elsker nordmænd leverpostej, torskerogn og makrel i tomat. Det er bare at tage for sig! 

Mange velrenommerede hoteller har også skiver af røget laks, sild, speget kød og masser af lokale specialiteter. Der er også hyppigt yoghurt, frugt og friske grøntsager, hvis man gerne vil have en lidt grønnere menu. Nogle hoteller har endda chiagrød, smoothie og grøntsagsshots. 

Mange hoteller har også gluten- og laktosefri alternativer.

Varme retter 

Frygt ikke – der er også friske, varme retter at gå om bord i. Du kan forvente både æg, bacon, bønner, varme pølser og kartofler. Havregrød og stegte svampe og grøntsager er også ofte at finde, sammen med varme lokale specialiteter. 

Nogle steder kan du endda lave dine egne vafler

Den ultimative morgenmad

Afslappende klavermusik spillet live strømmer ud fra morgenmadsrestauranter på Thon Hotel Lofoten i Svolvær, som blev udråbt som vinder af Twinings Best Breakfast Award og vandt titlen som ”Norwegian Breakfast Champion” i hotelkæde-kategorien i 2023. 

Hvor skal man begynde i det brede udvalg? Her er mere end 100 forskellige lækre muligheder at forkæle sin gane med, herunder lokale specialiteter som de prisvindende oste fra Aalan Gård, lækker gedemyseost fra Lofoten Gårdsysteri, fenalår (røget lammekølle) og, for dem, som har lidt mere eventyrlystne smagsløg: Sukkersaltet, røget torskerogn. 

”Vi er stolte af vores dedikerede hold af bagere, konditorer og kulinariske eksperter, som skaber størstedelen af vores retter,” siger hotellets dynamiske direktør, Erik Tharaldsen. 

Hjemmelavede lækkerier er alle vegne at finde, alt fra varmrøget laks, krydret leverpaté, falafler og vafler med saftig laks, bare for at nævne nogle få.

Helt frisk!

Forkæl dig selv med friskpresset appelsinjuice, prisvindende æblemost fra Telemark, sødgederamssaft og lækre smoothies med blåbær eller jordbær. Og for dem, der er ekstra sundhedsorienterede: Et lille glas Møllers levertran fra torsk! 

Vælg mellem et bjerg af søde sager og kager, herunder de traditionelle norske sveler, som akkompagnement til den perfekte kop espresso – det er nærmest obligatorisk. 

Den samme fantastiske morgenmad serveres på søsterhotellet, Thon Hotel Svolvær, lige oppe ad gaden.

Morgenmadshimlen i Trondheim

Thon Hotel Lofoten er ikke det eneste morgenmadsparadis i Norge. Scandic Nidelven Hotel i Trondheim er blevet anset for at være kongen, når det kommer til morgenmad, i mange år. Det har rangeret på top tre over de bedste morgenmadssteder i Twinings Best Breakfast-konkurrencen i 20 år – og har vundet i 14 af dem! 

Trondheim og Trøndelag-regionen fik titlen som Europæisk Gastronomiregion i 2022, hvilket slår fast, at området er en destination helt i top for madentusiaster i Norge. 

Så det er ikke så mærkeligt, at et andet hotel i byen, nemlig Clarion Hotel & Congress Trondheim, sikrede sig en tredjeplads i konkurrencen. 

Men du behøver ikke bo på netop disse hoteller for at få en fantastisk start på dagen. En fremragende morgenmad er ofte inkluderet, når du booker en overnatning på de største hotelkæder i Norge, som har hoteller i hele landet. Det inkluderer Thon, Scandic, Strawberry, Clarion og Radisson.

Toppen af poppen

Et andet sted i Trondheim, det fine Britannia Hotel, vandt førstepræmien i kategorien for selvstændige hoteller. Det renoverede, historiske hotel tilbyder en fantastisk femstjernet morgenmadsbuffet og en ekstensiv á la carte-menu i dets stilfulde restaurant Palmehaven, som første gang slog dørene op i 1918.

Maden er af ekstremt høj kvalitet, smukt præsenteret og tilbyder lokale specialiteter fra Trøndelag. Ostebuffeten er slående i sig selv – fyldt med prisvindende lokale oste, herunder hotellets egen Britannia Blå fra Gangstad Gårdsysteri

Hotellet tilbereder en stor del af maden selv, herunder friskbagt brød og søde sager, såvel som coppaskinke, salami og pølser i samarbejde med Røroskjøtt. 

Du kan smage årstiderne, når du bestiller fra á la carte-menuen. Om efteråret er der for eksempel mulighed for at prøve omelet med kantareller, roastbeef af elg eller blåbærjuice fra Mikkelhaug i Levanger.

Andre steder

Andenpladsen fik Hotel Union Øye, en sand perle af et historisk hotel, gemt væk i de høje fjelde i Urke ved Hjørundfjord. Det smukke hotel Amerikalinjen ved siden af Oslo Sentralstasjon indtog tredjepladsen.

Unikke, lokale lækkerier 

Når du besøger Norges unikke indkvarteringssteder som gårdhoteller, boutiquehoteller eller de rustikke eller moderne fjeldhoteller, kan du forvente en morgenmad fyldt med regionale og lokale smage. 

Det er i endnu højere grad tilfældet, hvis du overnatter på et af De historiske, Norges historiske hoteller, eller Classic Norway Hotels, hvor du kan nyde dit måltid i spektakulære omgivelser som luftige morgenmadslokaler med et historisk strejf eller omgivet af stilet og moderne skandinavisk design. 

Selvom buffeterne på de mindre steder måske ikke er så store eller varierede som på de større hoteller, betyder de friske ingredienser, råvarer af høj kvalitet og fokus på detaljerne, at morgenmadsoplevelsen ofte løfter sig helt op skyerne. 

Derfor er det vigtigt, at du tager dig god tid til at nyde måltidet, som kan være meget mere end blot end måde at få energi til resten af dagen. 

Mange hoteller i Norge, især de, som ligger i fjeldene, tilbyder at du mod betaling kan pakke dig en madpakke.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider