Skip to main content

FROST 2 - INSPIRERET AF NORGE

Seks år efter Disneys højtelskede eventyr Frost er det nu endelig blevet tid til fortsættelsen - Frost 2. Skab din egen eventyrlige fortælling omgivet af dybe fjorde og sneklædte fjelde, betagende efterårsfarver og det magiske nordlys i Norge - landet, der inspirerede fortællerne.

Frost blev den hurtigst indtjenende animationsfilm, da den udkom i 2013. Filmen vandt to Oscars - for bedste animation og bedste originale sang (’Let it go’) - og har siden opnået klassikerstatus.

Frost-universet er stærkt inspireret af norsk natur, kultur og traditioner, og har introduceret os for elskelige karakterer såsom dronning Elsa og hendes søster Anna, is-sælgeren Kristoffer og hans rensdyr Sven, samt ikke mindst snemanden Olaf.

I Frost 2 mødes vi igen på en episk rejse, på jagt efter svaret på ét af de spørgsmål, der ikke blev besvaret i den første film: Hvordan fik Elsa sine særlige evner? Rejsen efter sandheden tager os med fra Arendals fjordlandskaber og ind i det ukendte.

Herunder er 10 tips til at skabe dit eget fortryllende eventyr i Norge.

Oplev aktiviteter og attraktioner inspireret af Frost-universet på en organiseret rundtur. Up Norway tilbyder to forskellige ture: Let it Go! og A Frozen Fairytale. Tag med Fjord Tours på deres Norway Frozen Experience.

1. Efterår i fortryllede skove

Når dagene bliver kortere, vækkes landskaberne til live. En stor del af Frost 2 finder sted om efteråret - et af de bedste tidspunkter af året at vandre i den norske natur. I skovene er der dejligt kølige temperaturer, lange skygger og en sand eksplosion af farver, der veksler mellem bleggul og gloende rødt - og det er let at blive charmeret.

Få masser af tips og råd til din efterårsferie i Norge. Husk på, at et besøg om efteråret garanterer dig kortere køer til de største attraktioner og lavere priser.

2. Naturens magi: Nordlys!

Det er næppe nogen overdrivelse at sige, at selve naturen spiller en af hovedrollerne i Frost 2. Naturens kræfter er på spil fra starten af filmen. At se nordlyset udfolde sig på film kan være fascinerende i sig selv, men det kan ikke sammenlignes med den følelse, du står tilbage med, når du har set det med egne øjne. En oplevelse for livet!

Nord-Norge er et af de smukkeste og lettest tilgængelige steder i verden at se nordlyset. Der er gode transportmuligheder, komfortable hoteller og masser af sjove vinteroplevelser i vente - hvad med en tur med hundeslæde? Stedkendte guider viser dig vejen til nordlyset, og hjælper dig med at finde de helt rigtige aktiviteter, mens du venter på at nordlyset dukker op.

3. Mytiske skabninger og ånder

Fortryllede skove er naturligvis fulde af mytiske væsner. Trolde er en væsentlig del af den norske folklore, og de har efterladt sig spor i mange dele af samfundet (og souvenirbutikker). Tænk bare på stednavne som Trolltunga, Trollstigen og Trollfjorden. Og der kræves ingen særlig fantasi for at forestille sig, at der bor trolde inde i skovene.

I Frost 2 kan du også forvente at støde på en lang række andre eventyragtige skabninger, for eksempel Nøkk, der er inspireret af den norske vandånd Nøkken.

4. Samekultur

Hvis du følger i vores frosne heltinders fodspor, fra Fjord Norge (den landsdel i Norge, der minder mest om Arendal), ender du på et tidspunkt i Nord-Norge. Her bor samerne, Nord-Norges indfødte befolkning. Skaberne af Frost 2 har samarbejdet med det samiske folk om nogle af elementerne i filmen, herunder karakteren Northuldra, som Anna og Elsa møder i den fortryllede skov. Faktisk er Frost 2 den første Disney-film nogensinde til at få en samisk sprogversion.

Som du måske kan forestille dig, er der masser af muligheder for at opleve samernes enestående kultur i Nord-Norge. Der er over 200.000 rensdyr i Norge - og det er bestemt muligt at køre med rensdyrslæde. Udover at blive trukket gennem det tykke lag sne af din egen personlige Sven, kan du overnatte i en lavvu (et traditionelt samisk telt), smage samisk mad og besøge en samisk festival eller museum.

5. Joik!

Joik er en traditionel samisk musikform, der har overlevet tidens tand. Er du en rigtig Frost-fan, kender du faktisk allerede til joik. Åbningssangen til den første film blev nemlig komponeret af den samiske musiker Frode Fjellheim.

Men joikens verden er stor og der er mere at udforske. Få en hurtig introduktion til samisk musiks fortid, nutid og fremtid.

6. Sjov i sneen

En vinter i Norge uden sne ville være som Frost 2 uden snemanden Olaf. Sne er noget af det, der gør vinteren så speciel. Det lyser de korte dage op og giver mulighed for en nærmest endeløs række af vinteraktiviteter - skiløb og langrend, naturligvis, men der findes også masser af sjove aktiviteter uden ski. Prøv at kælke, løbe på skøjter, gå med snesko, køre med slæde og isfiskeri.

Har du aldrig bygget din egen Olaf? Nu har du chancen.

7. Fjordene: Eventyrlige omgivelser

Frost 2 har måske ikke samme fokus på fjordene omkring Arendal som i den første film, men det er stadig her, historien starter.

På mange måder ligner det fiktive Arendal et eventyr, med det store kongeslot i de dejligste omgivelser. En stor del af inspirationen til Arendal blev fundet i Bergen, Norges andenstørste by og bare ét af mange steder i Fjord Norge, der ligner et rigtigt eventyr.

Med mere end 1.000 fjorde og endnu flere små fjordbyer kan det være svært at finde ud af, hvor man skal starte. Få et lynkursus i de norske fjorde.

8. Akershus slot og fæstning

Slottet i Arendal havde sikkert set anderledes ud, havde det ikke været for fæstningen Akershus midt i den norske hovedstad Oslo. Fæstningen blev opført i 1290’erne af kong Håkon den femte. Siden blev det moderniseret og omdannet til slot i det 16. århundrede.

Du kan tage med på en guidet rundvisning og høre mere om dette middelalderslot.

9. Middelalderens stavkirker

Et andet slående eksempel på, at Frost-filmene med alt sandsynlighed foregår i Norge, er kirken i Arendal, hvor Elsa bliver kronet til dronning i den første film. Disneys tegnere var nemlig stærkt inspirerede af de typisk norske stavkirker. I middelalderen var disse smukt dekorerede kirker et almindeligt syn i mange dele af Nordvesteuropa. I dag er der kun omkring 30 stavkirker tilbage, hvoraf langt de fleste ligger i Norge.

Læs mere om de norske stavkirker.

10. Norsk kultur og folklore

Et andet must for fans af Frost er regionen kaldet Trøndelag, i det midterste Norge. Domkirken Nidarosdomen i Trondheim og rensdyrene i den hyggelige by Røros er også med i det magiske Frost-univers.

Med De Historiske kan du opleve de mest interessante steder i Trøndelag og spise lokale delikatesser på en roadtrip rundt i området.

Vil du lære mere om den særlige norske folklore, der har givet inspiration til Frost-filmene, kan du besøge nogle af landets mange folkemuseer. Her kan du se alt fra spændende håndværk og folkedragter til kunstudstillinger.

Mange folkemuseer er også friluftsmuseer - og der er også noget at hente, hvis du ikke er Disney-fan. Gå omkring i historiske bygninger, herunder de typiske hytter med græs på taget. På nogle folkemuseer, herunder Norsk Folkemuseum i Oslo og Maihaugen i Lillehammer, kan du også se stavkirker fra middelalderen.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Planlæg din egen tur til Norge

Find flere idéer til dit eventyr i Norge herunder.

Senest besøgte sider