Skip to main content

Dagscruise på de norske søer og kanaler

En historisk rejse gennem tid og sted

Sluseporten åbner sig. Endelig!

Du sejler videre ud på den åbne sø, omgivet af skovklædte bakker og fjelde.

På dækket af den historiske kanalbåd er det let at forestille sig fordums tid, uden biler og jernbaner. En tid, hvor tømmer var det vigtigste gods på vandvejene, fra skovene og ud til kysten.

I anden halvdel af 1800-tallet gjorde disse både det muligt at transportere mennesker og gods over de norske søer og fjorde.

Mange af dem sejler stadig i rutefart den dag i dag.

Da Telemarkskanalen stod færdig for cirka 130 år siden, blev den i Europa betegnet som ”verdens ottende vidunder”.

Du kan tage på kanaltur med bådene MS Henrik Ibsen, MS Victoria og MS Telemarken.

Telemarkskanalen er 105 kilometer lang, fra Skien ved kysten i Vestfold til Dalen dybt inde i Telemark. På det sidste stykke sejles der i fjordlignende landskaber på søen Bandak.

Den mest populære del af ruten er mellem Ulefoss og Lunde, men mange folk vælger at tage hele turen til endestationen i Dalen, hvor du kan overnatte (eller drikke din eftermiddagskaffe) på det historiske Dalen Hotel fra 1894.

Begge steder er det muligt at tage en bus tilbage til turens begyndelsessted.

Du kan også ro i kajak eller kano, cykle eller vandre langs kanalen. Det er naturligvis også muligt at sejle i egen båd (eller leje en båd) og blive løftet og sænket i slusekamrene undervejs.

Der er mange museer, spisesteder og kulturbegivenheder i området.

En anden spændende oplevelse med båd er Norges ældste kanal, Haldenkanalen, cirka en times kørsel sydøst for Oslo.

Mærk vandets kraft, når du befinder dig på en båd inde i Nordeuropas højeste slusesystem!

Fartøjerne løftes 27 meter i Brekke Sluser i den sydlige del af kanalen, hvor der er masser af natur og dyreliv at se på undervejs - samt god mad og drikke!

I alt 25 forskellige dampbåde har sejlet på Haldenkanalen gennem tiderne. I dag er det MS Brekke (video), DS Turisten og DS Engebret Soot, der regerer.

På Mjøsa, Norges største sø, kan du sejle med landets måske mest berømte hjuldamper, nemlig DS Skibladner fra 1856. Det er den ældste hjuldamper i verden, der stadig er i rutetrafik.

Denne elegante båd kaldes i folkemunde blot Mjøsas hvide svane - det er ikke svært at se hvorfor. Om bord kan du nyde kulinariske lækkerier, herunder laks og jordbær, i ærværdige omgivelser, mens damperen tøffer af sted over vandet.

Skibladner har hjemmehavn i Gjøvik og anløber som oftest Eidsvoll, Gjøvik, Hamar, Brumunddal, Atlungstad og Lillehammer på sin rute.

OBS! På grund af brobyggeri anløber DS Skibladner ikke Eidsvoll i den nærmeste fremtid.

Forestil dig, at du glider stille af sted på Byglandsfjorden i Setesdal i Sørlandet. Det historiske dampskib DS Bjoren fra 1866 drives fortsat af brænde, hvilket gør det til en unik kulturskat og et flydende teknisk museum.

Den bedste måde at ankomme til Jotunheimen, den mest populære nationalpark i Norge, er med båd tværs over den smaragdgrønne sø Gjende.

Gjendebåten sejler fra Gjendesheim til fjeldhytterne Memurubu og Gjendebu, begge gode udgangspunkter for en af Norges mest ikoniske vandreture; Besseggen. Du kan både overnatte og spise i disse hytter.

Ud over den krævende tur til Besseggen er der en række andre, lettere vandreture i området.

Hver sommer siden 1912 har M/B Bitihorn sejlet i rutefart på indsøen Bygdin langs Valdresflye nationale turistvej i Jotunheimen.

Ruten er en af Nordeuropas højeste af slagsen, 1.060 meter over havet, og er en god måde at starte vandreturen længere ind i de smukke fjelde.

Er du til mere vildmark, kan du fortsætte turen mod nord til Femunden, Norges tredjestørste naturlige indsø, cirka 40 kilometer fra den hyggelige by Røros.

Tag en tur med historiske MS Fæmund II og smag dejligt lokalmad undervejs, inden du kigger nærmere på Femundsmarka til fods.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Senest besøgte sider