Skip to main content

Gå Norge på langs og på tværs

Har du lyst til at vandre gennem Norge på langs eller på tværs? Fra nord til syd eller fra øst til vest? Der er mange ruter at vælge mellem, og den korteste vandretur kan udføres på bare et par timer!

De seneste år er det blevet meget populært at vandre hele vejen fra Lindesnes på Norges sydspids og hele vejen op til Nordkap - eller vice versa. Selvom der er mere end 3.000 kilometer er turen blevet tilbagelagt til fods af over 465 personer siden 1951. Måske har du hørt om 26-årige Oda, der gik turen på 162 dage?

Der er også masser af kortere ture, hvis du ikke lige kan rive et halvt år ud af kalenderen. Hvad med at krydse Norge på tværs i stedet? I denne længderetning findes der et utal af forskellige ruter af varierende distancer at vælge mellem. De korteste ture kan udføres på blot et par timer!

Herunder kan du se en række forslag til ruter, der løber gennem Norge både på langs og på tværs.

Vær opmærksom på, at ikke alle ruter er afmærkede i terrænet. Se ruter, kort og turforslag på Den Norske Turistforenings (DNT) hjemmeside eller på ut.no.

Der findes ingen officielle ruter for vandreturen på langs af Norge, så du må nøje planlægge og vælge din egen rute.

Scroll ned for mere inspiration.

På tværs af Norge

Fortvivl ikke, hvis du ikke har tid eller mod til at vandre fra syd til nord - i stedet kan du gå tværs over Norge fra øst til vest (eller omvendt). I denne retning kan du bruge så lidt som 30 minutter eller 3 timer på det smalleste sted eller helt op til 30 dage, afhængig af den valgte rute. 

Du kan naturligvis også vælge din helt egen rute og gå lige præcis dér, hvor du har lyst.

Den korteste rute er blot 1.580 meter lang - eller omtrent en halv times rask gåtur! Denne rute ligger i det østlige Finnmark mellem Bøkfjorden for enden af Pasvikelva og grænsen mod Rusland. På grund af den nuværende politiske situation anbefales denne tur dog ikke i øjeblikket, og den er heller ikke tydeligt afmærket.

Prøv i stedet en af disse populære ruter:

1. Rallarvegen i Narvik

Dette er måske den sjoveste og lettest tilgængelige måde at krydse Norge. Start med en scenisk tur med tog på Ofotbanen eller med bus fra den arktiske by Narvik til Bjørnfjell Station tæt på grænsen mod Sverige.

Derfra følges den godt afmærkede Rallarvegen gennem vilde og smukke landskaber, med eller uden en lokal guide. Den 15 kilometer lange tur går helt ned til Rombaksbotn ved Ofotfjorden, hvor du om sommeren kan tage en RIB-båd tilbage til Narvik. RIB-båden kommer normalt forbi et skibsvrag fra Anden Verdenskrig - så hold kameraet klar!

2. Tysfjord-ruten

I Tysfjord mellem Bodø og Narvik i Nord-Norge kan du gå den 12 kilometer lange rute fra Hellmobotn til den svenske grænse. Dette er den næst korteste rute på tværs af Norge.

Først skal du finde vej til den lille landsby Drag, hvor du kan tage båden til Hellmobotn (kun om sommeren), hvor vandreturen begynder. Bemærk, at båden kun sejler få gange om ugen, så tjek sejlplanen for 18-585 Tysfjord-ruten på Reis Nordland rejseplanlægger grundigt, eller kontakt det lokale turistkontor i Narvik for hjælp. Vandreturen til grænsen og retur tager cirka fem timer. Området omkring Hellmobotn er velegnet til vildmarkscamping med telt.

3. Den officielle rute - langs 63. breddegrad

En ugelang mini-ekspedition! Denne rute gennem Trøndelag er en af de mest populære ruter fra øst til vest i landet, og betegnes ofte som den officielle rute på tværs af Norge. Den velafmærkede rute krydser Sylan-fjeldene og følger 63. breddegrad.

Hvis du starter i Stjørdal er den 120 kilometer lang og du kan forvente at bruge cirka syv-otte dage på at gennemføre turen. Det er også muligt at starte fra Trondheim Lufthavn Værnes. Undervejs kan der overnattes i hytter fra Den Norske Turistforening (DNT). Vandreturen slutter ved en sø på grænsen til Sverige, hvor du kan fortsætte vandreturen (yderligere 18 kilometer) eller arrangere transport til Stugudalen, hvor der er busforbindelser tilbage til Trondheim og Værnes.

PS! Terrænet kan være noget moset, så sørg for at medbringe vandtæt fodtøj.

4. Den længste rute

Er du på udkig efter et rigtigt eventyr kan du prøve kræfter med en af de længst mulige ruter - som for eksempel denne mellem Femundsmarka Nationalpark og Vestkapp, inspireret af den norske friluftentusiast Espen Andreas Nielsen, der gennemførte den 640 kilometer lange tur på 53 dage i 2016.

En lang rute som denne er perfekt at kombinere med andre oplevelser, såsom cykling og kano. Det kræver lidt ekstra planlægning, hvis du blot ønsker at benytte kanoen eller cyklen på dele af turen og derfor bliver nødt til at sende det tilbage.

Flere langdistanceruter

Elsker du at gå? Få tid til at tænke over meningen med livet på en pilgrimsvandring! Gå gennem den norske kulturarv, lær om den nordiske historie og bliv del af en europæisk tradition. Uanset om du er åndeligt anlagt eller ej, er en pilgrimsvandring en rejse i mere end én forstand.

Der er pilgrimsruter over hele landet. De mest populære er Skt. Olavs-vejene – ni pilgrimsveje, der alle fører til domkirken Nidarosdomen i Trondheim. Skt. Olavs hellige valfartssted i Nidarosdomen har været et vigtigt pilgrimssted siden hans helgenkåring i 1031. De ni pilgrimsruter strækker sig over i alt cirka 3.000 kilometer fredfyldt landskab gennem billedskønne landsbyer med en stærk kulturarv og spændende madtraditioner.

Find vandreruter over hele Norge

Klik dig rundt på kortet herunder og find en vandretur der passer til dig.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider