Mad og drikke i Tromsø
Arktisk mad er lige så friskt som den rene, hvide sne, der falder på de samme breddegrader og lige så indtagelse som nordlys. Restauranten SMAK er en af de mange lokale spisesteder, hvis menu er baseret på råvarer fra lokalområdet.
Arktisk mad med et moderne twist
”Det er udfordrende at have en moderne restaurant så langt nordpå, men vi ser mulighederne i vores arbejde,” siger Espen Ramnestedt, som driver SMAK sammen sin hustru Eva-Linda. SMAK har plads til beskedne 18 gæster og har opnået en plads i den velrenommerede restaurantguide White Guide Nordic.
I byen Tromsø, et berømt samlingssted for polarforskere, har nærende måltider lavet af lokale ingredienser altid været helt essentielle.
”Vi serverer autentisk arktisk mad baseret på teknikker og traditioner, som er overleveret igennem mange generationer. Det er smagen af min barndom med et moderne strejf,” siger Espen.
På den eksklusive restaurant kan man smage delikatesser som fiskesuppe med hummer, rosenfisk med gulerødder, kartoffelvafler med creme fraiche og rogn fra lagesild eller de prisvindende lokale oste.
Fordi havdyr og grøntsager vokser i et andet tempo i det kolde klima, smager arktisk mad anderledes – og med det menes fantastisk! Tromsø har en overflod af friske ingredienser af højeste kvalitet, og de lokale kokke er både opfindsomme og dygtige til at gøre brug af dem.
Madkulturen har taget præg af den stærke kulturarv, som stammer fra polarforskerne. I 1850erne blev Tromsø kendt som et fremtrædende centrum og udgangspunkt for udforskningen af Arktis og blev endda kendt som ”porten til Arktis”. Det blev også kendt som ”Nordens Paris”, på grund af den kosmopolitiske atmosfære.
”Omgivelserne her er overvældende,” siger Eva-Linda. ”Selv midt i byen er bjergene så tæt på, at det næsten føles, som om man kan række ud og røre ved dem,” tilføjer Espen, før de han tager afsted til en nærliggende gård for at skaffe ingredienser til aftenens madvarer.
Find mere inspiration på Tromsøs officielle hjemmeside.
visittromso.no
Friske lokale ingredienser
Mange restauranter i Tromsø udnytter de mange lokale og friske ingredienser hele året rundt. Du kan forvente alt fra rensdyr til de sjældne vilde multebær som en del af menuen.
Delikate fisk og skaldyr
Søpindsvin, muslinger, kammuslinger, rejer og hummer – det arktiske hav er fyldt med kulinariske lækkerier, som snart kan fylde din tallerken!
Cafeer og bageriet
Der er næsten ingenting, der kan måle sig med duften af friskbagt brød direkte fra ovnen!
For kødelskere…
Norsk vildt er i verdensklasse. Prøv rensdyrkød med dets vilde og lækre noter af fjeld.
Asiatisk og indisk gastronomi
Mange af Tromsøs hyggelige restauranter kombinerer asiatiske og indiske smage med lokale råvarer.
Pizza og italiensk mad
Prøv en restaurant, som specialiserer sig i mad inspireret af Italien baseret på lokale ingredienser.
Barer og pubs
Tørstig? Tromsø byder på alt fra bryggerier og vinbarer til cocktailsteder og natklubber.
På udkig efter en udsigt?
Spis med panoramiske udsigter eller betragt ishavskatedralen fra et spisested på kajen.
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.